Witam forumowiczów,
zalecam ostrożność przy lekturze tego wątku.
Wymieniałem przewody od chłodnicy skrzyni biegów. Poza przewodami – za radą wyżej piszących - kupiłem też kapturki (nr katalogowy 93183012), rzecz jasna dwa i dałem za nie ok. 300 PLN. Mechanik wymieniając przewody, a byłem przy tym obecny, pokazał mi dotychczasowe kapturki, które jak się okazało nie są jednorazowego użytku (!). Oczywiście można je wymienić, ale do włożenia nowych kapturków do skrzyni potrzebny jest specjalny, dopasowany do skrzyni sprzęt. Kapturka nie da się ot tak włożyć do skrzyni. Ktoś tu napisał, że nowy kapturek wbija się do skrzyni biegów. Owszem można wbić kapturek do skrzyni, ale bez specjalnego sprzętu, grozi to zniszczeniem skrzyni biegów. Ze względu na to, że tego sprzętu nie mieliśmy przewody do chłodnicy skrzyni biegów zostały założone na dotychczasowych kapturkach. Auto, po wymianie przewodów do chłodnicy skrzyni biegów, było kilka razy sprawdzane w odstępie kilku dni (komputer i kanał) – nie ma wycieku na przewodach, nie ma błędów w skrzyni biegów.
Ta część – tj. kapturki - jest dość droga, trzeba kupić ją w dwóch sztukach, nie schodzi ze sklepów z częściami (akurat jest duża dostępność kapturków, przewody to rzadkość). Nikt też w tym wątku nie napisał, że włożenie nowego kapturka do skrzyni biegów wymaga specjalnego sprzętu, którego warsztaty często nie mają. Wnioski wyciągnijcie więc sami.
Pozdrawiam,
Tom