--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzywione w lewo koło kierownicy
-
SAFIK
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 1.6 T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: lubelskie
- Otrzymał piwo: 1 raz
Skrzywione w lewo koło kierownicy
Tak jak w temacie.
Około 2 tygodni temu zarzuciłem 19'' letnie, które nabyłem z felgami. I po założeniu spostrzegłem że koło kierownicy jest przekrzywione w lewo. Jak puszczę auto jedzie prosto a koło kierownicy jest skrzywione w lewo.
Opony przednie były słabe i lekko ścięte więc postanowiłem zakupić nowe na przód. Dziś założyłem nowe opony. Skrzywienie koła kierownicy zmniejszyło się ale nadal jest minimalne i denerwuje mnie to (wiecie zapewne o czym mówię). Ciśnienie w obu kołach po 2,4 koła wyważone (ciężarki po ok. 20-25 g. na koło). Nadmienię że na 17'' strukturach z zimowymi oponami wszystko było ok. z kołem kierownicy.
Co to może być?
Około 2 tygodni temu zarzuciłem 19'' letnie, które nabyłem z felgami. I po założeniu spostrzegłem że koło kierownicy jest przekrzywione w lewo. Jak puszczę auto jedzie prosto a koło kierownicy jest skrzywione w lewo.
Opony przednie były słabe i lekko ścięte więc postanowiłem zakupić nowe na przód. Dziś założyłem nowe opony. Skrzywienie koła kierownicy zmniejszyło się ale nadal jest minimalne i denerwuje mnie to (wiecie zapewne o czym mówię). Ciśnienie w obu kołach po 2,4 koła wyważone (ciężarki po ok. 20-25 g. na koło). Nadmienię że na 17'' strukturach z zimowymi oponami wszystko było ok. z kołem kierownicy.
Co to może być?
-
SAFIK
- Użytkownik
Re: Skrzywione w lewo koło kierownicy
Mówisz zbieżność.
Mogło coś się poprzestawiać po przejściu z 17'' na 19''
Mogło coś się poprzestawiać po przejściu z 17'' na 19''
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Możesz jeszcze koła zamienić przód z tyłem, ale pewnie bez geometri się nie obędzie.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
SAFIK
- Użytkownik
Geometrię tylko kół przednich czy i tylnych.
Ile czasu trwa takie ustawianie zbieżności i jakie koszta?
Ile czasu trwa takie ustawianie zbieżności i jakie koszta?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Geometrię robią całości, koszt od 100 zł, reszta pewnie zależy od miasta i serwisu. Czas ok 1h.
Xperia Z3
Xperia Z3
-
max_gda
Podejrzewam ze opony sciagaja. Miałem taki problem w 18". Proponuje zrobić optymilizacje opony przez test drogowy. U mnie pomoglo i jest git.
-
SAFIK
- Użytkownik
Dziś umówiłem się na geometrię. Po zabiegu zdam relację co i jak.
-- 29 mar 2016, o 16:06 --
Po podpięciu aparatury wyszło że koła tylne są ok. a jedynie przednie mają delikatne odchyły poza normę. Zrobili raz i pojechali sprawdzić a następnie kolejny raz i już wszystko jak tralala. Cas naprawy ok. 1 h a koszt 50,00 zł. Wreszcie koło kierownicy jest proste.
-- 27 gru 2016, o 21:37 --
Nie pisałem długo.
Geometria wykazała parametry ok. Nie napisałem w 1 poście że mam opony 19"/45/245 a dedykowane są 19"40/245. Po zmianie na jesieni (listopad) kiera poszła tym razem w prawo (a po puszczeniu jej auto idzie jak po sznurku). Nadmienię że jak miałem zimę i lato opony 17" było ok. (Inne felgi lato i zima) Miał ktoś taki przypadek?
-- 16 paź 2017, o 20:15 --
Wyjaśnione.
Winowajcą zamieszania okazała się opona zimowa (4 sezonowa) która miała guza i ją rok temu wymieniłem na nową. Opona została wrzucona z przody na tył i gra wszystko jak trzeba. Oczywiście została ustawiona zbieżność przód i tył.
-- 29 mar 2016, o 16:06 --
Po podpięciu aparatury wyszło że koła tylne są ok. a jedynie przednie mają delikatne odchyły poza normę. Zrobili raz i pojechali sprawdzić a następnie kolejny raz i już wszystko jak tralala. Cas naprawy ok. 1 h a koszt 50,00 zł. Wreszcie koło kierownicy jest proste.
-- 27 gru 2016, o 21:37 --
Nie pisałem długo.
Geometria wykazała parametry ok. Nie napisałem w 1 poście że mam opony 19"/45/245 a dedykowane są 19"40/245. Po zmianie na jesieni (listopad) kiera poszła tym razem w prawo (a po puszczeniu jej auto idzie jak po sznurku). Nadmienię że jak miałem zimę i lato opony 17" było ok. (Inne felgi lato i zima) Miał ktoś taki przypadek?
-- 16 paź 2017, o 20:15 --
Wyjaśnione.
Winowajcą zamieszania okazała się opona zimowa (4 sezonowa) która miała guza i ją rok temu wymieniłem na nową. Opona została wrzucona z przody na tył i gra wszystko jak trzeba. Oczywiście została ustawiona zbieżność przód i tył.