--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Biały dym i inne dolegliwości.

ODPOWIEDZ
Fatek
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: TSK

Biały dym i inne dolegliwości.

Post autor: Fatek » 15 lip 2025, o 17:46

Cześć.
Od jakiegoś czasu mam problem z 2.0 CDTi (160, A20DTH).
Przy porannym odpalaniu pojawia się biały dym. Nie od razu, a po około minucie po odpaleniu i utrzymuje się przez ok 30 sek. Nie jest to słodki zapach, ani olejowy. Nie ubywa ani płynu, ani oleju.
Auto nie posiada DPFa, ani katalizatora. EGR wyprogramowany. Wcześniej obstawiałem skraplanie się wody w układzie wydechowym, ale chyba zbyt często się to dzieje.
Pojawiło się też falowanie obrotów, ale kilka miesięcy temu. Tylko na wolnych i ustaje po chwili.
Zmieniłem sterownik świec żarowych i przez kilka dni było ok. Ale problem powrócił. Nie wiem czy to nie zbieg okoliczności. Zmieniona pompa wtryskowa, regulator ciśnienia paliwa.
Parę dni temu u mechanika robiłem zawieszenie i przy okazji chciał się temu przyjrzeć. Odkręcił korek od wlewu oleju i pokazała się lekka mgła olejowa. Stwierdził że strasznie bije ciśnienie ze skrzyni korbowej. Na drugi dzień wymieniłem odmę. Stara była czysta. Wyjście w bloku bez nagaru. Nic to nie pomogło. Przeszperałem posty na grupie FB, gdzie ludzie wrzucali podobne przypadki i sporo komentujących stwierdziło, że to normalna sprawa.
Auto odpala bez problemu i jeździ dobrze, nie ma błędów. Spalanie bez zmian.

Gdzie szukać przyczyn kopcenia ? Wtryski ? Złe paliwo ?
Co do mgły olejowej spod korka na ciepłym silniku - to norma czy puszczają może pierścienie ?

Paweledi123
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Re: Biały dym i inne dolegliwości.

Post autor: Paweledi123 » 15 lip 2025, o 23:14

Uszczelniacze zaworowe glowica

carvertical VIN check