--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sprzęgło B20dth ślizga

ODPOWIEDZ
markrk
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Sprzęgło B20dth ślizga

Post autor: markrk » 3 paź 2021, o 11:51

Insignia A 2017 silnik b20dth przebieg 85 tyś jazda przeważnie autostrady, auto kupiłem z przebiegiem 16 tyś jak miało 6 miesięcy tak więc przebieg oryginalny.
Sprzęgło ślizga tylko po zmianie z 5 na 6 bieg przy wyższych prędkościach, czyli zmiana z 5 na 6 dodanie gazu i obroty rosną o 200-300 i dalej ciągnie już normalnie, w przypadku łagodnego dodania gazu jest ok.
Jak już jest 6 bieg tak ok 10 sekund można wciskać gaz do oporu nawet po zwolnieniu prędkości auto przyspiesza i nie ma już efektu ślizgania, uslizgi występują tylko po zmianie biegu i dodaniu gazu mocniej ale tylko przez ok 10 sekund po zmianie biegu jak się odczeka z mocniejszym wciśnięciem to już jest ok.
Wyczytałem że problem jest ze sprzęgłem ale w insigni B łącznie z komunikatem u mnie żadnego komunikatu nie ma.
Tarcza z dociskiem i wysprzeglik pewnie do wymiany ale dlaczego po chwili uślizg sprzęgła już nie występuje?
Płyn wymieniłem, odpowietrzyłem wycieku z simeringu nie ma wszystko suche, mam wrażenie jakby coś tam się przycieralo i docisk może wraca z opóźnieniem lub pompa sprzęgła po zwolnieniu pedału trzyma ciśnienie ?

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Sprzęgło B20dth ślizga

Post autor: kecraminsignia » 3 paź 2021, o 11:57

Miałem podobnie tylko w A20DTH. Też miałem wymieniać wysprzeglik, gdyż tak zalecił mechanik. Zmieniłem jednak styl jazdy i jeździłem sporo po mieście. Naprawiło się samo. Teraz już nie ma problemu.

Wysłane z mojego Nokia 6310i przy użyciu Tapatalka

mr.henio
Użytkownik
Auto: Insignia A 2.0
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto: Kartuzy
Postawił piwo: 13 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

Re: Sprzęgło B20dth ślizga

Post autor: mr.henio » 29 paź 2021, o 16:53

To i u mnie w B20 DTH podobnie. Z tym, że... sytuacja miała miejsce po Raz pierwszy rok temu podczas wycieczki na południe, trochę się przestraszyłem, bo nie wiedziałem co to. Ale wróciłem do domu, i najwięcej nic się nie działo, dokładnie przez rok się nie działo. Miesiąc temu wypad na południe i na trasie znowu to samo, po tem jeszcze kilka razy po powrocie i dalej cisza.... czyli u mnie ewidentnie tylko podczas dłuższej intensywnej jazdy ma to miejsce, obecnie podczas jazdy do pracy itp. "ślizg" nie występuje. Więc chyba nie ma co narazie się przejmować, poczekam aż będzie się powtarzać przy codziennej jeździe i wtedy bedzie trzeba wymienić kompletne sprzęgło.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”