--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlimatyzacja słabo chłodzi
-
piter410
- Forumowicz
- Auto: opel insignia 2014
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Pruszków
Re: Klimatyzacja słabo chłodzi
Koledzy a czy ktoś zna rozmiar uszczelek tych przy sprężarce co wchodzą te rurki, i gdzie to można kupić w okolicach warszawy
-
adiuszkaaa
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 130
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 1 raz
Panowie mam mały problem może ktoś już przerabiał i mi poradzi coś. Dla jasności isia 2.0 diesel 130km z 2009r HB. Problem jest taki że słabo mi chłodzi klima. Teraz gdy jest 33 stopnie na zewnatrz ledwo wieje zimnym powietrzem. Z rana jak termometr pokazuje około 23 stopnie to chłodzi fajnie a przy 33 stopniach nie daje rady. Byłem na nabiciu klimatyzacji i test szczelności przeszedł prawidłowo. Czynnika mi dobili do max i nie mam pomysłu już co robić dalej
. Błędów także żadnych nie pokazuje. POMOCY bo sie ugotuje
.
Jeszcze dodam że przy upałach muszę przejechać z 5 km żeby zaczeło wiać zimniejszym powietrzem bo po odpaleniu wieje gorącym, a w zimniejsze dni około22stopnie wieje zimniejszym od razu. Klimy teraz wgl nie wyłączam. Ale chce jakoś podnieść jej sprawność bo siedzę w aucie i sie pocę
.
Jeszcze dodam że przy upałach muszę przejechać z 5 km żeby zaczeło wiać zimniejszym powietrzem bo po odpaleniu wieje gorącym, a w zimniejsze dni około22stopnie wieje zimniejszym od razu. Klimy teraz wgl nie wyłączam. Ale chce jakoś podnieść jej sprawność bo siedzę w aucie i sie pocę
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
U mnie w poprzednim aucie tak było - problem był w zawalonym filtrze kabiny, po wymianie na nowy o mało mnie nie zamroziło. A u Ciebie jak z tymi filtrami? dawno wymieniane?
Radio 357 :)
-
Szwagier
- Użytkownik
- Auto: Opel insignia A
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Łuków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
U mnie też słabo chłodzi jak u kolegi powyżej. Filtr wymieniłem około miesiąc temu więc to nie to. Poczytałem temat od początku i muszę karcherem przemyć chłodnice a ewentualnie pomyślę o izolacji przewodów od klimy. Na razie pomaga wciśnięcie nawiewu na szybę przednią bo mam wrażenie jakby wtedy najlepiej wiało zimnym powietrzem z klimy.
- lcr
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ruda Śląska
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
U mnie po serwisie klimy, przy tych wysokich temperaturach, w pierwszym momencie czuć spaliny w samochodzie zaraz po odpaleniu. Trwa to tylko chwilkę, ale wystarczająco mnie to denerwuje, żeby coś z tym zrobić.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
-
gpawel
Ja jutro jadę na serwis klimy bo też słabo chłodzi, nawet bardzo słabo nawet na LOW. Aż strach będzie zostawić te pewnie 4 stówki...
Kupiłem tez filtr kabinowy węglowy dziś za 29 PLN, wymienię za radą naszej nastki @dokia
Kupiłem tez filtr kabinowy węglowy dziś za 29 PLN, wymienię za radą naszej nastki @dokia
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Miałem podobnie. Wyszedł delikatny wyciek czynnika na wężu. Zakucie na nowo, uzupełnienie czynnika i 470 zł pomogło
-
gpawel
Póki co wymieniłem filtr kabinowy, oto jak wygląda po jednym sezonie (produkcja wrzesień 17, założony pewnie październik - listopad lub początkiem 18) i jak wygląda ale... niemiec MANNA założył 

-
gpawel
zamiast tego ze zdjęć? a waty napchałem żeby w zimie było cieplej 
a na poważnie to kupiłem filtr Filtrona węglowy za 29 PLN
a na poważnie to kupiłem filtr Filtrona węglowy za 29 PLN
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
No pytam bo coś w filtrze masz napchane centralnie. Ja chyba tak nie mam
-
gpawel
A to jakiś kawałek "metki" która była przyklejona do okładziny schowka jak go wyjąłem. A że akurat sprzątałem bo mam na tym punkcie fioła - w aucie nie mam żadnego ziarenka piasku
to wywaliłem i to.
Swoją drogą ktoś w Oplu nieszablonowo wymyślił to umiejscowienie filtra. Zawsze wymieniałem spod maski filtr który był pod podszybiem.
Swoją drogą ktoś w Oplu nieszablonowo wymyślił to umiejscowienie filtra. Zawsze wymieniałem spod maski filtr który był pod podszybiem.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Wg mnie bardzo nietuzinkowo, co mnie doprowadziło do zawrotów głowy bo mi patałachy kable poplątali i odebrali napięcie w jednym.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
VC miała na podszybiu, w Insignii też nie jest źle, za to w Astrze G jest "fajnie" (za schowkiem, pionowo i jeszcze ciężko wchodzi), w H jest niewiele lepiej
-
adiuszkaaa
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 130
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Rzeszów
- Postawił piwo: 1 raz
Wymieniłem filtr kabinowy i dalej nic sie nie zmieniło. Włożyłem filtr węglowy. A problem słabej klimy pozostał.
Dodano po 3 minutach 58 sekundach:
Dodano po 3 minutach 58 sekundach:
Norbi możesz podesłać który to wąż i gdzie sie mniej wiecej znajduję to pooglądam go i zobacze czy u mnie nie ma czasem nie ma delikatnego wycieku. Chociaż Patrzyłem ostatnio z 15 minut na wszystkie wężyki od klimy na tyle ile mogłem zobaczyć z góry i nic nie znalazłem .
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Nie wiem czy ma sens ,bo porównałem u siebie i w benzynie jest całkiem inaczej niż w dieslu.Ale postaram się jutro zrobić
-
gpawel
Ja wymieniłem dziś filtr ale też bez zmian, w sobotę jadę na nabicie i test szczelności. Ceny spoko? dajcie znać!
Podłączenie do maszyny: 80 PLN
Test szczelności: 30 PLN
Uzupełnienie czynnika: 35 PLN za każde rozpoczęte 100g czynnika
Podłączenie do maszyny: 80 PLN
Test szczelności: 30 PLN
Uzupełnienie czynnika: 35 PLN za każde rozpoczęte 100g czynnika
-
dziadziol6
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
2.0 cdti Klima nie działa
Witam mam problem z klimą .Jakiś czas temu przestała chłodzić a że upały się zaczynają trzeba działać .Co zrobiłem .
Sprawdziłem bezpiecznik 31 -OK
Sprawdziłem do sprężarki plusowy kabel jest żółty z niebieską kreską odczyt z miernika 5.53
drugi kabel jest brązowy z zielonym paskiem i jest przejscie..
Kostka przy sprężarce brak uszkodzeń .
Kostka pod lewym nadkolem OK.
po podpięciu pod opcoma brak błędów.
Dane z bloków pomiarowych .
Czujnik cisnienia po stronie wysokiego cisnienia układu klimatyzacji 1.35V klima wyłączona , i 1.73V klima włączona.
Czujnik cisnienia po stronie wysokiego cisnienia układu klimatyzacji 1.015 kPa klima wyłączona ,1.338 kPa klima włączona.
Sprawdziłem też rurki od klimatyzacji na rozgrzanym silniku 90 stopni cienka rurka jest zimna ale nie lodowata a gruba jest
letnia .
Chłodnica klimy wizualnie nie widać wycieków ale sprawdzałem to tylko wzrokowo po zdemontowaniu zderzaka .
Co zle sprawdziłem co jeszcze sprawdzić??
Jak włączona jest śnieżynka to słychać takiego świerszcza delikatnego po wyłączeniu śnieżynki cisza.
zbyt mało czynnika czy coś innego ?
Co dam radę sam posprawdzać czy zrobić wolę sam zrobić tak że ktoś kto się zna proszę o podpowiedzi
Sprawdziłem bezpiecznik 31 -OK
Sprawdziłem do sprężarki plusowy kabel jest żółty z niebieską kreską odczyt z miernika 5.53
drugi kabel jest brązowy z zielonym paskiem i jest przejscie..
Kostka przy sprężarce brak uszkodzeń .
Kostka pod lewym nadkolem OK.
po podpięciu pod opcoma brak błędów.
Dane z bloków pomiarowych .
Czujnik cisnienia po stronie wysokiego cisnienia układu klimatyzacji 1.35V klima wyłączona , i 1.73V klima włączona.
Czujnik cisnienia po stronie wysokiego cisnienia układu klimatyzacji 1.015 kPa klima wyłączona ,1.338 kPa klima włączona.
Sprawdziłem też rurki od klimatyzacji na rozgrzanym silniku 90 stopni cienka rurka jest zimna ale nie lodowata a gruba jest
letnia .
Chłodnica klimy wizualnie nie widać wycieków ale sprawdzałem to tylko wzrokowo po zdemontowaniu zderzaka .
Co zle sprawdziłem co jeszcze sprawdzić??
Jak włączona jest śnieżynka to słychać takiego świerszcza delikatnego po wyłączeniu śnieżynki cisza.
zbyt mało czynnika czy coś innego ?
Co dam radę sam posprawdzać czy zrobić wolę sam zrobić tak że ktoś kto się zna proszę o podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 19 cze 2019, o 00:08 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów.
Powód: Post przeniesiony. Nie zakładaj niepotrzebnie nowych tematów.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Objawy pasują do małej ilości czynnika. Przejrzenie wzrokowo może nic nie dać, jeżeli nie masz światła UV + specjalnych okularów (warunek to klima nabita z kontrastem)
Wycieki mogą być na chłodnicy (chyba najczęściej), kompresorze, łączeniach, a nawet parowniku (w VC miałem) czy przejściu przez ścianę grodziową.
Wycieki mogą być na chłodnicy (chyba najczęściej), kompresorze, łączeniach, a nawet parowniku (w VC miałem) czy przejściu przez ścianę grodziową.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Biorąc pod uwagę wskazania ciśnienia po włączeniu klimy - to nie ma ciśnienia roboczego. Najpewniej nie ma w ogóle czynnika.
Na ten moment nie pamiętam jakie dokładnie powinny być wskazania ciśnienia, ale coś mi się w głowie kołacze, że to było powyżej 10 kPa, albo 30 kPa? W każdym razie dużo więcej niż u Ciebie.
Na ten moment nie pamiętam jakie dokładnie powinny być wskazania ciśnienia, ale coś mi się w głowie kołacze, że to było powyżej 10 kPa, albo 30 kPa? W każdym razie dużo więcej niż u Ciebie.
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)