--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Delikatne wycie automatycznej skrzyni biegów

ODPOWIEDZ
marcomp_net

Delikatne wycie automatycznej skrzyni biegów

Post autor: marcomp_net » 18 mar 2015, o 00:02

Witam wszystkich. Jak tutaj przeważnie każdy ma jakiś problem i ja tez taki posiadam.
W mojej nowo zakupionej Insigni występuje taki mankament, ze jak jeżdzę spokojnie to przy granicy 50km/h zaczynam słyszeć piszczenie skrzyni automatycznej. To jest tak jak trzymam delikatnie gaz i przyspieszam ok 50 do 60 km. Prawdopodobnie będzie to bieg od 3 do 4 ale mogę się mylić. Co to może być ???
Co ciekawe jak gwałtownie przyspiesze i go pociągnę na obrotach i zrobię to kilka razy to piszczenie ustaje... Jak uruchomię od nowa silnik to jest znów to samo.
Po historii auta wyczytałem ze nie byl zmieniany olej. Auto do samego końca serwisowane było przez Niemca i tez od niego go kupiłem.
Czy ktoś miał może taki problem z automatem czy to może coś od silnika ??
P.S. Skrzynia pracuje bardzo dobrze jak chodzi o przełączanie biegów oraz płynność. Tylko ten dźwięk ???

Awatar użytkownika
peja-1991
V-ce Prezes ds organizacyjnych
Auto: Insignia
Kod silnika: D16SHT
Rok produkcji: 2019
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 98 razy
Kontakt:

Re: Delikatne wycie automatycznej skrzyni biegów

Post autor: peja-1991 » 18 mar 2015, o 08:31

sprawdź stan oleju w skrzyni
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński

Awatar użytkownika
KenyBDG
Użytkownik
Auto: Insignia B
Kod silnika: B15XFT
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: KenyBDG » 18 mar 2015, o 14:23

Pierwsze najważniejsze, skrzynia nie powinna być słyszalna, druga kwestia, jaki masz przebieg.
Jeśli olej nie był wymieniany, to zrób to jak najszybciej, jeśli masz powyżej 140kkm to nie jest zalecana wymiana dynamiczna, ba, jeśli coś wyje to w ogóle nie rób wymiany dynamicznej. Najlepiej wymień olej metodą statyczną ( może być nazywana grawitacyjna) i po 1000 km wymień ponownie tą samą metodą. Przy wymianie statycznej powinno zejść około 3 l oleju. Poniżej informacja z manuala do Alfy, ta sama skrzynia Aisin Warner TF80-SC

Automatic transmission Fluid for 1.9 JTD 16v, 2.4 JTD 20v & 3.2 JTS:
?? Oil Type : TUTELA GI/VI
?? Replacing gearbox from spare part department : 2.84 Litres @ 15 deg c
?? Changing oil during service : 3.89 Litres @ 15 deg c
?? Total refilling after gearbox opening : 7.14 Litres @ 15° deg c

marcomp_net

Post autor: marcomp_net » 18 mar 2015, o 22:24

Mój przebieg to w tej chwili 194 tys km. Cały czas tak jest czyli od ok 50 km /h do ok 60 km/h jest takie wycie, raczej skrzyni.
Ta wymiana statyczna to polega na zlaniu oleju od dołu i wymianie jakiegoś filtra ?? Czy jak to wyglada w praktyce ??

vinisurf
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: vinisurf » 21 mar 2015, o 00:23

Wymiana statyczna polega na zlaniu ze skrzyni oleju w ilości "ile zleci", co oznacza, że nie jest wymieniany cały olej w skrzyni. Jak już kolega KenyBDG napisał, zlecieć powinno około 3 litrów i mniej więcej tyle powinno się dolać. Cała ilość w skrzyni to coś około 9 litrów jak dobrze pamiętam...
Koszt operacji w ASO ~250/260 pln

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 21 mar 2015, o 07:13

Ja miałem wymieniany olej statycznie i poszło około 6 litrów

vinisurf
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: vinisurf » 21 mar 2015, o 08:47

To dość dużo, bo większość pisze i mówi o około 3 litrach. No ale widać bywają też odstępstwa :) A powiedz proszę, miałeś tylko zlewany ten olej przy wymianie czy jakoś go jeszcze odciągali z automatu? Pytam z czystej ciekawości.

marcomp_net

Post autor: marcomp_net » 25 mar 2015, o 23:39

Witam ponownie. Dziś wymieniłem w swojej insigni olej do skrzyni automat, tak jak zalecał kolega kenyBDG. Od wyjechania z serwisu było cichutko ale to pewnie dlatego ze sporo jeździłem w dzień. wieczorem postał na dworze i przy biegu teraz tylko 3 zaczyna cichutko na chwilkę wyć. Na pewno nie jest to samo co było. Nie wiem czy ta wymiana pomorze dalej ale zobaczymy. Jak jutro rano po staniu cala noc w garażu automat będzie zachowywał się tak jak dziś wieczorem to znaczy ze pomogło i po ok 1 tys. km znów wymienię ten olej. Niestety koszt w ASO u mnie w Radomiu to 300 zł. z wymiana, a weszło z faktury 3 l równe.
Dziękuje Ci kolego kenyBDG za doradzenie w tej sprawie. Gdybym miał jeszcze jakieś pytanie to pozwolę sobie do Ciebie napisać. Pozdrawiam M.A.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 28 mar 2015, o 15:10

vinisurf pisze:To dość dużo, bo większość pisze i mówi o około 3 litrach. No ale widać bywają też odstępstwa :) A powiedz proszę, miałeś tylko zlewany ten olej przy wymianie czy jakoś go jeszcze odciągali z automatu? Pytam z czystej ciekawości.
Nie mam zielonego pojęcia. Wiem tylko ,że po zalaniu świeżego była jazda,żeby rozgrzać i dolewka..A generalnie po prostu postawiłem,a potem odebrałem auto.U siebie nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy skrzyni przed i po

marcomp_net

Post autor: marcomp_net » 3 kwie 2015, o 21:28

koledzy po wymianie oleju statycznie ( na fakturze 3 litry wlali ) po przejechaniu ok 1000 km słychać jeszcze gorzej to wycie z około lewarka automatycznej skrzyni. cały czas jest to słyszalne miedzy 40 a 60 km/h, plus, minus…
Dajcie info jak mieliście podobny przypadek ?? Słychać to w okolicach środkowej konsoli tam gdzie jest skrzynia. Słychać to w taki sposób, że jak jadę spokojnie i delikatnie skrzynia przerzuca biegi to wtedy od 40 do 60 km/h słychać to dość męczące wycie.
Może to nie skrzynia ?? tylko coś pod spodem od np. napędu 4x4 ??

-- 3 kwi 2015, o 22:28 --

czy mam znów wymienić ten olej tak jak radził kolega powyżej ?? czy 300 zł. nie pójdzie znów w błoto ?? może muszę wymienić ten olej w napędzie 4x4 z tyłu ?? z historii auta nie widać wymian tych olejów tzn w skrzyni oraz 4x4. Auto przypominam sprowadziłem z Niemiec bezpośrednio z Opla wiec historia tego auta jest bardzo przejrzysta… ale to nieważne, kwestia tego dziwnego wycia …. co to może być ??? I jeszcze jedno, skrzynia działa normalnie. Bez szarpania i jakiś innych dziwnych odchyleń. A trochę tych automatów już miałem wiec podobnie chodzi jak w innych autach...

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”