--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Klimatyzacja słabo chłodzi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz
Auto: Opel Insignia '09
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: DWR

Re: Klimatyzacja słabo chłodzi

Post autor: Snpp » 19 cze 2016, o 20:32

Witam,

Mam problem z klimatyzacją.
Byłem u znajomego który zajmuje się m.in. serwisem klimatyzacji.
Zrobiliśmy wszystko zgodnie z w/w kolejnością, czynnik i olej był prawie na full, wycieków niby też nigdzie nie było.

Nie przyszło mi do głowy, żeby przed dopełnieniem wsłuchać się, czy w ogóle załącza się sprzęgło.
No i jednak się nie załącza.

Pytanie czy po podłączeniu pod komputer wskaże mi konkretną usterkę ?
Mój chiński OP-COM jest w drodze i nie wiem czy czekać na przesyłkę, czy podjechać i gdzieś podłączyć pod kompa.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 20 cze 2016, o 04:21

Nie słyszałeś zalączającego się sprzęgła i nie usłyszysz bo tu klima pracje trochę w inny sposób. Op-comem sprawdzisz czy po załączeniu klimy rośnie ciśnienie czynnika. Inny prostrzy sposób to na ciepłym silniku i wolnych obrotach obserwujesz chwilowe spalanie. Jak po włączeniu klimy , temp. na min. i dmuchawie na maxa spalanie wzrośnie o jakieś 0,5 l tzn że sprężarka bije.

Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz

Post autor: Snpp » 20 cze 2016, o 14:54

Zrobiłem ten test.
Na ciepłym silniku, min. temp. i max. nawiewu chwilowe spalanie wzrasta o 0.2 l/h po włączeniu klimy.
Robię ten test na postoju.

To oznacza, że sprzęgło się załącza i klima działa?

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 20 cze 2016, o 15:36

Jak spalanie rośnie to sprężarka pompuje tylko coś słabo bo u mnie na max to z0.8 wskakuje nawet na 1.5 więc aż 0,7 litra więcej. Trzeba sprawdzić opcomem ciśnienia wtedy będziesz miał jasność.

chomik82
Nowicjusz
Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
Rok produkcji: 2011
Miasto: Kraków

Post autor: chomik82 » 8 lip 2016, o 08:42

Panowie podłączę się ze swoim pytaniem. Jestem po teście szczelności klimy czynnikiem UV. Wyciek mam na kompresorze na łożysku w okolicach paska. Widać, że tam zbiera się czynnik. Ponoć uszczelki do wymiany. Pytanie czy ktoś wymieniał te uszczelki? Czy wymienić może trzeba cały kompresor?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 8 lip 2016, o 17:53

Najczęstszą przyczyną uszkodzenia kompresora jest jego rozszczelnienie lub uszkodzenie sprzęgła ewentualnie łożyska na kole pasowym. I tak raczej jest u ciebie. Pocieszające jest to, że te kompresory można regenerować i w niczym nie będą się różnić od nowego (no poza ceną oczywiście). Poszukaj w necie firmy regenerującej (najlepiej blisko siebie - odejdzie koszt przesyłki). Może się nawet uda i będą mieli taką samą sprężarkę już zregenerowaną. Dostaniesz na wymianę i nie będziesz musiał czekać. Sprawdź tylko ile dają gwarancji (minimum to 6 m-cy).
Uwaga! Jeśli sam rozbierasz, to pamiętaj aby zaraz po wymontowaniu zabezpieczyć przyłącza (problem wewnętrznej korozji).

chomik82
Nowicjusz
Auto: ASTRA J 2.0 CDTI 160
Miasto: Kraków

Post autor: chomik82 » 8 lip 2016, o 21:17

@IBZI, dzięki wielkie za odpowiedź. U gościa, który to stwierdził koszt naprawy to 300-350 zł. czyli uszczelnienie kompresora wymiana uszczelek, uzupełnienie czynnika i robocizna. Ponoć w 1 dzień jest to w stanie zrobić.
W przyszłym tygodniu jadę w jeszcze jedno miejsco polecone.

Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz

Post autor: Snpp » 8 sie 2016, o 17:49

rataj73 pisze:Jak spalanie rośnie to sprężarka pompuje tylko coś słabo bo u mnie na max to z0.8 wskakuje nawet na 1.5 więc aż 0,7 litra więcej. Trzeba sprawdzić opcomem ciśnienia wtedy będziesz miał jasność.
Kolego proszę podpowiedz jak dokładnie sprawdzić to anglojęzycznym Op-Com'em.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 8 sie 2016, o 18:21

W blokach pomiarowych klimatyzacji jest pomiar ciśnienia.
Przy unieruchomionym silniku powinno być ok 4-5 barów ale to zależy od temp. zewnętrznej bo jak będzie upalnie może być i 8 a jak w okolicy 0 to tylko 2 bary.
Po uruchomieniu silnika i klimatyzacji ciśnienie powinno rosnąć do ok 12 barów a w upały nawet do 18 bo chyba na tyle jest ustawione górne ciśnienie wyłączające sprężarkę.
Akurat teraz nie mam dostępu do opcoma to nie poprowadzę cię krok po kroku ale znajdziesz spokojnie. Jak nie dasz rady to w piątek mogę rozpisać ścieżkę dostępu.

Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz

Post autor: Snpp » 8 sie 2016, o 18:34

Termometr pokazuje mi 30'C.

Bez uruchomionego silnika pokazuje mi 9,1 Bar, a przy włączonej klimie na low i max nawiew zmienia się na 9,7.
Mówię o parametrze: "A/C High Side Pressure Sensor".

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 9 sie 2016, o 08:05

O to by znaczyło że czynnika mało. Co prawda ciśnienie jest tyle że się nie zmienia. Zobacz jeszcze przewody od klimy, od strony pasażera w komorze silnika idzie cienki aluminiowy (obok filtra powietrza) i on po chwili powinien być gorący a ten gruby trochę niżej zimny a wręcz lodowaty i po ok minucie dodatkowo mokry.
Gdy jest mało czynnika ale nie na tyle żeby już wyłączyć sprężarkę to po załączeniu klimy i dmuchawy na 1 powinno być słychać syczenie lub takie bulgotanie w okolicy schowka. Jeśli syczy dłużej niż p1,2 sekundy to mało czynnika na bank.

Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz

Post autor: Snpp » 9 sie 2016, o 13:51

Sęk w tym, że czynnika jest full. Pojechałem dobić czynnik do znajomego, bo właśnie klima nie chodziła i u niego się okazało że jest full. Musiałem przejść całą procedurę, tj. musiał mi spuścić czynnik i dopiero go dobic, wiec mam pewność, że klima jest dobita.

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec

Post autor: rataj73 » 9 sie 2016, o 14:03

To albo któryś z czujników walnięty i nie puszcza sprężarki, albo sama sprężarka zdechła. Nie rozbierałem w insigni ale we wszystkich autach jest podobnie, do sprężarki idzie kostka - dwa kable. Jak ją odłączysz to sprawdź czy na wtyczce masz napięcie.
A przewody wogóle nie robią się zimne ? Znajomy miał kiedyś przypadek że przycinał mu się zawór rozprężny i po chwili pracy klima poprostu zamarzała, nie chłodziła układu ale na zaworze i przewodach był lód.

Awatar użytkownika
Snpp
Forumowicz

Post autor: Snpp » 9 sie 2016, o 18:06

Chyba muszę podjechać do szpeni od klimy, bo sam tego nie ogarnę.

-- 5 wrz 2016, o 10:45 --

Dla potomnych z podobnym problemem:

Padł zawór rozprężny klimatyzacji.
Koszt zamiennika 120 zł.

Pozdrawiam

lukas0122
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto:
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukas0122 » 9 sty 2017, o 13:33

Witam.
Posiadam insignie 2.0 CDTI 160KM z klimą automatyczną jednostrefową. Mój problem polega na tym że mam bardzo duży przeskok między temperatura 18 a 19 stopni. Sprawa wyglada tak że jak ustawie klime na 18 stopni to ona dmucha takim zimnem jakby była ustawiona na LO. Wygląda to tak jakby klima od 19 stopni działała tylko prawidłowo. Latem jak ustawie na 19 stopni to fajnę schładza do tych 19, po przestawieniu na 18 nie da się wytrzymać z zimna. Za to zimą jeżeli w kabinie jest temperatura dajmy przykładowo -4 stopnie to po rozgrzaniu silnika do temp od której powinno lecieć letnie powietrze to klima ustawiona na 18 stopni wieje bardzo zimnym chłodem, od 19 stopni idzie ciepełko.

Obstawiam że to wina softu. Slyszałem że u nie których użytkowników insigni także pojawia się taki sam problem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 9 sty 2017, o 14:16

U mnie akurat jest OK (mam klimę dwustrefową), ale problem jest znany użytkownikom Insigni. Nie specjalnie pomoże tu aktualizacja softu (inna sprawa kto i gdzie Ci to zrobi). Przerabiałem to z jednym z Forumowiczów. Podmieniliśmy nawet czujnik temperatury, bo obstawialiśmy, że może wariować. Nic to nie dało. Pół dnia kombinowania i jedyne do czego doszliśmy, to fakt, iż wydaje się działać mniej skokowo przy włączonym zamkniętym obiegu powietrza oraz wyciągniętym filtrze powietrza (tym w schowku). No i jeszcze jedna sprawa. Wskazania ustawionej temperatury nijak się miały do temperatury rzeczywistej w samochodzie (nawet po godzinie chodzenia klimy). W każdym razie jeśli dojdziesz do czegoś, to daj znać na Forum. Pewnie wielu się przyda.

lukas0122
Nowicjusz
Auto: Insignia
Miasto:

Post autor: lukas0122 » 9 sty 2017, o 16:03

Walczyłem z tym całe lato i szczerze mówiąc już nie mam pomysłu więc doszedłem do wniosku że TTTM. W sumie nie przeszkadza mi to jakoś bardzo ale przycisk "AUTO" uważam za mało potrzebny i zmieniam sobie ustawienia manualnie wedle uznania.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 9 sty 2017, o 18:40

U mnie też AUTO jest mało przydatne. W normalnych autach po wciśnięciu auto sterownik dąży do jak najszybszego osiągnięcia zadanej temperatury. U mnie obroty zostają na 1. Natomiast gdy włączę odraszanie szyby przedniej wszystko reaguje normalnie.

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Poznań

Post autor: mxw » 9 sty 2017, o 18:57

To zależy jak ustawisz klimę w konfiguracji komfortu.

U mnie auto działa dobrze i przy zwiększaniu gałką różnicy temperatur zwiększa odpowiednio siłę nadmuchu, ale faktycznie - do odparowania auta np. w deszczowy dzień z 4 osobami na pokładzie może to nie wystarczyć (tył paruje i trzeba ręcznie ustawić wiatrak na wyższy bieg).

Także ja z auto jestem całkiem zadowolony - bo w sumie wiem kiedy można go włączyć, a kiedy nie.

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 9 sty 2017, o 20:18

Z tego co pamiętam to u mnie AUTO zamyka obieg zewnętrzny, czyli nie ma powietrza z zewnątrz. Nie wiem czy da się to zmienić w ustawieniach komfortu. Latem nie ma aż takiego problemu. Bo ustawiona na 20 - 21 st C klima daje radę. Najgorzej zimą i w deszczowe dni z odparowaniem szyb. Głównie przez ustawiany w AUTO obieg wewnętrzny.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”