--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana zwykłych hamulców na OPC Brembo
-
jaromat
Re: Wymiana zwykłych hamulcy na OPC Brembo
wszystko da sie zrobić,sianko ,sianko i jeszcze raz sianko,starczy 8 tys.plnów na zakup dwóch tarcz brembo?
-
kjk13
mi nie chodzi o kasę tylko jak to wygląda technicznie, wiem że można wszystko tylko pytanie jak ? w moje vectra b mam brembo np ale by je zamontować musiałem dorabiać adaptery, pytanie jak wygląda to u insigni, przypuszczam że adapterów nie trzeba, ale może jest coś innego potrzebne, obecnie mam same zaciski i tarcze i narodziło się pytanie jak to z pasowaniem będzie, wiem że najlepiej ściągnąć koło i zacisk i zobaczyć ale obecnie zacisk w malowaniu a u mnie zima na całego a garażu brak i auto nie może być unieruchomione na dłużej ni 8 godzin, dlatego muszę wszystko dobrze przeanalizować by wszystko dobrze wyszło.
-
7ups
Z tego co Wojtek pisał mi kiedyś nie pasi brembo pod standardowa zwrotnice
Czyli nowa zwrotnica albo adaptery osłony tarcze klocki zaciski
Czyli nowa zwrotnica albo adaptery osłony tarcze klocki zaciski
-
Adam10
w EPC można sprawdzić czy zwrotnicę są takie same czy też nie 
-
kjk13
to może ktoś sprawdzi w EPC 
-- 16 lut 2015, o 08:50 --
znajdzie się ktoś kto ma możliwość sprawdzenia był bym wdzięczny
-- 16 lut 2015, o 12:43 --
dla zainteresowanych zaciski brembo z insignia opc pasują do każdej innej
-- 16 lut 2015, o 08:50 --
znajdzie się ktoś kto ma możliwość sprawdzenia był bym wdzięczny
-- 16 lut 2015, o 12:43 --
dla zainteresowanych zaciski brembo z insignia opc pasują do każdej innej
-
7ups
-
kjk13
ASO potwierdza iż zwrotnica z opc jest taka sama i koleś który ma do sprzedania takie zaciski mierzył je do zwykłej zwrotnicy i pasują, napiszę do niego o jakieś zdjęcia
-
7ups
-
7ups
Spoko jak coś to jestem za tobą
jak byś sie rozmyślił
-- 10 mar 2015, o 16:52 --
Kjk13 i jak tam idzie montaż brembo ????
-- 10 mar 2015, o 16:52 --
Kjk13 i jak tam idzie montaż brembo ????
-
kjk13
Re: Wymiana zwykłych hamulców na OPC Brembo
obecnie czekam na tarcze w tym tygodniu powinny przyjść, zaciski przednie jak i tylne są w gabinecie odnowy i też w tym tygodniu powinny wrócić, mam nadzieje że do końca marca już będą na aucie
-
. Chudy.
- Forumowicz
- Auto: Buick Regal GS
- Kod silnika: B20NHT
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Piła
Panowie a nie zastanawialiście się aby zamiast gwintowanych tarcz założyć gładkie?? (połowę tańsze) Tak jak ma Regal Gs
Wysłane z mojego I4213 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego I4213 przy użyciu Tapatalka
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ktoś na forum ma w OPC gładkie (nie pamiętam niku), jak dobrze pamiętam pasują z Camaro 6.2 poprzedniej generacji.
Z tego co wyczytałem, to cała filozofia tarcz typu OPC (dwuczęściowe, pływające, perforowane) polega na tym, że są lżejsze (10.1kg, gdzie 337 waży około 11kg, 321 to 9.8kg => mniejsza masa nie resorowana), szybciej się chłodzą (są w stanie wytrzymać więcej ostrych hamowań pod rząd), a perforacja umożliwia szybsze zadziałanie hamulca (nie tworzy się poduszka powietrzna) oraz odprowadzenie pyłu z klocków.
Z tego co wyczytałem, to cała filozofia tarcz typu OPC (dwuczęściowe, pływające, perforowane) polega na tym, że są lżejsze (10.1kg, gdzie 337 waży około 11kg, 321 to 9.8kg => mniejsza masa nie resorowana), szybciej się chłodzą (są w stanie wytrzymać więcej ostrych hamowań pod rząd), a perforacja umożliwia szybsze zadziałanie hamulca (nie tworzy się poduszka powietrzna) oraz odprowadzenie pyłu z klocków.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Czyli spełniają warunki do ostrego heblowania, ale jeśli ktoś jeździ "normalnie", ale w krytycznych sytuacjach potrzebuje mocnego hebla to gładkie również się sprawdzą.
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 41 razy
Insignia B 2.0T ma 345 mm gładkie z bardzo podobnym zaciskiem 4-tłoczkowym i w testach zatrzymuje się na krótszym odcinku od Insignii A OPC (32-33 metry ze 100 km/h także na ciepło), a i na torze ma lepsze czasy, więc wytrzymałość też bez zarzutu. Z 200 km/h do zera na 137 metrach, więc super (4x dłużej niż ze 100 - podręcznikowo.) W masie jakieś 150-200 kg różnicy, ale nie więcej.
Nie wiem jak jest z kwestią grubości. OPC ma chyba 355 i 32mm, więc gładkie powinny mieć taką samą grubość. Insignia B ma 345 i 30mm.
Edit
A tak swoją drogą - do niektórych Insi 2.0T FWD (przedlift) oraz 2.0 BiCDTI (przed- i polift) można było dołożyć fabryczną opcję sportowych kolumn przedniego zawieszenia wraz z hamulcami Brembo. Zastanawia mnie sprawa pompy hamulcowej - czy ona jest taka sama w każdej Insignii? W końcu zaciski Brembo mają po 4 tłoczki o niemałej sumarycznej powierzchni, zatem musi być czym je ścisnąć.
M.
Nie wiem jak jest z kwestią grubości. OPC ma chyba 355 i 32mm, więc gładkie powinny mieć taką samą grubość. Insignia B ma 345 i 30mm.
Edit
A tak swoją drogą - do niektórych Insi 2.0T FWD (przedlift) oraz 2.0 BiCDTI (przed- i polift) można było dołożyć fabryczną opcję sportowych kolumn przedniego zawieszenia wraz z hamulcami Brembo. Zastanawia mnie sprawa pompy hamulcowej - czy ona jest taka sama w każdej Insignii? W końcu zaciski Brembo mają po 4 tłoczki o niemałej sumarycznej powierzchni, zatem musi być czym je ścisnąć.
M.