--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia biegów F40
-
marcinsobi
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: Skrzynia biegów F40
Wcześniej został wspomniany olej Fuchs. Rozumiem, że dokładnie chodzi o Fuchs Titan Sintofluid 75W FE ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
- Alex
- Zapaleniec
Olej w skrzyni wymieniony, różnica diametralna.
Ale mała uwaga. Skrzynia MT F40 wychodziła w dwóch rodzajach - różne przełożenia, o czym dobrze wiemy.
Do zwykłego CDTI wchodzi 2,2 l. Do CDTI ecoFLEX wchodzi 1,7 l.
Przy dzisiejszym zlewaniu oleju z mojej skrzyni biegów (wersja ecoFLEX) zeszło dokładnie 1,7 l i tyle samo zostało również zalane.
Ale mała uwaga. Skrzynia MT F40 wychodziła w dwóch rodzajach - różne przełożenia, o czym dobrze wiemy.
Do zwykłego CDTI wchodzi 2,2 l. Do CDTI ecoFLEX wchodzi 1,7 l.
Przy dzisiejszym zlewaniu oleju z mojej skrzyni biegów (wersja ecoFLEX) zeszło dokładnie 1,7 l i tyle samo zostało również zalane.
-
pawi
Niektórym z kolegów się nudzi i mają nadmiar funduszy. Po co wymieniać olej w skrzyni jeśli jest ok. Jednemu wadzi na 3 i 4 drugiemu wydaje się że wadzi to może lepiej zmienić samochód. Trochę wpadacie w insigniomanie to w końcu samochód jak każdy
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
Nie chce wiedzieć co ile zmieniasz olej w silniku, bo po co zmieniać jak jest ok.
Wysłane z mojego Passport
-
jaromat
olej silnikowy,a olej przekładniowy to dwie różne rzeczy,ja jeszcze nigdy nie zmieniałem oleju w skrzyni biegów,a auto mam cały czas serwisowane,i olej silnikowy wyymieniam co 10-15 tys.km.
-
jaromat
do dzis są zdania podzielone,w skrzyni automatycznej sie zgodze ze trzeba wymieniać,ale w manualu raz na 100 pare tys.km,chociaż serwis tego nie przewiduje.
-
jaromat
- Radek_TRN
- Użytkownik
Dam tylko mały przykład rozbieżności pomiędzy producentem skrzyni a producentem samochodu. W mojej obecnej F10 w aso patrzyli na mnie conajmniej dziwnie gdy poprosiłem o zestaw olej + filtr a natomiast dokument od producenta skrzyni (ZF) mówi wyraźnie cykl na jednym oleju to ~120k km.
Sam walczyłem z aso opla by wymienili mi olej i robili wszystko by go nie wymienić, finalnie stanęło na tym ze zamówiłem wszystko i wymieniłem poza aso.
Sam walczyłem z aso opla by wymienili mi olej i robili wszystko by go nie wymienić, finalnie stanęło na tym ze zamówiłem wszystko i wymieniłem poza aso.
- Radek_TRN
- Użytkownik
Tak, niestety
U mnie było straszenie, że dziwne rzeczy mogą sie dziać po wymianie oleju, potem przeszli do opcji, że musi podpisać nam pan dokument gdzie biorę odpowiedzialność za ewentualne uszkodzenia po wymianie...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
janusz36
Witam,
Chciałbym wymienić olej w mojej skrzyni f40. Pytanie do kolegów czy Total Transmission BV 75W80 będzie odpowiedni. Moge go kupić w dobrej cenie i zależy mi na potwierdzeniu czy jest olej wlaściwy czy nie. Dopiero w drugiej kolejności poproszę o wasze typy czy rekomendacje innych producentów. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
Chciałbym wymienić olej w mojej skrzyni f40. Pytanie do kolegów czy Total Transmission BV 75W80 będzie odpowiedni. Moge go kupić w dobrej cenie i zależy mi na potwierdzeniu czy jest olej wlaściwy czy nie. Dopiero w drugiej kolejności poproszę o wasze typy czy rekomendacje innych producentów. Dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
- qrczaq
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Poznań
-
Pobo1315
Cos przy zmianie z biegu nr 1 na 2 dwojka ciezko wchodzi tak jakby na dwa razy i czuje zgrzyt. Tak samo mam z piatka czasem musze wrocic do luzu zeby weszla. Czy to cos powqznego czy wystarczylaby wymiana oleju ?
za pomoca Tapatalk z s4
za pomoca Tapatalk z s4
-
janusz36
qrczaq pisze:Janusz36 Przeczytaj temat od początku, otrzymasz rozwiązanie
Jakos nie widze...
- qrczaq
- Użytkownik
Mam do was pytanie.
Mam swoje padło jeszcze
w wersji ECO.
Wiem że na tej skrzyni w zwykłym CDTI z F40 mogę zrobić ok 450NM bez problemu, ale jak to się ma do wersji ECOFLEX?? Gdzieś wyczytałem, że ma dłuższe przełożenia?? WTF??!!
Mam swoje padło jeszcze
Wiem że na tej skrzyni w zwykłym CDTI z F40 mogę zrobić ok 450NM bez problemu, ale jak to się ma do wersji ECOFLEX?? Gdzieś wyczytałem, że ma dłuższe przełożenia?? WTF??!!
- Alex
- Zapaleniec
Przełożenia w tym wypadku nie mają żadnego znaczenia. Zarówno w jednej, jak i drugiej wersji bez problemu da radę wyciągnąć te około 450 Nm. Jedyna różnica dłuższych przełożeń przekłada się na prędkość maksymalną.
- qrczaq
- Użytkownik
Dzięki Alex, a orientujesz się czy to główne przełożenie jest dłuższe, czy tylko pojedyncze niektóre biegi??
- Alex
- Zapaleniec
Raczej główne bo żadnej sensownej informacji na ten temat nie znalazłem. Jedynie sugeruję się tym co znalazłem w VIN'ie, o ile to tyczy się oczywiście skrzyni biegów, czyli dla zwykłego CDTi "axle ratio 3.55", a dla ecoFLEX "axle ratio 3.09".
- qrczaq
- Użytkownik
-
Pobo1315
Właśnie wyjechalem z seriwsu, bylem na wymianie oleju w skrzyni i panowie wlali mi 1,8 l a myslalem, ze di ecoteca powinni wlac 2,2