--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuChłodnica klimatyzacji
-
gzandar
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Re: Chłodnica klimatyzacji
U mnie jak sprawdzali to twierdził że jak nabił 15 bar azotu i jest dziura w chłodnicy to będzie świstać i nie ma opcji żeby była taka małą żeby ciśnienie się trzymało bez żadnych zmian przez 20 min. Jak schodzi tak powoli to mówił że pewnie mikro nieszczelność na którymś łączeniu... Ogólnie w jego teorii jak poszukam z ultrafioletem, jak zejdzie, to na pewno znajdę. W sumie nie jestem pewny przy takich mikro nieszczelnościach.
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Jestem umówiony na 19.04, chłodnica kupiona, ale mają jeszcze sprawdzić czy aby na pewno to ona. Twierdzi, że znajdą nieszczelność.
-
Damiano
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: PT
- Otrzymał piwo: 2 razy
Dzisiaj byłem na sprawdzeniu szczelności.
Zrobili kontrast i chłodnica klimatyzacji ma nieszczelność na samym dole. Nadaje się do wymiany.
" Gość od klimy" zaśpiewał mi 600 PLN z wymianą na gotowo.
Czy samemu można ją wymienić bez problemu czy trzeba się namęczyć ? Trzeba zapewne zdjąć zderzak ?
Zrobili kontrast i chłodnica klimatyzacji ma nieszczelność na samym dole. Nadaje się do wymiany.
" Gość od klimy" zaśpiewał mi 600 PLN z wymianą na gotowo.
Czy samemu można ją wymienić bez problemu czy trzeba się namęczyć ? Trzeba zapewne zdjąć zderzak ?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Jeśli wymienia na nową i do tego firmową (nie chiński zamiennik), dając jeszcze gwarancję, to te 600 zł nie jest dużo. Możesz wymienić sam (nie jest to specjalnie skomplikowane), ale potem i tak jeszcze raz trzeba sprawdzić szczelność i cały system, a tego sam już nie zrobisz...
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Sama wymiana pewnie nie jest skąplikowana, ale pamiętaj że później musisz tą klimę jeszcze nabić. Jeśli 'na gotowo' oznacza wymianę z ponownym nabiciem, to sobie przelicz czy nie wyjdzie Ci na to samo jak kupisz i wymienisz sam, a później będzisz musiał jechać zapłacić za napełnienie.
Niestety te 600 zł to nie wygląda, że chcą Ci założyć coś porządnego, tylko raczej chiński zamiennik. Jak czytałem różne opinie w internetach to większość odradza najtańsze zamienniki.
Niestety te 600 zł to nie wygląda, że chcą Ci założyć coś porządnego, tylko raczej chiński zamiennik. Jak czytałem różne opinie w internetach to większość odradza najtańsze zamienniki.
-
Damiano
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: PT
- Otrzymał piwo: 2 razy
To jaką chłodnicę polecacie aby trochę wytrzymała ? Ktoś z Was wymieniał samemu ,dużo roboty ?
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
To nie marka skraplacza jest tu problemem tylko jego usytuowanie, poprzez duże wloty powietrza w zderzaku to właśnie chłodnica klimy dostaje po d najbardziej, ja w swojej znalazłem kilkanaście kamyczków które były w nią powbijane (a po szutrach nie jeżdżę), mnóstwo owadów (norma) i szkielet wróbla
Sama wymiana nie jest skomplikowana bo skraplacz siedzi na zatrzaskach i tylko się go wypina po odkrecęniu rurek. Niestety najwiecej zabawy jest z odkrecęniem śrób na połączeniach bo wiadomo aluminium się utlenia i "łapie" śróbę. U mnie górne poszło bez problemu za to na dole musiałem uciąć śróbę. 
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Wnuk
- Nowicjusz
- Auto: SportsTourer EcoFlex
- Miasto: Góra Kalwaria
Cześć
Trudno jest zdemontować intercooler? Trzeba demontować chłodnice klimatyzacji?
- Dan
- Użytkownik
Łatwo, tak trzeba ale jest wszystko na zatrzaskach
Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka
-
Wnuk
- Nowicjusz
Dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź.
Rozumiem, że po tym zabiegu rozszczelnię układ klimatyzacji i będę musiał podjechać na napełnianie?
Rozumiem, że po tym zabiegu rozszczelnię układ klimatyzacji i będę musiał podjechać na napełnianie?
- Dan
- Użytkownik
Nie rurek nie odkrecasz, nie trzeba
-
Wnuk
- Nowicjusz
Serdecznie dziękuję.
Prawdopodobnie dziurawy intercooler. Odma przepuściła olej i wywaliło przez intercooler. Trzeba ogarnąć wszystko
Prawdopodobnie dziurawy intercooler. Odma przepuściła olej i wywaliło przez intercooler. Trzeba ogarnąć wszystko
- ZicO
- Forumowicz
- Auto: Insignia Biturbo
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
- Postawił piwo: 1 raz
Standardowa sytuacja klima przestała działać i jak zakładałem nieszczelność w chłodnicy.
Nie wiem czy to standard w Oplach czy ja mam takie szczęście ale w jednej astrze wymieniałem sprężarkę, w Vectrze chłodnicę, i w kolejnej astrze również chłodnicę.
Teraz przyszła pora na Insignię.
Wszystkie awarie właśnie w sezonie wiosennym, zastanawia mnie czy Ople mają taką przypadłość, czy jakoś wykonania chłodnic pozostawia wiele do życzenia.
Najlepsze, że hurtownia w której zaopatrują się moi mechanicy nie ma nic na stanie, odebrałem auto i czekam na nową dostawę.
W zeszłym tygodniu chłopaki wymienili coś koło 20 chłodnic.
Nie wiem czy to standard w Oplach czy ja mam takie szczęście ale w jednej astrze wymieniałem sprężarkę, w Vectrze chłodnicę, i w kolejnej astrze również chłodnicę.
Teraz przyszła pora na Insignię.
Wszystkie awarie właśnie w sezonie wiosennym, zastanawia mnie czy Ople mają taką przypadłość, czy jakoś wykonania chłodnic pozostawia wiele do życzenia.
Najlepsze, że hurtownia w której zaopatrują się moi mechanicy nie ma nic na stanie, odebrałem auto i czekam na nową dostawę.
W zeszłym tygodniu chłopaki wymienili coś koło 20 chłodnic.
-
gpawel
- ZicO
- Forumowicz
Jestem po wymianie i nie wiedziałem, że aktualnie czynnik klimatyzacji kosztuje miliony monet.
Czekałem aż się układ nabije i miałem chwilę, żeby pogadać - w zeszłym roku butla starego czynnika kosztowała 200-300zł, teraz trochę ponad 2000zł, praktycznie 10krotny wzrost ceny.
Za chłodnicę dobrej jakości zapłaciłem 400zł, czynnik całość ( nie miałem nic przez nieszczelność) 250zł i wymiana 200zł.
Wymiana wiąże, się ze ściąganiem zderzaka, w Vectrze chłodnica była demontowalna z poziomu maski.
Przy nowym czynniku R1234yf i dużych jego brakach niektóre zakłady wołają sobie 800-1200 zł za serwis z uzupełnieniem, a to wszystko przez przepisy unijne.
Czekałem aż się układ nabije i miałem chwilę, żeby pogadać - w zeszłym roku butla starego czynnika kosztowała 200-300zł, teraz trochę ponad 2000zł, praktycznie 10krotny wzrost ceny.
Za chłodnicę dobrej jakości zapłaciłem 400zł, czynnik całość ( nie miałem nic przez nieszczelność) 250zł i wymiana 200zł.
Wymiana wiąże, się ze ściąganiem zderzaka, w Vectrze chłodnica była demontowalna z poziomu maski.
Przy nowym czynniku R1234yf i dużych jego brakach niektóre zakłady wołają sobie 800-1200 zł za serwis z uzupełnieniem, a to wszystko przez przepisy unijne.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 263 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
No właśnie miał ten czynnik tak bardzo zdrożeć, uprzedzano mnie w moim serwisie rok temu. Jakoś im nie uwierzyłam, a to naprawdę już? Żałuję że nie uzupełniłam w grudniu 
Wszystko przez ekologię i fakt, że czynnik ten jest bardzo niebezpieczny dla środowiska i płacimy za ewentualne jego "zgubienie" w środowisku np podczas mechanicznego rozszczelnienia układu chłodzącego. Przy kolizjach aut z klimatyzacją nim wypełnioną powinny być specjalistyczne służby neutralizujące ową substancję, ale oczywiście tak nie robią, mimo że właśnie za tę obsługę pobierają opłaty podczas zakupu tego czynnika. Wynika to z dyrektyw obrotu substancjami niebezpiecznymi, płaci zawsze odbiorca końcowy, a opłaty są za to mega duże.
Ekologia nas gubi.
Wszystko przez ekologię i fakt, że czynnik ten jest bardzo niebezpieczny dla środowiska i płacimy za ewentualne jego "zgubienie" w środowisku np podczas mechanicznego rozszczelnienia układu chłodzącego. Przy kolizjach aut z klimatyzacją nim wypełnioną powinny być specjalistyczne służby neutralizujące ową substancję, ale oczywiście tak nie robią, mimo że właśnie za tę obsługę pobierają opłaty podczas zakupu tego czynnika. Wynika to z dyrektyw obrotu substancjami niebezpiecznymi, płaci zawsze odbiorca końcowy, a opłaty są za to mega duże.
Ekologia nas gubi.
Radio 357 :)
- ZicO
- Forumowicz
Dokia jak masz nieduży ubytek to skasują Cię za standardowy serwis klimatyzacji + koszt ewentualnego ubytku.
W niektórych zakładach w cenie serwisu jest 100g czynnika, i resztę dopłacasz.
Jeżeli klima działa to jest to sygnał, że ilość czynnika pozwala na jej pracę i nie powinno być tak źle.
W niektórych zakładach w cenie serwisu jest 100g czynnika, i resztę dopłacasz.
Jeżeli klima działa to jest to sygnał, że ilość czynnika pozwala na jej pracę i nie powinno być tak źle.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Wszystko u mnie działa, z tym , że ja zawsze uzupełniałam przed sezonem, a w tym roku jakoś tyle na głowie, że nie ogarnęłam. Poza tym wcześniej to mój pracownik w Avensisie wszystko ogarniał - ja tylko faktury zbierałam, ale Iśki mu nie daję , więc muszę sama pamiętać o tym, a niestety zapominam.
Oczywiście byłam świadoma, że tak ma to podrożeć po szkoleniu z dyrektyw obrotu substancjami niebezpiecznymi, które przejść musiałam rok temu z racji mojego zawodu, ale nie wierzyłam że tak szybko to wprowadzą w życie
a tu zonk... a liczniki nadal można cofać i to zgodnie z prawem, tj nie wbrew prawu 
Oczywiście byłam świadoma, że tak ma to podrożeć po szkoleniu z dyrektyw obrotu substancjami niebezpiecznymi, które przejść musiałam rok temu z racji mojego zawodu, ale nie wierzyłam że tak szybko to wprowadzą w życie
- ZicO
- Forumowicz
Dużo jest informacji na forach, że magicy sprowadzają czynnik z za wschodniej granicy, w teorii po nabiciu wszystko działa jak powinno, ale nie wiadomo jak długo bo nikt nie ma kontroli nad faktycznym składem.
To samo piszą o wprowadzaniu starego gazu do nowych instalacji, różni się olejem, w teorii działa, w praktyce mogą zacierać się kompresory.
To samo piszą o wprowadzaniu starego gazu do nowych instalacji, różni się olejem, w teorii działa, w praktyce mogą zacierać się kompresory.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
i to jest "oszczędność"
. Są rzeczy/sprawy na których nie powinno się oszczędzać. A te zza wschodniej granicy, gdy wierzysz "na słowo" że kupujesz to co chcesz kupić... to już wolę nie wypowiadać się co o takich ludziach myślę. A co do auta to też nie raz tu powtarzałam że jak ktoś chce oszczędzać to niech se kupuje piwo z Biedronki, a nie oszczędza na bezpieczeństwie swoim, wożonej rodziny czy innych użytkowników drogi, dlatego że jakieś parszywe druciarstwo stosuje. Nie stać kogoś na auto, to niech go nie ma, albo niech ma takie na jakie go stać.
Co do tego czynnika, to nie wiem jak Wam uzupełniają, ale w moim serwisie zawsze zabierają dowód rejestracyjny, spisują nr VIN do protokołu gdzie też są podane ilości wlanego tego czynnika z dokładnością do ułamka mililitra, ale to sporządza i podpisuje kierownik owego serwisu. I to powinno być właśnie tak księgowane, czyli rozchód każdego ml substancji niebezpiecznej. Ona naprawdę jest bardzo niebezpieczna, wystarczy przejrzeć kartę charakterystyki.

Co do tego czynnika, to nie wiem jak Wam uzupełniają, ale w moim serwisie zawsze zabierają dowód rejestracyjny, spisują nr VIN do protokołu gdzie też są podane ilości wlanego tego czynnika z dokładnością do ułamka mililitra, ale to sporządza i podpisuje kierownik owego serwisu. I to powinno być właśnie tak księgowane, czyli rozchód każdego ml substancji niebezpiecznej. Ona naprawdę jest bardzo niebezpieczna, wystarczy przejrzeć kartę charakterystyki.