--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik kręci do 3000tys...brak mocy
-
peter99
Silnik kręci do 3000tys...brak mocy
Witam mam spory problem z autem posiadam insignie 2.0 110 ps..Zaczeło sie raz gdy jechalem autostradą i chcialem wyprzedzić dalem mu gaz do oporu i nagle auto stracilo moc i juz nie ciagło ledwo jechal..zgasilem poczekalem chwilke i znow chodzil na komputerze wyszly bledy zwiazane z turbo..ale nie powiem jakie..po skasowaniu wszystko gralo ale po miesiacu znow to samo do tego doszedł błąd silnika i komunikat skontaktuj sie z serwisem. .tym razem komputer wykryl błąd z czujnikiem ciśnienia różnicowego...mechanik wymienil go i to nic nie dalo znow pokazuje błąd tego czujnika ...a jest nowy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2016, o 22:40 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt. 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par. 5 pkt. 8
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Silnik kreci do 3000tys...brak mocy
Kolego pokazuje błąd czujnika czy złe ciśnienie ...interpretacja dowolna. Napisz jaki kod dokładnie ci pokazuje.
Może czujnik jest sprawny a w dolocie masz dziurę i ci się nie wkręca na obroty. Co to były za błędy związane z turbo? Im więcej szczegółowych danych tym łatwiej znaleźć przyczynę.
Może czujnik jest sprawny a w dolocie masz dziurę i ci się nie wkręca na obroty. Co to były za błędy związane z turbo? Im więcej szczegółowych danych tym łatwiej znaleźć przyczynę.
-
peter99
Pokazuje błąd czujnika i błąd silnika...odlaczylem go dzisiaj i wlaczylem, błąd silnika zniknął ale dalej brak mocy..przy normalnej diagnostyce wszystko gra..tylko jak włączył szczegółową to wykrywa błąd... co do błędów to dobiero bede wiedział za tydzień bo mechanik ma urlop..a ja insignia jestem w Austrii i musze do polski jakos dojechać...
Ostatnio zmieniony 19 sie 2016, o 10:23 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
Powód: Proszę o stosowanie polskiej pisowni - regulamin
- Przemek80
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Goerlitz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Ja bym sprawdził pierwsze co to rurę od turbo tak jak kolegap pisze powyżej. I nie kręć go powyżej 2500 dopóki nie znajdziesz usterki.
-
peter99
Sprawdziłem rurę od turba i wszystko ok..wyciągiem egr i czysty.. ale za to kolektor troche nagaru ma czy to moze byc przyczyną ? Czy komputer w samochodzie pokaże że PDF zapchany ?
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Komputer nic Ci na temat DPF nie pokaże. Jedyne co możesz zrobić to zainstalować diodę sygnalizacji wypalania filtra. A żeby obejrzeć parametry filtra DPF musisz podpiąć interfejs diagnostyczny. Napisz skąd jesteś to może znajdzie się ktoś z Opcom, vauxcom kto Ci pomoże. Jeśli nie to wycieczka do ASO albo innego warsztatu z komputerem da Ci pogląd sytuacji.
-
peter99
Ja Kraków.. mechanik pdpepioł mi interfejs ale wlasnie nie mógł sie połączyć z ta opcja co pokazuje chyba obroty silnika i to chyba pdf itp...nie znam sie na tym to nie powiem wam dokładnie.... ale on tez mówił zebym sobie nowy soft wygrał ? Bo to tez może byc przyczyną ..
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Jak co to mogę Ci podpiąć pod Vauxcom i sprawdzić błędy oraz nasycenie DPF.
Krzysztof
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Silnik kręci do 3000tys...brak mocy
Ta wersja mocy ma klapki w kolektorze? Jeśli ma to może któraś się urwała i uszkodziła turbo. Tak przez net to tylko zgadywanki potrzebna diagnostyka na dobrym sprzęcie.
-
kimba24
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 DTH
- Miasto: Ożarów Maz.
którą rurę sprawdziłeś? od turbo do ic? sprawdź dokładnie dolot on składa się z kilku rur.peter99 pisze:Sprawdziłem rurę od turba i wszystko ok..wyciągiem egr i czysty.. ale za to kolektor troche nagaru ma czy to moze byc przyczyną ? Czy komputer w samochodzie pokaże że PDF zapchany ?
-
peter99
Mam zdjęcie błędów...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
scuzz84
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
Kolego podaje link do innego forum ale bliźniaczego silnika poczytaj i sprawdź jeżeli to nic nie pomoże to prawdopodobnie dpf do wypalenia serwisowego.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_bre ... ine-2.html
http://www.forum.alfaholicy.org/159_bre ... ine-2.html
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
Filtr cząstek - czas regeneracji (przekroczony?)
Filtr cząstek - czujnik różnicy ciśnień dpf (błąd wskazań )
Obydwa aktywne
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Filtr cząstek - czujnik różnicy ciśnień dpf (błąd wskazań )
Obydwa aktywne
-
peter99
Własne to jest ten czujnik na zdjęciu i go wymieniłem i dalej ten błąd. Z tego wynika ze pdf?
-
duzy_przemo
Masz DPF zawalony i wypalanie nie jest w stanie pozbyć się takiej ilości sadzy by go udrożnić.
Stąd też wywala błąd czujnika różnicy ciśnień.
Masz kilka opcji.
Usunięcie DPF i przeprogramowania sterownika silnika
Próba czyszczenia DPF płynem.
Rozcięcie puszki DPF i umycie, trochę hardcore ale czasem ponoć działa.
Wymiana DPF na zamiennik lup oryginał.
Stąd też wywala błąd czujnika różnicy ciśnień.
Masz kilka opcji.
Usunięcie DPF i przeprogramowania sterownika silnika
Próba czyszczenia DPF płynem.
Rozcięcie puszki DPF i umycie, trochę hardcore ale czasem ponoć działa.
Wymiana DPF na zamiennik lup oryginał.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
A byłeś na wpalaniu serwisowym / statycznym?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
To na zdjęciu jest map sensor. Walnięty masz czujnik, który jest z przodu przy dpf. Jak już wykręcisz górny to zastoj środek do czyszczenia dpf, który aplikuje się przez ten otwór. Nie wiem tylko, który masz walnięty, czy przed czy za dpf. Przeważnie ten za.
Po zastosowaniu jakiejś chemi i wymianie czujnika możesz zrobić serwisowe wypalanie. Wywalanie dpf to ostateczność.
Pozostaje jeszcze http://eurovat.info.pl/
Po zastosowaniu jakiejś chemi i wymianie czujnika możesz zrobić serwisowe wypalanie. Wywalanie dpf to ostateczność.
Pozostaje jeszcze http://eurovat.info.pl/
-
At3k
Miałem dokładnie te same błędy. Auto nie chciało jechać myślałem tak samo jak Ty, że turbina ale potem sprawdziłem op-comem i DPF był w 85% pełny. Przejechałem ok 30 km i załączyło się wypalanie dpf po czym na autostradzie dałem mu się dopalić i auto spowrotem jeździ normalnie. Ten czujnik też zmieniłem ale błąd został czyli tkwi gdzieś dalej ale auto jeździ.
-
peter99
Zawiozłem auto do chłopaków co robią w oplu i auto chodzi...naprawdę znają się na rzeczy.
Po prostu zaczęło sie od turba, ten co mi wymienił to go po prostu nie ustawił na kompie..tylko podłączył i koniec...potem ten czujnik wymienił i tez na kompie nic nie robił !!! a trzeba go jak dobrze zapamietałem wpisać ze wymieniony w kompie ? I w rezultacie tego dpf nie wiedział kiedy się wypalić i zatkał się...
wszystko 5min na laptopie i gotowe.. auto śmiga jak nowe..
A tego mechanika za ja...... powieść. !!!!!
Po prostu zaczęło sie od turba, ten co mi wymienił to go po prostu nie ustawił na kompie..tylko podłączył i koniec...potem ten czujnik wymienił i tez na kompie nic nie robił !!! a trzeba go jak dobrze zapamietałem wpisać ze wymieniony w kompie ? I w rezultacie tego dpf nie wiedział kiedy się wypalić i zatkał się...
wszystko 5min na laptopie i gotowe.. auto śmiga jak nowe..
A tego mechanika za ja...... powieść. !!!!!