--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRemont, regeneracja czy używany silnik
-
antc1111
- Nowicjusz
- Auto: Insignia CDTi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Gdańsk
Remont, regeneracja czy używany silnik
Witam.
Spotkała mnie niestety przykra sytuacja opisana na koniec poniżeszego tematu:
viewtopic.php?f=14&t=6112&p=274485#p274485
...a mówiąc w skrócie, zatarty silnik, prawdopodobnie zalany paliwem z DPF, ale już mniejsza o to.
Jakie widzicie plusy i minusy rozwiązań, remont tego silnika, kupno regenerowanego czy używanego? Auto stoi w Bydgoszczy, już z tej bezsilności nie wiem co robić. Na szybko znalazłem w okolicy firmy, które wsadzają zregenerwane silniki:
https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-z-wy ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/opel-insign ... bserved_ad
...ale mają jakieś dziwne jakby wykuipone opinie no i z tego co słyszałem czasami te zregenerowane silniki to w środku złom.
Ma ktoś doświadczenie może z tymi firmami, albo ma na sprzedaż sprawny silnik, ewentualnie poleci jakiegoś mechanika w okolicach Bydgoszczy, który mógłby pomóc...
Pacjent:
2.0 CTDI 131 KM
Spotkała mnie niestety przykra sytuacja opisana na koniec poniżeszego tematu:
viewtopic.php?f=14&t=6112&p=274485#p274485
...a mówiąc w skrócie, zatarty silnik, prawdopodobnie zalany paliwem z DPF, ale już mniejsza o to.
Jakie widzicie plusy i minusy rozwiązań, remont tego silnika, kupno regenerowanego czy używanego? Auto stoi w Bydgoszczy, już z tej bezsilności nie wiem co robić. Na szybko znalazłem w okolicy firmy, które wsadzają zregenerwane silniki:
https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-z-wy ... bserved_ad
https://www.olx.pl/d/oferta/opel-insign ... bserved_ad
...ale mają jakieś dziwne jakby wykuipone opinie no i z tego co słyszałem czasami te zregenerowane silniki to w środku złom.
Ma ktoś doświadczenie może z tymi firmami, albo ma na sprzedaż sprawny silnik, ewentualnie poleci jakiegoś mechanika w okolicach Bydgoszczy, który mógłby pomóc...
Pacjent:
2.0 CTDI 131 KM
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Remont, regeneracja czy używany silnik
Dają gwarancję na rok. To chyba nie mało.
Tutaj wielu korzystało z usług firmy z Włocławka , oni tylko Insignie robią a daleko nie masz. Zabiorą lawetą, odbierzesz sam i też gwarancja na rok.
Tutaj wielu korzystało z usług firmy z Włocławka , oni tylko Insignie robią a daleko nie masz. Zabiorą lawetą, odbierzesz sam i też gwarancja na rok.
-
antc1111
- Nowicjusz
Gwarancja, gwarancją, w opiniach tych firm jest że potem nawet z tą gwarancją były były problemy. Masz jakiś namiar na ten Włocławek?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Jak chcesz bezproblemowo i 2 lata to tylko w ASO za 45tys nowy silnik wraz z wymianą . Przy używanych rok to i tak spoko, olej musisz wymienić za 1000km.
Wyguglaj Autopasja a teraz chyba Auto-fix Włocławek https://www.auto-fix.com.pl/
Wyguglaj Autopasja a teraz chyba Auto-fix Włocławek https://www.auto-fix.com.pl/
-
d4mian4
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Miasto: Pilzno
Ja robię remont silnika a20dth 160KM z tym, że mechanik powiedział mi, iż silnik pewnie pochodzi z 80-100 tys. km max, co wy o tym sądzicie?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
A nie starczy Ci te 80tys a 100tys max? Zrób 10tys km aby być pewnym że wszystko jest OK i sprzedaj, po co Ci stare auto? Już teraz ma 13 lat
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Robiłem silnik w autopasji we Włocławku. Przejechałem na nim 130tyś i żadnych problemów. Olej wymieniłem zaraz po powrocie tzn 500km i potem po kolejnym tysiącu. Aktualnie co 10tyś czyli co 3mc i żadnych problemów. Ze swojej strony w pełni polecam
-
antc1111
- Nowicjusz
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Oni chyba dają zregenerowany, Twój wyjmą i potem zrobią i dadzą do kolejnego. Tak mi mówił kolega który tam robił swój.
Najprościej to zadzwonić i zapytać
Najprościej to zadzwonić i zapytać
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 19 razy
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
W autopasji cały. Zadzwoń i dopytaj jak naprawdę jesteś zainteresowany
Dziwi mnie trochę że teraz ludzie mając silnik do remontu nie działają sami tj nie dzwonią sami tylko pytają na forum i tracą cenny czas, bo to nie tylko czas forumowiczów ale i tam w zakładzie nie ma naprawy od razu, czasem trzeba czekać na swój czas parę tygodni. A mówicie że to baby tak plotą bez sensu
Dziwi mnie trochę że teraz ludzie mając silnik do remontu nie działają sami tj nie dzwonią sami tylko pytają na forum i tracą cenny czas, bo to nie tylko czas forumowiczów ale i tam w zakładzie nie ma naprawy od razu, czasem trzeba czekać na swój czas parę tygodni. A mówicie że to baby tak plotą bez sensu
-
antc1111
- Nowicjusz
@dokia no właśnie źle zinterpretowałeś moje pytanie, Opel stoi już w AutoPasji od tygodnia i w przyszłym mają się za niego brać. Pytałem czy lepiej robić swój silnik czy brać zregenerowany bo po rozmowie telefonicznej okazuje się, że jest to ten sam koszt i tyle samo czasu zajmię wymiana i naprawa. Zamiast pleść jak baby bez sensu wystarczyło odpowiedzieć na pytanie, a nie pisać elaborat 
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ale ja nie Tobie odpowiadałam
tylko na Pawła pytanie
Czytaj ze zrozumieniem
Natomiast skoro auto już tam jest tzn że będziesz sprawdzał potem nr silnika jeśli zechcesz aby zrobili Twój. Auto zostawiłeś a jeszcze nie wiesz co chcesz zrobić
na pewno szybciej z podmianką, ale jak masz czas to możesz robić swój
Czytaj ze zrozumieniem
Natomiast skoro auto już tam jest tzn że będziesz sprawdzał potem nr silnika jeśli zechcesz aby zrobili Twój. Auto zostawiłeś a jeszcze nie wiesz co chcesz zrobić
-
antc1111
- Nowicjusz
Stary no szanujmy się. Przeczytaj jeszcze raz treść tematu i mój ostatni post. Tak zostawiłem auto które będzie robione w przyszłym tygodniu dlatego jest jeszcze czas na podjęcie decyzji i o tym jest założony przeze mnie wątek. Nie nie jest szybciej z podmianką - to jest ten sam czas wykonania, no ale byś wiedział o tym wszystkim jakbyś czytał ze zrozumieniem. Napisałeś że dziwisz się że ludzie mając silnik do remontu itp. więc Ci odpisałem że w swoim osądzie wydałeś za szybki wyrok bo poniekąd taki wyniosły i prześmiewczy ton wypowiedzi dotyczył wszystkich, którzy chcą na forum o coś zapytać co jest chyba clue istnienia jakigokolwiek forum na świecie.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Spoko.
Fenomenalne jest zastanawianie się na forum gdy auto w profesjonalnym zakładzie. Ich zapytaj, im zaufaj. Zobacz że istnieje szansa że dostaniesz nawet nowszy silnik, gdyż Twoje auto ma 13lat. Przecież nie będziesz nim jeździł kolejne 13 lat, pojeździsz i kupisz nowsze. Pogadaj z profesjonalistami z tamtego zakładu. Z historii tutaj podobnych tematów to pamiętam że ludzie oddawali na wymianę a nie grzebanie w swoim starym. No chyba że Tobie zależy aby w tym aucie mieć wszystko jak z fabryki to rób ten swój silnik. W obu przypadkach to silnik po kapitalnym remoncie. Powodzenia i szybkiego zakończenia roboty
Fenomenalne jest zastanawianie się na forum gdy auto w profesjonalnym zakładzie. Ich zapytaj, im zaufaj. Zobacz że istnieje szansa że dostaniesz nawet nowszy silnik, gdyż Twoje auto ma 13lat. Przecież nie będziesz nim jeździł kolejne 13 lat, pojeździsz i kupisz nowsze. Pogadaj z profesjonalistami z tamtego zakładu. Z historii tutaj podobnych tematów to pamiętam że ludzie oddawali na wymianę a nie grzebanie w swoim starym. No chyba że Tobie zależy aby w tym aucie mieć wszystko jak z fabryki to rób ten swój silnik. W obu przypadkach to silnik po kapitalnym remoncie. Powodzenia i szybkiego zakończenia roboty
-
antc1111
- Nowicjusz
Pytałem w warsztacie i powiedzieli że ogólnie nie ma żadnej różnicy. W każdym silniku robione jest to samo, ten sam koszt ten sam czas. Tak samo jak mogę dostać silnik nowszy tak samo starszy, stąd pytanie jak inni by postąpili.
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 19 razy
- Otrzymał piwo: 145 razy
Kolega Dokia zawsze tak wszystko rozkminia
I pisze elaboraty na każdy temat 
-
Paweledi123
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 19 razy
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Wiecie… teraz to nigdy nic nie wiadomo z płcią też.
ja nie obrażam się przecież, jestem na męskim forum i zdaje sobie sprawę że byłoby fajniej gdybym była facetem a tu niestety
Auto zrobić, zapomnieć o robocie, pojeździć i sprzedać, już ma 13 lat, już czas
Auto zrobić, zapomnieć o robocie, pojeździć i sprzedać, już ma 13 lat, już czas