--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Poziom płynu chłodniczego a temperatura powietrza

ODPOWIEDZ
neled80
Nowicjusz
Auto: Insignia Sports Tur.
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: Swarzędz

Poziom płynu chłodniczego a temperatura powietrza

Post autor: neled80 » 5 gru 2019, o 20:53

Witam serdecznie,

Mam Insignia 2013 r. 2.0 D 163 km. Mój problem tak myślę, a może to mój wymysł wiąże się z poziomem płynu chłodniczego. Autko mam pół roku i jakoś większych problemów nie doswiadczam z wyjątkiem jednego tzn. sprawdziłem poziom płynu w zbiorniczku wyrownawczym był ok 1,5 cm poniżej przełożenia czyli minimum. Dolalem troszkę powyżej i teraz regularnie sprawdzam poziom. I właśnie obserwuje spadek (1 mm) na jakiś czas. Tylko, że obecnie temperatura powietrza też spada. Pytanie czy poziom płynu może się zmieniać w zależności od temperatury powietrza? Proszę o porady, za które z góry dziękuję. Dodam, że próbowałem obserwować czy mam jakiś wyciek (oczywiście po przestudiowaniu forum) i nic na moje oko nie widać. Jednak ten 1,czy 2 mm mnie martwi.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Re: Poziom płynu chłodniczego a temperatura powietrza

Post autor: rataj73 » 5 gru 2019, o 21:04

Zauważ że płyn chłodniczy w niewielkich ilościach odparowuje. Przyjmuje się jako normę ok 5% ubytku rocznie czyli ok 300 ml . Jeżeli więcej nie dolewasz to nie bierz do głowy.

neled80
Nowicjusz
Auto: Insignia Sports Tur.
Rok produkcji: 2013
Miasto: Swarzędz

Post autor: neled80 » 5 gru 2019, o 21:16

Dziękuję za poradę, znaczy się ten 1 czy 2 mm raz dolalem. Było to dosłownie kieliszek lub dwa płynu chłodniczego do poziomu który był. Teraz minęło może że 2 miesiące i znowu musiał bym te dwa kieliszki płynu dolać. Przejechałem może jakieś 400 km wokół komina jak to się mówi. I dlatego tak dociekam.

Dodano po 3 minutach 18 sekundach:
A jeżeli mogę zapytać. Jak u Ciebie z tym poziomem płynu? Też coś tam dolewasz? Na forum pełno o ubytkach i usterkach z tym związanych że szukam może nieistniejacej dziury w całym. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 5 gru 2019, o 21:33

Pisał przecież że nie bierz sobie do głowy ;)
Ja za prawie trzy lata dolałem jakieś 0,7 litra do auta tak na oko . A mam w aucie dwa zbiorniczki ;)

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 6 gru 2019, o 09:47

A ja sie zorientowałem, że nie mam płynu w małym zbiorniczku po odgłosach spod maski, chociaż nie od razu. A to chyba chłodzenie małego turbo. W każdym razie nic się nie stało, a przyczyną przetarcie na wężu.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 6 gru 2019, o 13:53

@fuli - to jest zbiorniczek wyrównawczy od chłodnicy małej turbiny ;)

A co do samego ubywania płynu - dopóki jest to w takich ilościach jak pisze twórca tematu, to się nie ma co przejmować. Dopiero jak będzie kałuża pod autem, albo w spalinach zapach płynu chłodzącego, to wtedy można szukać i się stresować. A tak to flaszka w domu lub w aucie i comiesięczna kontrola płynów ustrojowych ;)

Co do związku temperatury z objętością płynu - to oczywiście jest, zgodnie z zależnością pV/T=constans :)
Ostatnio zmieniony 6 gru 2019, o 13:53 przez Rooff_, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 6 gru 2019, o 14:01

@Rooff_, z tym constansem przesadziłeś bo nie każdy może rozumieć NASZ język, tj język fizyków 🤗🥰

Iloczyn ciśnienia i objętości jest po prostu proporcjonalny do temperatury, ale dla stałej ilości substancji. Zakładając, że stałe jest ciśnienie to wraz ze wzrostem temperatury wzrośnie objętość i ciecz wylezie jak ma gdzie tzn gdy jest nieszczelność, ale wtedy ta zależność już nie będzie spełniona, bo będzie inna ilość tej substancji skoro wylezie. A jeśli zbiorniki są szczelne, to przy wzroście temperatury wzrośnie w nich ciśnienie.
Radio 357 :)

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”