Kotin44 pisze: ↑8 lip 2023, o 13:35
[...]
Zauważ że nasz kolega próbował blokować wałek ssacy,a producent zadbał o to by to nie zadziałało ,by czsam nie uszkodził koła impulsowego dla czujnika wałka rozrządu,
bo taką rolę to wycięcie pełni w wałku
być może taką rolę pełni w jakiejś innej konstrukcji natomiast w wypadku serducha a20dtx to nie jest prawda.
kołem impulsowym w a20dtx jest koło zębate rozrządu współpracujące z wałem korbowym
via pasek zębaty.
te otworki na 'płaszczu/tarczy' koła zębatego kabluja do ECU via czujnik położenia wałka rozrządu, który za tym kołem rezyduje.
jeśli chodzi o nie zadziałanie blokady na wałku ssącym u naszego kolegi, to grawitacja logiczna skłania mnie ku opini j/n:
Radek14 pisze: ↑7 lip 2023, o 12:56
[...]
Jeśli u Ciebie to nie zablokowało to albo masz kiepską blokadę albo brakuje kawałek wałka.
Kotin44 pisze: ↑8 lip 2023, o 13:35
[...]
Przypuszczam że kolega ma żle naniesione punkty na pasku rozrządu-ja się często z tym spotkałem,[...]
synchronizuję z Twoją opinią o powyższej sytuacji choć pewności brak.
kolega zaznacza, że błędy nie występują z czego wynika poprawność odczytu położenia wałka rorządu, czyli jest git.
wał korbowy też nie kabluje do ECU o dysfunkcji położenia kątowego w relacji do wałka rozrządu, więc ...
więc pewnie może być tak jak napisałeś ...