--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Stuki na nierównościach tył zawieszenia

ODPOWIEDZ
CARBOMIN
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2016
Moje auto: viewtopic.php?f=53&t=10396&p=28
Miasto: Zabrze

Re: Stuki na nierównościach tył zawieszenia

Post autor: CARBOMIN » 9 wrz 2025, o 10:20

Dodam u siebie dla potomnych.

U mnie też tył okrutnie stukał, ale tylko jak auto było w zakręcie i trafiłem na jakąś nierówność. Na prostej drodze, studzienki, dziury cisza.

Byłem na dwóch SKP. Luzów brak. Mechanik, zawias ok (dla mnie to nie zrobili sprawdzenia, ale to za chwilę).

Zrobiłem "test łosia" tj. lewo, prawo, lewo itd. i pojawiły się stuki.

Pojechałem jeszcze raz na zaprzyjaźnione SKP, kazałem im podnieść tył, bo ponownie, brak luzów. I dopiero w tym momencie, po złapaniu koła za górę i dół, ukazał się luz na tulei górnego wahacza (banana). Zarówno strona lewa jak i prawa. Banany wymienione i nastała cisza.

Będąc pod autem, zobaczyłem, że mam z tyłu amorki Sachs. Nie wiem jaki numer, bo nie widziałem. Ale nie stuka nic.

vi370
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2015
Miasto: Warszawa

Re: Stuki na nierównościach tył zawieszenia

Post autor: vi370 » 17 paź 2025, o 07:21

Również miałem problem z głuchym stukaniem, tyle że z przodu w pasacie b5. Oryginalne amortyzatory wylały więc kupiłem bilsteina i się zaczęło stukanie, szukałem przyczyny przez długi czas, wszystko wyglądało ok, aż w końcu przyszedłeś czas na wymianę amortyzatorów i kupiłem kyb... Dopiero nastała cisza ...
Sachs montowałem z tyłu,ale nie byłem z nich zadowolony.
Teraz mam insignie polift i również mam problem ze stukaniem z tyłu z prawej strony, tyle że wymieniłem z tyłu amortyzatory na monroe (poprzednie też były monroe i były mega twarde!) stuki jak były tak są, ale dziwnie tył zaczął się zachowywać na nierównościach, tak jakby żabkuje, mało to przyjemne :/
Chyba zainwestuje ponownie kyb.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”