--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
-
carlo
- Nowicjusz
- Auto: Insignia, automat
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Poznań
Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
witam, mechanik wymieniał mi lewą krótką półoś, auto było podniesione bokiem, mechanik powiedział, że ze skrzyni nic nie wyleciało. Jeżeli tam nie ma oleju lub jest go za mało, co może być tego powodem? Autem jeżdżę ponad 2 lata i nie było żadnych plam po oleju. Czy można zrobić dolewkę? Czy samemu jest możliwość to zrobić?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Można samemu. Tylko najlepiej z kanału lub podnośnika na całe auto (żeby było poziomo). Dolewka oczywiście z góry - korek widać pomiędzy akumulatorem a silnikiem, taki duży torx, Ale po dolewce (albo nawet przed) warto chyba sprawdzić aktualny poziom - od spodu jest korek przelewowy (na stosunkowo mały imbus, ale trzeba pamiętać żeby go nie objechać), ale ciężko go będzie odkręcić bez podnoszenia auta (choćby z powodu osłony pod silnikiem
).
-
pioter_rog
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 1.6T
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Ciechanów
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam wszystkich użytkowników.
Jest to mój pierwszy post na forum podyktowany oczywiście zakupem samochodu marki opel insignia 1,6T z przebiegiem 92 000 km. Tak jak większość moich przedmowców mam dylemat statycznie czy dynamicznie. Udało mi się dowiedzieć że dynamicznie wymienia Opel Żoliborz, cena około 1500. Poza tym jest sporo warsztatów pod Warszawą tj. Izabelin, Józefów, Łomianki. Czy może ktoś z was miał z nimi styczność?
Wiem że ten skrzynie są też w fiatach i alfach więc zadzwoniłem do serwisu fiata w Mławie. Nie uwierzycie ale dynamicznie to koszt 3000, bo dużo oleju, czas pracy no i oczywiście kalibracja, uczenie. Szok i nieporozumienie.
Jest to mój pierwszy post na forum podyktowany oczywiście zakupem samochodu marki opel insignia 1,6T z przebiegiem 92 000 km. Tak jak większość moich przedmowców mam dylemat statycznie czy dynamicznie. Udało mi się dowiedzieć że dynamicznie wymienia Opel Żoliborz, cena około 1500. Poza tym jest sporo warsztatów pod Warszawą tj. Izabelin, Józefów, Łomianki. Czy może ktoś z was miał z nimi styczność?
Wiem że ten skrzynie są też w fiatach i alfach więc zadzwoniłem do serwisu fiata w Mławie. Nie uwierzycie ale dynamicznie to koszt 3000, bo dużo oleju, czas pracy no i oczywiście kalibracja, uczenie. Szok i nieporozumienie.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Wymiana dynamiczna wymienia cały olej (u mnie przetłoczono chyba 10 litrów z czyszczeniem, przy 7, które wchodzą), a decyzja o tym, czy robić dynamiczne, czy statycznie powinna nastąpić po ocenieniu stanu oleju w skrzyni. Jak jest dużo opiłków, to raczej nie zaleca się dynamicznej, bo może być gorzej niż było.
-
maiki95
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 /160
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wrocław
Dlatego zdecydowalem sie wymieniac statycznie. Koszt samemu to ok 250zl i godzina zabawy. Nie ma wiekszych obaw o uszkodzenie spowodowane wyplukaniem, koszt 1/4-1/6dynamicznej, ktorej sam juz nie zrobisz bez sprzetu wiec nawet wymieniajac co 10tys jak olej po 2-3 wymianach bedziesz miec olej w skrzyni praktycznie czysty. Teraz jak zmienialem po 146tys (z tego co wiem pierwszy raz) to nawet nie byl tragicznie brudny. Oleju z silnika tez nie zlejesz calego. Dlatego nawet swiezo wymieniony wydaje sie byc brudny. A tu jakos nikt nie zaleca wymiany dynamicznej!? Ciekawe dlaczego? Oczywiscie po tych kolejnych wymianach jezeli olej bedzie nadal jasny i czerwony te okresy mozna wydluzyc np co 2-3 wymiane oleju. To i tak bedzie sporo czesciej niz w zaleceniach. Wymiana dynamiczna to przede wszystkim ogromny koszt i niebezpieczenstwo. Po kolejnych 50-60tys wypadaloby znow wymienic i kolejne 1200-1500zl?Stawiam, ze olej wymieniany co 20tys statycznie bedzie czystszy po 3 razie niz ten majacy 60tys wymieniany dynamicznie. Ponadto. Moze Wam sie zdarzyc, ze bedziecie musieli auto sprzedac lub zostanie powaznie uszkodzone poniesionych kosztow eksploatacyjnych nikt nie zwroci. Latwiej nazbierac 250zl niz 1500, a auto to nie tylko olej w skrzyni, a i jest jeszcze zycie. Jak dla mnie dynamiczna wymiana nie ma wiekszego uzasadnienia.
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Dzięki wielkie. Jestem już zdecydowany. Zrobię wymianę statyczna i za rok ja powtórzę. Ten pierwszy raz pojadę do serwisu A później sam będę ogarniał temat. Zastanawiam się czy GM AW-1 to jedyny słuszny wybór? Podobno millers ma bardzo dobre oleje przekladniowe oraz fuchs ATF 6400.
- Szulcu
- Klubowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Koszalin
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 7 razy
Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
Za rok?? Ja jak kupilem vc i teraz ia, to zmieniałem co 1-2tys az odzyskał normalny kolor (czyli 3 razy), a potem co 20tys
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Jeszcze zobaczę jak wygląda olej podczas spuszczania i a tej podstawie dobiorę interwały dalszych wymian. Nie ukrywam że kusi mnie żeby samemu wymienić. Trochę niewiadoma dla mnie jest temperatura oleju w skrzyni i związana z tym konieczność dolania odpowiedniej ilości oleju po zakreceniu śrubki kontrolnej. No chyba że w ciemno, po przelaniu oleju przez rurka kontrolną, dolać jeszcze 0,5 litra?
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 23:30 przez pioter_rog, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szulcu
- Klubowicz
Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
Nie masz żadnego interfejsu pod ręką? Opcom zwykly wystarczy nawet
Ostatnio zmieniony 11 cze 2020, o 23:29 przez Szulcu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Mam jakieś złącze OBDII z aplikacją Piston ale tam nie ma temp oleju. Jest tylko płyn chlodzacy
- Szulcu
- Klubowicz
Kup najtańszego klona opcoma. Styknie do podstaw. Temp oleju tez bedzie
-
maiki95
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 /160
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wrocław
Jezeli spuszczasz na rozgrzanym silniku to temp oleju w skrzyni bedzie podobna. Pozniej przed uzupelnienieniem oleju tez musisz auto wlaczyc i przerzucic przez wszystkie biegi kilka razy z kilkusekundowym zatrzymaniem (robisz to na odkreconym przelewowym). Po tym dolewasz az zacznie kapac . Dla pewnosci powtorzylem przelaczanie biegow i znow dolalem kapke ktora od razu wykapala. Dopiero zakrecasz przelewowy. Silnik caly czas pracuje. Na term. silnika od dawna 90, wiec i dla skrzyni przyjalem najwyzsza wartosc czyli 1,1-1,2l uzupelnienia stanu. Dolanie na pale 0,5l przy goracej skrzyni z uwzglednieniem nawet 0,5l tolerancji bedzie niewystarczajace. Jezeli juz dolalbym na pale 0,8-0,9l Wtedy czy zimny czy goracy miescisz sie w granicach bledu. Wyszedlem z zalozenia, ze wole miec olej w gornej granicy bledu niz w dolnej.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2020, o 09:06 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Dzięki wielkie. Wymiana oleju w skrzyni cały czas przede mną, ale trochę przesunelem w czasie bo wyszedł problem z tylną klapą.
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Jezeli chodzi o wymianę oleju w automatycznej skrzyni biegów na rynku jest niesamowita dezinformacja. Krótko mówiąc każdy zachwala to co ma albo to na czym się zna. Spotkałem się nawet z sytuacja że w serwisie opla zażądali ode mnie pisemnego oświadczenia ze jestem świadomy tego że wymiana może zaszkodzić skrzyni i serwis robi to na moja odpowiedzialność. Nadmienię że chodziło o statyczna wymianę oleju. Generalnie po co wymieniać olej skoro później można wymienić skrzynie. Z kolei wszystkie warsztaty specjalizujace się w naprawach skrzyń chętnie zrealizują uslugę czy to statycznie czy dynamicznie i nie przewidują problemów.
- quadzz
- Użytkownik
- Auto: Insignia A ST FL 4x4
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 5 razy
Co do serwisu Opla to wynika z tego, że producent nie przewiduje zmiany oleju w skrzyni biegów. Stąd takie oświadczenie.
- MR718
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Miasto: Marki
- Postawił piwo: 1 raz
Wymieniłem olej statycznie, nie w ASO, przy przebiegu 96.000 km - była to pierwsza wymiana oleju w skrzyni. Zlany olej był już czarny i widocznie przepracowany. Po zmianie zauważalnie gładziej wrzuca biegi
następna wymiana statyczna za około 5.000km. Polecam 
-
pioter_rog
- Nowicjusz
Tak, masz racje. Należy zadać pytanie czemu opel nie zaleca wymiany oleju w skrzyni skoro jej producent zaleca wymianę co 60 000 km? Myślę że odpowiedź jest prosta. Przecież wszyscy wiemy co dzieje się z olejem który poddany jest działaniu wysokiej temperatury. To może w silniku też nie wymieniajmy.
Dodano po 5 minutach 33 sekundach:
Dokładnie. Myślę, że to co zlałeś raczej nie wiele ma już wspólnego z olejem. Wyobraź sobie teraz że jeździsz na tym co zlałeś jeszcze kolejne 100 000 km.
Znalazłem warsztat w Warszawie o nazwie auto Wawer. Robią dynamicznie i statycznie. Miał może ktoś do czynienia z tą firma?
-
finerek123
- Forumowicz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Wyszkow
- Postawił piwo: 1 raz
Od niedawna mam kolejną insignię, tym razem z automatem. Przebieg 215000 km. Czy to, że skrzynia czasem działa jak na półsprzęgle to stary olej? Szczególnie zmiana biegów 1-2-3 na lekko wciśniętym gazie wygląda tak, że silnik utrzymuje mniej więcej stałe obroty. Ogólnie nic nie szarpie, rusza płynnie, ciężko się do czegokolwiek przyczepić.
Udało się coś znaleźć? Też z chęcią bym zmienił w Warszawie bądź okolicy.pioter_rog pisze: ↑17 cze 2020, o 16:57Znalazłem warsztat w Warszawie o nazwie auto Wawer. Robią dynamicznie i statycznie. Miał może ktoś do czynienia z tą firma?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
U mnie też tak działa - na półsprzęgle jakby. Najbardziej to odczuwalne na zimnym silniku. Ale na ciepłym też, szczególnie przy ciut mocniejszym przyspieszaniu.
Czy to jest do końca poprawne to nie wiem...
Czy to jest do końca poprawne to nie wiem...
-
bogu777
- Nowicjusz
- Auto: Astra J
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Warszawa
Witam wszystkich, podczepię się, bo zdaje się, że temat dotyczy też mojej Astry i szukam pomocy.
Opel Astra IV Cosmo (2010, PB 1.6 115KM, hatchback, skrzynia automatyczna, 80k przebiegu) - szarpie przy rozpędzaniu od postoju całkowitego, tak jakby wchodząc z 1 na 2. Po wrzuceniu D zaczyna się toczyć bez problemu, tak samo R (nic nie zgrzyta w skrzyni, wszystko płynnie). Dopiero przy przyspieszeniu gdy wrzuca kolejny bieg to jest wyraźne szarpnięcie, wyraźnie odrzuca w fotel. Zauważyłem, że dzieje się to tylko gdy silnik już chwilę chodzi - pierwsza zmiana z toczenia na wyższy bieg jest ok, przejadę około 300 metrów do wyjazdu z drogi podporządkowanej, jest delikatne szarpnięcie, a kolejne już szarpią często mocno. Czasem są przeciągnięcia i szarpnięcia przy zmianie innych biegów i redukcji, ale są delikatne (wyczytałem, że ta skrzynia często robi tak i od nowości). Z 1 na 2 jest natomiast "kangurek" albo 2 i potem już jedzie normalnie.
Kupiłem go świeżo od handlarza (miesiąc temu), wyczułem to przy jeździe próbnej ale myślałem, że to kwestia przejścia z manuala na automat i czucia auta, jeżdżę jednak kilka dni i jest to strasznie irytujące. Auto jeździło głównie po mieście, właścicielem (przynajmniej w papierach była kobieta), zakładam, że robiła dużo krótkich tras bo jedynymi wytartymi przyciskami są te od podgrzewania foteli. Wyczytałem, że przy (chyba podobnej skrzyni) w Vectrze (nie znam się niestety na tym) problemem okazywały się elektrozawory, które po rozgrzaniu nie trzymają ciśnienia oleju. Przy okazji przeglądu i naprawy przez znajomego mechanika okazało się, że brakowało około 2l oleju w skrzyni. Może coś się w niej już zatarło, może to kwestia tylko resetu (odłączenia akumulatora), może sterownika, a może tych elektrozaworów.
Potrzebuję sprawdzonego mechanika, który dobrze to zdiagnozuje i naprawi, nie zmuszając może przy tym do usług Providenta czy innego bociana.
Opel Astra IV Cosmo (2010, PB 1.6 115KM, hatchback, skrzynia automatyczna, 80k przebiegu) - szarpie przy rozpędzaniu od postoju całkowitego, tak jakby wchodząc z 1 na 2. Po wrzuceniu D zaczyna się toczyć bez problemu, tak samo R (nic nie zgrzyta w skrzyni, wszystko płynnie). Dopiero przy przyspieszeniu gdy wrzuca kolejny bieg to jest wyraźne szarpnięcie, wyraźnie odrzuca w fotel. Zauważyłem, że dzieje się to tylko gdy silnik już chwilę chodzi - pierwsza zmiana z toczenia na wyższy bieg jest ok, przejadę około 300 metrów do wyjazdu z drogi podporządkowanej, jest delikatne szarpnięcie, a kolejne już szarpią często mocno. Czasem są przeciągnięcia i szarpnięcia przy zmianie innych biegów i redukcji, ale są delikatne (wyczytałem, że ta skrzynia często robi tak i od nowości). Z 1 na 2 jest natomiast "kangurek" albo 2 i potem już jedzie normalnie.
Kupiłem go świeżo od handlarza (miesiąc temu), wyczułem to przy jeździe próbnej ale myślałem, że to kwestia przejścia z manuala na automat i czucia auta, jeżdżę jednak kilka dni i jest to strasznie irytujące. Auto jeździło głównie po mieście, właścicielem (przynajmniej w papierach była kobieta), zakładam, że robiła dużo krótkich tras bo jedynymi wytartymi przyciskami są te od podgrzewania foteli. Wyczytałem, że przy (chyba podobnej skrzyni) w Vectrze (nie znam się niestety na tym) problemem okazywały się elektrozawory, które po rozgrzaniu nie trzymają ciśnienia oleju. Przy okazji przeglądu i naprawy przez znajomego mechanika okazało się, że brakowało około 2l oleju w skrzyni. Może coś się w niej już zatarło, może to kwestia tylko resetu (odłączenia akumulatora), może sterownika, a może tych elektrozaworów.
Potrzebuję sprawdzonego mechanika, który dobrze to zdiagnozuje i naprawi, nie zmuszając może przy tym do usług Providenta czy innego bociana.