--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Rozrząd 2.0 CDTI

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Re: Rozrząd 2.0 CDTI

Post autor: jotef » 6 lip 2023, o 08:08

Radek14 pisze:
5 lip 2023, o 14:01
Robiłem to jakiś miesiąc temu, klina nie ma na 100%.
klin występuje i jego konstrukcja w kole zębatym jest podobna jak w 'kółku' wału korbowego.
stanowi klin zatem jedność z samym kołem:
koło_rozrząd.JPG
sam przymierzam się do rozrządu i już któryś raz z kolei słyszę/czytam o luzowaniu powyższego koła.
klin rzecz jasna pozycjonuje koło względem wałka ale czy nie występuje w tym połączeniu 'ani grama' luzu kątowego, który usprawiedliwiałby to pojawiające się info o jego luzowaniu ... ?

wygląda, że wałek rozrządu jak i koło nie są wykonane w 'technologii stożka' :lol:
https://opel.7zap.com/pl/car/g09/e/8/19-1/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Radek14
Nowicjusz
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: TKI
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Radek14 » 6 lip 2023, o 08:53

Obejrzyjcie dokładnie filmik od 17.55 do 18.10 który linkowałem wyżej. Na filmie widać jak koło przy zakładaniu paska się obraca mimo zablokowania wałka. Wypust ustalający jest, ale pozwala na regulację w pewnym zakresie.

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Miasto:

Post autor: jotef » 6 lip 2023, o 09:07

ale Ty bierzesz udział w wątku jako sprawozdawca filmowy czy merytoryka Twoich uwag dotyczy praktycznego doświadczania przy dłubaniu własnymi rączętami ?
to drugie jest pożądane, a nam tutaj zależy na nie przekłamywaniu 'sytuacji technicznej' przy wymianie paska ...
jeśli jest wypust/klin ustalający, to nie może być tak, że:
Radek14 pisze:
5 lip 2023, o 13:04
[ ...]
Dodatkowo trzeba poluzować śrubę koła wałka rozrządu tak aby koło się na nim swobodnie obracało a po napięciu paska dokręcić.
jeśli sam 'mechanikowałeś' i jest jak niżej, to moje podejrzenia o możliwość niewielkiego przestawienia kątowego koła rozrządu jest możliwe i dlatego ludziska o tym piszą:
Radek14 pisze:
6 lip 2023, o 08:53
[...]
Wypust ustalający jest, ale pozwala na regulację w pewnym zakresie.
no i jeśli jest jak wyżej, to nie może być jak w pierwszym cytacie ...

Radek14
Nowicjusz

Post autor: Radek14 » 6 lip 2023, o 09:49

Robiłem ten rozrząd jakiś miesiąc temu. Pamięć jest ulotna, ale pamiętałem że była regulacja. Moje posty powyżej poprawiłem żeby nie robić zamieszania. Nadal uważam że problem kolegi gingop polega na nie poluzowaniu tej śruby podczas ustawienia rozrządu.

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Miasto:

Post autor: jotef » 6 lip 2023, o 09:53

ok :D

gingop
Użytkownik
Auto: Insignia A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: gingop » 6 lip 2023, o 11:28

Panowie.
Ja te koło luzowalem nawet ściągałem by zobaczyć jak jest osadzone.
I nawet jeśli poluzujecie to koło to regulacjia jest ale minimalna i nie będzie to zakres 1 ząbka, którego mi brakuje do prawidłowego osadzenia paska na znakach.

W zasadzie dwóch mechaników potwierdziło że jest rozrząd przestawiony o jeden ząbek.
Pytanie dlaczego tak jest?
To wada wałka, koła, czy jak?

Radek14
Nowicjusz

Post autor: Radek14 » 6 lip 2023, o 12:00

gingop pisze:
6 lip 2023, o 07:35
Tylko że koło zębate rozrządu jest na klinie nie mogłem go przestawić. Koło można założyć tylko w jednej pozycji.

To jeszcze jeden rebus.
Kiedyś dawałem głowicę do roboty (regeneracji)
Jednocześnie dałem do oględzin również pokrywę z walkami rozrządu.
Gdy przyszło do odbioru tych gratów to facet mi powiedział. Że jest przestawiony rozrząd o jeden ząbek. I żeby przy zakładaniu nie sugerować się znakami na kole
Wtedy nic mi to nie mówiło.
Gdy zaczełem to składać i okazało się że nie można założyć paska na znaki.
Dzwonię do faceta i pytam skąd to wiedział że jest przestawiony rozrząd o jeden ząbek. Nie odpowiedział mi. Powiedział że nie pamięta sprawy co prawda minął już z miesiąc jak u niego byłem.
Czyli powiedział ci że rozrząd jest przestawiony jak odbierałeś głowicę. Czyli nie widział reszty silnika i samego rozrządu? W samej głowicy przestawione o 1 ząbek mogą być wałki między sobą na kołach zębatych a nie na pasku rozrządu. A drugi mechanik widział ten rozrząd? Nie umiał ustawić?

Kotin44
Użytkownik
Auto: Insignia
Miasto: Krakow
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 25 razy

Post autor: Kotin44 » 6 lip 2023, o 14:45

[/quote]klin rzecz jasna pozycjonuje koło względem wałka ale czy nie występuje w tym połączeniu 'ani grama' luzu kątowego, który usprawiedliwiałby to pojawiające się info o jego luzowaniu ... ?[/quote]
Luzuje się tylko wtedy gdy koło zębate wału korbowego jest na stożku,bo wtedy zmienia się pozycja wału wzg wałka...Fordowskie rozwiązanie.
Luz kątowy zniweluje komputer silnika...
I tu dodatkowa uwaga- popuszczając koło zębate wałka rozrządu należy wymienić śrubę,bo to jest śruba plastyczna.W serwisówce jest to zaznaczone z wykrzyknikiem...
Kolego Gingop lekkie sprostowanie do mojej ostatniej porady.Jak zablokujesz rozrząd to zacznij zakładać pasek od wału korbowego następnie pompa - te znaki muszą Ci się zgrywać a znak na wałku rozrządu trza olać bo jest przestawiony wałek.
Wymień śrubę koła wałka rozrządu jeśli ja popuściłes-do nabycia ASO
Kolego Radek14 wrzuciłeś filmik od z Zafiry C
130 KM

gingop
Użytkownik
Miasto:

Post autor: gingop » 6 lip 2023, o 15:30

Tak, Mechanik który robił głowicę widział tylko górę rozrządu króra dałem mu do oględzin. stwierdził że jest przestawiony o 1 ząbek.
Nie widział reszty silnika...

Ale nawet jeśli walki byłyby przestawione względem siebie. To stosując blokadę na wałek na którym jest koło zębate to i tak dałoby się ustawić pasek rozrządu na znaki. Przestawienie wałków względem siebie jeśli chodzi tylko o prawidłowe założenie paska nie ma żadnego znaczenia. Wiadomo silnik rozwalimy.
Wydaje mi się że dobrze rozumuje?

A może ustawienie koła rozrządu w moim przypadku nie robić na blokadę wałka
Tylko położenie wałka rozrządu zgrac ze znakiem na pasku?
Oczywiście zakładając pasek od założenia go na kole zębatym wału.

Radek14
Nowicjusz

Post autor: Radek14 » 6 lip 2023, o 20:28

Do kolegi Kotin44:
Po pierwsze ecu nic nie zniweluje. Tu nie ma zmiennych faz rozrządu, to jest sztywne połączenie. Ecu jedynie mierzy synchronizację i ewentualnie wywala błąd po przekroczeniu zakresu.
Po drugie to jest śruba m12 dokręcona momentem 120Nm czyli jak śruba koła. Śrub od kół nikt nie wymienia po jednym użyciu. Może ci się pomyliło ze śrubą wału, tam jest chyba 300Nm. Autodata każe luzować śrubę, nic nie piszą o wymianie.
Po trzecie zakładanie paska w kolejności wał->pompa->wałek może spowodować to że zostanie napięty tylko pasek na odcinku od wału przez pompę do wałka a po zdjęciu blokad rozrząd się przestawi. Najważniejsza jest synchronizacja wału z wałkiem i ten odcinek paska trzeba zakładać w pierwszej kolejności.
Do kolegi gingop:
Dobrze rozumiesz. Blokada wałka w tym silniku to bardzo pewna rzecz. Tam nie ma co się przestawić.
Nie radzę składać rozrządu bez blokady wałka. Spotkanie zaworów z tłokiem to nic ciekawego. Logiczne podchodząc do sprawy błąd może być w:
1. Połączenie wałka z kołem
2. Odległość znaków na pasku
3. Średnicy rolki prowadzącej
Sprawdź te rzeczy.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 6 lip 2023, o 20:38

Doprecyzuj jeszcze jedną sprawę.
Przy okazji ściągniętej głowicy wymieniłeś rozrząd i po naprawie są cyrki,czy też wymieniłeś rozrząd profilaktycznie a wcześniej auto śmigało OK?
Silniki diesla mają tą zaletę,że jak coś spaprasz przy rozrządzie to już nie pojedziesz...
Zatem jeśli silnik odpala to znak,że jest dobrze-jeśli przestawisz o jeden ząbek to już nie odpalisz,bo albo będzie kolizja,albo wtrysk nastąpi po zwrocie tłoka,zależnie w którą stronę przesuniesz od punktu zero.
Kolego Radek
ECU skoryguje pracę silnika wynikającą z luzu kątowego-żle się może wysłowiłem,ale logicznym jest że ECU nie skoryguje luzów...
To co oglądasz w autodacie dotyczy silników od 2013, bo w wersji 3.45 jest błąd,a informację o nowej śrubie znajdziesz pod hasłem MOMENTY DOKRĘCANIA

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Miasto:

Post autor: jotef » 7 lip 2023, o 08:42

gingop pisze:
6 lip 2023, o 15:30
[...]
Ale nawet jeśli walki byłyby przestawione względem siebie.
To stosując blokadę na wałek na którym jest koło zębate to i tak dałoby się ustawić pasek rozrządu na znaki.
[...]
jak piszesz, zastosowanie blokady pozycjonuje wałek i powinno być git.
więc przy okazji niejako - dlaczego producent umożliwia swoją konstrukcją możność 'zapięcia' dwóch blokad :?:
jeśli wałki są przestawione względem siebie, to blokada na wałku bez koła zębatego powinna 'odstawać' od prawidłowej pozycji jego blokowania przyrządem.
czy u Ciebie blokady dwóch wałków rozrządu blokują poprawnie oba ?

Obrazek

edyta - tak abstrahując od info mechaniora od głowic, jeśli to możliwe odkręć koło zębate rozrządu wału korbowego i sprawdź czy z jego klinem jest w porządku.
... taki pomysł, żeby upewnić się co do poprawności po stronie wału korbowego :idea:

Radek14
Nowicjusz

Post autor: Radek14 » 7 lip 2023, o 12:10

Ale blokadę przykręca się właśnie do koła wału korbowego, także nawet jakby było przestawione względem wału to rozrząd powinien pasować.

gingop
Użytkownik
Miasto:

Post autor: gingop » 7 lip 2023, o 12:22

Rozrząd wymieniłem profilaktycznie. Pisałem już o tym wyżej, że wcześniej mechanik też mi wymieniał rozrząd i mówił że jest przestawiony o 1 ząbek.

Auto odpala jeździ. nie pokazuje żadnych błędów.

Swoją drogą przestawiony o jeden ząbek rozrząd na wałku rozrządu będzie sypać błędami w ECU?

Jeśli blokadę wałka rozrządu wkręcisz z drugiej tylko strony to kręcąc kołem rozrządu nie zblokujesz rozrządu, przynajmniej ja tak robiłem i nic z tego nie wyszło. Cały czas mogłem kręcić kołem zębatym wałka rozrządu.

Radek14
Nowicjusz

Post autor: Radek14 » 7 lip 2023, o 12:56

https://a.allegroimg.com/s720/116769/ec ... A-55565853
Na tym zdjęciu dokładnie widać miejsce w którym powinna się zazębić blokada. Jeśli u Ciebie to nie zablokowało to albo masz kiepską blokadę albo brakuje kawałek wałka.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 7 lip 2023, o 21:41

Okejo
Skoro auto wcześniej nie robiło problemów to problem w ustawieniu pompy.znaki paska zgadzały się na pompie i wałku rozrządu,a mają się zgadzać na wale korbowym i pompie a na wałku rozrzadu ma być przestawiony o jeden ząbek .Oczywiście między wałkiem rozrządu a wałem pasek ma być napięty,tak jak pisał Radek.
Przestawiony rozrząd o jeden ząbek to tak jak pisałem wcześniej kolizja zaworów z tłokiem,lub brak możliwości odpalenia.W twoim przypadku by było przestawienie o jeden ząbek = dwa ząbki,ponieważ jeden ząbek to jest właściwa pozycja wałka.
Czy powinien sypać błędami? Jeśli będzie przestawiona pozycja wałka-Tak
U ciebie albo jest źle nabity znak na kole ( mało prawdopodobne), albo są żle naniesione znaki na pasku ( to jest bardzo możliwe )jeśli masz stary pasek porównaj ilość zębów między znakami.
Rozumiem że próbowałeś znaki w każdej pozycjii..
Ostatnio zmieniony 7 lip 2023, o 23:05 przez Kotin44, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 7 lip 2023, o 22:20

No i umnie wpadł nowy rozrząd INA , nalot 144tys. no ale już 9lat i najwyższy czas byl na niego ,troche sie naciagnał bo strzałka na napinaczu byl znacznie niżej. Wymienialem bez blokad tylko na same znaki, niebyło z tym żadnych problemów.
dotego micha w dół i założyłem w miejsce uszczelki pompy adapter aluminiowy

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Miasto:

Post autor: jotef » 8 lip 2023, o 08:55

zasadniczo najważniejsze jest ustawienie wałka rozrządu wydechowego względem wału korbowego.
jeśli wałek 'wydechowy' rozrządu jest unieruchomiony blokadą, ma stałą pozycję względem wału korbowego.
... to może ktoś mi wytłumaczy skąd się bierze przestawienie o 1 ząbek - z fabryki tak nie wychodzi przecież - bo ja dalej nie kumam tego ...

p.s. druga blokada rozrządu - wychodzi, że blokada wałka 'ssącego' służy do jego blokowania przy montażu/złożeniu
celem spozycjonowania go przed skręceniem kół zębatych przenoszących napęd między wałkami rozrządu ...?
.. ponieważ te koła zębate nie mają pozycjonowania > klin/wpust. są jedynie skręcane śrubą centralną i przed jej skręceniem obracają się swobodnie na wałkach rozrządu ...
Iska_pokrywa_zaworów.JPG
czerwone - punkty blokad wałków rozrządu
pomarańcz - napęd między wałkami rozrządu w pokrywie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kotin44
Użytkownik

Post autor: Kotin44 » 8 lip 2023, o 13:35

Aż miło rozmawia się z kimś,kto wie o czym mówi...
Oczywiście wałki mają stałe pozycje i tak z fabryki nie wychodzi,by koło było przestawione o jeden ząb,dlatego zębatki oznaczone na żółto muszą mieć kliny , bo są na nich znaki.Jeśli nie ma klinów to musi być możliwość blokowania obu wałków...
Zauważ że nasz kolega próbował blokować wałek ssacy,a producent zadbał o to by to nie zadziałało ,by czsam nie uszkodził koła impulsowego dla czujnika wałka rozrządu,bo taką rolę to wycięcie pełni w wałku
Przypuszczam że kolega ma żle naniesione punkty na pasku rozrządu-ja się często z tym spotkałem,tylko ja zawsze nanoszę dodatkowo swoje punkty przy wymianie rozrządu I mam z czym porównać poprawność montażu

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Miasto:

Post autor: jotef » 8 lip 2023, o 16:23

Kotin44 pisze:
8 lip 2023, o 13:35
[...]
Zauważ że nasz kolega próbował blokować wałek ssacy,a producent zadbał o to by to nie zadziałało ,by czsam nie uszkodził koła impulsowego dla czujnika wałka rozrządu,
bo taką rolę to wycięcie pełni w wałku
być może taką rolę pełni w jakiejś innej konstrukcji natomiast w wypadku serducha a20dtx to nie jest prawda.
kołem impulsowym w a20dtx jest koło zębate rozrządu współpracujące z wałem korbowym via pasek zębaty.
te otworki na 'płaszczu/tarczy' koła zębatego kabluja do ECU via czujnik położenia wałka rozrządu, który za tym kołem rezyduje.
jeśli chodzi o nie zadziałanie blokady na wałku ssącym u naszego kolegi, to grawitacja logiczna skłania mnie ku opini j/n:
Radek14 pisze:
7 lip 2023, o 12:56
[...]
Jeśli u Ciebie to nie zablokowało to albo masz kiepską blokadę albo brakuje kawałek wałka.
Kotin44 pisze:
8 lip 2023, o 13:35
[...]
Przypuszczam że kolega ma żle naniesione punkty na pasku rozrządu-ja się często z tym spotkałem,[...]
synchronizuję z Twoją opinią o powyższej sytuacji choć pewności brak.
kolega zaznacza, że błędy nie występują z czego wynika poprawność odczytu położenia wałka rorządu, czyli jest git.
wał korbowy też nie kabluje do ECU o dysfunkcji położenia kątowego w relacji do wałka rozrządu, więc ...
więc pewnie może być tak jak napisałeś ...

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”