--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Dwumasa, koło dwumasowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Dwumasa, koło dwumasowe

Post autor: Fede » 29 lis 2016, o 07:49

Ja wrzuciłem komplet Sachsa, bo był tańszy :)
Za nowy komplet (DM + tarcza + docisk + łożysko) zapłaciłem ~2200 zł, za robotę 500 zł (razem z zakupem przez mechanika i wymianą uszczelniacza wału).

Póki co 10kkm przejechane od wymiany i nic się nie dzieje - to w nawiązaniu do różnych historii, gdzie słyszałem o padających kołach Sachsa tuż po montażu itd.

Poprzedni komplet wytrzymał 220 kkm (oryginał, jeździł od nowości) i tarcza z dociskiem jeszcze by pojeździły; zachowałem je do regeneracji. DM i łożysko - złom.

krajes

Post autor: krajes » 29 lis 2016, o 21:25

Okazuje się, że u mechanik stwierdził u mnie, że to uszkodzony przegub wewnętrzny i chce wymieniać całą prawą półoś z powodu jakichś luzów. Jutro mają mi to wycenić.

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: elfiasty » 29 lis 2016, o 21:46

A słuchaj jak jedziesz i puścisz gaz przy powiedzmy 2-2,5k obrotów to czy gałka zmiany biegów Ci wibruje ?

Awatar użytkownika
Ping
Klubowicz
Auto: Insignia ST / MY2011
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: W-wa
Otrzymał  piwo: 146 razy
Kontakt:

Post autor: Ping » 29 lis 2016, o 23:19

Mój też stwierdził że padł przegub ale po wymianie na używek w lepszym stanie dalej to samo.

Sprawdziłem jeszcze tak, że podniosłem samochód i ruszam kołem w przód i w tył na luzie i na biegu. Na luzie nic nie było słychać a na biegu strasznie stuka. Wydaje mi się ze to ze dźwięk dochodzi z wnętrza skrzyni. Nie wiem na ile to jest miarodajne.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: elfiasty » 29 lis 2016, o 23:22

No bo może być równie dobrze tak, że przeguby, dm, sprzęgło jest ok. A padło jakieś łożysko w skrzyni, które powoduje taki luz.

krajes

Post autor: krajes » 30 lis 2016, o 08:03

Mi na 4 biegu gdzieś przy 80-90 tak wibrował tunel środkowy, że już się prawie jechać nie dało, dokulałem się jakoś do warsztatu i go zostawiłem. Kolejnym objawem, który mam nadzieję pochodzi z tej usterki mogły być już od dawna drgania na kierownicy przy ok. 130km/h. Koła wyważone, myślałem że to może wina słynnych tulei wahacza ale kolega już wcześniej mówił mi, że te drgania mogą być od przegubu wewnętrznego i żebym to zbadał. Zobaczymy czy po wymianie dalej będą te wibracje na kierownicy przy tych 120-140km/h.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: Fede » 30 lis 2016, o 08:50

U mnie - co prawda w Vectrze C - jak padł przegub wewnętrzny, to auto się telepało ale tylko przy przyspieszaniu, jeździe pod górę itd., do tego stopnia, że się tempomat wyłączał :) Tocząc się na luzie albo z górki nie było żadnych wibracji, dźwięków, nic.
@krajes
Wyważałeś koła na aucie?
Ja też miałem niby wyważone idealnie na wyważarce, ale kierownica drżała w takim przedziale prędkości jak piszesz. Po wyważeniu na aucie jak ręką odjął. Teraz jak założyłem koła zimowe bez wyważania jest idealnie, więc coś musiało być w letnim zestawie.

krajes

Post autor: krajes » 30 lis 2016, o 11:21

Mam tak i na letnich i na zimowych. Chciałem jechać na wyważanie na aucie ale coś mi wypadło jak miałem termin. Jeśli po tej robocie będzie się tak działo nadal to zrobię te wyważanie na aucie i jeśli wyjdzie, że są wyważone to wymienię pewnie te tuleje.

Mechanik mówił, że narazie wymienia zewnętrzny przegub i zobaczymy co dalej. Mówi, że całkiem na sucho ten zewnętrzny chodził.

marcin.1987
Zapaleniec
Kod silnika: A20DT
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 30 lis 2016, o 15:08

Zewnętrzny daje inne objawy - w momencie jak pracujesz kierownicą pojawiają się stuki, albo przy ruszaniu na skręconych kołach.

Wewnętrzny najbardziej daje się we znaki przy przyspieszaniu, a jak się źle ułoży to przy stałej prędkości też powoduje masaż na kierownicy.

krajes

Post autor: krajes » 1 gru 2016, o 07:59

Po wymianie zewnętrznego przegubu (nie było w nim w ogóle smaru) i nasmarowaniu wewnętrznego (też prawie brak smaru) jest jak kiedyś :) Cisza. Wiele razy diagnozowałem uszkodzony przegub samodzielnie - tutaj nigdy nie strzelał na skręconych kołach a sytuacja zaczęła się przy szybszej jeździe na wprost - odgłosy jakby ktoś koło poluzował albo waliła dwumasa.

Koledzy zajrzyjcie sobie profilaktycznie pod osłony przegubów i skontrolujcie ilość mazi jaka pozostała na mechanizmie, bo u mnie jakimś dziwnym trafem smar wyparował.

MichalNottingham
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0CDTI SRI
Miasto: Nottingham/Bytom

Post autor: MichalNottingham » 1 gru 2016, o 13:50

Czy stały stukot(brzmi to trochę jak wtrysk lub panewka) może być objawem uszkodzonego koła?
Mam wrażenie że sprzęgło zaczęło ślizgać,pod pedałem czuje wibracje,słychać też łożysko/wysprzęglik.
Auto ma najechane już około 240kkm.Z papierów które mam nie wynika żeby ktoś je już wymieniał

krajes

Post autor: krajes » 1 gru 2016, o 16:04

No ja miałem stały stukot i był to objaw przegubu zewnętrznego. W Twoim przypadku to i dwumasa może być.

MichalNottingham
Użytkownik

Post autor: MichalNottingham » 1 gru 2016, o 18:06

Stukot jest cały czas niezależnie od tego czy jadę czy stoję, czy auto jest na biegu czy na luzie

krajes

Post autor: krajes » 1 gru 2016, o 18:07

No to ewidentnie coś w silniku, na pewno nie koła.

MichalNottingham
Użytkownik

Post autor: MichalNottingham » 1 gru 2016, o 19:07

No tylko co?Wymieniłem dźwigienki zaworowe,znalazłem delikatny luz na kołach między wałkami.Dzwięk dochodzi niby to z góry ale z tyłu a i od dołu go słychać.Rozrząd wymieniony pasek klinowy też wraz z rolkami.Jak zdejmę pasek to dalej słychać.O panewkach wolał bym nie słyszec.Nie było by problemu żebym sam wymienił panewki czy rozebrał silnik na części i złożył.Problem polega na tym że 24 na dobę muszę mieć samochód do dyzpozycji.Nawet jeśli rozbiorę w weekend to nie ma dostępu do części(jak mam dać za kpl panewek w Pl 350zł a w UK 270 funtów). Jakieś pomysły

krajes

Post autor: krajes » 1 gru 2016, o 19:41

Nagraj może jakiś film kiedy to dokładnie słychać i z pod maski. Może wspomóż się stetoskopem żeby osłuchać skąd są stuki.

MichalNottingham
Użytkownik

Post autor: MichalNottingham » 1 gru 2016, o 20:11

No więc. Stuki słychać cały czas od momentu odpalenia silnika .I nie jest to nic związanego z rozrządem(pasek napinacz rolki pompa- sprawdzone). Dźwięk słychać cały czas, najbardziej intensywnie przy około 1200-2000 obr/min
Auto wydawało ten dźwięk od momentu zakupu(sierpień 2015) wtedy myślałem że ro rozrząd.Panewki chyba by się już rozleciały(zrobiłem autem 25000km). Zaczyna mi to już iść na....No chyba że to spalanie stukowe(wtryski delikatnie słychać),czasami przy gaszeniu zatrzęsie budą

krajes

Post autor: krajes » 2 gru 2016, o 07:42

Jak wciskasz sprzęgło na neutralnym na postoju to przycicha i w pewnym momencie położenia pedału trzęsie budą? Jeśli tak to pewnie dmumasa. W Polsce komplet (sprzęgło kompletne, koło dwumasowe, wysprzęglik etc.) 2300zł od Sachs'a.

MichalNottingham
Użytkownik

Post autor: MichalNottingham » 2 gru 2016, o 09:40

Na budzie cały czas czuć jakieś wibracje,pod pedałem sprzęgła jak wciskam.

krajes

Post autor: krajes » 2 gru 2016, o 09:43

Masz opcję żeby samemu albo gdzieś po taniości odpiąć skrzynię i zobaczyć jak to tam wygląda? Przy wymianie dwumasy jeśli to ona przy okazji wymień sobie płyn w skrzyni - niestety nie jest nieśmiertelny jak mówią producenci.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”