--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana łącznika z tyłu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
emtezet
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 1 raz

Wymiana łącznika z tyłu

Post autor: emtezet » 20 lip 2015, o 11:31

Czy ktoś może wymieniał u siebie łącznik stabilizatora z tyłu. Insignia kombi 4x4 FlexRide.
Czy to można samemu zrobić w garażu na lewarku, czy raczej warsztat?

------------------------
2015-07-21
Wcale mnie nie dziwi, że nikt nie odpisuje, bo jak koleś z warsztatu chciał zamówić ten łącznik to mu powiedzieli, że to się nie psuje i jest pierwszą osobą, która to chce:)
Ja też chciałem zamówić sobie sam, to w InterCars tylko na indywidualne zamówienie, 2 tyg czekania.
Na szczęście znalazłem w 4cars w Łodzi i jutro odbieram. Wydaje mi się, że dam radę w garażu.
Może jakieś "How to" zrobię przy okazji, bo tego jeszcze nie ma w "Zrób to sam".

------------------------
2015-07-27
Niestety nie dałem rady wymienić sam bo śruby były bardzo zapieczone a ja nie dysponowałem szlifierką. Wymieniłem u warsztacie i tam też musieli wyciąć stary łącznik. Tak czy inaczej wymienione i stuki ustały.

RobixZ

Re: Wymiana łącznika z tyłu

Post autor: RobixZ » 30 lip 2015, o 09:24

Przy wymianie łącznika stabilizatora w tylnym kole lub przy wymianie piasty należy uważać :geek: na śrubę która trzyma łącznik do zwrotnicy.
Należy ją spsikać odrdzewiaczem i puknąć w łeb śruby (o ile jest miejsce), ewentualnie podgrzać. Je tego nie zrobiłem i ledwo klucz założyłem i nawet bez zbytniej siły już było po niej. :evil:
Myślałem, że wymiana polegająca na wykręceniu jednej śruby i jednaj nakrętki to góra pół, no do godzinki. A zeszło parę dobrych godzin.
Jest to śruba m10 z łbem kołnierzowym i potrafi się urwać, i jest problem bo trzeba wówczas zdemontować całość zacisk, klocki, jarzmo i całą zwrotnicę. Następnie nawiercać i gwintować. Czujnik abs-u wypinać z kostki, nie próbować odkręcać z piasty.
Śruba miała 6 lat w aucie i się posypała. :(

Awatar użytkownika
emtezet
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Wymiana łącznika z tyłu

Post autor: emtezet » 13 sie 2015, o 18:45

Dzieki za porady, ale tak jak pisałem nie dałem rady sam i udałem się do warsztatu :-)

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”