--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlimatyzacja chłodzi przy prędkości przekraczającej 50km/h
-
maniek86krk
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 6 razy
Klimatyzacja chłodzi przy prędkości przekraczającej 50km/h
Mam dziwny problem z klimatyzacja otóż na postoju bardzo słabo chłodzi natomiast przy wyższych prędkościach np 50-70 km/h zaczyna lecieć chłodne lecz nie zimne powietrze. W ASO zdiagnozowali za wysokie ciśnienie w niskim układzie ciśnienia wymienili zawór rozprężny po czym ciśnienie jest już ok natomiast nadal klima zachowuje się tak jak przed wymianą zaworu. Wiem że jest to wróżenie z fusów i przyczyn może być wiele ale może jest ktoś kto miał podobny problem. Klima oczywiście nabita. Mam jeszcze jeden problem otóż regulacja temperatury działa tylko w dwóch zakresach czyli od pozycji low do chyba 25stopni leci cały czas chłodne powietrze a jak wyjadę poza 25 stopni do pozycji maksymalnej leci od razu gorące nie ma nic pośredniego czy to może mieć związek z problemami z klimą ?
- elfiasty
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Olsztyn
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Klimatyzacja chłodzi przy prędkości przekraczającej 50km/h
Spreżarka, wentylator czy pasek sprawdzone ? A co na to ASO wzięli hajs i nic nie zrobili ?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Objaw klasyczny dla uszkodzonych wentylatorów. Stoisz, nie ma chłodzenia skraplacza, rośnie ciśnienie do maksymalnego i sprężarka się wyłącza. W czasie jazdy obieg powietrza wymusza chłodzenie skraplacza i wszystko wraca do normy.
-
maniek86krk
- Nowicjusz
- Miasto:
@elfiasty wymiana miała kosztować 250 zł. Zawór kupiłem w inter cars ponieważ w ASO za oryginał zaśpiewali ok 500 zł
Poza klimą robiłem jeszcze rozrząd i olej w haldexie natomiast jak dostałem fakturę zobaczyłem że za klimę policzyli tylko 50 zł czyli po części przyznali się do błędu że źle zdiagnozowali usterkę choć serwisant przekonywał mnie że po wymianie zaworu będę miał zimę w aucie
Przy odbiorze auta dostałem info że ciśnienie jest już ok ale nadal słabo chłodzi więc mam podjechać do serwisu który zajmuję się klimatyzacją ponieważ oni już nic więcej w tej kwestii nie zrobią.....
Pasek wierorowkowy wymieniłem zaraz po zakupie auta czyli w czerwcu ponieważ stary był już sparciały (siedział w aucie od nowości czyli od 2009). Sprężarka załącza się natomiast wg mnie dziwnie działają wentylatory otóż mam jeszcze forda i jak odpalam klimę nie ważne że silnik jest zimny od razu startuję wentylator natomiast w isnignii mam tak że jak odpalam klimę wentylatory stoją cały czas dopiero po przejechaniu jakiegoś długiego odcinka podnoszę maskę i widzę że oba wentylatory się kręcą. Nie powinno być tak że w trakcie działania klimy kręci się jeden a jak silnik łapie temperaturę i trzeba go schłodzić to dołącza się drugi ?
Pasek wierorowkowy wymieniłem zaraz po zakupie auta czyli w czerwcu ponieważ stary był już sparciały (siedział w aucie od nowości czyli od 2009). Sprężarka załącza się natomiast wg mnie dziwnie działają wentylatory otóż mam jeszcze forda i jak odpalam klimę nie ważne że silnik jest zimny od razu startuję wentylator natomiast w isnignii mam tak że jak odpalam klimę wentylatory stoją cały czas dopiero po przejechaniu jakiegoś długiego odcinka podnoszę maskę i widzę że oba wentylatory się kręcą. Nie powinno być tak że w trakcie działania klimy kręci się jeden a jak silnik łapie temperaturę i trzeba go schłodzić to dołącza się drugi ?
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Jak dasz klimę na LO to wentylator powinien ruszyć od razu , jak jest chłodniej to po kilku sekundach. Przy dzisiejszych temperaturach klima na LO i max dmuchawa , wentylatory po minucie chodziły już z maksymalną prędkością.
-
maniek86krk
- Nowicjusz
- Miasto:
Jadąc teraz do pracy sprawdziłem jak wygląda sytuacja i tak po odpaleniu auta włączyłem klime na LO i czekałem ok 5 minut ale wentylatory nie uruchomiły się. Przejechałem dystans ok 6km i jak dojechałem na miejsce podniosłem maskę i oba wentylatory kręciły się
-
maniek86krk
- Nowicjusz
- Miasto:
Orientujecie się może co może być przyczyną ze wentylator na chłodnicy po stronie kierowcy nie startuje po włączeniu klimy ? Czynnik jest a wentylator sam w sobie działa ponieważ po spięciu na krótko pinów działa pierwszy oraz drugi bieg
-
WODNIK111
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Pszczyna
- Otrzymał piwo: 1 raz
Próbowałeś na postoju, ale przy wyższych obrotach silnika? Może sprężarka jest już słaba.
-
maniek86krk
- Nowicjusz
- Miasto:
Nie próbowałem ale sprawdzę jutro
czy po podłączeniu do maszyna która nabija klime można sprawdzić jakie ciśnienie daje sprężarka ?
-
Richie
- Nowicjusz
- Auto: Sports Tourer 4x4
- Miasto: Poznań
Witam.
Podłączę się pod temat.
Mam podobnie u siebie. Jeśli chodzi o sprawność / zasilanie wentylatorów, to włączają się jeśli chodzi o konieczność wychłodzenia silnika. Jeśli chodzi o klimę - nie. Układ klimatyzacji "nabity". W czasie jazdy w trasie chłodzi elegancko.
Wczoraj zdjąłem przedni zderzak żeby zerknąć, czy czasem kostka się nie wypięła z 3-pinowego czujnika, który jest na alu rurce wchodzącej do chłodnicy klimatyzacji. No i okazuje się, że kostka na miejscu. Swoją drogą dokąd biegnie sygnał z tego czujnika - pytam, żeby może "przedzwonić" wiązkę.
Dodatkowo zerknąłem w zestaw 3 przekaźników ukrytych pod przednim zderzakiem, w nadkolu po str. kierowcy.
Przekaźniki same w sobie sprawne. Brązowy - przełączający. Dwa czarne - zwykłe włączające po 50A każdy - też sprawne.
Po zwarciu wejścia z wyjściem kolejno każdego z czarnych przekaźników (jeden ma gniazdo czerwone, drugi czarne) uruchomiłem wentylatory na krótko i teraz tak:
- pierwszy bieg wentylatorów - działają oba
- drugi bieg wentylatorów - działa tylko ten po str pasażera
Bezpieczniki są OK.
Komputer nie znalazł żadnych błędów w układzie klimatyzacji.
Pomocy Drodzy Forumowicze, bo dni coraz cieplejsze i się zagotuję w tej szklarni zaraz :/
Z góry dziękuję
Podłączę się pod temat.
Mam podobnie u siebie. Jeśli chodzi o sprawność / zasilanie wentylatorów, to włączają się jeśli chodzi o konieczność wychłodzenia silnika. Jeśli chodzi o klimę - nie. Układ klimatyzacji "nabity". W czasie jazdy w trasie chłodzi elegancko.
Wczoraj zdjąłem przedni zderzak żeby zerknąć, czy czasem kostka się nie wypięła z 3-pinowego czujnika, który jest na alu rurce wchodzącej do chłodnicy klimatyzacji. No i okazuje się, że kostka na miejscu. Swoją drogą dokąd biegnie sygnał z tego czujnika - pytam, żeby może "przedzwonić" wiązkę.
Dodatkowo zerknąłem w zestaw 3 przekaźników ukrytych pod przednim zderzakiem, w nadkolu po str. kierowcy.
Przekaźniki same w sobie sprawne. Brązowy - przełączający. Dwa czarne - zwykłe włączające po 50A każdy - też sprawne.
Po zwarciu wejścia z wyjściem kolejno każdego z czarnych przekaźników (jeden ma gniazdo czerwone, drugi czarne) uruchomiłem wentylatory na krótko i teraz tak:
- pierwszy bieg wentylatorów - działają oba
- drugi bieg wentylatorów - działa tylko ten po str pasażera
Bezpieczniki są OK.
Komputer nie znalazł żadnych błędów w układzie klimatyzacji.
Pomocy Drodzy Forumowicze, bo dni coraz cieplejsze i się zagotuję w tej szklarni zaraz :/
Z góry dziękuję
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Richie
- Nowicjusz
- Auto: Sports Tourer 4x4
- Miasto: Poznań
Ogarnięte.
Winowajcą okazał się być 3-pinowy czujnik ciśnienia na powyższym foto.
Zamontowany on jest na wentylu podobnym do tych, które są złączami diagnostycznymi / uzupełniania klimy.
Problem w tym, że ów wentylek po wykręceniu czujnika okazał się być nieszczelny. Do tego oring okazał się być jednorazowy. Zanim znalazłem nowy oring gaz uciekł. Z pełnej klimy zostało mi "aż" 50g czynnika w układzie.
Po wymianie czujnika i dobiciu układu czynnikiem wiatraki włączają się, klima mrozi jak wściekła.
Mam nadzieję, że się komuś przyda mój wywód.
Pozdrawiam.
Winowajcą okazał się być 3-pinowy czujnik ciśnienia na powyższym foto.
Zamontowany on jest na wentylu podobnym do tych, które są złączami diagnostycznymi / uzupełniania klimy.
Problem w tym, że ów wentylek po wykręceniu czujnika okazał się być nieszczelny. Do tego oring okazał się być jednorazowy. Zanim znalazłem nowy oring gaz uciekł. Z pełnej klimy zostało mi "aż" 50g czynnika w układzie.
Po wymianie czujnika i dobiciu układu czynnikiem wiatraki włączają się, klima mrozi jak wściekła.
Mam nadzieję, że się komuś przyda mój wywód.
Pozdrawiam.