--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Przewody w oplocie

ODPOWIEDZ
dzamej
Użytkownik
Auto: Insignia kombi 4x4
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wałbrzych
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 9 razy

Przewody w oplocie

Post autor: dzamej » 4 maja 2019, o 13:23

Siemka,

Z tego co czytam, aby znacząco poprawić efektywność hamowania to wiele osób poleca zestawy:
1) przód zimmermann sport / ebc turbo groove + HPS/yellow stuff
2) tył zimmermann sport yellowstuff

Powyższe zestawy są przystosowane i znoszą większe temperatury przy hamowaniu itp..

Ale czy aby jeszcze bardziej poprawić wydajność hamowania, ktoś montował przewody w stalowym oplocie?
Jeśli tak to jakie wrażenia? odczuwalna różnica? Polecacie taki zabieg? Cena nie jest duża bo 380 za komplet a przy wymianie płynu hamulcowego ich wymiana to chwila..

Awatar użytkownika
Major601
Użytkownik
Auto: Opel Astra H
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Re: Przewody w oplocie

Post autor: Major601 » 4 maja 2019, o 17:35

Ja założyłem na przód, nie widzę żadnej poprawy może dlatego, że oryginalne były stosunkowo nowe

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 5 maja 2019, o 08:50

Stalowy oplot najbardziej sprawdza się podczas wyczynowej jazdy po torze czy KJSach. W normalnym użytkowaniu mija się to z celem. Aczkolwiek można montować, nic nie stoi na przeszkodzie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

Awatar użytkownika
fuli
Użytkownik
Auto: GSI
Kod silnika: B20DTR
Rok produkcji: 2019
Miasto: Polska
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: fuli » 5 maja 2019, o 14:23

Miałem to montować. Ale podczas wymiany mechanik mówił, że nie ma tam jednego mocowania na jakiś przewód czy coś...i że to może latać, albo mu się nie chciało zwyczajnie. Więc mam na sprzedaż otwarte opakowanie (ale wszystko nowe). Ja poszedłem w upgrade z 321 na 337. Zaciski z jarzmami z ebay.de; używki ze sklepu z opla. A tarcze i klocki z allegro. Docieram ciągle. 1,5 tyś przejechane i biorą już coraz ostrzej :) różnica znacząca na plus. Jeśli chodzi o oplot, to nie "burzyłem sie", że nie został założony, bo jeszcze w swoim gixie widziałem, że ciężko na ulicy doprowadzić by hebel spuchnął. Zdarzyło się to 2 lub 3 razy. A autem chyba nie jestem w stanie doprowadzić do takiej sytuacji. A może i jestem ale mi szkoda ;) Prędzej tarcze zagrzeje.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

kjk12
Użytkownik
Auto: insignia
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 7 razy

Post autor: kjk12 » 17 kwie 2020, o 12:46

Jakie długości przewodów elastycznych hamulcowych przy zacisku występują w insignia A
tył 315 tarcza -
przód standard -
przód opc 355 -

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”