--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuProblem z ręczną zmianą biegów w automacie
-
Jaackx
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia CT 4x4
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Lublin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
Problem z ręczną zmianą biegów w automacie
Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Insigni 2.0 cdti z 2011 roku, z automatyczną skrzynią biegów. Ostatnio podczas jazdy autostradą chcialem wypróbować reczną zmianę biegów. Przełączyłem z D na tryb +/- , i nie mogłem zredukować biegu na nizszy , jak również przełączyć na wyższy . Na wyswietlaczu pokazał sie komunikat "ręczna zmiana biegów niemożliwa" . W Signum takiego problemu nie miałem. Tiptronic działał bezproblemowo. Wydaje mi się , że taka sytuacja nie jest normalna. Błędów potencjalnych jeszcze nie znam , o ile jakieś będą. Jestem umówiony na techa po weekendzie. Czy ktoś miał podobny problem?
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Miasto: Mochowo
- Otrzymał piwo: 12 razy
Re: Problem z ręczną zmianą biegów w automacie
Po pierwsze, techem to w insigni nic nie sprawdzisz, musi być nowszy interfejs MDI i program GDS2.
Generalnie to zmiana sekwencyjna działa bez problemów. Nigdy nie miałem z tym problemów.
Są oczywiście pewne granice działania, np nie pozwoli wrzucić wyższego biegu przy zbyt niskiej prędkości, powiedzmy 5 przy 30 km/h, ale w normalnym zakresie obrotów na danym biegu nie ma problemów ze zmianą.
Generalnie to zmiana sekwencyjna działa bez problemów. Nigdy nie miałem z tym problemów.
Są oczywiście pewne granice działania, np nie pozwoli wrzucić wyższego biegu przy zbyt niskiej prędkości, powiedzmy 5 przy 30 km/h, ale w normalnym zakresie obrotów na danym biegu nie ma problemów ze zmianą.
-
Jaackx
- Nowicjusz
nie mam na myśli takich skrajnych przypadków. tylko normalna jazda , powiedzmy z prędkością 90 km/h i próba ręcznej redukcji na niższy bieg. co ciekawe jak samochód stoi i przełączę na sekwencję z M1 zmienia się na M2 ,czyli w jakiś sposób niby działa. podczas jazdy już nie
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
A jak na postoju wrzucisz manual, świeci się M1 i chcesz ruszyć, to co się dzieje?
-
Jaackx
- Nowicjusz
W chwili obecnej nie man tego jak sprawdzić. Auto ma spuszczony olej ze skrzyni(był czarno-mętny) i zrzucony rozrząd. Olej wyglądał na niewymieniany. Dodatkowo podczas powrotu do domu pokazał się błąd 6 biegu i komunikat sprawdź skrzynię biegów
- Rooff_
- Zapaleniec
Moim zdaniem brak możliwości ręczniej zmiany biegów wynika z błędu/awarii skrzyni. Dotyczy najprawdopodobniej biegów od 4 w górę. Tam jest kilka trybów awaryjnych w zależności od problemów wykrytych przez sterownik. Nie jestem specjalistą od tych skrzyń - przytaczam tylko to co kiedyś gdzieś przeczytałem w manualach do AF-40.
-
Jaackx
- Nowicjusz
To teraz kwestia czy wymiana oleju pomoże , czy też do końca ją zarżnie
- Rooff_
- Zapaleniec
Możliwe, że problemy są kwestią błędnie działającego sterowania (zaworki ciśnieniowe). Jeśli zaworek się przycina, bo dostał się tam jakis syf i uda się go wypłukać, to może być lepiej. Ale płukanie może też nanieść innych syfów, które są w skrzyni. O ile w ogóle są (to zależy od przebiegu i zużycia).
Z moich obserwacji wpisów na forum i na grupach fb to chyba nie kojarzę przypadku, że wymiana oleju (płynu ATF) w skrzyni cudownie ją uzdrowiła. Szczególnie jeśli przed wymianą występowały błędy skrzyni. Panuje opinia, że wymiana dynamiczna może spowodować pogorszenie działania, bo się właśnie wypłukują syfy i dostają do sterowania. Ale nie przypominam sobie też, że ktoś gdzieś napisał że u niego tak właśnie się stało. Wymiana statyczna raczej nie zaszkodzi pod warunkiem, że zaleje się właściwą ilość płynu. Po wymianie wypadało by też skasować adaptacje, jednak w przypadku występujących błędów skrzyni, instrukcje serwisowe wyraźnie tego zakazują.
Z moich obserwacji wpisów na forum i na grupach fb to chyba nie kojarzę przypadku, że wymiana oleju (płynu ATF) w skrzyni cudownie ją uzdrowiła. Szczególnie jeśli przed wymianą występowały błędy skrzyni. Panuje opinia, że wymiana dynamiczna może spowodować pogorszenie działania, bo się właśnie wypłukują syfy i dostają do sterowania. Ale nie przypominam sobie też, że ktoś gdzieś napisał że u niego tak właśnie się stało. Wymiana statyczna raczej nie zaszkodzi pod warunkiem, że zaleje się właściwą ilość płynu. Po wymianie wypadało by też skasować adaptacje, jednak w przypadku występujących błędów skrzyni, instrukcje serwisowe wyraźnie tego zakazują.
-
Jaackx
- Nowicjusz
Wymiany dynamicznej raczej nie zaryzykuję. Statyczna ,tysiąc lub dwa przyjadę jezeli się uda i znow wymiana.
ps. wiem że nie w temacie .ale czy aplikacja opl dtc reader jest w stanie odczytać faktyczny przebieg?
ps. wiem że nie w temacie .ale czy aplikacja opl dtc reader jest w stanie odczytać faktyczny przebieg?
- Rooff_
- Zapaleniec
Jeśli coś było kręcone i to z głową to nie - bo pozmieniano wszędzie. A jeśli było, ale bezmyślnie, to możesz porównać przebiegi z BCM i sterownika silnika. Dodatkowo, ale to już nie za pomocą ww. aplikacji, można odczytać przebiegi w innych miejscach, np. od wymiany/resetu DPF, ostatniej zanotowanej informacji o niskim ciśnieniu itp.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Wielu osobom się różnią, mimo że mają potwierdzone przebiegi. Co jakiś czas ktoś na forum o to pyta, ale nikt nie udzielił odpowiedzi dlaczego tak jest.
Dodano po 15 minutach 19 sekundach:
Znalazłem...
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 03#p122503
Do dzisiaj zrobiłem 22 000 km, a odczyt z silnika od tamtego czasu wzrósł tylko o kilka tysięcy. @dokia pisała, że również ma takie różnice i kilka innych osób.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
U mnie ta różnica wynosi kilkadziesiąt km, przy okazji zrobię zdjęcie.
Co do ręcznej zmiany biegów to jest ona zależna od obrotów silnika, na niskich obrotach nie pozwoli podnieść biegu na wyższy i odwrotnie, na dużych nie pozwoli zredukować na niższy.
Wyświetla wtedy komunikat że zmiana biegów niemożliwa.
Dodatek :
Co do ręcznej zmiany biegów to jest ona zależna od obrotów silnika, na niskich obrotach nie pozwoli podnieść biegu na wyższy i odwrotnie, na dużych nie pozwoli zredukować na niższy.
Wyświetla wtedy komunikat że zmiana biegów niemożliwa.
Dodatek :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2020, o 21:09 przez Zbyszek01, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jaackx
- Nowicjusz
to że jest zależna to wiem. mam jeszcze signum w automacie, którym jeżdżę ponad 9 lat. jednak nigdy nie miałem sytuacji z niemożliwością ręcznej zmiany biegów. co prawda signum 5 biegowy automat ,ale zawsze sekwencja działała. redukcje na niższy bieg i hamowanie silnikiem ,jak również płynne zmiany biegów na wyższy. wszystko ręcznie. Póki co Insia na podnośniku ,po wymianie oleju będę może ciut mądrzejszy. postaram się też wrzucić fotki z opl dtc i z zegarów , dla porównania przebiegu
Ostatnio zmieniony 22 lut 2020, o 10:57 przez Jaackx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Z opisu kolegi @Jaackx wynika, że wie jak to powinno działać, ale jest jakiś problem z prawidłową pracą.
@Zbyszek01, na twoim zdjęciu nie ma przebiegu z modułu BCM o którym pisałem.
Dodano po 7 minutach 9 sekundach:
Kolejny przypadek
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p124880
Dodano po 7 minutach 10 sekundach:
Następny
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p125759
Dalej nie szukam, bo jest tego naprawę sporo.
@Zbyszek01, na twoim zdjęciu nie ma przebiegu z modułu BCM o którym pisałem.
Dodano po 7 minutach 9 sekundach:
Kolejny przypadek
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p124880
Dodano po 7 minutach 10 sekundach:
Następny
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 60#p125759
Dalej nie szukam, bo jest tego naprawę sporo.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Dodatek z BCM
Wysłane z iPhone
Wysłane z iPhone
-
Jaackx
- Nowicjusz
witam ponownie. dzisiaj odebrałem samochód . zalany nowym olejem i ze skasowanymi błędami. nie wierzę w jakieś cudowne ozdrowienie skrzyni ,ale po przejechanych dzisiaj 150 kilometrach ,nic złego się nie dzieje. żadnych błędów , sekwencja również działa. jedyne co to haczący czasami lewarek. nie przechodzi płynnie podczas zmiany z P na D lub R. czy to w jakiś sposób regeneruję się lub smaruje wybierak?jeżeli chodzi o przebieg auta, mam dwa różne odczyty. i to grubo różne.
- Rooff_
- Zapaleniec
O ile się nie mylę, to licznik pobiera przebieg z BCM. Jeśli tak jest i zakładając, że moduł silnika nie był wymieniany, to wygląda na to jakby przebieg był "wynegocjowany" 
-
Jaackx
- Nowicjusz
Rooff_ zgoda . licznik bcm zgadza się z zegarami. ale różnica z modułu silnika sięgająca 100K śmierdzi wałkiem . zlanego oleju było coś około 2.5 litra. świeżego weszło 4 l . może stąd błędy i niedziałający tiptronic?
-
Bartol
- Zapaleniec
- Miasto:
Jeśli przebieg BCM podciągniemy w górę o zagubione 100 000 km to różnica wyniesie kilkaset kilometrów jak u kolegi @Zbyszek01 i wtedy by się zgadzało 
@dokia, jeśli dobrze pamiętam to również pytałaś różnicę pomiędzy danymi. To było w temacie dot. twojej lalki?
@dokia, jeśli dobrze pamiętam to również pytałaś różnicę pomiędzy danymi. To było w temacie dot. twojej lalki?