--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik 2.0 170KM B20DTH - parametry
-
Erni2000
- Nowicjusz
- Auto: Insignia grand sport
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Darlington
Re: Silnik 2.0 170KM B20DTH - parametry
Witam jaki olej zalać do insigni B 2017 silnik 2.0 b20dth
. Według Castella to ma być 0w30 ja mam zalany 5w30. Więc lać te sama gradacje czy zmienić na 0w30
. Według Castella to ma być 0w30 ja mam zalany 5w30. Więc lać te sama gradacje czy zmienić na 0w30
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Fabrycznie jest 5w30 pełen syntetyk.
Czego byś nie zalał, lepiej wymiana co 15 tys niż co 30
Czego byś nie zalał, lepiej wymiana co 15 tys niż co 30
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
-
JaMi
- Użytkownik
- Auto: Insignia B kombi
- Otrzymał piwo: 12 razy
dopóki mam gwarancję, leję olej w ASO. Komputer w moim przypadku pokazuje zmianę co około 15 tys.km więc nie mam problemu z teoretycznym czekaniem do 30 tys.km
-
Sylwester
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Pinczyn
Mam insignia kod silnika b20dth w marcu wymieniłem rozrząd oryginalny gm wczoraj ulamalo rolkę prowadząca z obudowy mocowania pompy wody czy ktoś też miał takie coś jaka może być przyczyną przejechane około 4000 km
-
markrk
- Użytkownik
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Pompa wody była nowa?
Na rozrząd i inne części macie gwarancję 2 lata i nie dajcie sobie wmówić że jest inaczej, dlatego na każdą usługę i część FV.
Na rozrząd i inne części macie gwarancję 2 lata i nie dajcie sobie wmówić że jest inaczej, dlatego na każdą usługę i część FV.
-
rafalk
- Nowicjusz
- Postawił piwo: 1 raz
Drążę temat osłony pod silnik do Insigni z silnikiem B20DTH. Czy faktycznie są jakieś przeciwwskazania do montażu osłony od innych Insigni CDTI? Wydaje mi się, że silnik nie będzie się tak brudził, w zimie nie będzie się tak szybko wychładzał, ponadto taka osłona ma dodatkowe wyciszenie, więc teoretycznie same plusy. W ASO oczywiście tłumaczą, że skoro wyjechała tak z fabryki to osłony nie powinno się montować, najprawdopodobniej ze względów termicznych.
W innych tematach na forum znalazłem pojedyncze wpisy, że Opel przestał montować osłony ze względu na niedostateczne chłodzenie alternatora lub pożary samochodów.
W innych tematach na forum znalazłem pojedyncze wpisy, że Opel przestał montować osłony ze względu na niedostateczne chłodzenie alternatora lub pożary samochodów.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
A co Ci przeszkadza że silnik się okurzy??
Jak nie było to nie montuj. Ja to zrobiłam i mi się przegrzewała. W tym sezonie latała bez tych majtek i nie grzała się.
Jak nie było to nie montuj. Ja to zrobiłam i mi się przegrzewała. W tym sezonie latała bez tych majtek i nie grzała się.
Radio 357 :)
- Blest
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Oka
- Otrzymał piwo: 6 razy
Również zamawiałem osłonę i nie było żadnych problemów z temperaturą silnika. Moimi zdaniem to zwykła oszczędność przez Opla. Osłona zawsze chroni przed syfem itp.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
ja się grzałam, tj miałam ponad 100, ale ja jestem tą mocniejszą benzynką, to może dlatego
Radio 357 :)
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Ewidentnie opel szedł w oszczędności, nie wiem jak w Twoim ale znam paru co przy tym silniku miało układ hamulcowy 16
A wszystkie A20DTH miały 17
Dodano po 5 minutach 30 sekundach:
Silniki PB i ON bardzo się różnią w produkowaniu ciepła w czasie pracy
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2019, o 20:46 przez mazmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafalk
- Nowicjusz
Niestety zwróciłem na to uwagę już po kupnie, ale też mam układ hamulcowy 16". A żal póki co robić swap na większe, bo poprzedni właściciel niedawno wymieniał tarcze i klocki.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Jeżeli chodzi o sanki, jak to już ze 2 razy tu pisałem, kumpel handluje częściami do Opla i na bazie sanek do VC zauważył, że sanki z diesli (z osłoną) są zdecydowanie bardziej skorodowane niż w benzynach (bez osłony).
-
rafalk
- Nowicjusz
Mam jeszcze VC z przebiegiem 300k km - nie zauważyłem tam problemu z sankami. A jednak osłona w dieslu się przydaje. Rozważałem zakup metalowej, ale to dodatkowe 9 kg z przodu i większa kasa niż używana, oryginalna osłona w dobrym stanie.
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Nie rozumiem cóż z tego że silnik się pobrudzi...
A swoją drogą często jest tak, że jak podjadę pod garaż po trasie i silnik pracuje to czuć jak ciepło wylatuje spod samochodu. Dlatego nie mam zamiaru zakładać osłony i dusić tego powierza które ma ujść.
Ponadto sporo się słyszy, że temperatura wypalanego DPF szkodzi temu co wokół silnika i w samym silniku. Trzeba pamiętać że DPF w B20dth wypala się często, w lato po osiągnięciu około 50% zapełnienia, również przy jeździe po trasach, tak zostało to zaprogramowane i nie jest to żadna oznaka przedwczesnego zużycia. Było tak od początku i to nie tylko w moim egzemplarzu.
Róbcie jak chcecie, ale poprawianie fabryki ma sens w przypadku hamulców, a nie osłony by silnik był czysty z zewnątrz. Lepiej zadbać o dobry olej
A swoją drogą często jest tak, że jak podjadę pod garaż po trasie i silnik pracuje to czuć jak ciepło wylatuje spod samochodu. Dlatego nie mam zamiaru zakładać osłony i dusić tego powierza które ma ujść.
Ponadto sporo się słyszy, że temperatura wypalanego DPF szkodzi temu co wokół silnika i w samym silniku. Trzeba pamiętać że DPF w B20dth wypala się często, w lato po osiągnięciu około 50% zapełnienia, również przy jeździe po trasach, tak zostało to zaprogramowane i nie jest to żadna oznaka przedwczesnego zużycia. Było tak od początku i to nie tylko w moim egzemplarzu.
Róbcie jak chcecie, ale poprawianie fabryki ma sens w przypadku hamulców, a nie osłony by silnik był czysty z zewnątrz. Lepiej zadbać o dobry olej
-
rafalk
- Nowicjusz
W moim aucie na dystansie ok. 2000 km zaobserwowałem 4 wypalania czyli, wychodzi na to, że wypala się co ok. 500 km. Niestety, aplikacja DPF Info nie jest kompatybilna z B20DTH, więc nie umiem powiedzieć przy jakim % zapełnienia zostały uruchomione.
Czy w Waszych autach przy odpuszczaniu gazu słychać taki specyficzny dźwięk buczenia? Znika gdy doda się lekko gazu oraz w trakcie wypalania DPF. Ponato przy wypalaniu po dodaniu gazu słychać bardziej basowy pomruk.
Czy w Waszych autach przy odpuszczaniu gazu słychać taki specyficzny dźwięk buczenia? Znika gdy doda się lekko gazu oraz w trakcie wypalania DPF. Ponato przy wypalaniu po dodaniu gazu słychać bardziej basowy pomruk.
-
rafalk
- Nowicjusz
Ale czy kiedy się nie wypala DPF słyszycie takie buczenie o wyższej częstotliwości przy odpuszczeniu gazu? Szczególnie powyżej 2000 obr./min
-
Marek79
- Nowicjusz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bielsko-Biała