--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Nieprzyjemny zapach

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Re: Nieprzyjemny zapach

Post autor: IBZI » 18 lut 2018, o 22:05

Może być K2, może być i inny. Skład zazwyczaj mają zbliżony. Ważne aby podać na parownik.

r00zg4

Post autor: r00zg4 » 3 kwie 2018, o 08:55

Panowie mam problem, pojechałem do aso ponieważ w aucie zarzucało zdechłą skarpetą, (dzień wcześniej wymieniłem filt kabinowy bez efektu) także zdecydowałem się na chemiczne odgrzybianie. 2 dni był spokój i aktualnie po zapaleniu auta czuć dalej skarpetę. Z tego co wyczytałem przyczyną parownik. I teraz pytanie, co dalej ? Jechać na reklamacje i kazać im ponowić chemię? czy to wystarczy czy trzeba zająć się tym parownikiem? Pytanie bierze się z faktu iż przy zwróceniu uwagi przed chemią na fakt iż warto sprawdzić parownik dostałem odpowiedz że wiąże się to z dodatkowymi kosztami ok 150 zł bo wpuszczają jakiś barwnik etc i sobie odpuściłem ponieważ uznałem to za zdzierstwo.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 3 kwie 2018, o 19:32

Jechać gdzie indziej lub wyczyścić parownik samemu. Na Forum opisane jest co i jak.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 11 kwie 2018, o 09:27

Moja Isia umówiona na odgrzybianie klimy za tydzień. Generalnie polecacie ozonowanie, czy odgrzybianie chemiczne, bo zostawili to do mojej decyzji.

lewis
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2009
Miasto:

Post autor: lewis » 11 kwie 2018, o 13:01

Ozonowanie układu klimatyzacji jest bardzo dobrym sposobem do systematycznego, corocznego czyszczenia wtedy, kiedy nie mamy nadmiernych problemów z zapachami. Oprócz samego parownika, oczyszczamy całe wnętrze samochodu.

Jeżeli jednak zapachy są stałe i uciążliwe to ozonowanie pomoże na chwilę. Wtedy brudny jest parownik i trzeba go wyczyścić chemicznie.

Można to też zrobić samemu dostępną chemią, demontując schowek, następnie rezystor dmuchawy i mamy po lewej stronie dostęp do parownika, tam gromadzi się najwięcej zanieczyszczeń. Wkładamy rurkę dozownika tak aby środkiem wypełnić całą przestrzeń, uważając jednocześnie na znajdujący się po prawej stronie wentylator. Można go zdemontować jak ktoś się o niego boi. Można też dodatkowo aplikować między parownikiem a nagrzewnicą demontując delikatnie czujnik temperatury lub chłodzenie schowka/radia. Aplikować preparat można kilka razy, ale trzeba zarezerwować sobie więcej czasu na działanie pianki.

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 23 kwie 2018, o 16:08

Ja dziś zastosowałem takie coś z APP i działa a przy okazji poszedł nowy filterek. ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Joey
Nowicjusz
Auto: INSIGNIA
Rok produkcji: 2014
Miasto: Rzeszów

Post autor: Joey » 29 cze 2018, o 13:12

Przed sezonem użyłem środka do dezynfekcji klimy WURTH COLIUS 300. Wężyk wprowadzamy wedłuż instrukcji przez rurkę skroplin pod podwoziem. Potwierdzam działanie tego środka , po brzydkim zapachu nic nie zostało.

Arecheck85
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto: Rypin

Post autor: Arecheck85 » 12 lis 2018, o 00:16

IBZI pisze:
24 cze 2017, o 08:27
Co i tak nie gwarantuje, że na parowniku nic nie "urośnie". Wystarczy kilka-kilkanaście dni postoju samochodu np. na parkingu podziemnym (ciepło i wilgotno). Natomiast opcja włączenia klimatyzacji "non stop" znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo tego zjawiska. Swoją drogą i tak raz na 2-3 lata warto dokonać przeglądu instalacji (uzupełnienia czynnika, oleju) i profilaktycznie ją odgrzybić. Nie zawsze musi śmierdzieć aby dmuchało nam różnymi grzybami i bakteriami...
Witam. Mogę prosić o link do wyczyszczenia tego parownika? Na tel ciężko mi znaleźć A muszę się za to zabrać bo brzydki zapach mam w nawiewach. Z góry dzięki pozdr

magda
Lejdis
Auto: Insignia HB
Rok produkcji: 2012
Miasto: Książ Wielkopolski
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: magda » 20 lip 2020, o 20:19

Cześć,
chciałam napisać w temacie "odgrzybianie klimatyzacji", ale zwątpiłam czy to właśnie jest moim problemem. Dziękuję za wszystkie wpisy, posłuchałam i oddałam auto do chemicznego czyszczenia. Nie pomogło.
Opiszę problem, może ktoś z Was jest albo był w podobnej sytuacji i będzie w stanie podpowiedzieć, co po kolei wymieniać, aby w końcu dotrzeć do źródła tego nieprzyjemnego zapachu.

Pierwszy raz przykry zapach pojawił się we wrześniu zeszłego roku (samochód przez kilka ulewnych dni stał na trawie), ale tylko po uruchomieniu klimatyzacji. Co dziwne, miesiąc wcześniej wymieniane były wszystkie filtry - w tym kabinowy. Wykonano także ozonowanie (coroczny przegląd i wymiany). Po kilku miesiącach przykry zapach określany przez mechaników "mokrą skarpetą" zaczął pojawiać się już przy uruchomionej wentylacji (bez użycia klimatyzacji). Dwukrotnie oddawałam auto na ozonowanie - w listopadzie oraz w grudniu. Bezskutecznie.

W kwietniu tego roku, zgodnie z wpisami z forum oddałam auto na czyszczenie chemiczne. Fachowiec od strony skrytki pasażera dobrał się do parownika. Od razu wymienił filtr kabinowy na nowy. Tydzień później oddałam na wszelki wypadek auto na ponowne ozonowanie. I niby grało, ale wiecie co... przykry zapach nie pojawia się w momencie włączenia klimatyzacji, ale OGRZEWANIA!!! Ten zapach.. trudny do określenia pojawia się w momencie, kiedy ustawiam wyższą temperaturę niż otoczenia i ma związek z przyspieszaniem - czuć go wtedy z nawiewników wyraźniej, ale nie jest to zapach spalin. Celowo kilka dni temu w temp. 24 jechałam na full hot! To dopiero poświęcenie! ;) Prawdopodobnie wcześniej miałam problem jednocześnie i z zagrzybieniem i z... no właśnie, z czym? Mam podejrzenie (ale nie chcę sugerować), że mogę czuć podgrzane borygo. Przez rok musiałam uzupełnić płyn 1 litrem, ale nie wiem czy jest to jakiś oszałamiający wynik. Myślę, że gdyby była jakaś porządna nieszczelność, to ubytek byłby większy i przede wszystkim na zewnątrz a nie do wewnątrz kabiny i to nawiewnikiem.

I co Wy na to?

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 20 lip 2020, o 20:41

Zdarza się rozszczelnienie układu chłodzenia/ogrzewania, zarówno w komorze silnika jak i wewnątrz kabiny. W obydwu przypadkach odczuwalny jest zapach płynu chłodniczego. Przy rozszczelnieniu nagrzewnicy znajdującej się wewnątrz , można czasami zaobserwować mokre na samym końcu dywaniki lub wykładzinę pod nimi, ponieważ nagrzewnica znajduje się pomiędzy stopami pasażera i kierowcy(teoretycznie przy wyprostowanych nogach obu wymienionych).
Kolega @norbi333, naprawiał niedawno niewielka nieszczelność w komorze silnika, a zwrócił na nią uwagę również przez zapach w kabinie.
Podsumowując, należy przejrzeć cały układ, tym bardzie jeśli robisz dolewki. Wymieniam płyn chłodniczy maksymalnie co dwa lata i ubytku nie ma nawet 1 cm, a co tu mówić o dolewce 1 litr.

magda
Lejdis

Post autor: magda » 20 lip 2020, o 22:31

Dzięki @Bartol za wpis! Porównanie Twojej do mojej dolewki daje do myślenia. Po zrobieniu jakiejś najbliższej trasówki sprawdzę dokładnie wykładzinę. Na dywanikach nic nie rzuciło mi się w oczy, suche. No i ten zapach ewidentnie jest z nawiewów. Nie wiem czy pisząc nagrzewnicę masz na myśli chłodniczkę klimatyzacji - tę miałam dwa lata temu wymienianą bo klima mi padła. Mechanik stwierdził, że nie jest to miejscowe rozszczelnienie tylko powierzchniowe - więc wymieniliśmy i faktycznie wszystko działało.

Czy @norbi333 na którymś temacie tego forum opisywał swoją naprawę? Z chęcią bym się zapoznała. Muszę sugerować w warsztatach co mają mechanicy naprawiać bo inaczej po raz kolejny wykonana zostanie ozonka i zostanę odesłana tekstem "proszę jeździć, i wrócić jeśli znowu będzie coś czuć"... Ręce opadają.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 21 lip 2020, o 08:08

Nagrzewnica to Ci pisał kolega że jest w kabinie pod/za radiem mniej więcej. Jeśli się rozszczenia to dlatego dywanik po stronie kierowcy jest wilgotny.
A czy coś się dzieje na tej nagrzewnicy to można sprawdzic w sumie odrazu bo wystarczy się do niej dobrać i zobaczyć czy nie ma gdzieś "wykwitów" zaschniętego płynu chłodzącego. Żeby to zrobić to wystarczy ściągnąć boczną osłonę tunelu obok nóg kierowcy (tam gdzie pedały, konkretnie gazu )

A chłodnica klimatyzacji (czy precyzyjniej - skraplacz) jest pod maską, a dokładniej na samym przodzie auta, zaraz za grilem

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka

magda
Lejdis

Post autor: magda » 7 wrz 2020, o 09:47

Cześć! Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Zdecydowałam się na wymianę nagrzewnicy.

Mam do wyboru:
- oryginał GM 833 zł

Zamienniki:
- NRF 230zł
- Valeo 300zł
- Nissens 365zł

Czy polecacie któryś z zamienników? Obawiam się o ich trwałość. Dla zaciekawionych, koszt samej wymiany (bez materiałów) to 700-1000 zł netto.

Awatar użytkownika
terc
Nowicjusz
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2015
Miasto: Lublin

Post autor: terc » 8 wrz 2020, o 17:00

Robiłem w poprzednim samochodzie i brałbym NRF i nie dla tego że najtańszy.Miałem w rękach obydwa produkty(Nissens/NRF) i NRF lepiej wyglądał. NRF niby to holenderska firma ale w tych czasach to może tylko pudełko z Holandii :). A co do kosztów to niestety nagrzewnice są drogie w wymianie(robocizna).

Radek84
Użytkownik
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Miasto: Bełchatów
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 15 razy

Post autor: Radek84 » 11 paź 2020, o 03:56

Nie wiem jak w insigni, ale w vectre c Valeo szło na pierwszy montaż

carvertical VIN check