--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ćwierkanie / stuki na biegu jałowym f40

ODPOWIEDZ
yooro
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2015
Miasto:

Ćwierkanie / stuki na biegu jałowym f40

Post autor: yooro » 19 gru 2021, o 18:53

Cześć,
Z serii archiwum x - isia a20dth 2.0cdti 160km (rok 2010). Ogólnie nic się nie dzieje gdy auto jedzie lub jest na biegu. Natomiast jak jest na luzie to to jakby coś metalicznego latało. Gdy wciskam sprzęgło to dźwięk ustaje. Teraz przeszło bardziej w fazę ćwierkania. Mechanik trochę wróży że to albo skrzynia do remontu albo dwumasa. Co myślicie?
Tutaj link jak to ćwierka + słychać jak ustaje gdy wciskam sprzęgło i po chwili wraca gdy puszczam sprzęgło.
Auto ma 290 przejechane, przy 200 robiłem dwumas i sprzęgło.

Awatar użytkownika
Fede
Użytkownik
Auto: czarny sedan, 205KM
Rok produkcji: 2009
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Ćwierkanie / stuki na biegu jałowym f40

Post autor: Fede » 21 gru 2021, o 22:25

Mam ten sam silnik, 2009 rocznik, przebiegu ponad 315kkm i takie "ćwierkanie" występuje u mnie od kilkudziesięciu tysięcy km, z tą różnicą, że nie ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Komplet sprzęgła również robiłem z 70-80kkm temu.
Ja mówiąc szczerze nie wiązałem tego ze skrzynią biegów, bardziej z jakąś luźną osłoną albo czymś latającym luźno w wydechu - po wizycie w kanale i poruszaniu właśnie wydechem udało się uzyskać podobny dźwięk. Zjawisko nasila się w miarę rozgrzewania się auta - im cieplejsze, tym mocniej ćwiergoli, najbardziej słychać to w korkach, przy zbyt szybkim puszczaniu sprzęgła bez gazu, kiedy auto wpada w wibracje, jakby nagrzany metal wpadał mocniej w rezonans, nie wiem. Miałem jeszcze wcześniej pomysł, że może to właśnie dwumas tak hałasuje, ale póki co czekam, aż padnie całkiem, nie chce mi się sprawdzać w ciemno :D
Nie wiem czy coś Ci to pomoże ;)

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Re: Ćwierkanie / stuki na biegu jałowym f40

Post autor: pawel_insignia » 5 gru 2022, o 11:43

Panowie udało wam sie cos z tym zrobić? co to było? ja mam podobna przypadłość.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów”