-- 18 kwi 2016, o 21:31 --
I w modelu z 2011 też się urywają , na serwisie stoi też taka brak dwóch klapek.
-- 24 kwi 2016, o 20:27 --
U mnie scenariusz klapki uszkodziły turbo też , auto już zrobione i na razie błędów brak.
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMam podobny problem i błędy (P2263-5B, P2263-61 i P003A-00) i to "pufanie".dziegma pisze:Mam problem, wczoraj na trasie zaraz po wypalaniu DPF wyskoczył najpierw P0234-11 i utrata mocy.
Dziś rano jak odpaliłem komunikat awaria i P2263-5B P2263-61 i P003A-00 no i spadek mocy (turbo nie działało).
Po jakimś czasie po opaleniu turbo wstało, ale przy obrotach w granicach 3000 zaczęło się dziwne "pufanie" turbiny i wąż ten który idzie od IC do kolektora zaczął pulsować.
Podczas jazdy w granicach 1800 w momencie załączania turbo też jest takie głośne pufnięcie.
Macie może pomysły czemu turbo tak "pufa" i wchodzi w tryb awaryjny?
--
Problem rozwiązany dzięki pomocy nika84-24.
Wymieniłem elektrozawór turbiny i jest ok.
A sprawdziłeś rurę turbo?nokian77 pisze:no i mnie dzisiaj dopadł komunikat o przeładowaniu turbo, czytam forum i aż włosy mi dęba same stają, ciekawe co u mnie padło
Podłączyłem u znajomego pod kompa i wyskoczyły następujące błędy :
P0234 - Przekroczona maksymalne ciśnienie doładowania ( nieciągłe)
P003 A - Nie przyuczone położenie modułu sterującego doładowaniem turbosprężarki ( nieciągłe )
Mój znajomy na początek zaleca mi czyszczenie map sensora i egr i wymianę elektrozaworu .
Zrobię wszystko wg jego zaleceń i zobaczę co i jak i dam znać
Na środe wziąłem wolne w robocie, wszystko poczyszczę i sprawdzę tą rurę , w ktorym miejscu lubi pękac najczęściej jakbyście mogli podpowiedzieć, czy nie ma na to reguły ?Edit
Sprawdzony, podmieniony na obydwu tak samo.Edit
No nie mów że nie możesz po sobie rozczytać....Edit

Właśnie miałem dokładnie tak samo. Szarpanie w okolicach 2tys. Im ciepłej na dworze tym gorzej, poniżej 15'C prawie nieodczuwalne. Szarpanie tylko przy utrzymywaniu ww obrotów lub przy lekkim dodawaniu gazu. Wciskając mocniej objawy ustępowałyppmoglo zaslepiony Egr. Wcześniej wymieniłem dwa razy elektrozawory, zakładałem filtr w obwod podciśnienia, wymieniałem map sensor, sprawdzałem pracę kierownicy turbo- przy podciśnienia 600HPa ciegno powinno być całkowicie na dole, bez luzów, nic nie skutkowało oprócz zaślepienia Egr. Przejechane 1000km i spokój, wcześniej szarpanie sprawiało że trzeba było ciągle auto gonić powyżej 2,5tysgostek_71 pisze:Częste objawy: poszarpywanie podczas dodawania gazu na niskich obrotach - szczególnie na drugim biegu pomiędzy 1500-2000 obr/min. Macie jakieś pomysły ?
Zauwazyłem że poszarpywanie/zacinanie nasila się przy wyższych temperaturach na zewnątrz i dobrze rozgrzanym silniku.