--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Głośna praca turbiny

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Głośna praca turbiny

Post autor: nika84-24 » 6 mar 2016, o 16:47

Mario pisze:ale kolega Snikers sam sobie przełożył
Też sam u siebie wymieniałem, niecałe 1,5h roboty z posprzątaniem narzędzi. Tak naprawdę garaż nawet nie jest potrzebny. Dojście z góry do wszystkiego

Awatar użytkownika
snikers
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: snikers » 6 mar 2016, o 17:10

Pod warunkiem, że nie pada.

Wysłane z mojego GT-I9505

ibalance
Nowicjusz
Kod silnika: A28NET
Miasto: MP

Post autor: ibalance » 14 sie 2016, o 11:22

U mnie natomiast świst pojawia się dopiero na ciepłym silniku gdy mocniej dociskam pedał gazu. Pojawia się i już nie znika, później nawet słychać na niższych obrotach 1,5-2k i na niższych biegach. Gdy odpuszczam pedał, wtedy ustaje. Ale po ponownym naciśnięciu znów jest. Jeśli jeżdżę spokojnie, to tego nie słychać. Wyciąłem dpf'a - czy to może mieć jakiś związek z tym?

Awatar użytkownika
snikers
Użytkownik

Post autor: snikers » 14 sie 2016, o 11:56

Raczej turbo ci szwankuje. Jaki masz przelot i po co usówałeś dpf

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 14 sie 2016, o 13:44

Nic nie szwankuje, jak jest zmienna geometria to sprężarka gwiżdże, co prawda zdarza się że u niektórych nie, ale ja bym powiedział że to właśnie u nich jest coś nie tak.
Dopuki sprężarka daje tyle wiatru ile chce komputer i nie połyka oleju w jakiś znacznych ilościach to nie ma co brać do głowy. Oczywiście nadmierny luz wirnika też wymaga interwencji ale akurat w insigni to bardzo prosta rzecz do zdiagnozowania.

ibalance
Nowicjusz
Kod silnika: A28NET
Miasto: MP

Post autor: ibalance » 14 sie 2016, o 17:28

Da się jakoś sprawdzić przez nazwę silnika/VIN jakie jest turbo zamontowane? Jego nazwa? Turbo jest rok po wymianie, 16mm to skoki jakiegoś siłownika(?) na teście. Ale domyślam się że to nie jest przelot o który pytasz. DPF'a musiałem usunąć bo się zapchał, a przy aktualnych trasach jakie wykonuję podejrzewam że znów by się to stało za jakiś czas + pilnowanie wypalania jak małego dziecka juz staje sie po jakimś czasie denerwujące.

Awatar użytkownika
snikers
Użytkownik

Post autor: snikers » 14 sie 2016, o 17:35

Do wszystkich pamiętajcie, że z dpf się nic nie dzieje nawet w mieście po warunkiem sprawnej jednostki i osprzętu. Usuwać filtr pozbywasz się objawów jakiejś awarii

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Bodex

Post autor: Bodex » 14 sie 2016, o 20:08

snikers pisze: edit
Nic nie dzieje to Fakt , dopóki Polizei w DE, AU cie nie złapią, a polują na policzków bo wiedzą ... 5000€ i koszty lawety parkingu ...

Zepsuli tym egr dpf diesla , adblue go dobije .

A odnośnie tego gwizdania , czy to jest wysoki świst czy takie uuuu ?
Wymieniłem fotki i napinacz paska , rolka altka niby ok. Przegoniłem go 1100 km miejscami 220 i potem już na miejscu z prawej strony było takie drażniące uuuu .
Czyżby to turbina ? Jest 186 tys.

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju
Ostatnio zmieniony 14 sie 2016, o 23:41 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 14 sie 2016, o 21:07

Turbo najczęściej świszczy, a jak padną łożyska turbiny to przy przegazowaniu mogą huczeć lub popiskiwać. I ten pisk jest ciężko pomylić z czymś innym.

Burczenie to może zawór sterowania turbo? Ktoś pisał, że jak zaczyna się kończyć to burczy i się grzeje.

Bodex

Post autor: Bodex » 14 sie 2016, o 21:16

To nie buczy , to taki jęk w tle i jak dodaje obrotów to z nimi rośnie , trzeba poobserwować

Wysłane z Leżajskiej krainy złotego napoju

jestmeksyk

Post autor: jestmeksyk » 30 sie 2016, o 08:33

U mnie też od paru dni "karetka" przeważnie na 3 biegu jak trochę przycisnę Aśkę na rozgrzanym silniku (90 st). Śmiałem się, że auto ma czym oddychać teraz, ale jednak po przeczytaniu kilku tematów martwię się. Sprawdzałem nie widzę dziur. Muszę jeszcze ściągnąć ten waż w turbinie i zajrzeć na te łopatki...

robertino86

Swist turbiny 2.0 cdti

Post autor: robertino86 » 7 maja 2017, o 20:12

Witam Panowie.WIem że temat był wałkowany niejednokrotnie więc proszę o zrozumienie.Mój przypadek to świst turbiny przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu na zimnym silniku.Otóż mam dokładny dziwięk taki jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=9j-mxze9sBo.Po przeczytaniu kilku forów na alfaholicy,koledzy doradzali aby sprubować odpiąć wężyk podciśnienia od gruszki i zobaczyć czy świst nadal będzie.Zrobiłem tak i tatalna cisza z turbo,już nie świszczy.Miałem rok temu regenerowane turbo i nalatane raptem 10000km.więc trochę mnie to zszokowało by turbina tak szybko padała.Prosze mi powiedzieć czy wina leży w zasyfionej zmiennej geometrii czy w zaworze overboost?Czy jazda z odpiętym wężykiem może skutkować uszkodzeniem turbiny?Wiem,że jak się go odepnie to kierownice są otwarte i ma całkowity przepływ spalin.Po odpięciu węża i przygazowaniu autko jest żwawsze na gaz.Dodam też że jak zmieniam bieg z jedynki na dwójke(z podłączonym wężykiem)to autko jakby przydławi i szarpnie po dodaniu gazu.Zawór overboost czasami mi brzęczy po zgaszeniu silnika(najczęściej i dziwnie po otwarciu maski)Gdy do odłączyłem od wtyczki na chodzącym silniku to też brzęczał.Błędów z przeładowań żadnych nie ma.Od czego zacząć najpierw.

-- 7 maja 2017, o 21:22 --

Zawór overboost-inaczej zawór podciśnienia turbiny

coolesh
Nowicjusz
Auto: Insignia 1.6 TURBO
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Post autor: coolesh » 31 sty 2018, o 01:04

Tak na logikę - jakby podciśnienie nie było potrzebne to by go nikt nie podłączał. Druga sprawa - skoro auto jest żwawsze to pewnie mieszanka jest bogatsza. A jak jest bogatsza to temperatura spalania wzrośnie, może wypalą się gniazda zaworowe, może coś innego szlag trafi. Ale to tylko na logikę bo nie jestem mechanikiem. ;-). Ogólnie takie wycie może być spowodowane utrata wyważenia wirnika - jak wyglada koło kompresji - ma chociaż drobne otarcia? Jak ma to chociaż bez regeneracji nic nie zrobisz ( tak było u mnie w lagunie ).
R

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 31 sty 2018, o 06:56

Z tą mieszanką to akurat odwrotnie jest. Może brzmi to nie logicznie ale w dieslu uboższa mieszanka powoduje wzrost temperatury zapłonu i naraża tłok na wypalenie. Bo w dieslu komora spalania znajduje się w tłoku zawory w dieslu nie są aż tak narażone na wypalanie tj gniazda zaworowe.
Taki gwizd jak na filmiku oznacza agonię turbosprężarki. Gwizd zajechanego łożyska i gwizd spowodowany np uszkodzeniem którejś z łopatek po jednej lub drugiej stronie ciężko rozróżnić. Jak się zdejmie wężyk to gwizd ustaje ponieważ turbo nie pracuje z wydajnością jaka jest potrzebna a dużo wolniej. Więc nie ma takich oporów np na łotysku.
Jeśli komuś po odpięciu wężyka auto jest żwawsze to nie wiem co tam się dzieje. Normalnie przy braku podciśnienia wywali tryb awaryjny. A samochód jest mega mułem. Już samo to, że nie wywala błędów jest zdumiewające.
Najprościej zdjąć rurę od filtra i sprawdzić czy wirnik kręci się lekko i nie ma luzów na boki i wzdłuż osi. Tylko zanim zaczniesz kręcić sprawdź luzy. Bo kręcąc najpierw wyciśniesz z łożyska olej i będzie luz. Zdejmij cięgło gruchy i sprawdź czy ta dźwigienka leciutko chodzi i nie haczy.

Adriannn96

Post autor: Adriannn96 » 31 sty 2018, o 12:30

co do turbo u mnie zauwazylem taki sam objaw od pewnego czasu, zwlaszcza teraz w zimie,wiosna lato bez problemow. Swist przy 1500-2100 ale glownie z 1 na 2 i z 2 na 3 na wyzszych biegach nic nie slychac :D

coolesh
Nowicjusz
Auto: Insignia 1.6 TURBO
Kod silnika: B16SHL
Rok produkcji: 2016
Miasto:

Post autor: coolesh » 31 sty 2018, o 19:45

Jak turbo gwiżdże to gwiżdże niezależnie od biegu. Przy wyższych prędkościach słyszysz więcej innych hałasów i tyle.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Maverick_86
Użytkownik
Auto: Insignia ST Cosmo
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: Maverick_86 » 10 maja 2019, o 11:28

Koledzy podnoszę temat gwiżdżącej turbiny. Jak ten temat wygląda na ten moment u osób które pisały jakiś czas temu w tym wątku o tym zjawisku? Czy turbiny dalej gwiżdżą czy już zostały powymieniane? 😁 Moja również gwiżdże niezależnie czy silnik ciepły czy zimny w zakresie niskich prędkości, ale parametry ma wręcz wzorcowe w każdym zakresie obrotów, potwierdzone przez tunera podczas robienia mapy 2 miesiące temu. Więc raczej nie zamierzam jej ruszać na ta chwilę. Pytam tak z ciekawości.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź

Post autor: Dan » 11 maja 2019, o 09:53

Ja wymienilem rdzen turbo na nowy tydzien temu i gwizdze sobie :) ObrazekObrazek

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 11 maja 2019, o 10:14

Chinol? ;)
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź

Post autor: Dan » 11 maja 2019, o 11:03

Chinol a gwizdze jak niemiec :) clon 1:1 nawet waga ta sama

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka