--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
-------------------------------------------------Składka Klubowa 2026 - LINK
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Skrzynia automatyczna AF-40

ODPOWIEDZ
leryk1
Nowicjusz
Auto: Insignia ST 2015
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Wrocław

Re: Skrzynia automatyczna AF-40

Post autor: leryk1 » 20 mar 2025, o 14:59

tomek_PL pisze:
31 paź 2024, o 07:15
Cześć,
Insignia 2016 rok silnik B20DTH skrzynia AF40. Aktualnie przebieg 129k olej wymieniany ostatni raz przy 108k. Auto mam od grudnia 2023 na początku roku wywalił komunikat "usługa skrzynia biegów" i biegi zmieniały się dopiero przy obrotach ~2.5tys. Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy, ale oddałem do mechanika. Po podłączeniu kompa błąd zacięty bieg 3. Po skasowaniu żadnych problemów do teraz i znowu to samo. Przejechane około 10k kilometrów. W obu przypadkach błąd pojawił się po 2-3 godzinach jazdy po autostradzie. Błędy z OBDII P0700 i P0741 Na co dzień problemów żadnych, nie szarpie, delikatnie muli na zimnym, ale to nic nadzwyczajnego z tego co się orientuję. Dzisiaj w serwisie powiedzieli, że albo sprzęgło albo sterownik. Mechanik ze mnie żaden, więc chciałbym zapytać o poradę czy jest sens myśleć o regenerowanych podzespołach (sprzęgło to chyba jeszcze ok) ale sterownik to raczej nowy? I Na jakie koszty się nastawiać 6-8koła czy więcej? Ewentualnie czy możecie polecić kogoś sprawdzonego od skrzyń biegów we Wrocławiu?
Cześć, czy udało się rozwiązać temat lub znaleźć warsztat we Wrocławiu - mam podobny problem :)

yessir
Nowicjusz
Auto: Opel insignia
Kod silnika: A20NFT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Warszawa

Post autor: yessir » 22 mar 2025, o 12:01

Cześć,

Mam problem z autem. Auto wróciło od mechanika, który niby wymieniał skrzynie. Problem jest taki, że po 2 tygodniach dodając gazu auto ledwo rusza i ciągle jest na 1 biegu (w ogóle nie ciągnie auta do przodu). Wsteczny działa normalnie tak jak powinien. Wiadomo co może być przyczyną?

Ogólnie jechałem wczoraj i skrzynia zaczęła lekko szarpać przy zwalnianiu i na koniec wyskoczył mi komunikat sprawdź skrzynie biegów. Komunikat sam zniknął.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 22 mar 2025, o 14:25

Wróć do mechanika z reklamacją.

fesqs
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Sieraków Śląski

Post autor: fesqs » 6 kwie 2025, o 13:31

Witam, problem z insignia a 2012r 2.0 cdti sports tourer, skrzynie af-40. Auto z błędem p0741 - sprzęglo hyrdokinetyczne działanie obwodu lub blokada w stanie wyłączonym. Skrzynia była naprawiana, wymieniony konwerter na używany. Błąd nadal występował. Wymieniony jakiś zaworek lockup(sorry ale nie jestem mechanikiem)- to samo. Wymieniona skrzynia na używaną, podobno sprawną jeździła przez pół roku i znowu wyskoczył ten sam błąd. Moje pytanie brzmi, czy istnieją jakieś inne możliwości poza - poziomem oleju i temperatura (to jest ok), lockupem, konwerterem, które mogą być przyczyną takiego problemu? Czy znacie warsztat blisko lublińca (śląsk), który przeprowadzi skuteczną diagnozę nie za miliony monet? Mnie już na dzień dobry powiedzieli 4k za zdjęcie skrzyni i diagnozę... Ewentualnie jeżeli ktoś ma ochotę, proszę o kontakt sprzedam to auto w jakichś rozsądnych pieniądzach jest w stanie bardzo dobrym dużo pieniędzy poszło, jedyny problem z tą skrzynią, ale już się wyleczyłem z insigni.

edit: dodam, że skrzynia pracuje bardzo przyzwoicie. zdarza jej się szarpnąć delikatnie czasem, ale nadal jej praca wydaje się normalna i płynna

tomek_PL
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Rok produkcji: 2016
Miasto: Wrocław
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: tomek_PL » 19 kwie 2025, o 10:16

leryk1 pisze:
20 mar 2025, o 14:59
Cześć, czy udało się rozwiązać temat lub znaleźć warsztat we Wrocławiu - mam podobny problem :)
Cześć wiesz co dziwna sprawa. Zmieniłem filtr paliwa i przeszło to raczej przypadek, i spodziewam się, że problem wróci. Ale jak szukasz ogarniętego człowieka od skrzyń to polecam https://maps.app.goo.gl/8KVxMVJ4xTRX4hzz6 Nie owija w bawełnę i zna się na robocie. Kumpel u niego robił i bardzo chwalił.

dragon92
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Miasto: Szczecin
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: dragon92 » 4 maja 2025, o 14:26

Cześć,
jakiś czas temu trafiłem na filmik z dołożenia dodatkowej chłodnicy oleju do skrzyni biegów ale teraz nie mogę tego znaleźć, może ktoś pomóc?

Chodzi mi o to co dokładnie kupić oraz jak zamontować.

Janusz i Grażyna
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009

Post autor: Janusz i Grażyna » 18 maja 2025, o 19:56

Witam. Czy może ktoś wie jaki olej można stosować do AF-40? Wiem że oryginalny GM ale może jest jakaś alternatywa!?
Auto 2.0 CDTI 160KM 2009r.

Lg78
Klubowicz
Auto: Insignia A ,B f20dvh
Rok produkcji: 2017
Miasto: Senička
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Lg78 » 18 maja 2025, o 19:59

Trzeba koleżanko i kolego przejrzeć wątek, są różne oleje np. febi

Janusz i Grażyna
Nowicjusz

Post autor: Janusz i Grażyna » 18 maja 2025, o 20:07

Czyli Febi nr. 29934 w litrowym opakowaniu podejdzie. Wątek jest dość obszerny i trochę zajmie przeczytanie wszystkiego. Dziękuję za szybką odpowiedź.

Lg78
Klubowicz

Post autor: Lg78 » 18 maja 2025, o 20:19

FEBI BILSTEIN 101161 5l opakowanie potrzeba do wymiany bo zuzyjecie 3-4 litry na 1 wymianę. Wątki są obszerne ale kto czyta ten zdobywa wiedzę. I cieszmy się że są obszerne bo inne kraje nie mają takiego /cenzura/ forum i możliwości czerpania wiedzy o naszych pupilach.

Janusz i Grażyna
Nowicjusz

Post autor: Janusz i Grażyna » 18 maja 2025, o 21:12

Jak najbardziej trzeba się cieszyć za tak obszerne wątki ponieważ można zaczerpnąć orom wiedzy. Według sugestii zamówiłem 5L ;-) Dziękuję.

Lg78
Klubowicz

Post autor: Lg78 » 19 maja 2025, o 14:51

Nie ma za co, procedurę wymiany krok po kroku znajdziecie na forum. Godzinka pracy, 1 czteropak i po wszystkim

Mcichon92
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia A
Miasto: Tarnowskie Góry

Post autor: Mcichon92 » 21 maja 2025, o 13:18

Witam,

[Śląsk, Insignia A, 2.0 CDTI 160KM, 2010r, 271K przebieg]

Wiem, że przez ten temat już się taki wątek przewinął, czytałem o tym, natomiast szukam porady, jak ugryźć sprawę, gdyż opinie mechaników po pierwsze nie są spójne, a po drugie wróżą całkowity remont za +/- 15k a nawet nikt nie zajrzał do skrzyni, która za wyjątkiem opisanego niżej "mankamentu" nie sprawia i wcześniej nie sprawiała innych problemów. Do rzeczy:

Pewnego dnia w moim samochodzie ze skrzynią AF40 zaczęło się ślizganie przy przełączaniu z biegu 3 na 4(obroty podskakują i po chwili bieg łapie), tylko w tym jednym momencie. Poza tym skrzynia działa bardzo dobrze na innych przełożeniach, nie szarpie, nie stuka, nie ma problemu przy redukcji w czasie jazdy. Kiedy rozpędzam się mało dynamicznie tego efektu nie ma, przy większych obciążeniach się pojawia.

1. U swojego mechanika, który podłączył samochód pod komputer i zrobił kilka jazd testowych usłyszałem, że zdiagnozował "spadki napięcia podczas otwierania jednego z elektrozaworów" - cytuję bo nie jestem specjalistą od skrzyń ani nawet mechanikiem.

2. Znalazłem gościa, który specjalizuje się w skrzyniach, mega dobre opinie w internecie, sławny nawet na wykopie :D Po rozmowie telefonicznej i "wywiadzie" on jest na 90% pewien, że to jest sprzęgło C2. I bez otwierania skrzyni powiedział, że przy tym przebiegu, jak on ją rozbierze to tam na 100% jest generalny remont do zrobienia (koszt 15k), alternatywnie nowa skrzynia bo podobno pojawiły się na rynku a koszta podobne. Terminy u tego Pana na wrzesień.

3. Drugi ze specjalistów od skrzyń, stwierdził że rozbieranie takiej skrzyni żeby regenerować konkretne szwankujące sprzęgło jest bez sensu i proponuje remont za 12 - 13k, lub zamontowanie nowej jeśli się dowie czy są nadal do zakupu. Czyli generalnie podobne wnioski. Jedynie jak usłyszał o diagnozie z pkt. 1 to stwierdził "Aha, no sterowanie też może być ale to trzeba zajrzeć".

Wiem, że z fusów nikt nie wywróży, ale u osób z którymi rozmawiałem rozebranie tej skrzyni = generalny remont, a nie jestem zdecydowany ze względu na koszta i szczerze mówiąc nie chce być frajerem który się dał zrobić na ponad pół wartości samochodu a może nie musiał.

Jak wy podeszlibyście do tematu, lub jak go rozwiązaliście jeśli już były podobne problemy?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 21 maja 2025, o 14:59

Na początek proponowałbym zrobić coś co nic nie kosztuje i nie niesie za sobą żadnych negatywnych skutków, a często pomagało na podobne problemy. Zresetuj ustawienia skrzyni i przyucz ja na nowo. Jak to zrobić znajdziesz na Forum. Jeśli nic to nie da (co jest całkiem możliwe) trzeba się będzie zastanowić co dalej. 15 tysięcy za nową skrzynie to sporo, ale jeśli remont jest tylko o 2-3 tys. tańszy, to bym brał nową.

Paweledi123
Użytkownik
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 19 razy

Post autor: Paweledi123 » 21 maja 2025, o 23:34

To może zmień płytkę z zaworami i sprawdź jak dziala

Kacperek200325
Nowicjusz
Miasto: Lublin

Post autor: Kacperek200325 » 18 wrz 2025, o 15:04

Przerabiał ktoś zwarcie do plusa utratę komunikacji z BCM? Walnięcie w plecy przy zmianie z R na D Nie raz się zdarzyło w okolice wiązek trochę płynów rozlać możliwe że że od tego ? Z błędów to Wysokie napięcie w obwodzie sterującego elektrozaworu przełączającego 1
Utratą komunikacji z modułem sterującym skrzyni biegów zwarcie do +
Dodam że po odpięciu aku na noc do resetu działa dobrze przez przełącza biegi raz działa 5 min raz 20

RAKU 1978
Nowicjusz
Miasto: Busko-Zdrój
Postawił piwo: 2 razy

Post autor: RAKU 1978 » 17 lut 2026, o 19:51

Uwaga na Pana Kamila z Zielonej Góry
Naprawiał mi skrzynie poza zeszłym rokiem i tak mnie zwlekał a że nie jeździłem tym autem dużo to tak schodziło.Nadmieniam że reklamowałem kilka razy i raz doszło do skutku wizyta ,czekałem około trzech godzin pod warsztatem . Po godzinę na mieście i wymianie połowy oleju w skrzyni stwierdził że nie widzi tu problemu.Skrzynia po szybszej jeździe szarpie przy zrzucaniu z 5 na 4 i też przy wysokich temperaturach przy rozgrzanej skrzyni na przekładaniu z R na D . Załozyłem teraz chłodnicę tej nieszczęsnej skrzyni poleconą przez psełdofachowca z Zielonej .Uwaga olej w skrzyni po przejechaniu niecałych 30 tysi jest brązowy czyli przepalony. Jutro częściowa wymiana i za kolejne 3 tysiące ponowna wymiana .Zobaczymy czy coś ta chłodnica pomoże ,teraz przy rozgrzanej skrzyni i silniku i temp zewnętrznej około 4 stopnie narażone spokój .Czekamy na wyższe temperatury.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”