--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRozrząd 2.0 CDTI
-
Kotin44
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krakow
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Re: Rozrząd 2.0 CDTI
No i zmusiłeś mnie do oglądania tego koła zębatego rozrządu,no i masz racje-oprucz tego że jest zębate ,to jeszcze impulsowe.
Jeśli chodzi o kwestię blokowania obu wałków,to myślę że te wiadomości nikomu się nigdy nie przydadzą,a jeśli już nawet ktoś to będzie rozbierał,to będzie to demontowane na stole i wtedy widać czy się zablokowało, a jeśli nie , to dlaczego...
Oprócz nieprawidłowości punktów na pasku,nasuwa mi się myśl o nieprawidłowym zablokowaniu wału korbowego,ale tą myśl wybija mi z głowy brak błędu korelacji,oraz możliwość odpalenia silnika
Jeśli chodzi o kwestię blokowania obu wałków,to myślę że te wiadomości nikomu się nigdy nie przydadzą,a jeśli już nawet ktoś to będzie rozbierał,to będzie to demontowane na stole i wtedy widać czy się zablokowało, a jeśli nie , to dlaczego...
Oprócz nieprawidłowości punktów na pasku,nasuwa mi się myśl o nieprawidłowym zablokowaniu wału korbowego,ale tą myśl wybija mi z głowy brak błędu korelacji,oraz możliwość odpalenia silnika
Ostatnio zmieniony 8 lip 2023, o 22:42 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin Forum.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin Forum.
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
ja już widzę pierwszego 'klienta' na to info
kolega gingop ma gotową odpowiedź w jaki sposób mechanior od głowic mógł stwierdzić, że rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek w sytuacji wglądu/oglądu samej głowicy z wałkami rozrządu bez dostępu do silnika.
miał graty na stole i wtedy zobaczył, że występuje przestawienie o jeden ząbek koła zębatego wałka ssącego względem wydechowego
... tak, że '... nigdy nie mów nigdy ...'
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
tak sobie przeglądałem wątek i 'zaświeciła mi na czerwono' powyższa kwestia wcześniej przeoczona
... no więc nie będzie 'śladu' w systemie przy przestawieniu wałka ssącego względem wałka rozrządu wydechowego.
a nie będzia żadnego DTC, ponieważ dane o położeniu wałka rozrządu system zbiera wyłącznie z wałka wydechowego, tzn., z jego koła impulsowego. 'praca' wałka ssącego nie jest w ogóle widziana.
konkluzja jest taka, że przestawienie o jeden ząbek we wzajemnym ustawieniu wałków rozrządu przełoży się na nieco inne czasy otwierania się zaworów ssących względem wydechowych ...
-
Kotin44
- Użytkownik
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 25 razy
Oczywiście nie będzie błędu korelacji...
Są jeszcze inne systemy które monitorują pracę silnika.Przy takim przestawieniu wałków poinformuje sonda lampda oraz brak mocy.
Jeszcze powinien być problem z wypaleniem DPF-jeśli jeszcze jest...
Zakładając że nastąpi cud...
We wcześniejszych postach pisałem,że przestawienie wałka o jeden ząbek ,to kolizja lub brak odpalania-obojętne który to będzie wałek...
Są jeszcze inne systemy które monitorują pracę silnika.Przy takim przestawieniu wałków poinformuje sonda lampda oraz brak mocy.
Jeszcze powinien być problem z wypaleniem DPF-jeśli jeszcze jest...
Zakładając że nastąpi cud...
We wcześniejszych postach pisałem,że przestawienie wałka o jeden ząbek ,to kolizja lub brak odpalania-obojętne który to będzie wałek...
- jotef
- Użytkownik
- Miasto:
wymieniłem w swojej Iśce rozrząd.
... to nic niezwykłego co prawda ale 1wszy raz własnymi rączętami sie posługiwałem.
i to zaledwie 2gi motor w moim wykonaniu. 1wszym było serducho z20net w VC.
konkluzja jest taka, że - abstrachując od wszystkich manualiów demontażowych - zrobienie rozrządu w a20dte
to jest naprawdę prosta sprawa i żeby tam coś popsuć trzeba się dobrze postarać.
ostatnia wymiana była przy liczniku:
aktualna jak niżej:
przebieg pomiędzy dobijał już prawie do 80 kkm no to wziąłem się za dłubanie.
wymieniam wszystko co się 'kręci i napina' i przy oglądzie elementów po demontażu wyszło w zasadzie poprawnie.
w zasadzie dlatego, że pompa cieczy chłodzącej puściła na uszczelnieniu i brzydko się śliniła.
zresztą nie tylko ona bo chłodnicę również musiałem na nową wymienić ...
tak więc przy okazji rozrządu usunięte zostały niedomagania innych 'składowych funkcjonalnych' autka:

trochę serwisówki niezależnej od GM:
O ile producent nie określił inaczej, zaleca się następujące procedury:
• zawsze montować nowy pasek zębaty
• stosować nową pompę cieczy przy wymianie paska zębatego
• napinacz i rolkę prowadzącą wymienić na nowe
• nie obracać wałem korbowym przeciwnie do jego ‘obrotów pracy’
• ogląd stanu paska zębatego – pęknięcia, zaolejenie itd.,
• UWAGA - silnik musi być zimny przy zmianie paska rozrządu
• UWAGA – unikać skręcania, zginania lub ciągnięcia paska rozrządu
Przed zdjęciem starego paska należy sprawdzić jego oznakowanie:

kiedy stosuje się blokady wału korbowego i wałka rozrządu nie ma takiej potrzeby.
pokrycie się znaków na pasku i na kołach zębatych występuje jedynie przy zastosowaniu blokad.
po usunięciu blokad i sprawdzającym obrocie wału korbowego o 360 stopni pokrycie znaków nie występuje.
Demontaż paska rozrządu
• podnieść pojazd i odkręcić prawe przednie koło
• wymontować osłonę nadkola oraz osłonę dolną silnika
• podeprzeć silnik
• luzując napinacz paska klinowego zdjąć pasek
• odkręcić koło pasowe paska wieloklinowego
• zdemontować napinacz paska klinowego
• zdjąć osłonę górną silnika
• wymontować obudowę filtra powietrza
• odkręcić prawe podparcie ‘łapę’ silnika
• odkręcić pokrywę górną/plastikową rozrządu
• odkręcić dolną pokrywę rozrządu
• obracając wał korbowy ustawić 1 tłok w ZZ
• używając EN-46789 zablokować wałek wydechowy rozrządu
• zablokować wał korbowy przyrządem do blokowania
• poluzować śrubę centralną wałka rozrządu z kołem zębatym/impulsowym
• poluzować napinacz paska zębatego
• usunąć blokadę wału korbowego
• zdjąć pasek zębaty
• zdemontować napinacz paska zębatego
ustawianie 1 tłoka do pozycji ZZ jest banalne w tym motorku. zawsze występuje z 'klikiem' górnej blokady:

wkręcamy po 'odślepieniu' otworu montażowego w pokrywie zaworów przyrząd EN-46789.
to element zestawu blokad - na allegro za około 50 pln - czyli rodzaj sprężystego 'kołka'.
obracamy wałem korbowym w prawo zgodnie z obrotem roboczym silnika, aż do usłyszenia wyraźnego kliknięcia.
to nasz 'kołek' zatrzaskuje się w wyfrezowaniu wałka wydechowego rozrządu pozycjonując tym samym wałek rozrzadu
względem wału korbowego i ustawiając 1 tłok w ZZ.
z zestawu blokad za tanie pieniądze nie pasuje jedynie kołek/śruba wkręcana w miejsce mocowania pompy oleju, która
umożliwia po skręceniu tej blokady unieruchomienie wału.
niżej jak ja poradziłem sobie na szybko z tą niedogodnością:

Montaż paska rozrządu
• założyć pasek zębaty rozrządu według porządku: D > E > F > A > B >C
• spozycjonować pasek zębaty w korelacji znaków na pasku i kołach zębatych pompy wysokiego ciśnienia i impulsowym
• zamontować wstępnie – bez dokręcania finalnego – napinacz paska zębatego
• spozycjonować napinacz w miejscu osadzenia
• dokręcić finalnie momentem 25 Nm
• dokręcić rolkę napinacza paska zębatego momentem 50 Nm
• dokręcić finalnie koło impulsowe wałka wydechowego rozrządu 130 Nm
• usunąć blokadę EN-46789
• obrócić ręcznie wał korbowy o 360 stopni/2 obroty wału
• wkręcić śrubę mocującą pompę olejową
• dokonać pozostałych czynności montażowych w odwrotnym porządku
• dokręcić łapę silnika momentem > A: 58 Nm; B: 63 Nm
• dokręcić napinacz paska klinowego momentem 25 Nm
• dokręcić koło pasowe wału korbowego x4 momentem 25 Nm
mój komentarz do porządku: D > E > F > A > B >C - poluzowanie śruby koła impulsowego E powoduje, że samo koło 'łapie' luz kątowy lewo-prawo. na oko będzie to jakieś kilkanaście stopni.
ponieważ wał korbowy jest elementem napędowym w tym układzie, największy/bezpośredni naciąg paska rozrządu występuje na odcinku od E przez F do A.
kolejność zakładania paska i pozycjonowania znaczników na nim do znaczników na kołach zębatych powoduje, że luz kątowy koła impulsowego jest wykasowany przez naciąg paska i w tej pozycji koło jest dokręcane.
nowe 'kółeczka' i pasek zębaty:

... to nic niezwykłego co prawda ale 1wszy raz własnymi rączętami sie posługiwałem.
i to zaledwie 2gi motor w moim wykonaniu. 1wszym było serducho z20net w VC.
konkluzja jest taka, że - abstrachując od wszystkich manualiów demontażowych - zrobienie rozrządu w a20dte
to jest naprawdę prosta sprawa i żeby tam coś popsuć trzeba się dobrze postarać.
ostatnia wymiana była przy liczniku:
aktualna jak niżej:
przebieg pomiędzy dobijał już prawie do 80 kkm no to wziąłem się za dłubanie.
wymieniam wszystko co się 'kręci i napina' i przy oglądzie elementów po demontażu wyszło w zasadzie poprawnie.
w zasadzie dlatego, że pompa cieczy chłodzącej puściła na uszczelnieniu i brzydko się śliniła.
zresztą nie tylko ona bo chłodnicę również musiałem na nową wymienić ...
tak więc przy okazji rozrządu usunięte zostały niedomagania innych 'składowych funkcjonalnych' autka:

trochę serwisówki niezależnej od GM:
O ile producent nie określił inaczej, zaleca się następujące procedury:
• zawsze montować nowy pasek zębaty
• stosować nową pompę cieczy przy wymianie paska zębatego
• napinacz i rolkę prowadzącą wymienić na nowe
• nie obracać wałem korbowym przeciwnie do jego ‘obrotów pracy’
• ogląd stanu paska zębatego – pęknięcia, zaolejenie itd.,
• UWAGA - silnik musi być zimny przy zmianie paska rozrządu
• UWAGA – unikać skręcania, zginania lub ciągnięcia paska rozrządu
Przed zdjęciem starego paska należy sprawdzić jego oznakowanie:

kiedy stosuje się blokady wału korbowego i wałka rozrządu nie ma takiej potrzeby.
pokrycie się znaków na pasku i na kołach zębatych występuje jedynie przy zastosowaniu blokad.
po usunięciu blokad i sprawdzającym obrocie wału korbowego o 360 stopni pokrycie znaków nie występuje.
Demontaż paska rozrządu
• podnieść pojazd i odkręcić prawe przednie koło
• wymontować osłonę nadkola oraz osłonę dolną silnika
• podeprzeć silnik
• luzując napinacz paska klinowego zdjąć pasek
• odkręcić koło pasowe paska wieloklinowego
• zdemontować napinacz paska klinowego
• zdjąć osłonę górną silnika
• wymontować obudowę filtra powietrza
• odkręcić prawe podparcie ‘łapę’ silnika
• odkręcić pokrywę górną/plastikową rozrządu
• odkręcić dolną pokrywę rozrządu
• obracając wał korbowy ustawić 1 tłok w ZZ
• używając EN-46789 zablokować wałek wydechowy rozrządu
• zablokować wał korbowy przyrządem do blokowania
• poluzować śrubę centralną wałka rozrządu z kołem zębatym/impulsowym
• poluzować napinacz paska zębatego
• usunąć blokadę wału korbowego
• zdjąć pasek zębaty
• zdemontować napinacz paska zębatego
ustawianie 1 tłoka do pozycji ZZ jest banalne w tym motorku. zawsze występuje z 'klikiem' górnej blokady:

wkręcamy po 'odślepieniu' otworu montażowego w pokrywie zaworów przyrząd EN-46789.
to element zestawu blokad - na allegro za około 50 pln - czyli rodzaj sprężystego 'kołka'.
obracamy wałem korbowym w prawo zgodnie z obrotem roboczym silnika, aż do usłyszenia wyraźnego kliknięcia.
to nasz 'kołek' zatrzaskuje się w wyfrezowaniu wałka wydechowego rozrządu pozycjonując tym samym wałek rozrzadu
względem wału korbowego i ustawiając 1 tłok w ZZ.
z zestawu blokad za tanie pieniądze nie pasuje jedynie kołek/śruba wkręcana w miejsce mocowania pompy oleju, która
umożliwia po skręceniu tej blokady unieruchomienie wału.
niżej jak ja poradziłem sobie na szybko z tą niedogodnością:

Montaż paska rozrządu
• założyć pasek zębaty rozrządu według porządku: D > E > F > A > B >C
• spozycjonować pasek zębaty w korelacji znaków na pasku i kołach zębatych pompy wysokiego ciśnienia i impulsowym
• zamontować wstępnie – bez dokręcania finalnego – napinacz paska zębatego
• spozycjonować napinacz w miejscu osadzenia
• dokręcić finalnie momentem 25 Nm
• dokręcić rolkę napinacza paska zębatego momentem 50 Nm
• dokręcić finalnie koło impulsowe wałka wydechowego rozrządu 130 Nm
• usunąć blokadę EN-46789
• obrócić ręcznie wał korbowy o 360 stopni/2 obroty wału
• wkręcić śrubę mocującą pompę olejową
• dokonać pozostałych czynności montażowych w odwrotnym porządku
• dokręcić łapę silnika momentem > A: 58 Nm; B: 63 Nm
• dokręcić napinacz paska klinowego momentem 25 Nm
• dokręcić koło pasowe wału korbowego x4 momentem 25 Nm
mój komentarz do porządku: D > E > F > A > B >C - poluzowanie śruby koła impulsowego E powoduje, że samo koło 'łapie' luz kątowy lewo-prawo. na oko będzie to jakieś kilkanaście stopni.
ponieważ wał korbowy jest elementem napędowym w tym układzie, największy/bezpośredni naciąg paska rozrządu występuje na odcinku od E przez F do A.
kolejność zakładania paska i pozycjonowania znaczników na nim do znaczników na kołach zębatych powoduje, że luz kątowy koła impulsowego jest wykasowany przez naciąg paska i w tej pozycji koło jest dokręcane.
nowe 'kółeczka' i pasek zębaty:

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
TomaszTruscinski
- Nowicjusz
- Auto: Opel Zafira 2.0 cdti
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Pruszków
- Postawił piwo: 1 raz
-
Michael253672
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
Witam,
Pierwszy raz wymieniałem sam rozrząd, cały zestaw (pasek, napinacz, pompa, rolki).
Po wymianie coś mnie tknęło żeby odkręcić jeszcze obudowę, pasek lekko wachluje przesyłam film. Pytanie brzmi czy może tak być? Jeśli nie to dlaczego mogło się tak stać ?
Miłego wieczoru wszystkim!
https://youtube.com/shorts/5ljyZ3J5RjA? ... GxDKyHcSQD_
Pierwszy raz wymieniałem sam rozrząd, cały zestaw (pasek, napinacz, pompa, rolki).
Po wymianie coś mnie tknęło żeby odkręcić jeszcze obudowę, pasek lekko wachluje przesyłam film. Pytanie brzmi czy może tak być? Jeśli nie to dlaczego mogło się tak stać ?
Miłego wieczoru wszystkim!
https://youtube.com/shorts/5ljyZ3J5RjA? ... GxDKyHcSQD_
-
szymon19747
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Elbląg
Cześć, czy mógłbyś mi podesłać serwisówkę - będę za dwa tygodnie wymieniał rozrząd a chciałbym przejrzeć jeszcze coś pewnego w sensie z pewnego źródła.
Mój email - szymon19747@gmail.com
-
szymon19747
- Nowicjusz
Dzień dobry, panowie mam 2 pytania:
1 - po obejrzeniu kilku filmików dot. wymiany rozrządu zauważyłem, że niektórzy zakładają pasek najpierw od koła zębatego na wale korbowym a następnie koło pompy paliwowej wysokociśnieniowej i dalej, tutaj na forum (powyżej) jest sugestia by zaczynać od koła pompy paliwowej wysokociśnieniowej - stąd moje pytanie - jaka jest prawidłowa kolejność?
2 - jakiej firmy zestaw rozrządu możecie polecić - Bosch, SKF, Gates czy jeszcze jakiejś innej? W sensie jaka firma robi dobrej jakości części? Mam na myśli cały zestaw z pompą wody i wszystkimi rolkami.
Nadmieniam, że jest to druga wymiana rozrządu (pierwsza robiona przez ASO) - przebieg auta 184tys.
1 - po obejrzeniu kilku filmików dot. wymiany rozrządu zauważyłem, że niektórzy zakładają pasek najpierw od koła zębatego na wale korbowym a następnie koło pompy paliwowej wysokociśnieniowej i dalej, tutaj na forum (powyżej) jest sugestia by zaczynać od koła pompy paliwowej wysokociśnieniowej - stąd moje pytanie - jaka jest prawidłowa kolejność?
2 - jakiej firmy zestaw rozrządu możecie polecić - Bosch, SKF, Gates czy jeszcze jakiejś innej? W sensie jaka firma robi dobrej jakości części? Mam na myśli cały zestaw z pompą wody i wszystkimi rolkami.
Nadmieniam, że jest to druga wymiana rozrządu (pierwsza robiona przez ASO) - przebieg auta 184tys.
-
szymon19747
- Nowicjusz
Jestem tu świeżakiem i albo nie potrafię stworzyć wiadomości PW albo nie mam takich uprawnień bo nie wiem jak to się robi
-
Eyell95
- Nowicjusz
- Miasto: Kielce
Witam
orientuje się ktoś jaki koszt obecnie mniej więcej wymiany rozrządu robota+czesci insiginia 2.0 cdti 160km oraz co jaki czas wymienia się ?
p.s juz wiem 1400-1500zł pasek+pompa i robota
orientuje się ktoś jaki koszt obecnie mniej więcej wymiany rozrządu robota+czesci insiginia 2.0 cdti 160km oraz co jaki czas wymienia się ?
p.s juz wiem 1400-1500zł pasek+pompa i robota
-
szymon19747
- Nowicjusz
-
Djuczek
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Sosnowiec
Cześć wszystkim mam problem z Insignia. Ciężko pali, jest słaba, silnik nie pracuje równo i trochę kopci na błękitno ale tak nie stale ale punktowo jakby w takt silnika. Mechanik sprawdzał ale zbytnio nie wie co. Rozebrałem rozrząd, ustawiłem na blokady i tu widzę problem. Blokady na wałku rozrządu wydechowym wchodzi, trzpień na pompie wchodzi i blokada na zębatce wału też pasuje. Ale za cholerę nie wejdzie trzpień na wałku ssącym. Żeby blokada weszła muszę przestawić trochę rozrząd że reszta blokad nie wchodzi.
Edit - okazało się że rozwalony jest napinacz
pływa na boki w momencie dociśnięcia nawet ręką paska. Nie było tematu 
Edit - okazało się że rozwalony jest napinacz
- DonSikor
- Forumowicz
- Miasto: Gdańsk
Witam,
Jestem po zmianie rozrządu. Wszystko ładnie pali ale jedna rzecz nie daje mi spokoju - napinacz.
Ustawiony na znaki, spełnia swoje zadanie. Jednak ściskając pasek w jego okolicy napinacz się przesuwa. Tak ma być? Pierwszy raz się spotykam z takim czymś.
Załączam film na YT.
https://youtu.be/eOKo-RvzT5k
Wysłane z mojego Infinix X6850 przy użyciu Tapatalka
Jestem po zmianie rozrządu. Wszystko ładnie pali ale jedna rzecz nie daje mi spokoju - napinacz.
Ustawiony na znaki, spełnia swoje zadanie. Jednak ściskając pasek w jego okolicy napinacz się przesuwa. Tak ma być? Pierwszy raz się spotykam z takim czymś.
Załączam film na YT.
https://youtu.be/eOKo-RvzT5k
Wysłane z mojego Infinix X6850 przy użyciu Tapatalka
-
Łukasz R
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Paniówki
Witam.Jestem tu nowy.W powitalni już byłem 
W najbliższym czasie zabieram się za wymianę rozrządu i demontaż kolektora dolotowego.Wycieka delikatnie płyn na łączeniu z głowica i przy okazji sprawdzę stan klap i wszystko umyję. Tylko się zastanawiam czy dam radę bez kanału.W 1.9 to robiłem bez kanału.
Mam silnik A20DTR i koło pasowe pompy paliwa jest inne,mniejsze i bez otworów.
Chcę dorobić przyrząd do jego zablokowania w celu demontażu i dokręcenia dynamometrem.
Potrzebuję wymiar wewnętrznej średnicy koła i szerokość tych dwóch zębów w środku.
Może ktoś takie koło ma gdzieś luzem?
Dziękuję
Dodano po 13 minutach 45 sekundach:
![Obrazek]()
Przepraszam za ten bajzel
W najbliższym czasie zabieram się za wymianę rozrządu i demontaż kolektora dolotowego.Wycieka delikatnie płyn na łączeniu z głowica i przy okazji sprawdzę stan klap i wszystko umyję. Tylko się zastanawiam czy dam radę bez kanału.W 1.9 to robiłem bez kanału.
Chcę dorobić przyrząd do jego zablokowania w celu demontażu i dokręcenia dynamometrem.
Potrzebuję wymiar wewnętrznej średnicy koła i szerokość tych dwóch zębów w środku.
Dziękuję
Dodano po 13 minutach 45 sekundach:
Dodano po 2 minutach 5 sekundach:Łukasz R pisze: ↑15 sty 2026, o 21:52Witam.Jestem tu nowy.W powitalni już byłem
Dziękuję
Przepraszam za ten bajzel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Łukasz R
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Paniówki
Jak nie dorobię wcześniej przyrządu(tuleja z dwoma wycięciami i kawałkiem pręta na zewnątrz) to mam właśnie taki sprzęt zrobiony z starego paska rozrządu.