--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSilnik gaśnie na jałowym
-
Ponkog
Silnik gaśnie na jałowym
Witam.
Panowe mam problem z Insignia. Zdążyło juz mi się to 5 krotnie w przeciągu ostatniego miesiąca że wrzucając luz auto potrafi zgasnąć. Gaśnie sam silnik reszta działa nadal.
Gdy 1 raz się to zdarzylo były błędy
P0403
P0108
P0193
Błędy skasowałem auto jeździło kilka dni i znowu zgasł 2 razy - komputer 0 bledow.
Jedynie co zwróciliśmy uwagę z mechanikiem to na parametrach EGR - cały czas pokazywał 0% .... podczas pracy na biegu jałowym czy przy gazowane cały czas 0% - może padł EGR??????
Wyjalem EGR był brudny... wyczyscilem założyłem ponownie.
To samo z czujnikiem doładowania był MEGA zabrudzone po 5 h czyszcenie wyglądał jak now
Myślałem że to pomogło ale wczoraj znów mi zgasł 10 minut po uruchomieniu silnika a później jak zwalniałem przed robotami drogowymi po 100 km trasy, zmiana z biegu na luz obroty spadły aż silnik zgasł. Odpala bez problemu na biegu jałowym na zimnym bardzo minimalne ruchy wskazówki obrotów?
Film paliwa wymieniony po 1 zgaśnięciu auta.
Auto poza tym jeździ i przyspiesza itd.
Auto to Insigniaz 2010 roku 81KW
Czy ktoś miał coś podobnego ? Nie uważacie że to EGR padł i przez to ze nie otwiera się i nie zamyka wysyła jakieś dIwne informacje i dławi auto?
Panowe mam problem z Insignia. Zdążyło juz mi się to 5 krotnie w przeciągu ostatniego miesiąca że wrzucając luz auto potrafi zgasnąć. Gaśnie sam silnik reszta działa nadal.
Gdy 1 raz się to zdarzylo były błędy
P0403
P0108
P0193
Błędy skasowałem auto jeździło kilka dni i znowu zgasł 2 razy - komputer 0 bledow.
Jedynie co zwróciliśmy uwagę z mechanikiem to na parametrach EGR - cały czas pokazywał 0% .... podczas pracy na biegu jałowym czy przy gazowane cały czas 0% - może padł EGR??????
Wyjalem EGR był brudny... wyczyscilem założyłem ponownie.
To samo z czujnikiem doładowania był MEGA zabrudzone po 5 h czyszcenie wyglądał jak now
Myślałem że to pomogło ale wczoraj znów mi zgasł 10 minut po uruchomieniu silnika a później jak zwalniałem przed robotami drogowymi po 100 km trasy, zmiana z biegu na luz obroty spadły aż silnik zgasł. Odpala bez problemu na biegu jałowym na zimnym bardzo minimalne ruchy wskazówki obrotów?
Film paliwa wymieniony po 1 zgaśnięciu auta.
Auto poza tym jeździ i przyspiesza itd.
Auto to Insigniaz 2010 roku 81KW
Czy ktoś miał coś podobnego ? Nie uważacie że to EGR padł i przez to ze nie otwiera się i nie zamyka wysyła jakieś dIwne informacje i dławi auto?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2016, o 14:50 przez Ponkog, łącznie zmieniany 4 razy.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Silnik gaśnie na jałowym
????? 110km ?????Ponkog pisze:Auto poza tym jeździ jak szalone super przyspiesza itd.
Auto to 2.0 cdti 110 km.
Przepraszam za off
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Może tyle dopiero przejechał? 
Też przepraszam.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Też przepraszam.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 28 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Dajcie spokój koledzy, stara się
Może to jest przyczyną ?Ponkog pisze:W kwesti zakonczenia docinekAuto jest zawirusowane
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Ponkog
Długo jeżdżę z chipem a to zaczęło się dziać stosunkowo niedawno. Wcześniej nie było problemówZbyszek01 pisze:edit
Ostatnio zmieniony 10 cze 2019, o 11:19 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
judasz1994
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam serdecznie, mam małe pytanie, przeszukałem całe forum i nic nigdzie nie znalazłem. Mianowicie mam taki problem że samochód czasami nie trzyma biegu jałowego, po dojechaniu do skrzyżowania, zaraz po odpaleniu. Pierwsza diagnoza przepływomierz - wymieniony, druga EGR - wymieniony, dodatkowo wyczyscilem map sensor, przepustnice i rurę od egr. Błędów brak, komputer nic nie pokazuje. Pytam bo może miał ktoś taki przypadek albo wie na co jeszcze mogę zwrócić uwagę?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Jeśli problem nie występuje po rozgrzaniu silnika tylko zaraz po odpaleniu to obstawiam nieszczelność w układzie dolotowym, wydechowym lub bloku silnika(korek wlewu oleju, bagnet, itp.).
Na zimnym silniku odczyt z sond nie wpływa na dawkę paliwa, która dobrana jest na podstawie sztywnych danych zapisanych w ECU. Wtedy, jakiekolwiek defekty w zespole napędowym będą powodowały odczuwalne nieprawidłowości.
Po rozgrzaniu zaczynają pracować sondy i korygują to co wynika z tej nieszczelności dlatego jest "poprawnie".
Na zimnym silniku odczyt z sond nie wpływa na dawkę paliwa, która dobrana jest na podstawie sztywnych danych zapisanych w ECU. Wtedy, jakiekolwiek defekty w zespole napędowym będą powodowały odczuwalne nieprawidłowości.
Po rozgrzaniu zaczynają pracować sondy i korygują to co wynika z tej nieszczelności dlatego jest "poprawnie".
-
judasz1994
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
Na zimnym gaśnie mi cały czas, na ciepłym zdarza mu się trzymać obroty w normie. Jeszcze zauważyłem że piszczy mi przepustnica i pokazuje cały czas jakby była otwarta, bez względu na to czy jest odpalony czy zgaszony, czy na jałowym czy podczas jazdy