--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------

Dwumasa, koło dwumasowe
-
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Bełchatów
- Postawił piwo: 11 razy
- Otrzymał piwo: 15 razy
Re: Dwumasa, koło dwumasowe
W 1.8 jest dwumasa, ale raczej dożywotnią. Nie wiem jakim geniuszem trzeba było by być, aby ją zajechać. Obecnie chyba tylko małe silniczki benzynowe bez turbo nie mają dwumasy
-
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Płock
- Postawił piwo: 1 raz
Witam.
Czy po wymianie sprzęgła kompletnego można później wymienić olej w skrzyni? Czy tylko podczas wymiany dwumasy jest taka możliwość?
Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
I jaki olej polecacie do skrzyni manualnej?
Czy po wymianie sprzęgła kompletnego można później wymienić olej w skrzyni? Czy tylko podczas wymiany dwumasy jest taka możliwość?
Dodano po 2 minutach 26 sekundach:
I jaki olej polecacie do skrzyni manualnej?
-
- Użytkownik
Panowie mam pytanie. Czy po wymianie dwumasy jest to możliwe że kierownica będzie inaczej ustawiona i trzeba będzie jechać na zbieżność?
-
- Użytkownik
Zbieżność mam ustawioną już
a ostatnie pytanie. Czemu po wymianie sprzęgła , pierwszy bieg gorzej jest włożyć ?
Ostatnio zmieniony 2 cze 2022, o 21:06 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
Powód: Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj".
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 turbo
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Cuijk
Jakie marki sprzęgło do 1.6 benzyna turbo 180km polecacie . ChodI mi o kompletne sprzęgło z wysprzeglikiem.
Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Bede wymieniał skrzynie biegów M32 i chce wymienić przy okazji sprzeglo
Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
Bede wymieniał skrzynie biegów M32 i chce wymienić przy okazji sprzeglo
-
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lublin
Witam
Pacjent 2.0t 220 4x4 A20NHT
Przyszedł czas na wymiane dwumasy bo delikatnie juz było słychać, zakupiony kpl nowy SASH Z INTERCARSU, 1 KPL reklamacja, nowa dwumasa tak trzepie ze masakra, reklamacja uznana, zakupiony 2 kpl, okazało sie ze wysprzęglik i dwumasa wadliwa, trzepało juz mniej niz w 1 kpl, mial ktoś podobne problemy, nie wiem juz jaki kpl kupić, w hurtowniach jest LUK dostępny ale bez dwumasy, kpl LUKA dostępny tylko przez neta. Bez auta juz 7tyg a od września auto potrzebne...
Pacjent 2.0t 220 4x4 A20NHT
Przyszedł czas na wymiane dwumasy bo delikatnie juz było słychać, zakupiony kpl nowy SASH Z INTERCARSU, 1 KPL reklamacja, nowa dwumasa tak trzepie ze masakra, reklamacja uznana, zakupiony 2 kpl, okazało sie ze wysprzęglik i dwumasa wadliwa, trzepało juz mniej niz w 1 kpl, mial ktoś podobne problemy, nie wiem juz jaki kpl kupić, w hurtowniach jest LUK dostępny ale bez dwumasy, kpl LUKA dostępny tylko przez neta. Bez auta juz 7tyg a od września auto potrzebne...
-
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Miasto: Łuków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
W Lublinie masz firmę która regeneruje dwumasy. Ja regenerowałem tam swoją już chyba rok temu i wszystko jest ok. Dają zresztą pisemną gwarancję na rok. Możesz się zorientować co i jak bo widzę że też jesteś z Lublina.
- MarkusG
- Klubowicz
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Racibórz
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
W IC jeszcze parę lat temu towar zakupiony był drogi ale firmowy.
Został tylko drogi i niestety handlują chińszczyzną w różnych firmowych opakowaniach.
Na podstawie własnych zakupów doświadczyłem rozczarowania firmą.
Został tylko drogi i niestety handlują chińszczyzną w różnych firmowych opakowaniach.
Na podstawie własnych zakupów doświadczyłem rozczarowania firmą.
-
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia Kombi
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lubań
Witam wszystkich. Opiszę swoją przygodę z zestawem sprzęgła wraz z kołem dwumasowym. Obecnie mam najechane około 286 tys i kompletna wymian zestawu sprzęgła wraz kółek dwumasowym była zrobiona przy przebiegu około 235 tys. W tym roku mniej więcej w okolicach czerwca zaczęły się dziać dziwne rzeczy w postaci głośnej pracy jednostki tzw.terkotania , chrobotania niezależnie czy silnik zimny czy rozgrzany. Do tego oczywiście metaliczny dźwięk przy odpalaniu taki stukot. Po wizycie u mechanika stwierdziliśmy , że wtryski są do wymiany co zostało potwierdzone i przeszły kompletną regenerację. Po wymianie wtryskiwaczy auto trochę ucichło nie mniej jednak dalej było słychać charakterystyczne objawy koła dwumasowego. Z racji tego , że uszkodzone wtryski mogą uszkodzić dwumase padła decyzja o wymianie całego kompletnego zestawu Sachsa z Inter Cars wraz z uszczelniaczem wału . Po zdjęciu starego tarcza sprzęgła , docisk , łożysko w bardzo dobrym stanie a wspomniana dwumasa miała lekkie bicia. Po wymianie i odpaleniu silnika wspomniane objawy wcale nie ustąpiły , może są mniej słyszalne i jest trochę ciszej na rozgrzanym silniku. Po odpalaniu słychać stuk , terkotanie i stuk w okolicach skrzyni biegów na postoju. Wciśnięcie sprzęgła nie niweluje odgłosu. Ruszanie czy to do przodu czy to do tyłu na pół sprzęgle powoduje wzrost słyszalności dźwięku. Czytałem kilka postów wcześniej ,że kolega nie tak dawno temu miał dwie reklamacje na zestawy sprzęgła Sachs z Inter Cars. Zastanawiam się czy też mam pecha czy może coś innego jeszcze siedzi. W tym czasie wymieniłem regenerowane wtryski chodzą idealnie na testach , kompletny rozrząd wraz z tym kołem zębatym , poduszkę silnika górną prawą. Co o tym sądzicie , bo mnie już krew zalewa. Czy taki badziew robią ? Test w postaci przyspieszania na 5 biegu przy 1000 obr/min raz szarpie innym razem wolno ale przyspiesza oczywiście cały czas słysząc stukot.
Przy lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła czuć wibracje przenoszone na stopę.
Później dodam link z nagranym filmikiem i tym jak słychać stukot.
Filmik z odgłosami po wymianie kompletu sprzęgła z kołem i poduszki silnika.
https://youtube.com/shorts/_tVPi9OmsE4? ... zcfVnuosq7
Przy lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła czuć wibracje przenoszone na stopę.
Później dodam link z nagranym filmikiem i tym jak słychać stukot.
Filmik z odgłosami po wymianie kompletu sprzęgła z kołem i poduszki silnika.
https://youtube.com/shorts/_tVPi9OmsE4? ... zcfVnuosq7
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jasło
Ostatnio zmieniony 18 lut 2025, o 14:16 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin Forum.
-
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
Proszę o pomoc, bo juz wydalem tyle kasy, a nadal problem występuje. W insignii 1.6 t 180 km a16let 2009 rok mialem padajacy dwumas, ktory objawial sie stukotem z silnika podczas gaszenia auta z wciśniętym sprzeglem i chrobotanie na biegu jałowym, ktore cichlo po wciśnięciu sprzęgła. Dwumas wczoraj wymieniony kompletny ze sprzęgłem firmy SACHS + olej w skrzyni m32 + uszczelniacz polosi + tylny uszczelniacz walu. Dwumas faktycznie mial spory luz, a docisk tez juz byl wytarty i teraz po wymianie nawet pedal sprzęgła chodzi bardzo lekko i wszystko jest okej pod względem jazdy itd. Chrobotania juz nie ma, ale stuk podczas gaszenia auta wystepuje nadal, chociaz juz nie jest tak glosny jak wczesniej. Nagrałem filmik z tym dźwiękiem. https://www.youtube.com/shorts/bDq4NxTaKuM
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
W ilu jeszcze tematach napiszesz to samo? I po co zakładałeś nowy temat? Tamte posty skasowałem. Łamiesz Regulamin, którego znajomość potwierdziłeś podczas rejestracji. Jest to pierwsze i ostatnie upomnienie.