--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAuto gaśnie bez przyczyny
- SoulfirE
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 1 raz
Auto gaśnie bez przyczyny
Może spotkał się ktoś kiedyś z takim problemem - dzisiaj dwukrotnie auto zgasło mi na środku drogi w momencie gdy akurat jechałem powoli. Oba razy wyskoczyła też wtedy choinka na zegarach (wspomaganie, czujniki ciśnienia itd).
Nie byłem w stanie go ani za pierwszym razem ani za drugim odpalić od razu. Najpierw poprosiłem o pomoc w zepchnięciu auta na bok po czym w końcu odpalił, drugi raz sam po paru minutach zastanawiania się trochę poruszałem klemami na środku drogi i raczył ruszyć. Po odpaleniu insignia kazała otwierać i zamykać szyby, tak jak po wypięciu akumulatora.
Klemy dobrze siedzą i nie są zaśniedziałe, akumulator to półroczna polecana na forum centra futura. W zeszłym tygodniu mechanik na moją prośbę przy okazji wymiany oleju sprawdzał akumulator, alternator i regulator napięcia (bo miałem wrażenie, że akumulator jest słaby i coś się nie ładuje a napięcie w trakcie jazdy zamiast ~14,6 było czasem ~12,6-13) i mówił że wszystko dobrze działa, zatem gdzie może być problem?
Czy jest sens reklamować akumulator? W sumie to jedyna rzecz która się zmieniła od zeszłego roku a wtedy nie miałem takich problemów.
Nie byłem w stanie go ani za pierwszym razem ani za drugim odpalić od razu. Najpierw poprosiłem o pomoc w zepchnięciu auta na bok po czym w końcu odpalił, drugi raz sam po paru minutach zastanawiania się trochę poruszałem klemami na środku drogi i raczył ruszyć. Po odpaleniu insignia kazała otwierać i zamykać szyby, tak jak po wypięciu akumulatora.
Klemy dobrze siedzą i nie są zaśniedziałe, akumulator to półroczna polecana na forum centra futura. W zeszłym tygodniu mechanik na moją prośbę przy okazji wymiany oleju sprawdzał akumulator, alternator i regulator napięcia (bo miałem wrażenie, że akumulator jest słaby i coś się nie ładuje a napięcie w trakcie jazdy zamiast ~14,6 było czasem ~12,6-13) i mówił że wszystko dobrze działa, zatem gdzie może być problem?
Czy jest sens reklamować akumulator? W sumie to jedyna rzecz która się zmieniła od zeszłego roku a wtedy nie miałem takich problemów.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: Auto gaśnie bez przyczyny
Skoro zgasł to pojawiły się błędy które trzeba sczytać w pierwszej kolejności.
Stawiam na akumulator, mnie padł z dnia na dzień.
Najprostszy multimetr i sprawdzenie do jakiej wartości spada podczas rozruchu, ile ma po dłuższym postoju.
Stawiam na akumulator, mnie padł z dnia na dzień.
Najprostszy multimetr i sprawdzenie do jakiej wartości spada podczas rozruchu, ile ma po dłuższym postoju.
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Ładowanie w Insigniach to nie jest taka prosta sprawa. On sobie reguluje poziom ładowania w zależności od potrzeb. Wartości które napisałeś są normalne. Więcej w odpowiednim wątku forum.
Co do tego odpalania - to dlaczego nie mogłeś odpalić? Auto w ogóle nie kręciło czy nie chciało zaskoczyć?
Zakładam, że jeśli jednak udało Ci się odpalić, to nie jest problem słabego akumulatora - chociaż ta konieczność programowania szyb by mogła na to wskazywać.
W pierwszej kolejności poszukłabym problemu w słabej masie na aucie. Trzebaby odkręcić kabel masowy lecący od aku do nadwozia i tam przeczyścić - zarówno kabel, nakrętkę jak i karoserie. Można rozważyć posmarowanie - ale tu nie polece nic konkretnego.
Ostatnio ojciec miał problem z autem (Citroen) i podczas diagnostyki przez przypadek wyszło, że podczas kręcenia rozrusznikiem nie ma sygnału od czujnika położenia wału korbowego. W takim przypadku auto nie odpali. Okazało się, że czujnik nie jest całkiem padnięty, ale czasem jak się rozgrzeje głupieje. Jak się chwilę poczeka i czujnik ostygnie to zaczyna działać. Podobny efekt może dawać czujnik położenia wałka rozrządu.
Może u Ciebie jest podobnie?
Tak czy siak wypadałoby zrobić diagnostykę komputerową błędów. Tylko że jeśli jest problem z układem elektrycznym może tam się pojawić cała fura błędów zupełnie niezwiązanych z problemem. Ale sprawdzić trzeba, bo inaczej można wróżyć...
Najlepiej by było, żeby się udało ten bląd wymusić - ale jadąc z podłączonym komputerem. Wtedy obserwując odpowiednie wskazania można dość łatwo namierzyć problem.
Co do tego odpalania - to dlaczego nie mogłeś odpalić? Auto w ogóle nie kręciło czy nie chciało zaskoczyć?
Zakładam, że jeśli jednak udało Ci się odpalić, to nie jest problem słabego akumulatora - chociaż ta konieczność programowania szyb by mogła na to wskazywać.
W pierwszej kolejności poszukłabym problemu w słabej masie na aucie. Trzebaby odkręcić kabel masowy lecący od aku do nadwozia i tam przeczyścić - zarówno kabel, nakrętkę jak i karoserie. Można rozważyć posmarowanie - ale tu nie polece nic konkretnego.
Ostatnio ojciec miał problem z autem (Citroen) i podczas diagnostyki przez przypadek wyszło, że podczas kręcenia rozrusznikiem nie ma sygnału od czujnika położenia wału korbowego. W takim przypadku auto nie odpali. Okazało się, że czujnik nie jest całkiem padnięty, ale czasem jak się rozgrzeje głupieje. Jak się chwilę poczeka i czujnik ostygnie to zaczyna działać. Podobny efekt może dawać czujnik położenia wałka rozrządu.
Może u Ciebie jest podobnie?
Tak czy siak wypadałoby zrobić diagnostykę komputerową błędów. Tylko że jeśli jest problem z układem elektrycznym może tam się pojawić cała fura błędów zupełnie niezwiązanych z problemem. Ale sprawdzić trzeba, bo inaczej można wróżyć...
Najlepiej by było, żeby się udało ten bląd wymusić - ale jadąc z podłączonym komputerem. Wtedy obserwując odpowiednie wskazania można dość łatwo namierzyć problem.
- SoulfirE
- Użytkownik
Błędy zczytałem, jedynie rzuciło mi się w oczy B1517-5A Battery Voltage - Not Plausible, ale domyślam się, że może to wynikać z wielu rzeczy, niekoniecznie słabego akumulatora.
Auto w ogóle nie próbowało kręcić. Przekręcałem kluczyk i nic się nie działo.
Dzięki za sugestię, na pewno na to spojrzę.
Wrzucam pod spodem zrzut z błędów jakie ostatnio zczytałem, może komuś to coś zasugeruje (z tego co widzę trzeba kliknąć link pod zdjęciem, klikając na zdjęcie przenosi do miniatury). Tak jak mówisz, dużo jest niezwiązanych z problemem. Co do wymuszenia błędu przy jeździe, wydaje mi się, że jak rozłączy mi akumulator to utracę też połączenie na obd-2 ale mogę się mylić.Rooff_ pisze: ↑8 kwie 2018, o 18:59Tak czy siak wypadałoby zrobić diagnostykę komputerową błędów. Tylko że jeśli jest problem z układem elektrycznym może tam się pojawić cała fura błędów zupełnie niezwiązanych z problemem. Ale sprawdzić trzeba, bo inaczej można wróżyć...

- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Najlepiej byłoby załatwić jakiś akumulator na podmianę i sprawdzić czy sytuacja się nie powtórzy. Jeśli nie masz takiej możliwości, to jedź do jakiegoś serwisu aku i niech sprawdzą jego stan. Najlepiej do innego niż tego gdzie kupowałeś
Wbrew pozorom akumulatory (nawet nowe) też zawodzą...
- SoulfirE
- Użytkownik
Właśnie niestety nie mam żadnego na podmianę, natomiast tak jak wspominałem mechanik ostatnio na moją prośbę sprawdzał akumulator, domyślam się, że robił to podobnie jakby zrobili w punkcie zajmującym się aku.
Rozmawiałem dziś telefonicznie z mechanikiem, który stwierdził, że nie ma możliwości, aby to był akumulator, bo jego zdaniem odpalone auto nawet po odpięciu klem nie zgaśnie (czy to prawda?). On powiedział, ze problemu szukałby gdzieś w skrzynce bezpieczników (jego zdaniem popularna usterka w insigniach) i podłączeniu do sterowników np. pompy paliwa itd, co brzmi dość kosztownie.
Rozmawiałem dziś telefonicznie z mechanikiem, który stwierdził, że nie ma możliwości, aby to był akumulator, bo jego zdaniem odpalone auto nawet po odpięciu klem nie zgaśnie (czy to prawda?). On powiedział, ze problemu szukałby gdzieś w skrzynce bezpieczników (jego zdaniem popularna usterka w insigniach) i podłączeniu do sterowników np. pompy paliwa itd, co brzmi dość kosztownie.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Wszystkie błędy które wymienił twój mechanik powinny mieć potwierdzenie w błędach zapisanych w kompie, jeżeli nie ma to sprawdź aku i tak jak ktoś wyżej napisał w innym miejscu.
Wysłane z iPhone 7+
Wysłane z iPhone 7+
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Podtrzymuję tezę o braku/chwilowej utracie masy na aucie lub 'plusa'. Poza tym co sugerowałem wyżej, spróbuj poszarpać kablami idącymi od aku do podzespołów auta/skrzynki bezpieczników.
- SoulfirE
- Użytkownik
Mała aktualizacja - wczoraj auto nie chciało mi zupełnie pod blokiem odpalić, więc zacząłem trochę grzebać. Otworzyłem tą skrzyneczkę co jest przymontowana na akumulatorze i zauważyłem, że przy jednym z przewodów, które tam idą nakrętka nie jest dobrze dokręcona i przewód rusza się dość luźno. Był to dość gruby przewód w czarnej osłonce, więc pewnie od minusa. Wziąłem klucz, dokręciłem i auto bez problemu odpaliło.
W wolnej chwili potestuję, ale auto mi gasło w niedziele raz na kilkadziesiąt kilometrów, wiec domyślam się, że nawet jeśli problem nie jest wyeliminowany to może nie wyjść od razu, więc nie będę jeszcze zmyślał jakichś wniosków. Resztę dnia wymieniałem klocki i tarcze w motocyklu i dzisiaj to nim jestem w pracy, więc zbytnio auta nie przetestowałem, ale jak coś więcej pojeżdżę to dam znać czy krzyzys zażegnany.
edit: tak w celu domknięcia wątku - przejechałem sporo km i problem nie wrócił, dlatego myślę, że mogę z czystym sumieniem potwierdzić, że kryzys został zażegnany.
W wolnej chwili potestuję, ale auto mi gasło w niedziele raz na kilkadziesiąt kilometrów, wiec domyślam się, że nawet jeśli problem nie jest wyeliminowany to może nie wyjść od razu, więc nie będę jeszcze zmyślał jakichś wniosków. Resztę dnia wymieniałem klocki i tarcze w motocyklu i dzisiaj to nim jestem w pracy, więc zbytnio auta nie przetestowałem, ale jak coś więcej pojeżdżę to dam znać czy krzyzys zażegnany.
edit: tak w celu domknięcia wątku - przejechałem sporo km i problem nie wrócił, dlatego myślę, że mogę z czystym sumieniem potwierdzić, że kryzys został zażegnany.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2018, o 06:17 przez SoulfirE, łącznie zmieniany 1 raz.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Raczej znalazłeś przyczynę.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Przeczyść styki reszty kabli masy,
Masa potrafi robić choinki i inne kwiatki.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Masa potrafi robić choinki i inne kwiatki.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
doomello91
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Witam, mam problem ze Swoja Insignia 2.0 CDTI 130 km a mianowicie czasem podczas jazdy gasnie Mi auto, zazwyczaj gdy zwalniam badz hamuje, dojezdzalem do ronda, swiatel, na zakrecie i Mi zgasl, zero kontrolki, zadnego komunikatu, da sie to zauwazyc tylko po tym ze sztywnieje kierownica jak to bez wspomagania na zgaszonym, przytrafilo Mi sie to 4 razy w 2-3 miesiace, brak bledow na kompie i pojecia nie mam co sie dzieje, mial ktos moze cos takiego? Nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny
Ostatnio zmieniony 21 sie 2018, o 20:44 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Zacząłbym od sprawdzenia przewodów od akumulatora, szczególnie masowy. Następnie sam akumulator bo objawy mogą wskazywać na jego uszkodzenie.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 143 razy
Mi tak kiedyś robiło jak silnik krokowy był do wymiany
Tylko to nie była Insignia i nie klakier.
No i 10 lat wstecz
Tylko to nie była Insignia i nie klakier.
No i 10 lat wstecz
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ostatnio kolega miał podobne przygody, co prawda w Mondeo 4 2,0 diesel - winna była wiązka od klapy gaszącej.
-
rafaellow007
- Nowicjusz
- Miasto: Warszawa
Witam, jaka była przyczyna gaśnięcia?doomello91 pisze: ↑21 sie 2018, o 20:44Witam, mam problem ze Swoja Insignia 2.0 CDTI 130 km a mianowicie czasem podczas jazdy gasnie Mi auto, zazwyczaj gdy zwalniam badz hamuje, dojezdzalem do ronda, swiatel, na zakrecie i Mi zgasl, zero kontrolki, zadnego komunikatu, da sie to zauwazyc tylko po tym ze sztywnieje kierownica jak to bez wspomagania na zgaszonym, przytrafilo Mi sie to 4 razy w 2-3 miesiace, brak bledow na kompie i pojecia nie mam co sie dzieje, mial ktos moze cos takiego? Nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny
-
doomello91
- Nowicjusz
- Miasto:
-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
Miałem podobnie, tylko że mi wyświetlał się komunikat "Pojazd wkrótce...." tylko tyle widac na wyświetlaczu, ale znalazłem, na forum, że cały komunikat to prawdopodobnie "Pojazd wkrótce przejdzie w tryb awaryjny" czy jakoś tak podobnie. Op-Com pokazywał bląd komunikacji can (nie pamiętam kodu). Naprawili to w ASO w ramach gwarancji, wg nich walnięty był zawór regulacji ciśnienia na szynie CR. Od 3 m-cy problem nie występuje, ale to jeszcze o niczym nie świadczy, bo przed naprawą też zdarzało się, że przez miesiąc mi nie zgasł, a potem 3 razy w ciągu jednego dnia 
-
JarsoN92
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 160
- Miasto: Gliwice
Mam identyczne objawy, auto zgasnie i zaraz odpala bez problemu. Czujnik położenia wału wymieniony i masa niby sprawdzona przez mechanika. Problem pojawił się znów. Komuś udało się do czegoś jeszcze dojść?doomello91 pisze: ↑21 sie 2018, o 20:44Witam, mam problem ze Swoja Insignia 2.0 CDTI 130 km a mianowicie czasem podczas jazdy gasnie Mi auto, zazwyczaj gdy zwalniam badz hamuje, dojezdzalem do ronda, swiatel, na zakrecie i Mi zgasl, zero kontrolki, zadnego komunikatu, da sie to zauwazyc tylko po tym ze sztywnieje kierownica jak to bez wspomagania na zgaszonym, przytrafilo Mi sie to 4 razy w 2-3 miesiace, brak bledow na kompie i pojecia nie mam co sie dzieje, mial ktos moze cos takiego? Nie mam pojecia gdzie szukac przyczyny
-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
Niestety, ale po wymianie tego czujnika ciśnienia silnik zgasł kilka razy, ostatnio jednak nastąpiła zmiana i 2x zgasł mi bez żadnego komunikatu.