--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

ODPOWIEDZ
darek0808
Użytkownik
Auto: Opel Insignia kombi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 09:15

Zalałem ostatnio. Przeczytaj moje wcześniejsze posty. Testowalem tez wcześniej ze dwa baki. Nie było różnicy. Szkoda mi czasu na takie przepychanki. Jak spróbujesz możesz napisać jakie były efekty. Jakoś nie wyskoczyło Ci spalanie nizej 0.7 a u mnie na 2 t to jest najwyzsze jakie mi pokazuje. Z reguły pokazuje 0,6 więc coś jest na rzeczy. Może jak połączysz paliwo premium z olejem 2t bedziesz miał spalanie na poziomie 0,5. Tego nie wiesz, i sie nie dowiesz do póki nie spŕóbujesz.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Rok produkcji: 2009
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 gru 2016, o 09:23

Spalanie chwilowe na luzie jest zależne od wersji silnika. Zwykły 160 Km z początku produkcji ma 0,8-0,9. Nawet jak wszystko wyłącze to ewentualnie pokaże się 0,7. Wersja ecoflex potrafi już pokazywać 0,5-0,6. Nie wiem jak późniejsze silniki.

Xperia Z3

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 09:31

Czytałem dokładnie:
darek0808 pisze:. Spalanie sprawdzam w tych samych warunkach po dłuższej jeździe, przed zgaszeniem silnika pod domem, bez ksenonów oraz klimy, na światlach led, spalanie skacze od 0,7 do 0,9 na paliwie bez 2T.
norbi333 pisze: Sprawdzałem u siebie i na samych ledach spalanie wynosi 0.7 L i nie skacze. Na światłach, Radiu i klimie 0.8 L również bez skoków.
To u kogo jest lepiej?Twoje spalanie nawet potrafi być wyższe niż u mnie z obciążeniem
darek0808 pisze: Na paliwie z 2T okolice 0,5 do 0,7.
norbi333 pisze: Sprawdzałem u siebie i na samych ledach spalanie wynosi 0.7 L i nie skacze. Na światłach, Radiu i klimie 0.8 L również bez skoków.
Dopiero jak dolewasz T2 mamy podobne spalanie.I u Ciebie są dalej skoku.U mnie nie ma.Także raczej chyba i u mnie jest bardziej równa praca silnika.Czyli znowu pytanie .U ciebie lepiej czy u mnie czy może to samo?

-- 3 gru 2016, o 09:34 --
darek0808 pisze: Jakoś nie wyskoczyło Ci spalanie nizej 0.7 a u mnie na 2 t to jest najwyzsze jakie mi pokazuje. Z reguły pokazuje 0,6
Ale skoro mam stałe,a u Ciebie skacze to ewidentnie u mnie jest bardziej płynna praca
darek0808 pisze: Może jak połączysz paliwo premium z olejem 2t bedziesz miał spalanie na poziomie 0,5. .
Sorry,ale na pewno nie będę dolewał jakiś specyfików tylko po to ,żeby mi spalanie spadło o kropelkę

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 10:03

Nie skacze na 2t. Chodzi mi o to ze w zaleznosci od dnia te wartosci sa rozne. Musialbym za kazdym razem wylaczyc wszystkie odbiorniki pradu, byc moze ma tez na to wplyw procent zapchania dpf bo zawsze po wypalaniu to spalanie na postoju jest najznizsze. Nie wazne. Mam to calkowicie gdzies. Nie chcesz to nie lej. Dziwne ze masz w tym temacie sporo do powiedzenia, ale nie przetestowales wszystkich opcji w swoim aucie. Więc tak naprawdę piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 10:51

Sam sobie zaprzeczasz.Dopiero piszesz,że masz obroty w jakimś przedziale.Teraz już nagle nie skaczą :lol:
U mnie dpf również jest i różnie jest nasycony. Widzę brak argumentów i uciekamy :lol:
darek0808 pisze:Więc tak naprawdę piszesz o czymś, o czym nie masz pojęcia.
A Ty masz jakieś pojęcie o paliwach premium skoro ich nie używasz?
I widzisz nie muszę czegoś używać ,żeby coś na ten temat wiedzieć.Pełno jest literatury w necie.A moje auto to nie zabawka do testowania wszystkiego.
Ale najważniejsze.
Nie odpowiedziałeś na moje pytania?

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 12:02

Pisze o skokach spalania na biegu jalowym. Obroty utrzymuja sie na niezmiennym poziomie. Jakbys czytal ze zrozumieniem, to dopuscilbys do siebie ze zrobilem kilka bakow na paliwie premium. Nawet obecnie mam je zalane razem z 2t bo bylo promo na orlenie. Ale zadnej zmiany nie zauwazylem.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 12:15

Przeczytałem ze zrozumieniem i dokładnie to samo napisałem.Spalanie .Ale moje pytania były konkretne i odpowiesz na nie ?

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 12:26

Chyba nie do konca ze zrozumieniem skoro piszesz o obrotach. Odpowiadajac na Twoje pytanie roznicy nie ma ale przyczyna moze byc rozna kondycja silnikpw lub inny silnik. Nie wiem jaki masz, podpisujesz ze 2.8. Trzeba porownac na jednym silniku, bo na dwoch roznych porownanie jest bez sensu. Jak porownamy plynnosc pracy oraz cichsza prace silnika na odleglosc. Musisz to zaobserwowac na swoim silniku.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 23:09 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 13:48

W podpisie mam również biturbo .Sorry,ale to Ty wyskoczyłeś ze spalaniem na jałowych,a teraz niby ja nie rozumiem :lol:
darek0808 pisze:Odpowiadajac na Twoje pytanie roznicy nie ma ale przyczyna moze byc rozna kondycja silnikpw
lub inny silnik.
Chyba jest skoro z dodatkiem bez obciążenia u Ciebie chwilowe lata i wchodzi na wartości ,która u mnie jest stała i ma taki sam poziom bez dodatków na paliwie premium.
Czyli chyba trzeba rozumieć ,że silniki jeżdżące na zwykłym on są w gorszej kondycji niż te jeżdżone na paliwach premium. I dodatki po prostu ukrywają po części ich kondycję,a po części jakieś tam w nich zawarte dodatki próbują przywrócić autu odpowiednią sprawność.

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 3 gru 2016, o 13:53

norbi333 pisze:Zmanipulować można wszystko.Tak samo i specyfiki.Na nich również pisze dokładnie to samo co i Statoil mówi
Opis dodatku:
AR9100 dodany do oleju za pomocą estrów bezpiecznie i skutecznie usuwa wszelkie depozyty umożliwiając nanoboranom tworzenie silnych wiązań chelatowych. Estry dodatkowo potęgują osiągi środków smarnych. Tarcie zostaje zredukowane nawet o 60-80% a zużycie obniżone nawet o 90%. AR9100 zdecydowanie przewyższa wszelkie najsurowsze wymogi stawiane dzisiejszym systemom smarowania. Wyjątkowe osiągnięcia AR9100 w zakresie redukcji tarcia przynoszą wymierne korzyści w postaci wysoce oczekiwanych oszczędności na kosztach energii i paliw. AR9100 obniża ilość energii potrzebną do działania urządzeń.
W stosunku do czego?

-- 2 gru 2016, o 17:34 --

http://regeneracja.wtryskiwaczy.pl/blog/25.html

-- 2 gru 2016, o 17:35 --

Ze strony millers

Nasze dodatki Diesel Power ECOMAX, zawierają optymalną liczbę środków czyszczących (detergentów), ale – co istotne – ich działanie nie polega wyłącznie na czyszczeniu układu paliwowego. Ważną cechą jest poprawienie właściwości smarnych ON, oraz zdecydowanie większa liczba cetanowa paliwa. Nowa butelka ze specjalną szyjką sprawia,
Poprawia właściwości smarne ON ,ale o ile ?
Spoko napisałem przecież wyraźnie, że dotyczy to zabiegów marketingowych ogółem. Akurat w przypadku AR9100 sprawa jest dość prosta i można to wsiąść na logikę. Redukcja tarcia 60-80% wg. zapewnień producenta dotyczy zastosowania dodatku do oleju silnikowego/przekładniowego. Czyli po zastosowaniu dodatku tarcie spada o 60-80% w stosunku do stanu sprzed zastosowania dodatku. W przypadku, kiedy producent deklaruje, ze jego produkt jest lepszy pod jakimś względem o x % to najczęściej nie mamy punktu odniesienia. Tu punktem odniesienia jest ten sam olej, tyle, ze bez dodatku.
Archoil AR9100 to dodatek do oleju przekładniowego wiec poprawia tarcie "elementów ruchomych" w silniku, natomiast w przypadku paliw, chodzi zapewne o poprawę smarności ale szczerze to nie mam co do tego pewności.
Dodatków Millersa nie znam zbyt dobrze i nie chce wypowiadać sie na temat ich skuteczności, natomiast według mojej wiedzy dodatki Archoila są na znacznie wyższym poziomie niż większość tego co oferuje rynek i ich produkty są wysoko wyspecjalizowane i bardzo zaawansowane technologicznie. Postaram się napisać więcej i konkretniej na ten temat i temat paliw premium ale nie mam chwilowo czasu na pisanie elaboratów a też wszystkiego nie mam w głowie na zawołanie.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 15:03

norbi333 pisze:W podpisie mam również biturbo .Sorry,ale to Ty wyskoczyłeś ze spalaniem na jałowych,a teraz niby ja nie rozumiem :lol:
darek0808 pisze:Odpowiadajac na Twoje pytanie roznicy nie ma ale przyczyna moze byc rozna kondycja silnikpw lub inny silnik.
Chyba jest skoro z dodatkiem bez obciążenia u Ciebie chwilowe lata i wchodzi na wartości ,która u mnie jest stała i ma taki sam poziom bez dodatków na paliwie premium.
Czyli chyba trzeba rozumieć ,że silniki jeżdżące na zwykłym on są w gorszej kondycji niż te jeżdżone na paliwach premium. I dodatki po prostu ukrywają po części ich kondycję,a po części jakieś tam w nich zawarte dodatki próbują przywrócić autu odpowiednią sprawność.
Trzeba rozumiec, ze sam sobie cos w glowie wymysliles. Z dodatkiem oleju 2t nie ma tych skokow. Nie chce mi soe dalej tłumaczyc bo i tak dorobisz sobie swoja ideologie.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 23:10 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

tomek evo
Użytkownik
Auto: Skoda Superb Kombi
Kod silnika: inny
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: tomek evo » 3 gru 2016, o 15:28

Tymi wahaniami obrotów to bym się aż tak nie przejmował. Wyświetlacz pokazuje wartość najbardziej zbliżoną do faktycznego odczytu ale jeśli odczyt jest powiedzmy pomiędzy 0,54 a 0,56 l/h to na wyświetlaczu będzie raz wartość 0,5 a raz 0,6 ale jeśli rzeczywisty odczyt będzie pomiędzy 0,48 a 0,53 to cały czas na wyświetlaczu będzie cały czas 0,5l/h pomimo, ze odchylenia rzeczywiste będą większe. Oczywiście to tylko przykład ale najlepiej obserwować rzeczywiste dawkowanie wtryskiwacza (w mojej Zafirze jest taka możliwość w "opcjach serwisowych") w ml/sek bo komputer pokładowy zawsze jakoś sobie zaokrągla.

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 16:25

darek0808 pisze:
Z dodatkiem oleju 2t nie ma tych skokow..[/quote]
darek0808 pisze: Na paliwie z 2T okolice 0,5 do 0,7.
:D :D :D :D :D :D :D
Doskonale rozumiem i widzę co napisałeś.Także nic sobie nie wymyśliłem
darek0808 pisze: Nie chce mi soe dalej tłumaczyc bo i tak dorobisz sobie swoja ideologie.
Rzeczywiście nie masz co tłumaczyć.Sam już się pogrążyłeś w swoich teoriach.Ja nie muszę dorabiać żadnych ideologii :lol:

-- 3 gru 2016, o 16:28 --
tomek evo pisze:Tymi wahaniami obrotów to bym się aż tak nie przejmował. Wyświetlacz pokazuje wartość najbardziej zbliżoną do faktycznego odczytu ale jeśli odczyt jest powiedzmy pomiędzy 0,54 a 0,56 l/h to na wyświetlaczu będzie raz wartość 0,5 a raz 0,6 ale jeśli rzeczywisty odczyt będzie pomiędzy 0,48 a 0,53 to cały czas na wyświetlaczu będzie cały czas 0,5l/h pomimo, ze odchylenia rzeczywiste będą większe. Oczywiście to tylko przykład ale najlepiej obserwować rzeczywiste dawkowanie wtryskiwacza (w mojej Zafirze jest taka możliwość w "opcjach serwisowych") w ml/sek bo komputer pokładowy zawsze jakoś sobie zaokrągla.
Tu nie chodzi o przejmowanie się,a o fakt. Druga rzecz ,że o ile przy obciążeniu skoki są raczej normalne to bez obciążenia skoki o 0.2 już chyba niekoniecznie.Nie ma co ich powodować zwłaszcza ,że w realu są wyższe. W Insigniach nie ma czegoś takiego ,żeby podejrzeć wtryskiwacze

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 17:30

Wytłumaczę Ci to ostatni raz.
Jak nie leje 2 t spalanie na postoju jest zróznicowane na przestrzeni jednej minuty pokazuje od 0,7 do max 0,9.
Niezależnie od tego czy jest to verva czy zwykły ON.
Jeżeli zaleje 2t spalanie stoi w miejscu i pokazuje w zależności od DNIA: 0,5 lub 0,6 lub max 0,7. Z reguły jest to 0,6.

Paliwa premium leje rzadko ponieważ nie odczuwam większych plusów ich stosowania. Pewno są lepsze niż zwykłe, ale uważam, że w przypadku ON przeważa marketing. W firmowe dośc często lejemy premium na shellu, ale też nie odczuwam różnicy.
Uczepiłeś się tego spalania, twoje/moje, ale nie chcesz dostrzec w tym wszystkim, że 2t poprawia ten parametr.
Poprawia również kulturę pracy silnika oraz zapewnia smarowanie pompy CR oraz wtrysków.
Tego paliwo premium nie zrobi, dlatego stosuję je raczej rzadko.
Proszę, przetestuj ten olej 2t razem z paliwem premium. Przecież wiesz doskonale, że nic się silnikowi nie stanie.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 3 gru 2016, o 18:05

Dolewam do paliwa Monzol 200ml na 65L już od roku, przejechałem na tej mieszance około 30 tyś km.
Ten okres uważam za bezawaryjny dla silnika, spalanie mieszane 8l/100km. (aktualny przebieg 185000km)
Moje odczucia są pozytywne, silnik pracuje ciszej, dpf wypala się co 500 - 1800km to zależy (miasto czy trasa) paliwo tankuję wszędzie - gdzie taniej i uważam że nie ma żadnej różnicy. Ostatnio demontowany był kolektor ssący i demontowane klapki, mimo przebiegu w miarę czysty. ( wszystko zależy od jazdy - trasa czy miasto)
Teraz chce zmienić olej silnikowy z Dexos 2 na LM 4100 lub 4600 lub coś innego, i tu mam problem co wybrać ???
Jedni mówią że dalej jeździć na tym co zaleca producent, inni uważają Dexos 2 jest najgorszy.

darek0808
Użytkownik
Miasto:

Post autor: darek0808 » 3 gru 2016, o 18:41

Liquy Moly, Motul lub Millers. Ja osobiscie leje Motula bo wychodzi rozsądnie cenowo.

Indianin
Nowicjusz
Auto: Insignia Cosmo
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto:

Post autor: Indianin » 3 gru 2016, o 18:45

:oops: może ktoś posprząta ten bajzel!

norbi333
Ekspert

Post autor: norbi333 » 3 gru 2016, o 18:55

darek0808 pisze:Wytłumaczę Ci to ostatni raz.
Jeżeli zaleje 2t spalanie stoi w miejscu i pokazuje w zależności od DNIA: 0,5 lub 0,6 lub max 0,7. Z reguły jest to 0,6.
Nie tłumacz,bo skacze ,potem nie skacze ,teraz skacze zależnie od dnia :D
Tak czy siak upewniłeś mnie w tym ,że warto lać paliwa premium i mieć silnik w dobrej kondycji niż lać zwykłe on na byle stacji i ratować się specyfikami .A specyfiku nie będę lał ,żeby spalanie w zależności od dnia spadło z 07 na 0.6
darek0808 pisze:Pewno są lepsze niż zwykłe, ale uważam, że w przypadku ON przeważa marketing.
A myślisz ,że w specyfikach to coś innego?
darek0808 pisze:
Paliwa premium leje rzadko ponieważ nie odczuwam większych plusów ich stosowania.
.
Bo jak raz na jakiś czas to zrobisz to nie ma co się dziwić.Specyfiki działają tak samo.Żeby były efektywne to trzeba je stosować cały czas
darek0808 pisze: Uczepiłeś się tego spalania, twoje/moje, ale nie chcesz dostrzec w tym wszystkim, że 2t poprawia ten parametr.
.
Skoro Ty na specyfiku mas 06.-07,a ja na paliwie premium mam 0.7 to praktycznie mamy to samo. Więc skoro leję paliwo premium nie mam potrzeby stosowania specyfiku
darek0808 pisze: Poprawia również kulturę pracy silnika oraz zapewnia smarowanie pompy CR oraz wtrysków.
Tego paliwo premium nie zrobi,
Pisałem wyżej odnośnie akurat paliwa premium ze Statoil i ona również zapewnia lepsze smarowanie.Czyli robi dokładnie to samo co specyfik.
Temat mogę uznać za wyczerpany. U twierdziłeś mnie tylko w przekonaniu ,że dobrze robię.Także dzięki

Andrzej

Post autor: Andrzej » 3 gru 2016, o 19:18

MOTUL 8100 X-CLEAN + 504/507 5W-30 czy taki

Bodex

Post autor: Bodex » 3 gru 2016, o 19:36

Andrzej pisze:Dolewam do paliwa Monzol 200ml na 65L już od roku, przejechałem na tej mieszance około 30 tyś km.
Ten okres uważam za bezawaryjny dla silnika, spalanie mieszane 8l/100km. (aktualny przebieg 185000km)
Moje odczucia są pozytywne, silnik pracuje ciszej, dpf wypala się co 500 - 1800km to zależy (miasto czy trasa) paliwo tankuję wszędzie - gdzie taniej i uważam że nie ma żadnej różnicy. Ostatnio demontowany był kolektor ssący i demontowane klapki, mimo przebiegu w miarę czysty. ( wszystko zależy od jazdy - trasa czy miasto)
Teraz chce zmienić olej silnikowy z Dexos 2 na LM 4100 lub 4600 lub coś innego, i tu mam problem co wybrać ???
Jedni mówią że dalej jeździć na tym co zaleca producent, inni uważają Dexos 2 jest najgorszy.
To pomogę,
Od zakupu 130 tyś 1x GM , potem 4x LM 4600 , teraz mam ponad 200 tyś. I uważam że zużycie silnika jest nieco większe , musi być , więc żeby zrekompensować powstałe ewentualne luzy na panewkach , szklankach popychaczy hydraulicznych kupię jak zrobiło to kilku kolegów z forum
Liqui Molly 4100 5W40 , ten olej jest w pełni syntetyczny zalecany szczególnie dla diesli z FAP i DPF , ale te 40 oznacza że po rozgrzaniu ma ciut większą gęstość / lepkość i o ten parametr mi chodzi .
Powinien zoptymalizować prace popychaczy i samym proces spalania mieszanki oraz wyciszyć silnik.

I chyba go już zamówię bo jest na niego promocja cenowa .

http://www.kolegaberlin.pl/product-pol- ... 40-5L.html

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 3 gru 2016, o 20:10 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”