--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
-
Bodex
Re: Oleje oraz dodatki do diesli CDTI - porady, dobór
Zgadza się , olej GM.mozna kupić juz za 80 zł 5L .
Nie wiem , nie ma dobrych opini , czy uznania .
Drogi - źle , tani też podejżane .
Niedogodzi
Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Nie wiem , nie ma dobrych opini , czy uznania .
Drogi - źle , tani też podejżane .
Niedogodzi
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Całkiem dobre oleje mają mniej znane marki typu Ravenol i Mannol, cena dobra i raczej nie podrabiane.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Pytanie czy rzeczywiście jest sens zalewania 5w-40 zamiast 5w-30 nawet przy dużym przebiegu? Wiadomo, że najbardziej narażone na zużycie są silniki, które sa często odpalane i robią krótkie trasy. Idąc tym tokiem rozumowania, najwazniejsze jest smarowanie zaraz po odpaleniu silnika, aż do czasu jak osiągnie temperaturę roboczą. Zauważcie, że do firmówek, kóre latają długie trasy z reguły leje się olej zalecany przez producenta i wymienia się go co 30 tyś. km. Jak widzę po firmowych wozach, nie ma problemu jeżeli samochód robi długie trasy. Najwięcej problemów pojawia się przy samochodach jeżdżących na krótkich odcinkach.
Dobry olej wytworzy film olejowy, który zabezpieczy silnik zaraz po odpaleniu. Rzadki olej szybko dotrze do wszystkich części silnika i zapewni ich smarowanie. Gdybyśmy mieli jakieś ekstremalne upały, to można by bylo rzeczywiście zastanawiac się nad gęstszym olejem.
Dobry olej wytworzy film olejowy, który zabezpieczy silnik zaraz po odpaleniu. Rzadki olej szybko dotrze do wszystkich części silnika i zapewni ich smarowanie. Gdybyśmy mieli jakieś ekstremalne upały, to można by bylo rzeczywiście zastanawiac się nad gęstszym olejem.
-
Bodex
Oj mamy upały do 35 st , a wy co macie wgrane wirusy i grzejecie mocniej silnik to aż się prosi ten 5w40 , czyż nie ? 200 ps ?
Gęstość i płynność na zimnym to jest parametr 5W I te oleje wszystkie mają taki sam .
Więc o co strach ?
Na zimne starty to ceramizer jest lekarstwem , zawsze trochę zabezpieczy.
Gęstość i płynność na zimnym to jest parametr 5W I te oleje wszystkie mają taki sam .
Więc o co strach ?
Na zimne starty to ceramizer jest lekarstwem , zawsze trochę zabezpieczy.
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Rozmawiałem z 4 -ma dobrymi tunerami i wszyscy to samo potwierdzili.Normalnie użytkując auto nie ma potrzebydarek0808 pisze:Pytanie czy rzeczywiście jest sens zalewania 5w-40 zamiast 5w-30 nawet przy dużym przebiegu? .
lania 5W40.5W30 w zupełności wystarcza
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Ze strony Castrola:
"Mogło by się wydawać, że im większa lepkość tym lepszy olej. Niestety, nie da się tego zdefiniować w tak prosty sposób. Większa lepkość w teorii gwarantuje bardziej trwały film olejowy, ale z drugiej strony taki olej stawia większe opory podczas rozruchu i wolniej wypełnia układ smarowania. W nowoczesnych, dokładnie spasowanych silnikach olej o zbyt dużej lepkości utrudniałby ich pracę. Wysoka lepkość powoduje też, że olej dużo łatwiej „łapie” wszelkie zanieczyszczenia i wolniej się z nich oczyszcza. Dlatego tak ważne jest stosowanie się do zaleceń producentów samochodu przy doborze oleju."
edytowane, dalej z castrola:
"OLEJ IDEALNY
Marzeniem producentów oleju jest stworzenie takiego produktu, który zachowałby idealną płynność w niskich temperaturach, przy rozruchu silnika, gwarantując przy tym trwały film olejowy w temperaturze roboczej. Z pomocą przychodzą tu dodatki uszlachetniające np. polimery zwane modyfikatorami lepkości. Film olejowy można dodatkowo wzmacniać dodatkami przeciwzużyciowymi np. ZDDP w olejach motocyklowych lub Titanium FST w olejach do samochodów osobowych."
Z powyższego wynika, że robimy trochę "pod górkę" silnikowi. Jeżeli, ktoś lata dlugie trasy to jeszcze OK, natomiast przy częstych odpaleniach na zimnym, raczej trzeba zostać na 5w-30.
"Mogło by się wydawać, że im większa lepkość tym lepszy olej. Niestety, nie da się tego zdefiniować w tak prosty sposób. Większa lepkość w teorii gwarantuje bardziej trwały film olejowy, ale z drugiej strony taki olej stawia większe opory podczas rozruchu i wolniej wypełnia układ smarowania. W nowoczesnych, dokładnie spasowanych silnikach olej o zbyt dużej lepkości utrudniałby ich pracę. Wysoka lepkość powoduje też, że olej dużo łatwiej „łapie” wszelkie zanieczyszczenia i wolniej się z nich oczyszcza. Dlatego tak ważne jest stosowanie się do zaleceń producentów samochodu przy doborze oleju."
edytowane, dalej z castrola:
"OLEJ IDEALNY
Marzeniem producentów oleju jest stworzenie takiego produktu, który zachowałby idealną płynność w niskich temperaturach, przy rozruchu silnika, gwarantując przy tym trwały film olejowy w temperaturze roboczej. Z pomocą przychodzą tu dodatki uszlachetniające np. polimery zwane modyfikatorami lepkości. Film olejowy można dodatkowo wzmacniać dodatkami przeciwzużyciowymi np. ZDDP w olejach motocyklowych lub Titanium FST w olejach do samochodów osobowych."
Z powyższego wynika, że robimy trochę "pod górkę" silnikowi. Jeżeli, ktoś lata dlugie trasy to jeszcze OK, natomiast przy częstych odpaleniach na zimnym, raczej trzeba zostać na 5w-30.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2016, o 21:13 przez darek0808, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Czyli mam dobrze zalane Castrol 5W40 Titanium FST
Xperia Z3
Xperia Z3
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ciekawe. By wychodziło że robię sporo krótkich tras bo żywotność mi spada poniżej 10% po przejechaniu 12.000km, co u mnie jest około rokiem użytkowania. A auto jest odpalane na krótkie trasy w mieście jakoś 6 razy na tydzień (3 wyjazdy do sklepu i z powrotem). To chciałbym zobaczyć jak szybko to leci tym co codziennie do pracy w mieście jadą.P405 pisze:Żywotność jest obliczana na podstawie ilości odpaleń i długości pokonywanych odcinków. Nie ma to nic wspólnego z rzeczywistym stanem oleju. Na najgorszym jesteś wstanie zrobić 30 tys, a żywotność jeszcze będzie jak będziesz robił długie trasy. Najlepszy pokaże, że pora wymiany po 8-10 tys. przy jeździe na krotkich odcinkach, częstym odpaleniu i nie dogrzanym silniku.
Xperia Z3
@Andrzej, dzięki za odpowiedź.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
@P405
Masz dodatki, tylko olej jest zbyt lepki. Ciekawe, jak to człowiek zauważa tylko same plusy jak już coś zaleje

Masz dodatki, tylko olej jest zbyt lepki. Ciekawe, jak to człowiek zauważa tylko same plusy jak już coś zaleje
-
Bodex
Oj, dajcie spokój , po 200 tyś. Już nie ma ciasnych pasowań , nawet w nowoczesnym silniku.
To można powiedzieć jego złote gody ,
Macie jakąś statystykę ile ten silnik bez remontu najechał ?
To można powiedzieć jego złote gody ,
Macie jakąś statystykę ile ten silnik bez remontu najechał ?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Podobnie .Max jaki przejeździłem to 14 tyś kmhuki1 pisze:
Ciekawe. By wychodziło że robię sporo krótkich tras bo żywotność mi spada poniżej 10% po przejechaniu 12.000km, co u mnie jest około rokiem użytkowania. A auto jest odpalane na krótkie trasy w mieście jakoś 6 razy na tydzień (3 wyjazdy do sklepu i z powrotem). To chciałbym zobaczyć jak szybko to leci tym co codziennie do pracy w mieście jadą.
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Otrzymał piwo: 3 razy
To by wychodziło że to czas - około roku - jest głównym czynnikiem.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
@bodex
Ostatni przykład fabia 1,6 tdi ( wydawałoby się awaryjna) ponad 300 tyś. kilka fabii 1,4 tdi ponad 300 tyś. Superb 2.0 tdi na pompowtryskach ma już 300 tyś. Rekordzistka Octavia 1,9 105 km 460 tyś.
Tu nie chodzi o spasowanie, tylko o szybkośc dotarcia oleju do wszystkich elemntów silnika po odpaleniu. Wtedy i przy niskiej tempreaturze następuje największe jego zużycie. I wtedy powinien mieć jak najlepsze smarowanie.
edit
Czyli wazne sa dodatki do oleju, ktore stosuje jego producent oraz lepkosc oleju.
Ostatni przykład fabia 1,6 tdi ( wydawałoby się awaryjna) ponad 300 tyś. kilka fabii 1,4 tdi ponad 300 tyś. Superb 2.0 tdi na pompowtryskach ma już 300 tyś. Rekordzistka Octavia 1,9 105 km 460 tyś.
Tu nie chodzi o spasowanie, tylko o szybkośc dotarcia oleju do wszystkich elemntów silnika po odpaleniu. Wtedy i przy niskiej tempreaturze następuje największe jego zużycie. I wtedy powinien mieć jak najlepsze smarowanie.
edit
Czyli wazne sa dodatki do oleju, ktore stosuje jego producent oraz lepkosc oleju.
-
Bodex
Ponoć kiedyś mówiono , że 1 odpalenie to zużycie 600km autostradą .
Ja sie pytałem ile ten silnik żyje do remontu , a nie jakieś paskudne vagi i ich bękarty.
Tu mówimy o silniku JTD fiata .
Tylko dlatego kupiłem insignię, miała być Alfa , ale kokpit za surowy.
Ja sie pytałem ile ten silnik żyje do remontu , a nie jakieś paskudne vagi i ich bękarty.
Tu mówimy o silniku JTD fiata .
Tylko dlatego kupiłem insignię, miała być Alfa , ale kokpit za surowy.
-
Andrzej
Silni 2.0 160KM przy przebiegu 150000km jest dopiero dotarty!!!, przebieg 500000Km to 50% żywotności, pod warunkiem:
jazda 80% trasa, przeglądy, i reakcja na każdy dziwny odgłos silnika, i dbałość o każdy szczegół itd.....
jazda 80% trasa, przeglądy, i reakcja na każdy dziwny odgłos silnika, i dbałość o każdy szczegół itd.....
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Też gdzieś czytałem, że jeśli się dba o ten motor to spokojnie 500 tyś. nakręci. Bodex, z Vagami mam styczność dlatego podałem ich przykłady.
Andrzej, ten olej Opla szału nie robi. Ja zalałem tego Motula i silnik po drugiej wymianie pracuje dużo lepie , a konkretnie ciszej. Nie musisz go lać. Możesz zalać liquy moly, generalnie każda z tych marek bedzie lepsza od tego dexosa z opla. Już tu kiedyś pisałem jaka była różnica po zalaniu Motula w moim passacie (wcześniej jeździł na castrolu). Stukające popychacze zaczęły znacznie ciszej pracować po odpaleniu samochodu. Dlatego teraz leje tylko ten olej.
Andrzej, ten olej Opla szału nie robi. Ja zalałem tego Motula i silnik po drugiej wymianie pracuje dużo lepie , a konkretnie ciszej. Nie musisz go lać. Możesz zalać liquy moly, generalnie każda z tych marek bedzie lepsza od tego dexosa z opla. Już tu kiedyś pisałem jaka była różnica po zalaniu Motula w moim passacie (wcześniej jeździł na castrolu). Stukające popychacze zaczęły znacznie ciszej pracować po odpaleniu samochodu. Dlatego teraz leje tylko ten olej.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Ktoś tu na forum pisał, że widział w DE w komisie dwie insignie, jedna miała ponad 500 tys. km a druga 700tys. kmBodex pisze:Macie jakąś statystykę ile ten silnik bez remontu najechał ?
Pamiętam, że po jakimś czasie pojawiły się w PL w ogłoszeniach z przebiegami blisko 200 tys. km.
Było o tym na forum, ale nie chce mi się teraz szukać tych postów.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie obecnie przebieg 13800 od wymiany (od lutego b.r.) i 13% pozostałej żywotności; auto dzień w dzień odpalane kilka razy: do pracy 5 km w jedną, do sklepu około 3-4 km itd., do tego typowe kręcenie się po mieście; oprócz tego oczywiście weekendowo dłuższe trasy po Polsce.
Odnośnie przebiegów, to widziałem kilkanaście insigni z przebiegiem 2xx-4xx kkm, które cały czas śmigały i miały się dobrze, głównie 2,0 130 KM
Auta oczywiście służbowe.
Odnośnie przebiegów, to widziałem kilkanaście insigni z przebiegiem 2xx-4xx kkm, które cały czas śmigały i miały się dobrze, głównie 2,0 130 KM
-
terrax
a ja uważam, że podstawą jest regularna i częsta wymiana oleju (10 - max15tys). A czy ktoś wybierze motul, LM czy GM to już ma mniejsze znaczenie. To nie są auta wyczynowe tylko cywilne. Zawsze można zalać jakiś olej renomowanej marki żeby poprawić sobie samopoczucie
Jeżeli ktoś słyszy, że mu silnik ciszej pracuje po zmianie oleju to dlatego, że olej jako nowy jest bardziej gęsty i bardziej tłumi "stuki" silnika (potem nikt nie zwraca już uwagi i nie pamięta różnicy w odniesieniu do poprzedniego oleju
)
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
@terrax
Nie bez powodu na forum passata, dużo osób poleca motula. Uwierz, była mega różnica miedzy Castrolem, a Motulem. To samo jeżeli chodzi o porównanie Dexos vs Motul. Może mniej słyszalna, jednak jest. Też jestem zdania, że wymiana max po 15 tyś. chyba, że ktoś lata głównie trasy.
Nie bez powodu na forum passata, dużo osób poleca motula. Uwierz, była mega różnica miedzy Castrolem, a Motulem. To samo jeżeli chodzi o porównanie Dexos vs Motul. Może mniej słyszalna, jednak jest. Też jestem zdania, że wymiana max po 15 tyś. chyba, że ktoś lata głównie trasy.