--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuChwilowy spadek obrotów (mocy) podczas przyspieszania
-
ms70
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA CDTI 160 KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zielona Góra
Chwilowy spadek obrotów (mocy) podczas przyspieszania
Wcześniej tego nie skojarzyłem, ale problem pojawił się po wymianie elektrozaworu w ASO jeszcze na gwarancji.
Podczas przyśpieszania na wyższych biegach szczególnie 4 i 5, po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu obroty rosną, po chwili następuje ich spadek na sekundę, dwie i auto ponownie zaczyna przyspieszać. Silnik poza tym jest dynamiczny, komputer nie pokazuje żadnych błędów. W jeździe miejskiej to nie jest odczuwalne, problem pojawia się poza miastem szczególnie podczas wyprzedzania i mocnego wciśnięcia pedału gazu. Auto zachowuje się jakby miało automatyczną skrzynię biegów. Z innych objawów, zdarza się czasami sytuacja, że podczas jazdy na chwilę jakby silnik nie dostawał paliwa. Ale to rzadko i przeważnie w jeździe miejskiej. Nie wiem czy to wina elektrozaworu. Wiem jakie odgłosy wydaje uszkodzony, bo już go wymieniałem. Ale teraz są inne objawy. Boję się, że to może być turbina. Auto ma przejechane 94 000 km.
-- 10 gru 2015, o 15:09 --
Dodam, że taka sytuacja trwa od lipca zeszłego roku (2014) i trochę się pogorszyła od tego co było na początku.
Podczas przyśpieszania na wyższych biegach szczególnie 4 i 5, po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu obroty rosną, po chwili następuje ich spadek na sekundę, dwie i auto ponownie zaczyna przyspieszać. Silnik poza tym jest dynamiczny, komputer nie pokazuje żadnych błędów. W jeździe miejskiej to nie jest odczuwalne, problem pojawia się poza miastem szczególnie podczas wyprzedzania i mocnego wciśnięcia pedału gazu. Auto zachowuje się jakby miało automatyczną skrzynię biegów. Z innych objawów, zdarza się czasami sytuacja, że podczas jazdy na chwilę jakby silnik nie dostawał paliwa. Ale to rzadko i przeważnie w jeździe miejskiej. Nie wiem czy to wina elektrozaworu. Wiem jakie odgłosy wydaje uszkodzony, bo już go wymieniałem. Ale teraz są inne objawy. Boję się, że to może być turbina. Auto ma przejechane 94 000 km.
-- 10 gru 2015, o 15:09 --
Dodam, że taka sytuacja trwa od lipca zeszłego roku (2014) i trochę się pogorszyła od tego co było na początku.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Re: chwilowy spadek obrotOw (mocy) podczas przyspieszania
Ja miałem ostatnio przeładowanie turbiny. Winny był zawór który jest w gruszce.
Wysłano z Xperia.
Wysłano z Xperia.
-
ms70
- Nowicjusz
Re: Chwilowy spadek obrotów (mocy) podczas przyspieszania
Tylko u mnie komputer nie wyświetla żadnego błędu związanego z turbiną. Poza tym, nie ma objawów, o których czytałem na forum w takim przypadku, czyli całkowity spadek mocy. U mnie to jest tylko na wysokich biegach i chwilowe. Mam 5 bieg, wciskam mocno gaz obroty rosną np. do 2000, potem spadek do 1700-1800, silnik łapie drugi oddech przyśpiesza dociskam dalej pedał gazu obroty rosną do 2700, znowu spadek o 200,300 i znowu przyśpieszenie i wzrost obrotów. Po dojściu do założonej prędkości, silnik pracuje idealnie. Problem jest odczuwalny tylko przy szybkim i mocnym wciśnięciu pedału gazu. Przy równomiernym wciskaniu pedału gazu, spadek obrotów jeśli występuje, to jest jest minimalny. Dlatego przy jeździe miejskiej i niskich biegach wszystko jest ok. Auto szybko się zbiera i nie ma spadku obrotów podczas szybkiego przyśpieszania. Co to za zawór w gruszcze, o którym piszesz i co to jest gruszka. I co ewentualnie trzeba wymienić i ile Cię kosztowało?
-
P405
- Zapaleniec
Coś takiego może być spowodowane np. jakąś małą nieszczelnością, albo przycinaniem zmiennej geometrii turbiny.
-
ms70
- Nowicjusz
Był jeszcze sprawdzany przepływomierz. Przełożono z innej Insigni, ale nie wyeliminowało problemu. Fachowiec powiedział, że stawia na problemy z turbiną, ale gwarancji 100 % nie da, a że koszty wysokie to stwierdził trzeba jeździć aż pojawi się większy problem, który wskaże konkretny element. Tylko, że jeżdzę już tak rok czasu i problem się nie rozwiązuję. Byłem ostatnio u fachmana. Znowu sprawdził wszystko i dalej żadnych błędów. Przyjemności z jazdy nie ma, a czasami bywa niebezpiecznie jak wyprzedzam i muszę przyspieszyć a tu jest chwilowy spadek obrotów. Planuję autem jeździć jeszcze kila lat i chciałbym mieć już ten problem rozwiązany. Jeśli to przycinanie geometrii to pewnie większa robota, tylko że rok czas jest już problem i się nie pogłębia. Trochę to dziwne jeśli miałoby to być to, ale się nie znam więc nie dyskutuję . Jeśli nieszczelności to mogę to jakoś sam sprawdzić. Jeśli tak, to na co mam zwrócić w szczególności uwagę.
-
P405
- Zapaleniec
Podjedź do kogoś od turbin i dowiedz się czy bez wyciągania idzie sprawdzić zawór, który jest zamontowany w gruszce. U mnie on był winny.
-
ms70
- Nowicjusz
Ten zawór w gruszce, to ten słynny elektrozawór, który wszystkim się psuje, czy coś innego.
-
blade2
Ten co się wszystkim psuje jest umieszczony na pasie przednim, obok zbiorniczka płynu od wspomagania, a ten jest w turbinie,
-
krzys138
- Użytkownik
- Auto: opel insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Krapkowice
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam. Podepnę się pod temat, jestem od niedawna posiadaczem opla insigni z 2 litrowym 131 konnym silnikiem i od tygodnia, dwóch pojawił mi się podobny problem jak u kolegi. Podczas przyspieszania czuć taki spadek mocy na ułamki sekund, ale jest takie coś jak przyspieszam to silnik po prostu tak jak by falował. Poza tym jest wszystko ok, zero błędów. Może ktoś podpowie od czego zacząć poszukiwania żeby się z tym uporać?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, o 20:10 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja! - Regulamin $5 pkt 8
Powód: Interpunkcja! - Regulamin $5 pkt 8
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Koledzy uporali się z problemem chwilowego spadku mocy? Co było przyczyna? Słyszałem też o zaworze EGR, ja mam cos podobnego, taki chwilowy spadek gdy rozpedzam się na 2 biegu okolice 2500obrotów...
-
Bodex
Podpiąć komputer i sprawdzić cisnienie na listwie czy nie spada i inne parametry
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
lukash877
Witam wszystkich,
Mam podobny problem w Astrze J 2.0 165KM ( silnik ten sam co u was DTH ) sytuacja wyglada następująco - na 4 biegu 2tys obrotow wciskam pedal w podloge obroty rosna do ok 2,3 -2,5 tys po chwili spadek i auto normalnie ciagnie, podczas wzrostu/spadku obrotow dzwiek jakbym jechal automatem i nastapila redukcja biegu
Ogolnie wszyscy obstawiaja slizgajace sie sprzeglo, ale podczas wizyty w ASO i jazdy testowej nie potwiedzili w 100% ze to sprzeglo - co innego tez nie wiedza, kazali monitorowac:) Sytuacja wystepuje na 4 i 5 biegu, czasami nawet na 3 ale rzadko.
Mam podobny problem w Astrze J 2.0 165KM ( silnik ten sam co u was DTH ) sytuacja wyglada następująco - na 4 biegu 2tys obrotow wciskam pedal w podloge obroty rosna do ok 2,3 -2,5 tys po chwili spadek i auto normalnie ciagnie, podczas wzrostu/spadku obrotow dzwiek jakbym jechal automatem i nastapila redukcja biegu
-
camel17
Witam. Odświeżę temat.
Udało się znaleźć komuś rozwiązanie problemu z pierwszego postu?
Posiadam insignię z 2010 r. benzyna 1.6 Turbo 180 KM i mam identyczne objawy podczas przyśpieszamnia jak kolega ms70. Ostatnio wymieniałem listwę zapłonową ze wszyystkimi świecami, ale to raczej nie ma nic wspólnego z problemem. Na początku obstawiałem kończące się sprzęgło, ale ro raczej nie to, ponieważ nie ma typowych objawów slizagania się sprzęgła, szarpania podczas ruszania lub problemów z wrzuceniem biegu.
Podpowiedzcie co mógłbym jeszcze sprawdzić. Czy to turbina, zawór EGR lub jeszcze coś innego.
Dzięki za odpowiedź.
Udało się znaleźć komuś rozwiązanie problemu z pierwszego postu?
Posiadam insignię z 2010 r. benzyna 1.6 Turbo 180 KM i mam identyczne objawy podczas przyśpieszamnia jak kolega ms70. Ostatnio wymieniałem listwę zapłonową ze wszyystkimi świecami, ale to raczej nie ma nic wspólnego z problemem. Na początku obstawiałem kończące się sprzęgło, ale ro raczej nie to, ponieważ nie ma typowych objawów slizagania się sprzęgła, szarpania podczas ruszania lub problemów z wrzuceniem biegu.
Podpowiedzcie co mógłbym jeszcze sprawdzić. Czy to turbina, zawór EGR lub jeszcze coś innego.
Dzięki za odpowiedź.
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Trzeba podpiąć op coma i sprawdzić podczas przyśpieszania doładowanie bo obstawiam że turbo przeładowuje trochę zawór upuszcza i taki jest efekt a potem turbina znów pompuje i dalej ładnie ciągnie dlatego to jest taki delikatny ruch a że turbo mocno nie przeładowuje zawór pracuje prawidłowo ciśnienie zbije też to nie ma błędów i nie będzie.
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
odświeżę temat bo mam podobny problem...
auto normalnie przyśpiesza i jeździ, podczas dynamicznego przyśpieszania (pedał w podłodze) to na ułamek sekundy auto robi "cofkę" przy zmianie biegu tylko tzn. przyśpiesza ale wolniej po czym normalnie ciągnie. dzieje się to raz na kilka przyśpieszeń. Zaś gdy normalnie/wolniej zmienię bieg to przyśpiesza auto nom stop równo.
różnica jest taka że u mnie obroty nie spadają.
błędy zczytałem - brak.
auto normalnie przyśpiesza i jeździ, podczas dynamicznego przyśpieszania (pedał w podłodze) to na ułamek sekundy auto robi "cofkę" przy zmianie biegu tylko tzn. przyśpiesza ale wolniej po czym normalnie ciągnie. dzieje się to raz na kilka przyśpieszeń. Zaś gdy normalnie/wolniej zmienię bieg to przyśpiesza auto nom stop równo.
różnica jest taka że u mnie obroty nie spadają.
błędy zczytałem - brak.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
hm a jak odepnę wtyczkę od EGR to zostanie w pozycji zamkniętej? prócz checka są inne niedogodności? bo chyba tak najłatwiej będzie spr czy to wina egr?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Jak odepniesz wtyczkę to pojawi się tylko check engine, EGR bedzie w pozycji zamkniętej. Podobno oprocz check'a nie ma innych niedogodności 
-
Damianos
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Dębica
Problem przy przyspieszaniu świrczy 2.0 turbo benzyna???