--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMyszkowanie i pływanie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
-
Insekt55
Myszkowanie i pływanie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
Witam.
Problem jest taki:
auto przy przyspieszanie ucieka w prawo, a przy zdjęciu nogi z pedału gazu ucieka w lewo?
Zbieżność była sprawdzana na pięciu różnych stacjach i wyszła idealnie. Test amortyzatorów idealnie, brak wyczuwalnych luzów w zawieszeniu. Opony zmieniałem na nowe, testowane trzy komplety tzn z indeksem 94W, 101V oraz 98H xl takie powinny być według serwisu i książki? Robiłem też próby z ciśnieniem w kołach. Brakuje mi pomysłów... zostały jeszcze wymienione sprężyny z tyłu bo jedna była pękniety, a auto przed jak i po wymianie źle się prowadzi.
Problem jest taki:
auto przy przyspieszanie ucieka w prawo, a przy zdjęciu nogi z pedału gazu ucieka w lewo?
Zbieżność była sprawdzana na pięciu różnych stacjach i wyszła idealnie. Test amortyzatorów idealnie, brak wyczuwalnych luzów w zawieszeniu. Opony zmieniałem na nowe, testowane trzy komplety tzn z indeksem 94W, 101V oraz 98H xl takie powinny być według serwisu i książki? Robiłem też próby z ciśnieniem w kołach. Brakuje mi pomysłów... zostały jeszcze wymienione sprężyny z tyłu bo jedna była pękniety, a auto przed jak i po wymianie źle się prowadzi.
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Myszkowanie i pływanie POMOCY
Jaki masz napęd? Tylko przód czy 4x4?
Jeżeli tylko przód to na 99% tuleje met-gum przednich wahaczy do wymiany.
W każdym razie to im trzeba się przyjrzeć.
Jaki przebieg?
Pozdro.,
MxW.
Jeżeli tylko przód to na 99% tuleje met-gum przednich wahaczy do wymiany.
W każdym razie to im trzeba się przyjrzeć.
Jaki przebieg?
Pozdro.,
MxW.
-
Insekt55
Napęd przedni.
Przebieg to 151248km
Prawy wahacz był wymieniony jakieś 19000 km0temu. Myślisz że dobrze będzie wymienić obie strony czy tylko zacząć od prawego i podobno po wymianie trzeba ustawiać zbieżność tak?
Pozdrawiam
-- 8 lis 2015, o 09:00 --
Przepraszam lewy wahacz był wymieniony bo był luz na końcówce. Został założony jakiś bardzo dobry bo trochę kosztował a nie jakaś tania podróbka.
-- 8 lis 2015, o 09:02 --
Po wymianie wahacza wszystko było ok. Problem z prowadzeniem pojawił się jakiś miesiąc temu przy przebiegu ok 149348 km.
Przebieg to 151248km
Prawy wahacz był wymieniony jakieś 19000 km0temu. Myślisz że dobrze będzie wymienić obie strony czy tylko zacząć od prawego i podobno po wymianie trzeba ustawiać zbieżność tak?
Pozdrawiam
-- 8 lis 2015, o 09:00 --
Przepraszam lewy wahacz był wymieniony bo był luz na końcówce. Został założony jakiś bardzo dobry bo trochę kosztował a nie jakaś tania podróbka.
-- 8 lis 2015, o 09:02 --
Po wymianie wahacza wszystko było ok. Problem z prowadzeniem pojawił się jakiś miesiąc temu przy przebiegu ok 149348 km.
- mxw
- Zapaleniec
No to ewidentnie wygląda na uszkodzone tuleje wahacza.
Nie trzeba od razu wymieniać całych wahaczy, poza tym nowe (nawet oryginały) też potrafią być od razu do d*.
Jechać do sprawdzenia, dobry fachowiec z kawałkiem łomu od razu powie, która tuleja powiedziała papa.
Wtedy są zakłady specjalizujące się tylko w wymianie samych tulei w wahaczach. I w coś takiego bym celował.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
Nie trzeba od razu wymieniać całych wahaczy, poza tym nowe (nawet oryginały) też potrafią być od razu do d*.
Jechać do sprawdzenia, dobry fachowiec z kawałkiem łomu od razu powie, która tuleja powiedziała papa.
Wtedy są zakłady specjalizujące się tylko w wymianie samych tulei w wahaczach. I w coś takiego bym celował.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802 za pomocą Tapatalk2.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Przy tylnych tulejach przedniego wahacza jest bicie na kierownicy. Generalnie nawet walnięta tuleja wygląda ok. Żeby mieć spokój lepiej kupić w ASO te wzmocnienie.
Wysłano z Xperia.
Wysłano z Xperia.
-
Insekt55
Re: Myszkowanie i pływanie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
To koledzy na co stawiać? Przednie czy tylne tuleje przedniego wahacza? Przednie kuleje są tanie ale tylne trochę kosztują i już powoli mam dość bo już wsadził 3000zł a auto jak źle się prowadziło tak dalej źle się prowadzi.
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja natomiast obstawiałbym sworzeń zwrotnicy,miałem kiedyś takie objawy tylko w innym samochodzie i po długich poszukiwaniach okazało się że to właśnie jeden ze sworzni miał luz.W każdym razie warto to sprawdzić.
-
Insekt55
Witam.
Dokończyć musze temat złego prowadzenia auta.
Sprawa już jest wyjaśniona, zostały wymienione tuleje na wahaczach, był wypracowana przednia tuleja na prawym wahacz ale wymieniłem komplet bo jeszcze było słychać póki na progach tak więc wymieniony komplet i autko jedzie jak po sznurku.
Pozdrawiam
Dokończyć musze temat złego prowadzenia auta.
Sprawa już jest wyjaśniona, zostały wymienione tuleje na wahaczach, był wypracowana przednia tuleja na prawym wahacz ale wymieniłem komplet bo jeszcze było słychać póki na progach tak więc wymieniony komplet i autko jedzie jak po sznurku.
Pozdrawiam
-
Insekt55
Kolego opony są nowe, mają dwa tygodnie. 
- mxw
- Zapaleniec
dzięki za info, czyli trafiony-zatopiony:Insekt55 pisze:Sprawa już jest wyjaśniona, zostały wymienione tuleje na wahaczach, był wypracowana przednia tuleja na prawym wahacz (....) autko jedzie jak po sznurku.
możesz klikać w plusa.mxw pisze:Jeżeli tylko przód to na 99% tuleje met-gum przednich wahaczy do wymiany.
Pozdro.,
MxW.