--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia biegów F40
-
Sensej
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A FL
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Świerzawa
Re: Skrzynia biegów F40
Panowie,
Zauważyłem przy rozpędzaniu auta/przyspieszaniu, że auto wpada w "telepawki". Postawiłem na przegub wewnętrzny ale kolega mechanik, u którego auto było na wymianie rozrządu stwierdził luz pionowy wewnątrz skrzyni (nie na przegubie). Powiedzcie prosze czy jest tam jakieś łożysko czy sam uszczelniacz a to właśnie uszkodzony przegub mógł rozwalić uszczelniacz w skrzyni (sączy się olej). Wibracje karoserii ustają po odpuszczeniu gazu bądź wysorzegleniu. Chce to naprawić nim wyjadę na wczasy za tydzień.
Dziękuję
Szymon
Zauważyłem przy rozpędzaniu auta/przyspieszaniu, że auto wpada w "telepawki". Postawiłem na przegub wewnętrzny ale kolega mechanik, u którego auto było na wymianie rozrządu stwierdził luz pionowy wewnątrz skrzyni (nie na przegubie). Powiedzcie prosze czy jest tam jakieś łożysko czy sam uszczelniacz a to właśnie uszkodzony przegub mógł rozwalić uszczelniacz w skrzyni (sączy się olej). Wibracje karoserii ustają po odpuszczeniu gazu bądź wysorzegleniu. Chce to naprawić nim wyjadę na wczasy za tydzień.
Dziękuję
Szymon
-
marcioswielki
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wrocław
Skrzynia biegów F40
Witam wszystkich!
Otóż mam problem ze swoim autem: po wymianie oleju w skrzyni zaczął się wydobywać dźwięk jakby ćwierkotania/zacierającego się łożyska. Najbardziej słychać wewnątrz po wciśnięciu i powolnym puszczaniu sprzęgła na wstecznym, na luzie mniej oraz podczas jazdy po puszczeniu pedału gazu jak auto sobie swobodnie jedzie. Olej wymieniony przez ASO przebieg 255k. Skąd to się może wydobywać, bo spać mi nie daje? Przed wymianą wszystko było w najlepszym porządku.
Otóż mam problem ze swoim autem: po wymianie oleju w skrzyni zaczął się wydobywać dźwięk jakby ćwierkotania/zacierającego się łożyska. Najbardziej słychać wewnątrz po wciśnięciu i powolnym puszczaniu sprzęgła na wstecznym, na luzie mniej oraz podczas jazdy po puszczeniu pedału gazu jak auto sobie swobodnie jedzie. Olej wymieniony przez ASO przebieg 255k. Skąd to się może wydobywać, bo spać mi nie daje? Przed wymianą wszystko było w najlepszym porządku.
- Matins
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia sports
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Nowa Sól
-
Sensej
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A FL
- Miasto: Świerzawa
U mnie winny okazał się przegub wewnętrzny jak i uszczelniacz półosi. Wymieniłem i problem ustąpił.
-
DamianUK
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Miasto: Hull
- Postawił piwo: 2 razy
Witam, krótkie pytanie ile oleju do skrzyni F40?
Insignia polift 2015r silnik a20dte ecoflex.
Aktualnie nalatane ok 210tys km.
Biegi wchodzą płynnie, skrzynia pracuje cicho, wycieków brak.
Insignia polift 2015r silnik a20dte ecoflex.
Aktualnie nalatane ok 210tys km.
Biegi wchodzą płynnie, skrzynia pracuje cicho, wycieków brak.
-
Skajfer
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Ozimek
Witam serdecznie. Mój pacjent to 2014r 2,0tdci 160 koni. Mam stuki podczas energicznych zmianach biegów 1,2,3 i także przy puszczeniu gazu i dodaniu, jeżeli robię to delikatnie to nic nie stuka. Byłem u mechanika i zauważył duży luz w lewym przednim kole i stwierdził że to mechanizm różnicowy. Czy to może być to? i czy konieczna jest wymiana całej skrzyni?
-
Skajfer
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Ozimek
-
Adaś kurde
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Krosino
- Postawił piwo: 4 razy
Siema ,i co to było wtedy ,łożyska poszły ? Pisze bo mam taką samą sytuacjędkorotk pisze: ↑25 cze 2021, o 12:58Witam wszystkich forumowiczów, może ktoś zna odpowiedz na taką bolączkę. Skrzynia F40, manual, przebieg ok 100k, auto 2011r. Na trzecim biegu taka historia: jak puszczam gaz drzy drążek zmiany biegów w granicach 2 tysięcy obrotów. Dodatkowo przy dodawaniu i odejmowaniu gazu drążek przesuwa się lekko przód - tył. To wszystko tylko trzeci bieg. Poduszki eleganckie, olej w skrzyni wymieniony nówka. Czyżby już luzy na łożyskach ?
-
Wiktor0311
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
Cześć,
Od jakiegoś czasu słyszę na zimnym silniku dziwnie metaliczne dźwięki (na filmie pokazane jakie to odgłosy). Dźwięk obecny na luzie, pierwszym i drugim biegu. Po wciśnięciu sprzęgła na maksa ustaje (tylko na maksa, przy polsprzegle dalej jest). Po rozgrzaniu dźwięk też ustaje. Samochód to Opel Insignia 2010 r 2.0 CDTI 160 km. Komplet sprzęgła z dwumasa wymieniany w październiku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
https://youtube.com/shorts/-O9ti5T-qJc? ... SibZNTFzZS
Od jakiegoś czasu słyszę na zimnym silniku dziwnie metaliczne dźwięki (na filmie pokazane jakie to odgłosy). Dźwięk obecny na luzie, pierwszym i drugim biegu. Po wciśnięciu sprzęgła na maksa ustaje (tylko na maksa, przy polsprzegle dalej jest). Po rozgrzaniu dźwięk też ustaje. Samochód to Opel Insignia 2010 r 2.0 CDTI 160 km. Komplet sprzęgła z dwumasa wymieniany w październiku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
https://youtube.com/shorts/-O9ti5T-qJc? ... SibZNTFzZS
-
josef
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Stalowa Wola
Witam,
U mnie też jest problem z włączaniem biegów na zimno. Szczególnie z 1 na 2.Jak się rozgrzeje jest ok. Olej miałem zmieniany w zeszłym roku w sierpniu. Na jesieni pojawiły się problemy. Wcześniej nie było z tym problemu. Przebieg 273 tys.km
U mnie też jest problem z włączaniem biegów na zimno. Szczególnie z 1 na 2.Jak się rozgrzeje jest ok. Olej miałem zmieniany w zeszłym roku w sierpniu. Na jesieni pojawiły się problemy. Wcześniej nie było z tym problemu. Przebieg 273 tys.km