Jest kilka podobnych tematów, ale nie znalazłem niczego co wyglądało by jak mój problem
Pacjent to Insignia B FL 2021 rok (produkcja 2020) silnik 2.0l Diesel 174 konie - F20DTH - F20DVH o ile dobrze pamiętam.
W czasie przyspieszania usłyszałem dzisiaj po raz pierwszy i raczej nie było tego wcześniej, bo jest to dość wyraźnie słyszalne gwizd/wycie, które natychmiast ucicha po odjęciu nogi z gazu - nawet jeśli obroty się utrzymują - pojawia się to w zasadzie od dowolnie niskich obrotów jeśli tylko silnik jest obciążony przyspieszaniem - nie usłyszałem tego na biegu jałowym.
Przebieg ~110 tyś (co zresztą widać na filmie). Poziom oleju w normie - pisze, bo co pewnie istotne w tym samochodzie turbo było wymieniane jakieś 3 miesiące temu najprawdopodobniej z powodu zaniedbania w sprawdzaniu poziomu oleju do momentu aż pojawiały się błędy P0299 i P10BA (było około 2,5 litra oleju tylko - żadna inna kontrolka/błąd mimo takiego poziomu się nie pokazał - na ale to historia - ważne, ze turbo jest wymienione ale znowu coś się dzieje...
Jak myślicie, co to może być? Może to nie turbo samo w sobie, ale coś z orurowaniem?
W czwartek mam umówiony serwis chciałbym się przygotować
https://youtu.be/oSYu_Df03Gc
Pozdrawiam