--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuNieprzyjemny zapach
-
przemoo2701
Re: Nieprzyjemny zapach
U mnie odgrzybianie 2x ozonem i raz ultradzwiekami nie pomogło, wymiana filtra przy okazji też nie, śmierdzi po wyłączeniu klimy, gdzie szukać rozwiązania?:-S
wydrapane w Z1 compact
wydrapane w Z1 compact
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Parownik kolego, parownik. Kilka razy już pisałem, ale powtórzę. Zbiera się na nim kurz, wilgoć i inne różne brudy. Jeśli narośnie tego gruba warstwa, to żadne ozonowanie nic nie da. Tzn. na chwilę będzie lepiej, ale zaraz grzyby i bakterie powrócą. Trzeba fizycznie usunąć te zanieczyszczenia, na bieżąco dbać o klimę a problem nie powróci. Jak dostać się do parownika znajdziesz na forum, dodatkowo warto sprawdzić odpływy wody ze skroplin.
-
przemoo2701
Odplywy raczej drozne bo po wyłączeniu na postoju pozostaje po mnie "plamka" wody, sprawdzę ten parownik.
wydrapane w Z1 compact
wydrapane w Z1 compact
-
switek3
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A16XER
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Czy ten zapach o którym piszecie, to zapach takiej wilgoci? Bo ja jestem właśnie po serwisie klimy (nabicie, ozonowanie, wymiana filtra itp). I czuć teraz wilgocią po pierwszym uruchomieniu (krótkim klimy). Nawet przy wyłączonej klimie. TO nie jest smród, tylko taki dziwny wilgotny zapach
- pjoter1
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
Po ozonowaniu jest taki specyficzny zapach, który może się utrzymywać parę dni. Poczekaj 2-3 dni i jak nie minie, to będziesz musiał albo na reklamacje jechać, albo spróbować innych metod.
Opanowanie daje najlepsze rezultaty jak je robisz w kilku seriach.
Opanowanie daje najlepsze rezultaty jak je robisz w kilku seriach.
-
switek3
- Użytkownik
- Miasto:
Ozonowanie i odgrzybianie miałem chyba z miesiąc temu i ten zapach ozonu już wyleciał. Ale klimę użyłem po raz pierwszy ze względu na pogodę 
- Putridum
- Użytkownik
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ozon nie daje zapachu, jak Ci odgrzybiali chemicznie to zapach będziesz mieć, mi ostatnio odgrzybiali parownik, ozonowali klimatyzację i udrażniali odpływ skroplin i zapach był dosłownie dwa dni.
-
switek3
- Użytkownik
- Miasto:
Włączyłem klimę na auto i na 20-21 (ze względu na pogodę) i nic nie czuć. Jak myślicie - już nic nie będzie?
- Putridum
- Użytkownik
Jak wyżej pisałem zapach po odgrzybianiu chemicznym utrzymuje się około 2 dni
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
Ozonowanie jest do d..... i tyle. Jak ma się czyścić, to tylko tradycyjnie chemią. Po samym ozonowaniu "skarpeta" wraca
Sprawdzone kilka razy.
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Przeczytaj proszę mojego posta (trzeci od góry) - jakbyś nie widział to http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... =20#p68677switek3 pisze:Ja wyżej pisałem - ozonowałem miesiąc temu
-
switek3
- Użytkownik
- Miasto:
Przeczytałem. I dodałem, że już nie mam żadnego zapachu. Przejechane 500km - na klimie i bez.
-
przemoo2701
- Putridum
- Użytkownik
Każda jedna - jak masz grzyba na parowniku to ozonowanie ci nic nie da tylko chemia
-
przemoo2701
Być może jeszcze nie miałem grzyba, zazwyczaj jeśli raz 30 min nie Pomorze to drugie40 napewno
wydrapane w Z1 compact
wydrapane w Z1 compact
-
Daniel81
A ja mam inny problem. Wszystko jest ok zarówno przy włáczonej klimie jak i wyłàczonej. Natomiast moment po włáczeniu obiegu zamkniętego czuć paskudny zapach. Nie wilgoci takiej jak w mokry dzień po wyłáczeniu klimy tylko jakiś taki jakby mokrego gaszonego popiołu... Co to moze byc? Zakładam że gdyby to filtr to by capiło i na obiegu otwartym.
-
robert j
- Forumowicz
- Miasto:
Z tym częstym ozonowaniem to tak nie szalejcie bo ma ono też negatywny wpływ ,najbardziej na pulpit i resztę plastików. Na grzyba na parowniku to tylko chemia bezpośrednio. W Insignia jeszcze macie taki piękny dostęp do parownika, łatwa i przyjemna robota.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
- supi
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Miasto:
Panowie jak jest skarpeta w powietrzu, to trzeba się brać chemicznie za parownik. Nic innego nie przyniesie efektu. Ostatnio przy wilgotnych dniach zacząłem czuć skarpetki przy załączeniu klimy. Dziś zdemontowałem schowek, wymieniłem filtr i korzystając z rozebranego autka piankę do czyszczenia klimy zaaplikowalem bezpośrednio na parownik. Jest do tego owalny otwór technologiczny ok. 10cm pod czujnikiem bodaj temperatury. Tam taka zatyczka jest. Koszty: filtr Filtrona węglowy 60zł oraz spray z pianki z sondą za 28zł. Efekt gwarantowany. Po aplikacji zaślepka wraca na miejsce , auto odpalam i klima na 1 bieg. Po ok. 20min jest super. Robota na ok. 40min razem z kawą/browarem. Raz do roku nie zaszkodzi. A ten spray ma 400ml i starczy na dwa.....może trzy razy. W opakowaniu Filtrona jest instrukcja obrazkowa demontażu schowka i wymiany. Na marginesie poza zdjęciem schowka jeszcze zdjalem prawą dolną dyszę nawiewu, aby nie przeszkadzała w aplikacji siuwaksu.