--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Automat sam przerzuca na tryb manualny

ODPOWIEDZ
karolgw

Automat sam przerzuca na tryb manualny

Post autor: karolgw » 21 cze 2018, o 20:15

Cześć
Mam od 2 miesięcy Opla Insignie 2.0CDTI 197KM. Jakiś miesiąc temu pojawiły się problemy z wyjęciem kluczyka po zgaszeniu i przerzuceniu na 'P'. Kluczyk zostawał w pozycji 1 i nie dało się go przekręcić na 0 i wyjąć. Działo się tak raz na jakiś czas. Po przerzuceniu kilka razy na 'D' i z powrotem na 'P' kluczyk się odblokowywał. Nie przejmowałem się tym zbytnio.
Ostatnio zdarzyło mi się dwa razy że podczas jazdy skrzynia sama (bez przeciągnięcia drążka z lewo) przełączyła się na tryb manualnej zmiany biegów. Żeby skrzynia wróciła do normalności przerzuciłem sam drążek w lewo i z powrotem w prawo i skrzynia zaczęła pracować normalnie. I to już mnie martwi. Spotkaliście się z takim problemem?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Automat sam przerzuca na tryb manualny

Post autor: Rooff_ » 21 cze 2018, o 21:30

Upatrywałbym problemów z elektryką, a konkretnie z tym co się znajduje w podstawie drążka zmiany biegów. Tylko nie podpowiem Ci co to dokładnie jest i jak się nazywa. Ale może dałoby się przeczyścić jakieś styki.

A pierwsze co możesz spróbować zrobić to odłączyć akumulator na >15 minut (o ile tego nie robiłeś w przeciągu tych dwóch miesięcy). Bo może to tylko problem z głupiejącą elektroniką?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”