--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wgranie nowego oprogramowania do skrzyni automatycznej AF40

ODPOWIEDZ
fifi68
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 160
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2019
Miasto: Lipinki

Wgranie nowego oprogramowania do skrzyni automatycznej AF40

Post autor: fifi68 » 18 kwie 2019, o 11:08

Cześć!
Od lutego jestem posiadaczem Opla Insigni 2009 r. 2.0Cdti wersja ST.
Od początku czułem że coś dzieję się ze skrzynią biegów (automatyczna AF40) na zimnym po zatrzymaniu się skrzynia po około 2 sekundach jakby się "wysprzęglała" (szarpnięcie po zatrzymaniu) przeciąganie biegu na 2 oraz jak już się zagrzała to szarpanie przy redukcji z 2 na 3 lub z 4 na 3.
Wymieniłem w niej olej (statycznie ze względu na duży przebieg 280 tyś oraz niewiedzy czy poprzedni właściciele wymieniali).
Niestety nic nie pomogło.
Udałem się w Krakowie do "specjalisty" od automatycznych skrzyń. Zrobił mi adaptacje jednak dostałem informację że sterownik hydrauliczny jest uszkodzony bo nie trzyma ciśnienia i jedynie to wymiana na nowy 3900 zł lub regenerowany za 2500 zł cena oczywiście bez robocizny.
Pytanie do grupowiczów czy ktoś miał identyczny problem. Chciałbym udać się do serwisu aby wgrali mi nowe oprogramowanie do sterownika ponieważ słyszałem że to była częsta przyczyna szarpnięć i nietrzymania ciśnienia jednak koszt wgrania nowego oprogramowania to koszt 450-600 zł.
Jestem z Krakowa może ma ktoś sprawdzony serwis lub miał identyczny problem. Dodam też że Skrzynia nie pokazuje żadnych błędów.
Dziękuję za pomoc !

Zdunciu
Nowicjusz
Auto: insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Konstancin-Jeziorna

Re: Wgranie nowego oprogramowania do skrzyni automatycznej AF40

Post autor: Zdunciu » 28 paź 2019, o 18:31

Witam,i jak rozwiazales problem??

rufusb
Nowicjusz
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2013
Miasto: Warszawa

Post autor: rufusb » 2 sty 2020, o 14:02

Miałem podobna sytuację - kupiłem Insignię A 2013r - przebieg ok 130000km w marcu i od początku coś mi nie pasowało w pracy skrzyni z 2 na 3 i z 3 na 4 - w górę i w dół zmiany były z "kopnieciem" . Zacząłem drążyć temat w ASO i przy okazji dowiedziałem się że moja Insignia podlegała akcji naprawczej polegającej na przeprogramowaniu ECU odnośnie pracy DPF (akcja darmowa) natomiast dowiedziałem sie przy tej okazji że były też wgrywane nowe programy do automatu jednak juz nie darmowe i sama diagnostyka czy mój samochód wymaga nowego programu kosztuje ok 400zł.
Ponieważ nie byłem pewien czy po porostu nie czepiam sie tej skrzyni (szkoda było 400zł) poprosiłem jedynie o nowy soft do DPF.
Jak wzięli mi furke na warsztat zagaiem mechaniora co będzie robił - powiedział że ma wgrać nowy program do dpf i nowy soft do ECU który obejmuje też starowanie skrzyni biegów (za free).
Wyjechałem z warsztatu "innym samochodem" - nie wiem jak wpłyneło to co robili na dpf natomiast praca skrzyni biegów to istna poezja. Oczywiście jest sporo samochodów których skrzynie pracują aksamitnie, jednak to jak zmieniła się praca napędu do niebo a ziemia. Żadnych szarpnięć, płynne zmiany biegów. Dobrze że to mi zrobili. Insignia poszła dwie klasy wyżej w komforcie pracy skrzyni.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 2 sty 2020, o 14:59

Są niektóre aktualizacje softu ECU z wymaganym obowiązkowym przeprogramowaniem softu skrzyni.
U mnie dla sterownika silnika jest taka (przypuszczalnie u Ciebie własnie taka była):
Aktualizacja kalibracji usunie problem generowania diagnostycznego kodu usterki P2453 modułu sterującego silnika. WAŻNE: Konieczne jest wykonanie procedury jednoczesnego przeprogramowania sterownika silnika z przeprogramowaniem sterownika skrzyni biegów.
DTC P2453 00: Diesel Particulate Filter (DPF) Differential Pressure Sensor Performance

Jeśli nie ma takiego kodu, to nie przeprowadzą aktualizacji

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”