--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
sezam
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Ja wymieniam olej co 10~15 tysięcy ale dopiero teraz zgłębiam temat dbania o silnik. Interesuje mnie czego używać i gdzie dolewać aby silnik i wtryski były w jak najlepszym stanie 
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Możliwe. Wystarczy lać paliwa premium na markowych stacjach
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Wymiana oleju z filtrem co 15 tys max. Oczywiście na taki spełniający wymagania producenta.
Wymiana filtra paliwa, powietrza max co 15 tys km. Najlepiej na jesieni.
Paliwo nie musi być premium byle było by pewne tj bez żadnych syfów, opiłków, dolewek np. oleju opałowego, wody itd. Ja bym w tym przypadku zmienił słowo markowych na znanych ci i sprawdzonych stacjach. Na markowych tez czasami zdarzają się wtopy. Ale rzadko.
Do tego dochodzi rozsądna eksploatacja. Nie deptanie po gazie na zimnym. Studzenie silnika po szybkiej jeździe, Nie jeżdżenie na wysokich biegach z niskimi obrotami. I jeśli masz samochód w dobrym stanie technicznym to będziesz długo jeździł.
Ja osobiście nie dolewam niczego tj żadnych dodatków poza tym co zaleca producent. Do żadnego samochodu i nigdy nie ma problemów.
Wymiana filtra paliwa, powietrza max co 15 tys km. Najlepiej na jesieni.
Paliwo nie musi być premium byle było by pewne tj bez żadnych syfów, opiłków, dolewek np. oleju opałowego, wody itd. Ja bym w tym przypadku zmienił słowo markowych na znanych ci i sprawdzonych stacjach. Na markowych tez czasami zdarzają się wtopy. Ale rzadko.
Do tego dochodzi rozsądna eksploatacja. Nie deptanie po gazie na zimnym. Studzenie silnika po szybkiej jeździe, Nie jeżdżenie na wysokich biegach z niskimi obrotami. I jeśli masz samochód w dobrym stanie technicznym to będziesz długo jeździł.
Ja osobiście nie dolewam niczego tj żadnych dodatków poza tym co zaleca producent. Do żadnego samochodu i nigdy nie ma problemów.
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Bielsko-Biała
Od sześciu lat miałem lany olej GM 5W30 dextros2.
Zmienię teraz po lekturze tego wątku na Millers`a.
Zmienię teraz po lekturze tego wątku na Millers`a.
-
tetar
- Użytkownik
- Auto: Ins ST Sport
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
Do ubiegłego roku lałem tylko firmowy olej GM dexos2. Przejechałem ponad 15tys na Motul Specific Dexos2 - auto zupełnie inaczej "chodzi" - ciszej!!! Pojutrze kolejna wymiana oleju i też Motul.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Obawiam się, że samo tankowanie paliwa premium nie rozwiązuje w Polsce problemu. Paliwa premium mają dobre właściwości czyszczące ale niestety większość z nich nie ma odpowiedniej smarności co może doprowadzić nawet do uszkodzenia wtryskiwaczy lub pompy wtryskowej (oczywiście nie od razu). Ogólnie jakość paliwa na stacjach w PL pozostawia wile do życzenia. Zarówno czystość jak i smarność są na zbyt niskim poziomie a i liczba cetanowa często pozostawia wile do życzenia. Bardzo popularnym sposobem na poprawę smarności jest dodawanie do ON oleju 2T - są o tym setki stron w necie. Rozwiązanie to jest tanie ale ma również swoje wady - olej 2T prowadzi do spadku liczby cetanowej a ponieważ jest to produkt nie dedykowany do tego typu zastosowań to jego skład nie pozostaje obojętny na układ wtryskowy. Rozwiązaniem jest stosowanie dobrych dedykowanych dodatków do regularnego stosowania takich jak np. Archoil AR6900D-max, który poprawia smarność a jednocześnie czyści cały układ wtryskowy i nie tylko (ma też wpływ na egr-a, dpf-a i turbinę) oraz zawiera cetane booster czyli podnosi liczbę cetanową a także składniki powodujące wzrost efektywności spalania (m.in poprzez obniżenie temperatury zapłonu). Sam stosuje ten dodatek z pozytywnym skutkiem ale żeby nie było jestem autoryzowanym dystrybutorem produktów Archoil więc mogę nie być obiektywnysezam pisze:Ja wymieniam olej co 10~15 tysięcy ale dopiero teraz zgłębiam temat dbania o silnik. Interesuje mnie czego używać i gdzie dolewać aby silnik i wtryski były w jak najlepszym stanie
-- 29 lis 2016, o 00:10 --
Olej GM Dexos 2 to w mojej opinii bardzo kiepski olej. Motul jest o dobre 2 klasy wyżej podobnie jak Liqui Moly top tec 4600/Meguin efficency a Millers EE z nanodrive albo Penrite enviro+ są jeszcze lepsze.tetar pisze:Do ubiegłego roku lałem tylko firmowy olej GM dexos2. Przejechałem ponad 15tys na Motul Specific Dexos2 - auto zupełnie inaczej "chodzi" - ciszej!!! Pojutrze kolejna wymiana oleju i też Motul.
-- 29 lis 2016, o 00:12 --
Poszukaj Meguina Efficency to odpowiednik poleconego tutaj Liqui Moly top teca 4600 za mniejsza kasę.pawel55 pisze:Witam, poleci ktoś dobry olej ogólnodostępny w Niemczech? Do tej pory lałem GM dexos2 , chciał bym zmienić na coś konkretnego aby poprawić kulturę silnika. Obecnie klekocze jek wściekły "fakt zrobiłem 20tys na oleju" szukałem millersa ale wszystko z Wielkiej Brytani, Amsoil też w PL dostepny, a tu nie. Fakt, można zamówić i czas przesyłki rozsądny, ale cena już wzrasta dwukrotnie. Na najbliższy wtorek mam termin na wymianę i umówiłem się że przywiozę swój olej
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Reklama Archiola dobra, ale o olejach 2T nie doczytałeś chyba wszystkiego.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Kilkaset stron na bank przeczytałem i widziałem wyniki niezależnych badań laboratoryjnych. Pisałem mocno skrótowo. Dedykowane dodatki są jednak zdecydowanie lepsze, nie koniecznie Archoila. Ale Archoil się sprawdza w praktyce (zrobiłem jakieś 40 tys. najpierw na AR6200 a potem AR6900, wcześniej w innym aucie lałem 2T) można sobie poczytać opinie na innych forach. Wszystko jest kwestią ceny - dodawanie oleju 2T wychodzi zwykle taniej ale koszt dodatku Archoila to przy "dobrych wiatrach" 12-14 groszy do lita paliwa a w przypadku większych opakowań AR6200 nawet ok. 10 groszy do litra paliwa więc nie są to duże koszty. Lanie paliw premium jest znacznie droższe a efekty są zwykle sporo gorsze bo stężenie różnego rodzaju dodatków jest na zdecydowanie niższym poziomie + brak odpowiedniego smarowania w przypadku większości tego typu paliw.
-
norbi333
- Ekspert
W pełni sprawny silnik nie potrzebuje żadnych dodatków. Najczęściej leją Ci co mają problemy z silnikiem
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Tu się niestety w ogóle nie mogę zgodzić. To tak jakbyś napisał, że w pełni sprawny silnik nie potrzebuje dobrej jakości oleju napędowego. Kilka lat temu miałem okazję rozmawiać w fabryce GM w Tychach produkującej silniki z jednym z głównych inżynierów i powiedział mi, że oni testy i homologacje wykonują na zupełnie innym paliwie a jakość ON w Polsce jest tak niska, że w zasadzie nie powinno się go lać do nowoczesnych konstrukcji bo prędzej czy później odbije się to na trwałości układu wtryskowego. Chodzi przede wszystkim o czystość i smarność ON bo z mniejszą "kalorycznością" układ wtryskowy i komputer sterujący sobie poradzą. Jakość paliwa w Niemczech jest znacznie wyższa (ale też nie do końca zadowala producentów silników-układów wtryskowych) i tam o dziwo liczba awarii układów wtryskowych jest znacznie niższa. Słyszałem o danych jednego z producentów aut na postawie wykonanych napraw w ASO, gdzie tego typu usterki występują 5x częściej w Polsce niż w Niemczech. To nie placebo, że na "zachodniej" ropie auto lepiej jeździ i mniej pali. Widziałeś kiedyś bak w aucie po przejechaniu 200-300 tys.? Po 200 tys. to każdy bak powinien być profilaktycznie mechanicznie i chemicznie wyczyszczony bo tyle jest tam syfu. Kolega w czasach studenckich pracował dorywczo na stacji Shella i powiedział mi, z których stanowisk nie korzystać bo zbiorniki były dawno nie czyszczone. Takie mamy czyste paliwo niestety. Oczywiście można lać co się chce i nawet nie wymieniać filtra paliwa, który i tak wszystkiego nie wychwyci tylko potem jest płacz bo wtryski leją albo się zablokowały albo pompa wtryskowa szwankuje. Kolega w Outlanderze 2 letnim z przebiegiem 102 tys. km właśnie wymienia 2 wtryski. Koszt 1 sztuki to ponad 2 tys. zł.(cena hurtowa poza ASO bo potrafią i ponad 4 tys za sztukę kosztować). Auto z salonu za 150 tys. i po niespełna 2 latach takie kwiatki. Stwierdzono mechaniczne uszkodzenia wtryskiwaczy spowodowane paliwem niewłaściwej jakości. Oczywiście nic nie dodawał wychodząc z założenia, za ma nowe auto na gwarancji. Moim zdaniem warto po prostu wypróbować tego typu dodatki bo 5-10 zł do pełnego baku to nie majątek a zazwyczaj zwraca się z nawiązką w postaci niższego spalania.
-
norbi333
- Ekspert
Olej silnikowy ,a dodatki to co innego.
Osobiście leję paliwa premium ,a praktycznie tylko verva i jakoś nigdy nie miałem problemów z wtryskami czy zimowym odpalaniem.Podobnie braciszek czy rodzic. Auta nigdy nie widziały ,żadnych dodatków i w żadnym nie padł jakikolwiek wtrysk czy coś podobnego.
Bardzo dużo aut jest wrażliwych na jakość paliwa. Fordy nawet bardzo,a jakoś nie słychać ,żeby komuś padły wtryski od tankowania paliwa premium na markowych stacjach. Znam przypadki oczywiście uszkodzonych,ale zawsze po tankowaniach na stacjach noname,bo taniej lub od sprzedawców garażowych.
I niestety ,ale w Polsce mamy dobrej jakości paliwo. Tylko,że trzeba tankować na dobrych stacjach.Co do lepszego paliwa w niemczech to osobiście nie zauważyłem jakiejś różnicy między vervą On ,a niemiecką ON.Jeśli była jakaś lepsza to nie zauważalnie.
Osobiście leję paliwa premium ,a praktycznie tylko verva i jakoś nigdy nie miałem problemów z wtryskami czy zimowym odpalaniem.Podobnie braciszek czy rodzic. Auta nigdy nie widziały ,żadnych dodatków i w żadnym nie padł jakikolwiek wtrysk czy coś podobnego.
Bardzo dużo aut jest wrażliwych na jakość paliwa. Fordy nawet bardzo,a jakoś nie słychać ,żeby komuś padły wtryski od tankowania paliwa premium na markowych stacjach. Znam przypadki oczywiście uszkodzonych,ale zawsze po tankowaniach na stacjach noname,bo taniej lub od sprzedawców garażowych.
I niestety ,ale w Polsce mamy dobrej jakości paliwo. Tylko,że trzeba tankować na dobrych stacjach.Co do lepszego paliwa w niemczech to osobiście nie zauważyłem jakiejś różnicy między vervą On ,a niemiecką ON.Jeśli była jakaś lepsza to nie zauważalnie.
- michalm83
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Może dlatego że nie ma stacji Sztefan&Syn w których sprzedawane jest paliwo np z Rosji. W DE trzeba sie postarać żeby nalać jakiś syf.norbi333 pisze:Co do lepszego paliwa w niemczech to osobiście nie zauważyłem jakiejś różnicy między vervą On ,a niemiecką ON.
Moim zdaniem paliwo z markowych stacji w PL niczym nie odbiega tym w DE
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Paliwo na markowych stacjach zazwyczaj jest dokładnie takie samo jak na stacjach niemarkowych bo jest to to samo paliwo z Orlenu, Lotosu lub importowane z Rosji. I to jest ponad 90% rynku. To, że ktoś nie słyszał aby wtryski padały po paliwach premium lub nie premium to nie znaczy, że wtryski nie padają. Sąsiadowi poleciały wtryski w A6 3.0 tdi a lał tylko paliwa premium i w zakładzie regenerującym wtryski powiedzieli, ze właśnie od tego bo paliwa premium są za suche. Zrobiłem dobre pół miliona km na paliwie "zachodnim" i niestety ale jest różnica i niestety ale mamy w Polsce olej napędowy marnej jakości i jest to jedna z głównych przyczyn uszkodzeń układów wtryskowych. Ja sobie tego nie wymyśliłem takie są po prostu fakty.
-
norbi333
- Ekspert
U Ciebie u wszystkich na około padają wtryski.U mnie u nikogo nie padły.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Nie u wszystkich ale kilku znajomych miało z tym problem a mam przyjaciela mechanika i on ma tak 10-15 przypadków uszkodzonych wtrysków lub pompy wtryskowej w roku a nie jest to duży zakład tylko taki 2 stanowiskowy z 1 pracownikiem poza właścicielem. Do dobrego zakładu gdzie regenerują wtryskiwacze trzeba czasem czekać tydzień "w kolejce" a tych zakładów jest coraz więcej. Są zakłady, które żyją tylko z tego i jakoś na brak Klientów narzekać nie mogą profesjonalny sprzęt do kompleksowej diagnostyki i regeneracji potrafi kosztować nawet kilkaset tysięcy. Kolega miał ofertę na zakup takiego sprzętu w leasingu : rata od 3 do nawet 12 tys na miesiąc w zależności od konfiguracji i długości trwania umowy. Można policzyć ilu potrzeba napraw wykonać aby zwróciły się same koszty leasingu (a gdzie reszta?) a jakoś coraz więcej zakładów taki sprzęt kupuje. Trzeba też pamiętać, że zregenerować można tylko część wtryskiwaczy bo wielu się po prostu nie da (zwykle DENSO) i trzeba kupić nówka albo używkę, które też trzymają ceny bo jest na nie popyt. Wystarczy sobie sprawdzić korekty na wtryskiwaczach podczas wizyty w serwisie. Załęże się, że większość nie będzie miała parametrów fabrycznych a wiele będzie dalekich od tych parametrów pomimo, że właściciel/kierowca niczego niepokojącego nie zauważa. Ale wszystko do czasu.
-
norbi333
- Ekspert
I oczywiście dodatki załatwią temat i naprawią wtryskiwacze
-- 29 lis 2016, o 19:22 --
W poprzedniej vectrze cdti przy przebiegu 170 tyś km miałem korekty w normie.Przynajmniej według opcom. W insigni niestety już nie daje rady sprawdzić .Braciszka vectra również miała w normie.I jeżdżone tylko na ON Premium bez żadnych dodatków.Generalnie Orlen.Czasem BP i Statoil.Nigdy "szel"chyba,że racing. Mam kolegę co zajmuje się pompami i wtryskiwaczami to kiedyś przy okazji zapytam
W poprzedniej vectrze cdti przy przebiegu 170 tyś km miałem korekty w normie.Przynajmniej według opcom. W insigni niestety już nie daje rady sprawdzić .Braciszka vectra również miała w normie.I jeżdżone tylko na ON Premium bez żadnych dodatków.Generalnie Orlen.Czasem BP i Statoil.Nigdy "szel"chyba,że racing. Mam kolegę co zajmuje się pompami i wtryskiwaczami to kiedyś przy okazji zapytam
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dodatki typu 2T potrafią wyczyścić wtryski z biegiem czasu. Mam tego przykład na drugim aucie, które kupiłem z przebiegiem 142 tysięcy tankowane niemieckim paliwem. Korekta wtrysków była daleka od ideału. Teraz mam 200 tysięcy i do korekty nie mogę się czepiać. Olej 2T leję już ładnych parę lat właśnie po wizycie znajomego w serwisie naprawiajacym wtryski. Dobre serwisy mają pełno roboty i kupują coraz lepszy sprzęt. Niestety to samo auto z paliwem jedzie z hurtowni na stację Orlenu, Shell i noname i na jakąś bazę gdzie spuszcza do zbiorników, a po czasie jedzie znowu na stację. Tak wyglądają realia. Nie wszystkie te nawet firmowe stacje są obsługiwane przez swój transport. Na 12 stacji w moim rejonie w miarę pewnych są 2 stacje. Jeden Lotos i jeden Orlen.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
tomek evo
- Użytkownik
- Miasto:
Dodatki w dużym stopniu załatwiają sprawę bo zapewniają odpowiednie smarowanie i czystość. Żeby wtryskiwacze były zepsute to trzeba je najpierw zepsuć tankowaniem niskiej jakości paliwa i zaniedbaniami serwisowymi. Jak dojdzie do poważniejszej usterki to zazwyczaj czyszczenie wtryskiwaczy jednorazowym preparatem do czyszczenia (lub maszyną czyszczącą) już nic nie da. Jeżeli jednak wtryski są silnie zabrudzone czy poprzytykane to taka operacja może pomóc (w necie pełno jest relacji użytkowników, którym serwis wystawił diagnozę : wtryski do wymiany/regeneracji a potem okazywało się, ze dodatek za kilkadziesiąt złoty załatwił sprawę). Jak się stosuje odpowiednie dodatki to ryzyko awarii bardzo spada a przewidywana długość życia elementów układu wtryskowego znacząco się wydłuża.norbi333 pisze:I oczywiście dodatki załatwią temat i naprawią wtryskiwacze
Proponuje poczytać fachową literaturę naukową :
http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i ... rnosci.pdf
Cytat :
"Od około 50 do 75% uszkodzeń nowoczesnych silników Diesla spowodowanych jest bezpośrednio awariami układu wtryskowego [1]. Niewłaściwe rozpylenie paliwa jest przyczyną zaburzeń procesu spalania, co prowadzić
może do uszkodzeń korony tłoka, jego płaszcza i tulei cylindrowej. Głównymi przyczynami uszkodzeń rozpylaczy paliwa są zbyt niski poziom właściwości smarnych paliwa oraz podwyższona zawartość zanieczyszczeń stałych"
Odnośnie oleju 2T jego stosowanie ma swoje zalety ale polecam zapoznać się m.in z tym :
http://www.fuelexpert.co.za/2-stroke-oi ... -study.php
Konkluzje :
• W 200:1 olej 2-suwowy ma nieznaczny wpływ na smarność oleju napędowego.
• Cały olej napędowy sprzedawany w RPA musi spełniać SANS 342: spec 2014 i jego smarowność zapewnienia właściwą ochronę pomp oleju napędowego i systemów wtryskowych.
• ULSD (bezsiarkowy ON) sprzedawany przez Sasol zawiera dodatki smarne, które są o wiele bardziej skuteczne niż olej 2T.
• W 200:1 olej 2-suwowy ma nieznaczny wpływ na liczbę cetanową oleju napędowego.
• Niemierzalny wpływ na wszystkich innych właściwościach oleju napędowego mierzono przy 200: 1 dawka oleju 2T w oleju napędowym.
• Olej 2-suwowy może zawierać około 16ppm cynku lub więcej w zależności od preparatu i partii.
• Śladowe ilości cynku w oleju napędowym są znane ze znacznego przyspieszania osadzania depozytów dysz wtryskiwaczy.
• Wyniki badania silnika wskazują, że 200: 1 mieszanka oleju 2T w ON skutkują 2% utraty mocy silnika w teście 16 godzin ze względu na zanieczyszczenie zaworów wtryskowych, to ryzyko, które ma zastosowanie do wszystkich silników diesla Common Rail, ale może również pogorszyć zanieczyszczenia w starszych silnikach.
• Pojazdy wyposażone w filtr cząstek stałych (DPF) w układzie wydechowym może skrócenie DPF życie ze względu na gromadzenie się zanieczyszczeń na bazie popiołu i metalu w filtrze w czasie długiego stosowania oleju 2-stroke.
Z olejami 2T jest tak, że bardzo wiele zależy od konkretnego oleju bo wbrew pozorom mogą sie od siebie bardzo różnić. Podam przykład. Użytkownicy jednego z niemieckich forów zlecili badania HFRR ( paliwa z dodatkiem 2 różnych olejów 2T. HFRR to parametr opisujący własności smarne paliwa. Wyrażany jest w ľm. Im mniej ľm na badanej próbce, tym mniejsze zużycie, a więc lepsza smarność. Próbka wzorcowa miała smarność równą 238 um, a dwie próbki z dodatkiem różnych olejów 2T miały smarność 178 i 256um.
Wniosek z tego jest taki, że jeden olej poprawił smarność o około 25% w stosunku do próby wzorcowej, czyli czystego ON, drugi natomiast pogorszył HFRR o 10%.