--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Parowanie szyb

ODPOWIEDZ
mara45

Parowanie szyb

Post autor: mara45 » 2 sie 2014, o 00:30

Witam
Nie wiem czy to problem czy tak ma byc a chodzi o dziwnie dzialajaca klime tzn. kiedy wlaczam nawiew na przednia szybe to zalacza sie klima ale nie zapala sie swiatelko od klimy.Dla mnie jest do dziwne bo nie chce zeby mi wialo zimne powietrze i w dodatku chodzila klima ktorej nie chce w danym momencie.Tak ze czekam na wasze sugestie moze gdzies mozna to wylaczyc bo dziala mi to na nerwy.

mara45

Re: Dziwnie dzialajaca klima

Post autor: mara45 » 2 sie 2014, o 09:42

no ale juz jest jeden przycisk do odparowania to po co mi drugi......a czy tez tak masz ?

Adam10

Post autor: Adam10 » 2 sie 2014, o 10:21

jak drugi??

Jeden przycisk masz do podgrzewanej tylnej szyby i ogrzewania lusterek, a drugi do odparowywania przedniej szyby i jak go naciśniesz to z automatu włącza się klima

mara45

Post autor: mara45 » 2 sie 2014, o 11:35

Adam10....to wytlumacz mi dlaczego jak wlaczam nawiew na przednia szybe to wlacza mi sie klima nie wim dlaczego skoro mam juz przycisk do odparowania przedniej szyby......a czy tez tzk masz ze jak wlaczasz nawiew na szybe to zalacza sie klima.?

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik
Auto: Insignia 1,6 Turbo
Kod silnika: A16LET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Amsterdam/Sosnowiec

Post autor: Mikołaj » 2 sie 2014, o 12:12

Wszyscy tak mają 8-) , że jak włączasz nawiew na przednią szybę to automatycznie załącza się klima ;) , żeby szybciej odparować szyby. O jaki drugi przycisk Ci chodzi do odparowywania szyby przedniej :?:

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 2 sie 2014, o 16:19

No chyba nie wszyscy :) u mnie klima się nie załącza. Chyba jest to związane z ustawieniami komfortu w menu.

mara45

Post autor: mara45 » 3 sie 2014, o 00:36

Chodzi mi o to ze jest specjalny przycisz do odparowania przedniej szyby jak go naciskam to nawiew wlacza sie na fula i klima zaczyna chodzic .......a to co mi sie nie podoba i mnie denerwuje to ten normalny przycisk do nawiewu na przednia szybe kiedy go naciskam wlacza sie nawiew na szybe wraz z klima ......mam nadzieje ze teraz rozumiecie o co mi chodzi.......czy u was tez tak jest ????? ....moze macie jakis pomysl jak to mozna wylaczyc.

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik

Post autor: Mikołaj » 3 sie 2014, o 09:10

wojtassss pisze:Jest jeden przycisk do przedniej szyby. Po prawo u góry. Innego nie ma.
Dokładnie tak samo jest u mnie 8-) ja innego przycisku do odparowywania nie mam :?:

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: nika84-24 » 3 sie 2014, o 11:49

dobrze chłop gada, jest przycisk od odparowywania przedniej szyby obok przycisku od ogrzewania tylnej szyby. A "druga opcja" to przycisk od manualnego sterowania nawiewem, przecież każdy ma przyciski od sterowania nadmuchem na nogi, na twarz i do góry czyli na szybę - obok sterowania siłą nadmuchu. I teraz chodzi mu pewnie o to że jak chce jechac bez klimy i ale chce żeby nawiew był skierowany (manualnie) do góry (chcąc nie chcąc na szybę) to włącza mu się klima mimo że ma ją wyłączoną przyciskiem.

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 sie 2014, o 12:48

Bo wtedy trzeba wejść w ustawienia i tam na dobre wyłącz klime.

mara45

Post autor: mara45 » 3 sie 2014, o 14:29

nika84-24 pisze:dobrze chłop gada, jest przycisk od odparowywania przedniej szyby obok przycisku od ogrzewania tylnej szyby. A "druga opcja" to przycisk od manualnego sterowania nawiewem, przecież każdy ma przyciski od sterowania nadmuchem na nogi, na twarz i do góry czyli na szybę - obok sterowania siłą nadmuchu. I teraz chodzi mu pewnie o to że jak chce jechac bez klimy i ale chce żeby nawiew był skierowany (manualnie) do góry (chcąc nie chcąc na szybę) to włącza mu się klima mimo że ma ją wyłączoną przyciskiem.
Wlasnie o to mi chodzi dobrze gadasz.......ze jak wlacze manualnie nawiew (LUDZIK Z NAWIEWEM NA PRZEDNIA SZYBE) to zalacza mi sie klima i wieje mi zimne powietrze na szybe ......czy moze sie ktos orientuje jak to cholerstwo wylaczyc bo szlak mnie trafia

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 3 sie 2014, o 14:54

Piszę wejdź w ustawienia i wyłącz klime.

mara45

Post autor: mara45 » 3 sie 2014, o 15:46

wchodzilem i wylaczylem.......ale ona sie zalacza kiedy nacisne na nawiew na przednia szybe ......moze ktos ma jakis pomysl jak to wylaczyc

-- 3 sie 2014, o 16:46 --
wojtassss pisze:Obrazek

To jest szyba, a nie jakieś ludziki.

Pisane na smarcie
No zobacz masz tam trzy ludziki (LUDZIK ZE STRZALKA NA NOGI, NA GLOWE ,I W GORE) jak nacisne ludzika ze strzalka na gore to wieje na przednia szybe zimne powietrze bo zalacza sie klima .......czaisz teraz o co mi chodzi ?......jest to denerwujace bo nie wiem jak to wylaczyc

mara45

Post autor: mara45 » 3 sie 2014, o 17:55

Nie rozumiesz o co mi chodzi........wlaczam bo nie lubie jak mi wieje w twarz na panelu pisze ze klima jest wylaczona a w rzeczywistości jest wlaczona chlopaka mam alergika i zbytnio przy klimie nie jezdze tak wiec wydaje mi sie ze jest to wada ukryta ......dlatego szukam sposobu zeby to wylaczyc ....w lecie moge ewentualnie wlaczyc sobie nadmuch na nogi ale jesienia i zima nadmuch mam wlaczony na szybe i nie usmiecha mi sie jezdzic caly czas na wlaczonej klimie raz ze samochod pali dwa nie jest mi to do szczescia potrzebne a trzy chlopak bedzie mi z alergia szalal. Dlatego szukam na forum ludzi co maja taka sama jak ja przypadlosc i moze podpowiedza co z tym da sie zrobic zeby wylaczyc .Szukalem w ustawieniach klimy powylaczalem wszystko co sie da i nic to nie pomoglo

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 3 sie 2014, o 19:37

Moim zdaniem coś jest nie tak. Nadmuch winien chodzić niezależnie, klima nie ma nic do tego. Jeśli ręcznie kierujesz nadmuch klawiszem na którąkolwiek z 3 stref (nogi, środek, szyba) to klima nie powinna się włączać. U mnie się nie włącza i uważam to za stan poprawny, też dziwiłbym się gdyby po ręcznym włączeniu którejkolwiek ze stref klima się włączała. Nic jej do tego w ręcznym sterowaniu nawiewem.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 3 sie 2014, o 19:56

Yerry w niektórych autach tak jest. Mam Focusa II z ręczną klimą i jak nastawię nadmuch na przednią szybę to klima się załącza sama. Jutro sprawdzę ja jest w mojej insigni.

Awatar użytkownika
yerry
Prezes ICP
Auto: Insignia B GS
Kod silnika: B20NFT
Rok produkcji: 2018
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 26 razy
Otrzymał  piwo: 99 razy
Kontakt:

Post autor: yerry » 3 sie 2014, o 20:45

A w Trabancie nawiew to tylko jak się z górki jechało ;-)
Panowie, gość się pyta o Isię, a nie o Forda czy VW. Napiszcie jak jest u was i tyle w temacie. Jemu pomoże to dojść do wniosku czy jest ok czy ma coś skopane.

Wysłane z Xperii Z2
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/

mara45

Post autor: mara45 » 3 sie 2014, o 21:07

yerry....tylko sie wlacza jak wlaczysz nadmuch na przednia szybe .....tez mi sie wydaje ze cos jest nie tak mam tylko nadzieje ze mozna jakos to wylaczyc tylko jak????? i tu jest pytanie do forumowiczow moze ktos wie co z tym fantem zrobic

Awatar użytkownika
Mikołaj
Użytkownik

Post autor: Mikołaj » 4 sie 2014, o 14:49

Możesz spróbować tak:
Włącz nadmuch na szybę przednią, potem wejść w Ustawienia samochodu(CONFIG), następnie Ustawienia Pojazdu, tam masz Klimatyzacja i Jakość Powietrza, wejdź w klimatyzacja i wył :D
U mnie tak dało radę i klima przy nadmuchu na przednią szybę nie działa 8-)

Luk
Użytkownik
Auto: opel
Rok produkcji: 2013
Miasto:
Otrzymał  piwo: 6 razy

Post autor: Luk » 4 sie 2014, o 15:49

U mnie też się klima nie załącza. Obojętnie czy ustawię nadmuch na szybę przez przycisk z "ludzikiem" czy też przycisk od przedniej szyby.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ ogrzewania + chłodzenia”