--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Twardy pedał sprzęgła

ODPOWIEDZ
Fraps900

Twardy pedał sprzęgła

Post autor: Fraps900 » 20 cze 2015, o 20:45

Panowie, pytanie co mogło spowodować, że utwardził mi się pedał sprzęgła? Wciskać się da, ale jest to średnio komfortowe. Wydaje mi się, że generalnie dzień w dzień ciągle się utwardza co także powoduje, że mechanizm popiskuje/trzeszczy. Dla informacji wymieniłem koło dwu-masowe i komplet sprzęgła z dociskiem i wysprzęglikiem. Wymienić i tak musiałem. Przed wymianą sprzęgła, pedał sprzęgła był twardy. Zaraz po wymianie sprzęgła i koła, pedał sprzęgła był ok, jeździło się super. Po kilku dniach jednak do dzisiaj problem jest nadal. Myślałem, że to może pompa sprzęgła, ale macherzy stwierdzili, że nie ma żadnych przecieków na pompie, więc powinno być ok, no ale nie jest.

Tak jak wspomniałem pedał trzeszczy co oznacza, że cały ten mechanizm pod kierownicą generalnie ma nieodpowiedni opór. Odpowietrzanie i wymiana płynu także nie dała żadnego pozytywnego efektu. Czy to może jednak pompa, pomimo, że nie ma przecieków, jest już wyrobiona i trzeba by było ją wymienić?

Czy ktoś z szanownych klubowiczów/userów forum miał taki przypadek?
Insignia Sport Tourer 160/118

Andrzej

Re: Twardy pedał sprzęgła

Post autor: Andrzej » 21 cze 2015, o 08:05

mam ten sam model i od nowości pedał sprzęgła jest twardy,(sprzęgło i dwu masa oryginał)
przez twardość rozumiem że trzeba użyć dużej siły aby go wcisnąć przy ruszaniu z wyczuciem muszę go popuścić bo inaczej kangur! skrzypi sprężyna co pół roku psikam WD-40.
już się do tego przyzwyczaiłem

Awatar użytkownika
hajt
Użytkownik
Auto: insignia cosmo
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa

Post autor: hajt » 21 cze 2015, o 09:22

mam to samo, dwa tygodnie temu wymieniałem dwumase przed i po wymianie sprzęgło twarde a sprężyna skrzypi

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 21 cze 2015, o 14:00

U mnie tak samo, sprzęgło chodzi ciężko i trzeszczy :D

Wysłane przez tapatalk

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 21 cze 2015, o 21:57

Skrzypiącą/trzeszczącą sprężynę potraktujcie białym smarem. U mnie od ponad dwóch lat się to sprawdza. WD40 nie zdaje egzaminu.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Fraps900

Post autor: Fraps900 » 22 cze 2015, o 11:12

Podobnież w Accordach też jest taki problem. Po wymianie pompy sprzęgła trzeszczenie/twardość ustępuje... Generalnie da się z tym jeździć no ale jeżdżąc innymi samochodami, pedał zawsze miałem bardziej miękki.

-- 23 cze 2015, o 09:29 --

Dobra opanowałem to skrzypienie. Może się komuś przyda. Okazało się o dziwo, że skrzypi nie mechanizm obok pompy sprzęgła (jak to obiegowo w internecie krąży nawet jakiś tutorial, a miejsce w którym sprężyna wchodzi do otworów po obu stronach pod pedałem sprzęgła...
http://s2.postimg.org/g6qz2td49/Bez_tytu_u.jpg

Ciekawe jak inżynierowie rozwiązali to w insygniach 2015? :lol:
Teraz jest zdecydowanie ok.

Darek87
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Rok produkcji: 2023
Miasto:

Post autor: Darek87 » 11 lip 2015, o 09:07

A u mnie wręcz odwrotnie po wymianie dwumasy i sprzęgła chodzi bardzo lekko. Z początku ciężko było się przyzwyczaić bo stare dużo ciężej chodziło. A skrzypiacy pedał rok temu przesmarowałem i jak narazie spokój.

traha

Post autor: traha » 15 lip 2015, o 19:40

Bo oni tylko wymienili DWUMASĘ a nie docisk tarcze i wysprzęglik :lol:

daro112

Post autor: daro112 » 23 lip 2015, o 22:09

Heh, dopiero kupiłem Insignię (2.0 dth 118/160 w manualu) i również przeraziła mnie twardość sprzęgła - początkowo non-stop przy ruszaniu kangur... pojechałem do ASO i tam usłyszałem, że sprzęgła już w tym aucie nie ma....
Oczywiście diagnoza od razu postawiona i wyceniona - wymiana sprzęgła na oryginalnej dwumasie 8000zł, na zamienniku 6000zł.......
Dodam tylko, że problemy sa tylko z ruszaniem, później przy zmianie biegów jest ok, do tego żadnego drgania, stuków, etc.
Czy to może być pompa sprzęgła???

traha

Post autor: traha » 25 lip 2015, o 16:47

Po taniości na aldrogo 2400 zł kmplet plus robocizna

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 25 lip 2015, o 22:25

daro112 pisze:Heh, dopiero kupiłem Insignię (2.0 dth 118/160 w manualu) i również przeraziła mnie twardość sprzęgła - początkowo non-stop przy ruszaniu kangur... pojechałem do ASO i tam usłyszałem, że sprzęgła już w tym aucie nie ma....
Oczywiście diagnoza od razu postawiona i wyceniona - wymiana sprzęgła na oryginalnej dwumasie 8000zł, na zamienniku 6000zł.......
Dodam tylko, że problemy sa tylko z ruszaniem, później przy zmianie biegów jest ok, do tego żadnego drgania, stuków, etc.
Czy to może być pompa sprzęgła???
Ile masz nalatane (na blacie) i który rok???

daro112

Post autor: daro112 » 26 lip 2015, o 11:33

Nalotu jest 150kkm, rocznik 2010, jeździ od 2011.

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 28 paź 2015, o 22:25

Mam problem ze sprzęgłem albo z pedałem sprzęgła. Sprawa jest nieco dziwna, nigdzie na forum nie wyczytałem o takim przypadku.
Pedał sprzęgła nagle wpadł do podłogi podczas jazdy i próby zmiany biegu. Tym samym sprzęgło przestało działać. Żeby wyciągnąć pedał musiałem go ręcznie odciągnąć do góry, ale ponowne jego wciśnięcie powodowało że nie wracał do swojej pozycji a podczas wciskania był nietypowo "twardy". Nie chciałem nic na siłę robić więc zaciągnąłem auto do mechanika, a tam mechanik 2 razy poruszał pedałem i on "ożył" o:o . Tak samo jak nagle przestał działać, tak sam bez powodu zaczął działać. Dodam tylko że sprzęgło kompletne wymieniane było 5 mies. temu a żadnych ubytków płynów nie stwierdziłem wizualnie. Nie mam pojęcia co się dzieje, aż strach jechać w dalszą trasę.
Ma ktoś jakieś przypuszczenia?

Kot

Post autor: Kot » 12 lis 2015, o 21:20

Spr. poziom płynu hamulcowego jak jest go mało zobacz czy na łączeniu skrzyni biegów i silnika nie ma wycieku jak występuje to niestety masz uszkodzony wysprzęglik na uszczelniaczu w konsekwencji skrzynia na glebę i wymiana wysprzęglika .
Ale jeśli nie ma ubytku płynu hamulcowego pojedz na odpowietrzenie pedału sprzęgła jeśli okaże że było tam powietrze mimo prawidłowego poziomu płynu układ zapowietrza się to tu mamy parę opcji :
- Nieszczelność przewodu Pompa sprzęgła -> Wysprzęglik
- Nieszczelność przewodu Zbiorniczek -> Pompa sprzęgła
- Lub puszcza uszczelniacz na tłoku pompy sprzęgła w wyniku czego układ zapowietrza się

Gregor99

Post autor: Gregor99 » 11 gru 2015, o 22:28

Witam serdecznie, mam ciekawy problem ze sprzęgłem, a mianowicie po odpowietrzeniu sprzęgło działa idealnie. Po przejechaniu 100-150km pedał staje się twardy. Kolejne odpowietrzenie, brak powietrza... pedał miękki i po jakimś czasie znowu to samo. Wycieków brak, ubytków płynu brak, płyn wymieniony na nowy(bez poprawy). Może ktoś miał podobny problem. Dziękuję za podpowiedzi.

Fraps900

Post autor: Fraps900 » 12 gru 2015, o 19:01

No ja mam ten "problem". Generalnie także żadnych wycieków. Jeżeli totalnie odpowietrzysz układ jest miękko, do czasu. Wydaje mi się podobnie jak pisał Kot - puszcza uszczelniacz na tłoku pompy sprzęgła w wyniku czego układ zapowietrza się. Sama Pompa jest względnie tania, i chyba "dla sportu" można ją wymienić i zobaczyć :D

Pytanie do Gregor99. Czy zaraz po odpowietrzeniu notujesz charakterystyczne walnięcia podczas zmiany biegów? Czy jest ideał?

Awatar użytkownika
kozak
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Wrocław

Post autor: kozak » 6 mar 2016, o 23:18

ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać odpowietrznika "sprzęgła" ?

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: k.olix » 7 mar 2016, o 00:09

Najlepiej wypiąć zbiorniczek płynu chłodniczego, zdemontować akumulator oraz plastikową obudowę pod nim i tam powinieneś zobaczyć mały zaworek do odpowietrzenia sprzęgła.
Krzysztof

BRT003

Post autor: BRT003 » 16 mar 2016, o 18:23

Witam serdecznie, mam problem ze sprzęgłem to znaczy:
-ciężko się wciska i w dodatku bierze wysoko (prawie na samym końcu)
Co może być tego powodem?
(silnik 1.8 benzyna)

-- 19 mar 2016, o 16:02 --

Panowie jakies sugestie?

Maximus37

Post autor: Maximus37 » 5 kwie 2016, o 09:34

Faktycznie Kot miał prawie racje. Wina była wysprzeglika, a dokładniej jego błędnego zamontowania przez serwis ASO w Płocku. Założona była podwójna uszczelka, co spowodowało wibracje i rozszczelnienie.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”