--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRóżnice pomiędzy silnikami CDTI
-
jesse_w
Różnice pomiędzy silnikami CDTI
Witam
Jak w temacie, zastanawia mnie czym się różnią te silniki fizycznie miedzy np. tak jak w moim przypadku 140km a 163km?? To jest tylko kwestia softu?? Pytam bo myślę o podniesieniu mocy u siebie z właśnie 140 na 163.
Pozdrawiam
Jak w temacie, zastanawia mnie czym się różnią te silniki fizycznie miedzy np. tak jak w moim przypadku 140km a 163km?? To jest tylko kwestia softu?? Pytam bo myślę o podniesieniu mocy u siebie z właśnie 140 na 163.
Pozdrawiam
-
scuzz84
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Re: Różnice pomiędzy silnikami CDTI
Przed liftem bywało różnie ... silniki generalnie różniły się softem ale osprzęt już był różny tj dwumasa, skrzynia biegów.
-
jesse_w
No ja mam właśnie po liftówke. Odnoszę wrażenie że to tylko kwestia softu silnika, myślałem że już może ktoś interesował się i ogarniał temat kiedyś temat
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Czy skrzynia jest taka sama w słabej i mocnej wersji można łatwo sprawdzić dekodując VIN auta, np. swojego i kolegi, który ma mocniejszą. Co do reszty osprzętu to chyba tylko ASO na podstawie VIN może coś na ten temat wyciągnąć, albo zrobić bezpośrednie porównanie stawiając obok siebie 2 auta. Jednak w dzisiejszych czasach raczej stawiam na to, że to ten sam silnik, a tylko inny soft - łatwiej takie auto wyprodukować, bo cały czas idzie ta sama "mechanika", a na końcu linii produkcyjnej pracownik podpina tylko, albo kabel A albo B, żeby zrobić odpowiednią wersję. Oczywiście w cudzysłowiu 
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Zadam wam pytanie .
Poza mocą jaka jest różnica pomiędzy silnikiem A20DTH a A20DTJ
Wiem na pewno moc ale czy coś więcej i ile da się wykręcić z A20DTJ
Poza mocą jaka jest różnica pomiędzy silnikiem A20DTH a A20DTJ
Wiem na pewno moc ale czy coś więcej i ile da się wykręcić z A20DTJ
-
Ogi
Tu masz przyklad
-- 7 lut 2017, o 20:59 --
Bezpiecznie
-- 7 lut 2017, o 20:59 --
Bezpiecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Odświeżę temat.
Mam Insignię z sierpnia 2014r. Według Vindecodera silnik A20DTH. Na hamowni okazało się, że silnik ma 170KM (oczywiście ma jeszcze suchy DPF). Poza tym chiński klon opcom nie chce łączyć się z samochodem (chociaż oprogramowanie ma opcję 2014r).
Z powyższych danych wynikałoby, że samochód ma zainstalowany silnik z MY 2015, ale jeszcze z suchym DPF-em.
Jak sprawdzić czy moje wnioski są prawdziwe i czy silniki poliftowe 163KM i 170KM różnią się mechanicznie, czy tylko oprogramowaniem ECU.
Mam Insignię z sierpnia 2014r. Według Vindecodera silnik A20DTH. Na hamowni okazało się, że silnik ma 170KM (oczywiście ma jeszcze suchy DPF). Poza tym chiński klon opcom nie chce łączyć się z samochodem (chociaż oprogramowanie ma opcję 2014r).
Z powyższych danych wynikałoby, że samochód ma zainstalowany silnik z MY 2015, ale jeszcze z suchym DPF-em.
Jak sprawdzić czy moje wnioski są prawdziwe i czy silniki poliftowe 163KM i 170KM różnią się mechanicznie, czy tylko oprogramowaniem ECU.
-
lukasz2008
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: UK
Wpisz w google
A20Dth silnik stary
B20dth silnik nowy
Wejdź w grafikę i zobacz zdjęcia silniki różnią się kompletnie
A20Dth silnik stary
B20dth silnik nowy
Wejdź w grafikę i zobacz zdjęcia silniki różnią się kompletnie
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
"Sama konstrukcja silnika 170KM jest mocno zmodyfikowana w porównaniu z dotychczasową wersją 163KM - nowe komory spalania, zmieniony profil kanałów przy gniazdach zaworów wlotowych, nowy system wtrysku (ciśnienie 2000 bar i do 10 wtrysków na cykl pracy tłoka). Ciekawostką jest turbina VGT (ang. variable geometry turbocharger) o zmiennej geometrii z elektrycznym aktuatorem (dotychczas był penumatyczny) - elektryczny daje o 20% szybszą reakcję na dociśnięcie pedału gazu. Aby tak zaawansowana turbosprężarka była trwała, jest chłodzona cieczą i ma swój własny filtr oleju."
Do tego 170 KM spełnia EURO 6 i ma dodany układ AdBlue.
To, że na hamowni wyszło parę KM więcej lub mniej, o niczym nie świadczy. Fabryczne bonusy/kradzieże mocy to norma (w Oplach częściej to drugie), no i hamownie też różnie mierzą. Nawet pomiar do pomiaru potrafią wyjść różnice.
M.
Do tego 170 KM spełnia EURO 6 i ma dodany układ AdBlue.
To, że na hamowni wyszło parę KM więcej lub mniej, o niczym nie świadczy. Fabryczne bonusy/kradzieże mocy to norma (w Oplach częściej to drugie), no i hamownie też różnie mierzą. Nawet pomiar do pomiaru potrafią wyjść różnice.
M.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Może po prostu otwórz maskę i zobacz. Tutaj nie można się pomylićGregs pisze:Odświeżę temat.
Masz coś w tym stylu?
Jeśli nie to siedzi u Ciebie stary, dobry DTH, który ma odrobinę więcej KM niż seria.
- Gregs
- Użytkownik
Dzięki za informacje. Szczególnie cenne są dla mnie zmiany dotyczące samego silnika (głowica i blok).
Osprzęt mam od A20DTH. Co do hamowni, to był mierzony 4 razy i zawsze wychodziło 170KM z ułamkiem. Pomiary innych Insigni na tej hamowni również pokrywały się z danymi fabrycznymi.
Z tego co wiem i z opinii tunerów Opel nie jest skory dodawać od siebie 7KM. Raczej na hamowni wychodzi mniej jak dane fabryczne.
Nie wydaje mi się aby te 7KM dał olej Millers EE 5w40 i dodatek Archoil 9100 (chociaż to tylko 5% mocy), które wlałem miesiąc przed pomiarem (zamiast GM 5w30). Żałuję teraz, że nie sprawdziłem na hamowni przed zmianą oleju.
Zastanawia mnie też co Opel zmienił w silnikach poliftowych Insigni, że nagle ze 160KM wyszło im 163KM. Oczywiście mogli poprawić soft, ale to nie tłumaczy zmiany systemu numeracji silników (do numeru silnika w trzeciej pozycji wstawili literę).
Dla przykładu:
Insignia: rocznik 2014, numer silnika 17C38973. Rocznik 2013 numer silnika 17B44078. Rocznik 2011, numer silnika 17765687. Rocznik 2010, numer silnika 17597255.
Jeden z Kolegów na Forum podał, że przedliftowe Insignie mają pompy olejowe zębate, a w poliftowych wprowadził łopatkowe pompy olejowe. Tylko że nigdzie nie mogłem tego potwierdzić.
Osprzęt mam od A20DTH. Co do hamowni, to był mierzony 4 razy i zawsze wychodziło 170KM z ułamkiem. Pomiary innych Insigni na tej hamowni również pokrywały się z danymi fabrycznymi.
Z tego co wiem i z opinii tunerów Opel nie jest skory dodawać od siebie 7KM. Raczej na hamowni wychodzi mniej jak dane fabryczne.
Nie wydaje mi się aby te 7KM dał olej Millers EE 5w40 i dodatek Archoil 9100 (chociaż to tylko 5% mocy), które wlałem miesiąc przed pomiarem (zamiast GM 5w30). Żałuję teraz, że nie sprawdziłem na hamowni przed zmianą oleju.
Zastanawia mnie też co Opel zmienił w silnikach poliftowych Insigni, że nagle ze 160KM wyszło im 163KM. Oczywiście mogli poprawić soft, ale to nie tłumaczy zmiany systemu numeracji silników (do numeru silnika w trzeciej pozycji wstawili literę).
Dla przykładu:
Insignia: rocznik 2014, numer silnika 17C38973. Rocznik 2013 numer silnika 17B44078. Rocznik 2011, numer silnika 17765687. Rocznik 2010, numer silnika 17597255.
Jeden z Kolegów na Forum podał, że przedliftowe Insignie mają pompy olejowe zębate, a w poliftowych wprowadził łopatkowe pompy olejowe. Tylko że nigdzie nie mogłem tego potwierdzić.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Oleje nic tu nie dały. To jest normalka. Hamownie z reguły zawyżają moc w silnikach diesla a zaniżają w silnikach benzynowych. Ze względu na różnice przełożenia głównego występującą zawsze dla tych silników. Już kiedyś stare tdi PD 130 KM osiągały na hamowniach po 140 KM. To jest normalka.
- Gregs
- Użytkownik
Z tym, że ja przeglądałem wykresy innych Insigni z tej hamowni i wszystkie stockowe pokrywały się z danymi fabrycznymi. A u mnie między 170,3-170,6 KM. Osobiście przeglądałem wykresy z hamowni i nie zauważyłem aby Opel dawał gratis kilka KM. Wszystkie oscylowały w okolicy 160KM. Opel raczej pisze więcej niż jest rzeczywiście.
Inaczej jest w grupie VAG. Z zasady na hamowni wychodzi więcej niż w danych fabrycznych.
Chyba oleje trochę dają. Chociażby zalecany jest prawie przez wszystkie firmy 5w30 nie dlatego, że jest lepszy od 5w40, tylko że jest mniej lepki, stwarza mniejszy opór i silnik po pierwsze ma nieco więcej mocy a co dla producentów najważniejsze utrzymuje normy spalin.
Inaczej jest w grupie VAG. Z zasady na hamowni wychodzi więcej niż w danych fabrycznych.
Chyba oleje trochę dają. Chociażby zalecany jest prawie przez wszystkie firmy 5w30 nie dlatego, że jest lepszy od 5w40, tylko że jest mniej lepki, stwarza mniejszy opór i silnik po pierwsze ma nieco więcej mocy a co dla producentów najważniejsze utrzymuje normy spalin.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2017, o 19:11 przez Gregs, łącznie zmieniany 2 razy.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Dokładnie. Nawet jeśli pomiar wykonywany jest zgodnie z normą (np. RL 80/1269/EWG).hubertus pisze:Oleje nic tu nie dały. To jest normalka. Hamownie z reguły zawyżają moc w silnikach diesla a zaniżają w silnikach benzynowych. Ze względu na różnice przełożenia głównego występującą zawsze dla tych silników. Już kiedyś stare tdi PD 130 KM osiągały na hamowniach po 140 KM. To jest normalka.
Homologacja i tak dopuszcza odchylenie rzędu +-5% mocy na silniku, więc wszystko jest OK.
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Co do AR9100 to znam przypadek kiedy to samo auto mierzone trzykrotnie przed zaaplikowaniem tego środka i trzykrotnie po zaaplikowaniu tego środka miało średnio 3,5 KM więcej mocy przy czym każdy pomiar po był wyższy od najwyższego pomiaru przed o co najmniej 2 KM. Auto mierzone tego samego dnia. Taka ciekawoska.
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
Ojtam ojtam. Widocznie ktoś wcześniej zrobił chipa na 7KM 
Samo główne oprogramowanie silnika DTJ i DTH jest takie samo. Różni się jedynie mapami. 7KM to nie jest jakaś wielka różnica i mieści się w błędzie pomiarowym. Poza tym jaką masz skrzynie? Zwykłą F40 czy Ecoflex F40? I do jakiej porównujesz swój wynik? Porównywales jeszcze NM? Tez masz na plus?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Samo główne oprogramowanie silnika DTJ i DTH jest takie samo. Różni się jedynie mapami. 7KM to nie jest jakaś wielka różnica i mieści się w błędzie pomiarowym. Poza tym jaką masz skrzynie? Zwykłą F40 czy Ecoflex F40? I do jakiej porównujesz swój wynik? Porównywales jeszcze NM? Tez masz na plus?
- Ping
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST / MY2011
- Miasto: W-wa
- Otrzymał piwo: 146 razy
- Kontakt:
I co masz na myśli ze twój opcome nie chce się połączyć? Nie widzi modułu silnika czy nie da się wejść w bloki pomiarowe, czy może w blokach nic nie widać?
Widzę ze mieszkamy w tym samym mieście wiec możemy się kiedyś spotkać i przetestować twoje auto.
Widzę ze mieszkamy w tym samym mieście wiec możemy się kiedyś spotkać i przetestować twoje auto.
- Gregs
- Użytkownik
Tu jest wykres po tuningu. Skrzynia zwykła F40 (nie Ecoflex).
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 98#p106950
Op-Com (klon) po wpisaniu rocznika 2014 nie łączy się z żadnym modułem zrywa połączenie. Ale po wpisaniu (już nie pamiętam dokładnie), bodajże 2013r. podtrzymał połączenie, ale nie łączy z modułami.
Z tym przetestowaniem nie ma problemu.
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 98#p106950
Op-Com (klon) po wpisaniu rocznika 2014 nie łączy się z żadnym modułem zrywa połączenie. Ale po wpisaniu (już nie pamiętam dokładnie), bodajże 2013r. podtrzymał połączenie, ale nie łączy z modułami.
Z tym przetestowaniem nie ma problemu.
-
keiza1990
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
Witam
Tak jak w temacie, czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc i wyjaśnić czym dokładnie różnią się te dwie wersje silnika A20DTH 118kw/160km i 121kw/165km?
Z góry dzięki
Tak jak w temacie, czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc i wyjaśnić czym dokładnie różnią się te dwie wersje silnika A20DTH 118kw/160km i 121kw/165km?
Z góry dzięki