--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana przewodu chłodnicy oleju skrzyni automatycznej AF-40

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 28 razy
Otrzymał  piwo: 41 razy

Re: Wymiana przewodu chłodnicy oleju skrzyni automatycznej AF-40

Post autor: Zbyszek01 » 2 mar 2022, o 15:26

VoyteQ pisze:
2 mar 2022, o 00:11
może to pytanie wydawać się głupie ale czy do tych przewodów jest faktycznie podłączona chłodnica ?
To była tylko odpowiedź na to pytanie a nie wskazanie właściwej dla ciebie.
W sumie miał być tylko załączony rysunek stwierdzający że jest ale lenistwo :lol:

Idekdk
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Celestynów
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Idekdk » 10 mar 2022, o 10:31

Czy udało się komuś może już znaleźć zamienniki tych "kapturków" nr. 39 ? Aso zaśpiewało 146 zł za sztukę. Dwa kapturki wychodzą w cenie przewodów - chyba lekka przesada.

@Edit
Dla potomnych, numer tej uszczelki to 93183012 | 753803

KarolCich
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2016
Miasto: Radomsko

Post autor: KarolCich » 23 cze 2025, o 08:50

Witam forumowiczow,

poszukuje przewodu chlodnicy oleju skrzyni automatycznej, numer czesci 22953353. Niestety czesc nieosiagalna - brak w centralnych magazynach opla, na aukcjach tez ciezko.

Czy ktos z was mial moze doswiadczenie z tym przewodem? Jakies zamienniki? Dostepne sa przewody do astry o numerze 39066190 - mozna je jakos zaadoptowac do B20DTH?

Z Pozdrowieniami,
Karol

tomirp1980
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: tomirp1980 » 9 lis 2025, o 18:24

Witam forumowiczów,

mechanik stwierdził wyciek oleju na przewodach, których zdjęcia dołączam. Rozumiem, że są to przewody chłodnicy oleju skrzyni automatycznej AF-40-6, opisywane w niniejszym wątku?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

tomirp1980
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: tomirp1980 » 15 lis 2025, o 16:19

Witam forumowiczów,

zalecam ostrożność przy lekturze tego wątku.

Wymieniałem przewody od chłodnicy skrzyni biegów. Poza przewodami – za radą wyżej piszących - kupiłem też kapturki (nr katalogowy 93183012), rzecz jasna dwa i dałem za nie ok. 300 PLN. Mechanik wymieniając przewody, a byłem przy tym obecny, pokazał mi dotychczasowe kapturki, które jak się okazało nie są jednorazowego użytku (!). Oczywiście można je wymienić, ale do włożenia nowych kapturków do skrzyni potrzebny jest specjalny, dopasowany do skrzyni sprzęt. Kapturka nie da się ot tak włożyć do skrzyni. Ktoś tu napisał, że nowy kapturek wbija się do skrzyni biegów. Owszem można wbić kapturek do skrzyni, ale bez specjalnego sprzętu, grozi to zniszczeniem skrzyni biegów. Ze względu na to, że tego sprzętu nie mieliśmy przewody do chłodnicy skrzyni biegów zostały założone na dotychczasowych kapturkach. Auto, po wymianie przewodów do chłodnicy skrzyni biegów, było kilka razy sprawdzane w odstępie kilku dni (komputer i kanał) – nie ma wycieku na przewodach, nie ma błędów w skrzyni biegów.

Ta część – tj. kapturki - jest dość droga, trzeba kupić ją w dwóch sztukach, nie schodzi ze sklepów z częściami (akurat jest duża dostępność kapturków, przewody to rzadkość). Nikt też w tym wątku nie napisał, że włożenie nowego kapturka do skrzyni biegów wymaga specjalnego sprzętu, którego warsztaty często nie mają. Wnioski wyciągnijcie więc sami.

Pozdrawiam,
Tom

Akus
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2015
Miasto: Łask

Post autor: Akus » 31 sty 2026, o 20:55

Witam,
Zdiagnozowałem z którego miejsca mam wyciek zdj w załączniku, napewno bede wymieniał rurki bo są już w średnim stanie ale wyciek jest z łącznika wkręconego w chłodnice znalazłem takie złącze które można kupić ale zastanawiam się nad jego wymianą czy wykręcenie będzie bezproblemowe i czy wystarczy wymiana tego łącznika lub oringow w nim? Czy ktoś przeprowadzał taka naprawę? chciałbym uniknąć wymiany całej chłodnicy i jeśli w serwisie jest możliwość zakupu samego łącznika to chyba można go wymienić ?

Jeszcze jedno pytanie odnośnie rurek po vinie numer części wskazuje na ten 22953353, ale po wpisaniu w Google tego numeru wyskakuje na allegro również rurki o kodzie 39066190 które wyglądają tak samo, czy ktoś takie montował ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”