--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuStuki hałas w zawieszeniu
-
Bero
Re: Stuki zawieszenia ??
Jak sprawdzić cz ta kampania obowiązuje? Na myopelservice mam info że nie ma dla mnie żadnej kampanii, auto z 2009 i tuleje nie były wymieniane na żadnej akcji.
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
zadzwoń do aso
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
a znacie nr tej kampanii? dzwoniłem do dwóch aso i nie wiedzieli o co chodzi albo udawali ze nie wiedzą...
-
kiego
U mnie to nie było określone mianem kampanii, ale nazwane środkiem zaradczym,generalnie efekt był taki że z automatu wymienili mi dobre tuleje,a tylko spieprzyli geometrię(kierownica lekko w bok)przez co musiałem dwukrotnie być w serwisie bo nie odpuściłem im ustawienia zbieżności ...
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
No to dołączyłem do grona użytkowników ze stukającym przodem.
Generalnie dźwięk jest u mnie słyszalny od strony pasażera z przodu. Występuje głownie przy nierównościach poprzecznych, na studzienkach etc. Oczywiście przy wolnej jeździe (czytaj: toczeniu się) nic nie słychać i nic nie puka. Stuki są słyszalne oraz lekko wyczuwalne na kierownicy. Dla strony "od kierowcy" nic takiego nie występuje, jest totalna cisza. Wymienione zostały już zużyte drążki wraz z końcówkami. Obecnie brak luzów, na szarpakach jeszcze nie byłem ale wybieram się na dniach. Dodatkowo w okolicach od 110/120 km/h pojawiają się irytujące wibracje na kierownicy, które nasilają się lekko wraz ze wzrostem prędkości.
Będę wdzięczny na wszelkie sugestie i ewentualnie dodatkowe konkretne info na temat "tego środka zaradczego", który stosuje Opel w sprawie tulei wahacza. Czy oni to wymieniają wszystkim? czy jak to działa?
Uprzedzając: na szarpaki wybieram się na dniach, na wyważenie kół też, ale to raczej na stuki nie pomoże, co najwyżej na wibracje.
Generalnie dźwięk jest u mnie słyszalny od strony pasażera z przodu. Występuje głownie przy nierównościach poprzecznych, na studzienkach etc. Oczywiście przy wolnej jeździe (czytaj: toczeniu się) nic nie słychać i nic nie puka. Stuki są słyszalne oraz lekko wyczuwalne na kierownicy. Dla strony "od kierowcy" nic takiego nie występuje, jest totalna cisza. Wymienione zostały już zużyte drążki wraz z końcówkami. Obecnie brak luzów, na szarpakach jeszcze nie byłem ale wybieram się na dniach. Dodatkowo w okolicach od 110/120 km/h pojawiają się irytujące wibracje na kierownicy, które nasilają się lekko wraz ze wzrostem prędkości.
Będę wdzięczny na wszelkie sugestie i ewentualnie dodatkowe konkretne info na temat "tego środka zaradczego", który stosuje Opel w sprawie tulei wahacza. Czy oni to wymieniają wszystkim? czy jak to działa?
Uprzedzając: na szarpaki wybieram się na dniach, na wyważenie kół też, ale to raczej na stuki nie pomoże, co najwyżej na wibracje.
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
U ciebie też tuleje. Zadzwoń do ASO i popytaj i środek zaradczy dotyczący tych tulei. Jak znajdę coś więcej w tym temacie to jutro napiszę jaki to numer.
-
vinisurf
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Będę atakował ASO z całą pewnością, tym bardziej, że auto kupiłem z gwarancją G2 wariant select, a tabelka dołączona do ogólnych warunków ubezpieczenia / gwarancji G2 wskazuje wahacze jako element objęty ochroną. Ciekawe tylko czy Allianz (podmiot odpowiedzialny za G2) nie rozbije sobie wahaczy na poszczególne elementy i powie, że wahacz to tak, ale tuleja to już nie...
Dopytam jeszcze o ten środek zaradczy... ciekawe czy to nie dotyczy aut do jakiegoś tam przebiegu... (u mnie 140k km..., reszta jak w podpisie)
Dopytam jeszcze o ten środek zaradczy... ciekawe czy to nie dotyczy aut do jakiegoś tam przebiegu... (u mnie 140k km..., reszta jak w podpisie)
Grzegorz
Co może powodować głuche stuki (jakby w kanister plastikowy), gdy przejeżdżam przez nierówności w tylnym zawieszeniu, szczególnie po stronie pasażera?
Jako kierowca tego nie słyszę, ale jako pasażer z tyłu delikatnie tak
Jako kierowca tego nie słyszę, ale jako pasażer z tyłu delikatnie tak
-
arturoo1988
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB ecoFLEX
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
U mnie taki dźwięk wydawała wibrująca półka z bagażnika
ale jako pasażer z tyłu pewnie byś to wyczuł 
-
Grzegorz
Sprawa się rozwiązała, linka hamulca siępoluzowała, czy gdzieś wyczepiła i waliła w nadkole.
Po zrobieniu cisza jak makiem zasiał. Tak więc przyczyn głuchych stuków może być więcej i nie wszystkie kosztowne:)
Po zrobieniu cisza jak makiem zasiał. Tak więc przyczyn głuchych stuków może być więcej i nie wszystkie kosztowne:)
-
Darisek 79
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 160KM
- Miasto: Mysłowice
Czesc dzisiaj dzwoniłem do aso opel Katowice w sprawie wymiany tylnich tuleji wachacza przedniego i mi powiedzieli ze auto nie jest juz na GWARANCJI i cza zapłacić za wymianę 2x tuleja 220.00 pln + robocizna 130.00pln .
-
gucio
Re: Odp: Stuki zawieszenia ??
Czy na starych tulejach tez czuliscie nierówności na kierownicy?
Tapnięte z HTC
Tapnięte z HTC
-
kaolad
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 CTDI
dziwny odgłos z prawego tyłu.
Witam jak jak jadę to słychać z prawego tyłu taki głuchy dźwięk jak by w oponie by kamień. Opony może nie są nowe ale stan techniczny ok. Żadnych wybrzuszeń, koła wyważone, luzów brak. Dźwięk pojawia się od prędkości ok 50km/h. Co to może być?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: dziwny odgłos z prawego tyłu.
Dźwięk nasila się wraz ze wzrostem prędkości ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
kaolad
- Użytkownik
Tak ze wzrostem prędkości tak jakby stukanie wzrastało. Kurcze może to chyba być wadliwa opona. Jak sądzicie?
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Toruń
-
kaolad
- Użytkownik
Kurcze byłem wyważyć oponki i nie przyszło mi to do głowy. Podjadę przełożę i dam znać.

- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
sprawdź dokładnie czy nie ma jakiegoś gwoździa w oponie albo czegoś takiego
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
-
toni69
Pukanie w tylnym zawieszeniu
Witam wszystkich kolegów. Mam pewien problem z którym zmagam się od kilku miesięcy. Jestem właścicielem Opla Insignia Kombi r. 2010. Około 5 miesięcy temu usłyszałem pukanie z tyłu mojego samochodu. Pukanie te jest słyszalne tylko w sytuacji kiedy przejeżdżam przez nierówną drogę np.: dziury w jezdni, skręcanie na torowisku tramwajowym. polna droga czy ukośne podeżdżanie pod górkę do garażu. Stukot ten pochodzi z tyłu pojazdu, bezpośrednio za plecami kierowcy. Ewidentnie pochodzi z tyłu ale zdarzyło się, że się rozchodził w progu na wysokości fotela kierowcy. Byłem w serwisie Opla, gdzie sprawdzili dokładnie tylne zawieszenie wymieniając tuleje metalowo-gumowe. Stwierdzili, że zawieszenie mam igła, bez jakichkolwiek uszkodzeń. Sprawdzili bak, wydech i wszystko co jest pod samochodem, ale stukotu nie usuneli. Sprawdzili tylną kanapę, rozbierając z tapicerki bagażnik. Serwis stwierdził, że także słyszą stukot ale to jest najprawdopodbnie wina jakiegoś spawu w karoserii. Udałem się do drugiego mechanika, który auto testował około tygodnia. Ten mechanik wymienił gumy stabilizatora, oczywiście robiąc mi szkodę - wgniatając mi podłogę ale także nic nie znalazł. Stwierdził, że tak już jest i mam się do tego przyzwyczaić.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc. Uderzenia te bardzo mnie denerwują tym bardziej, że przy tej klasie auta nie powinno się to zdarzyć.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc. Uderzenia te bardzo mnie denerwują tym bardziej, że przy tej klasie auta nie powinno się to zdarzyć.
- golywojtek
- Użytkownik
- Auto: Insigniaśmierci
- Miasto: Czapielsk/Kartuzy
- Otrzymał piwo: 2 razy