--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAutoadaptacja skrzyni
-
kozi1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Autoadaptacja skrzyni
Jak włącznyć autoadaptacje AF-40 skrzyni biegów. Jakim interfejsem. Czy można to zrobic op-com. Ewentualnie po jakim czasie od odłączenia akumlatora włącza się autoadaptacja. No i jak przeprowadzić autoadaptację gdyż zalazłem w sieci kilka sposobów jej przeprowadzenia.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Autoadaptacja skrzyni
Po prostu jeździć , nic innego nie robić. Ta skrzynia jest adaptacyjna więc jak będziesz jeździł ostro to ona ,,wyuczy się " twojego stylu jazdy i będzie zmieniać biegi wyżej i szybciej. Jak będziesz mulił jak emeryt to i skrzynia zwolni i zacznie zmieniać biegi poniżej 2000 obr/min.
Powrót do ustawień fabrycznych po odłączeniu akumulatora po ok godzinie, a najlepiej po całej nocy.
Powrót do ustawień fabrycznych po odłączeniu akumulatora po ok godzinie, a najlepiej po całej nocy.
-
kozi1
- Nowicjusz
- Miasto:
Po całej nocy to mi olej wystygnie a czytałem że pasuje aby miał ok 80 stopni przy adaptacji. Raz robiłem autoadaptacje było miodzio, ale mam auto po chipie i był komputer odpinany i od tego czasu skrzynia żyje własnym życiem, czasami jak bezstopniowa jak jest kick-down, najlepiej pracuje jak ostro przyspieszam od 0, bo jak np. jadę i nagle chcę trochę dynamicznej powiedzmy na pół gazu przyspieszyć to obroty rosną niespóźnienie do przyspieszeniaW trybie sport zmienia biegi normalnie tyle że trochę brutalniej niż w trybie normal no i przy wyższych obrotach.
- rataj73
- Zapaleniec
Bo skrzynia rozłącza tzw lock up i wtedy jest prześlizg w konwenterze. U mnie po boksie było podobnie ale po odłączeniu akumulatora na noc wszystko wróciło do normy.
Trzeba też brać pod uwagę że na sporcie jest wyższe ciśnienie w konwenterze dlatego ten efekt nie występuje.
Gdzieś na forum była opisana procedura adaptacji ale skoro skrzynia na bieżąco ,, uczy się " stylu jazy kierowcy to ja nie widzę sensu takiego zabiegu.
Trzeba też brać pod uwagę że na sporcie jest wyższe ciśnienie w konwenterze dlatego ten efekt nie występuje.
Gdzieś na forum była opisana procedura adaptacji ale skoro skrzynia na bieżąco ,, uczy się " stylu jazy kierowcy to ja nie widzę sensu takiego zabiegu.
-
kozi1
- Nowicjusz
- Miasto:
Prześlizg prześlizgiem tylko czy on jest bezpieczny dla szkrzyni- konwertera. Bo w klaszycznym sprzegle kilka takich prześlizgów i sprzegło spalone 
- rataj73
- Zapaleniec
W automacie prześlizg to normalna praca szczególnie prześlizg w konwenterze, a spięcie na sztywno to dodatek. Poczytaj sobie co to co to jest lock up w automatach i jak działa i przestaniesz się niepokoić.