--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Świergotanie silnika

ODPOWIEDZ
sebastoss

Świergotanie silnika

Post autor: sebastoss » 8 kwie 2014, o 17:11

Witam, mam następujący problem: przy obrotach 1500-1900 świergota coś .
Zrobiłem:
Zrzuciłem pasek wielorowkowy - jedna rolka lekko szumiała - wymiana. Reszta wydaje się ok.
Sprawdziłem poduchy pod silnikiem - OK

Zostaje wydech ? może coś z DPF?

Może coś doradzicie ;-(

PS. Byłem na kompie - brak errorów.

Kod: Zaznacz cały

http://youtu.be/JaxRkhrrhYs
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2014, o 18:42 przez sebastoss, łącznie zmieniany 1 raz.

bolek

Re: Prośba o diagnozę

Post autor: bolek » 8 kwie 2014, o 17:39

Świergota ale jak się silnik rozgrzeje? Na wolnych obrotach jak wyłączysz dmuchawe i audio i delikatnie poruszasz kierownicą prawo i lewo czy dźwięk się zmienia? raz swiergota raz nie? Jaki masz przebieg?

sebastoss

Post autor: sebastoss » 8 kwie 2014, o 20:11

A więc:
przebieg 195kkm
Świergota tylko podczas jazdy, nie ma możliwości wywołać świergotania na postoju, ciągłem ręczny i ruszałem, na jedynce dwójce itp...i nic
Świergota na ciepłym i zimnym, tylko w tym zakresie obrotów, nie ma też znaczenia czy pod małym obciążeniem silnika czy przy dynamicznym przyśpieszaniu.
Puszczałem gaz w tym przedziale by poszarpać silnikiem i nic żadnych stuków, czy innych nieprawidłowości.

...po prosty zawsze przy tym przedziale obrotów na każdym biegu 2-6.

Kolega mechanior stawia na wydech.... ale to mi się gryzie że tylko podczas jazdy..... wydech by brzęczał na jałowym gazowaniu też.

jaromat

Post autor: jaromat » 8 kwie 2014, o 20:30

ja bym stawial na jakas uszczelke w drzwiach,w szybach

sebastoss

Post autor: sebastoss » 9 kwie 2014, o 17:05

... na pewno to nie uszczelki. Dźwięk typowo metaliczny - właśnie jak by osłona termiczna na wydechu..

kolejne testy....
podnosiłem koło prawe lewe.... i nic !
silnik pracuje cicho bez szmerów i świergotań , przegazówki też nic nie dały ;-(

pozostaje puszczanie się na hamowni...

Bero

Post autor: Bero » 9 kwie 2014, o 18:44

Może coś z paskiem wieloklinowym i/lub jego napinaczem. To ten pasek co napędze między innymi alternator.

Sent from my iPad using Tapatalk

sebastoss

Post autor: sebastoss » 18 kwie 2014, o 18:57

pasek też przerobiony, wymieniłem profilaktycznie jedną rolkę. Jeszcze w sobotę robie próbę jazdy bez paska wielorowkowego. Może coś to ujawni.

-- 18 kwi 2014, o 19:57 --

Euurekaaa :D

Przestało świergotać !!!
W sumie wymieniłem rolkę prowadzącą , uszkodzony napinacz i na końcu pasek.
Reasumując dopiero po wymianie paska problem znikną. Co ciekawe nowy (gaets) pasek był dłuższy od starego, numery katalogowe te same. Nie ważne , ważne że działa. Choć dźwięk jaki generował stary pasek do złudzenia przypominał zupełnie co innego.
Dla przykładu uszkodzona rolka.
Obrazek

mirek1303

Post autor: mirek1303 » 30 maja 2014, o 09:23

witaj
miałem coś podobnego świergotanie przy prztspieszaniu w ok 2000 obr na luzie przy dod gazu było ok u mnie było to łozysko podpory półosi zobacz na nie ewentualnie popsikaj wd i zobaczysz czy coś sie na chwile zmienieło jesli tak to masz odpowiedź

szmitek66

Świerszcz spod maski

Post autor: szmitek66 » 5 lip 2015, o 11:31

Witam. Przeglądam rozne fora i nie znalazłem jeszcze odpowiedzi na dolegliwość jaka pojawila się kilka dni temu. auto ledwo po wymianie rozrządu i dwóch rolek paska alternatora, wymianie filtra powietrza oleju i samego oleju. odgłos swierkania wystepuje krotko po odpaleniu auta i nie przestaje. Jest to delikatny dźwięk który słyszalny jest najbardziej przy kole prawej strony. Myslac ze ma to jakies powiazanie z niedawno robionym rozrządem udałem się do mechanika. Po zdemontowaniu obudowy filtra powietrza wraz z przepływomierzem dzwieku znikl. diagnoza mechanika- turbo do regeneracji. Bardzo mnie to zdziwilo bo pracuje bardzo cicho jest niesłyszalne zadnych swistow czy chalasow podczas przyspieszania. Dźwięk ten nie przybiera na sile wraz z obrotami.Wszystkie rolki można wykluczyć bo po zrzuceniu paska ten dźwięk jest. Auto 131 tys przebiegu. Mechanik stwierdził ze tak bywa jak na przeglądach niewymienia się filtra powietrza. dziwne bo ksiazka serwisowa pelna u roznych dilerow. Jak myślicie co to może być?
ps sory za brak polskich liter.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2016, o 15:13 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad poprawnej pisowni - regulamin par. 5 pkt 8

marioat
Nowicjusz
Auto: insignia ST
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Re: swierszcz spod maski

Post autor: marioat » 5 lip 2015, o 16:53

Zmien mechanika-:)

Awatar użytkownika
Popek_Insignia
Użytkownik
Auto: Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Birmingham/Gdynia

Post autor: Popek_Insignia » 5 lip 2015, o 18:15

Może to być napinacz paska od alternatora. Dźwięk ustaje jak sie silnik rozgrzeje ?

Wysłane z Note 4

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 5 lip 2015, o 20:41

Ale napisał że
szmitek66 pisze: Dźwięk ten nie przybiera na sile wraz z obrotami.
to raczej nie napinacz, może jakaś mała dziurka w którymś wężu turbiny lub intercoolera która świerszczy?
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020

szmitek66

Post autor: szmitek66 » 6 lip 2015, o 21:51

Dzieki za odpowiedz. Jak pisalem rolki paska alternatora oraz rozrzad odrzucam. przyjrzalem sie rurom, jest minimalny wyciek na rurze z intercooler-a. Zbyszek01 dzieki za podpowiedz. Czas przeniesc sie do watku rury turbo. Jeszcze raz dzieki. :D
Ostatnio zmieniony 7 lip 2015, o 08:25 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o publikację zgodnie z zasadami polskiej pisowni. Wymagamy tego Regulaminem.

henku171

Post autor: henku171 » 6 lip 2015, o 21:59

Miałem podobny problem zaraz po zakupie, przy wymianie rozrządu okazało się że rolki paska rozrządu były ok ale za to pasek chyba był jakiś felerny. Nie potrzebnie tylko wymieniałem pasek klinowy i sprzęgiełko alternatora no ale pierwsza myśl padła na to. Wszystko przy przebiegu 85000 km.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

henku171

Post autor: henku171 » 6 lip 2015, o 22:00

Po wymianie rozrzadu jak nowy :)

henku171

Post autor: henku171 » 6 lip 2015, o 22:09

Dodam jeszcze że u mnie objawy byly typowe jak do paska klinowego piszczał jak był zimny i przestawał po lekkim rozgrzaniu.

Pylnik

Re: Świergotanie przy obrotach 1500-1900

Post autor: Pylnik » 10 lip 2015, o 09:45

Witam serdecznie
posiadam insignie silnik 2,0CDTI 160km proszę mi powiedzieć czym się różni pasek klinowy od wieloklinowego oraz wielorowkowego jaki pasek posiada mój samochód powiem szczerze w tych sprawach jestem zielony :(

mesel

Re: Świergotanie przy obrotach 1500-1900

Post autor: mesel » 10 lip 2015, o 10:00

Pasek klinowy

Obrazek

Pasek wieloklinowy (klinowy wielorowkowy)

Obrazek

Pasek zębaty

Obrazek

Ty masz wieloklinowy w napędzie osprzętu i zębaty w rozrządzie.

breezerpl
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:

Post autor: breezerpl » 21 lip 2015, o 11:56

Miałem ten sam objaw. Pomogła wymiana rolki alternatora.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”