--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Drgania - ilość poduszek silnika

ODPOWIEDZ
DemonTT

Drgania - ilość poduszek silnika

Post autor: DemonTT » 18 sie 2016, o 12:04

Witam.
Borykam się ze strasznymi drganiami na budzie, kierownicy i wszystkich pedałach. Na postoju lub podczas jazdy, oprócz tego przy ruszaniu jest klekot. Drgania są szczególne po prawej stronie silnika patrząc od przodu w okolicach rury do EGR.
W związku z tym chciałbym wymienić wszystkie poduszki.
Problem w tym iż nie wiem ile ich jest. Wiem że są dwie po obu stronach silnika i jedna pod skrzynią pod silnikiem.
Gdzie mam się spodziewać jeszcze innych ?
Pozdrawiam.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Drgania - ilość poduszek silnika

Post autor: hubertus » 18 sie 2016, o 15:26

Pytanie pierwsze i podstawowe. Czy auto jest bezwypadkowe? Spotykałem przypadki gdy nie dokładne naciągnięcie karoserii po kolizji powodowano taki właśnie objaw.

DemonTT

Post autor: DemonTT » 19 sie 2016, o 11:22

Bezwypadkowe. Jedyne zdarzenie jakie było to złe założenie lewarka przy zmianie koła z tyłu i w związku z tym wymiana piasty. Auto poleasingowe, pełna historia z firmy i na myopel.pl
Generalnie wychodzi mi wszystko co normalnie wychodzi w 3-4 modelach. Jakieś takie pechowe. Ostatnio nawet spaliło się światło LED stopu. :) Nie mówiąc o uszczelce smoka, styk bagażnika, alternator do wymiany, świece ( dzięki Bogu 4 normalne, nie z czujnikiem ), koło pasowe wału napędowego. Uff.

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 19 sie 2016, o 12:03

Jako, że nikt jeszce nie odpowiedział na pytanie... Poduszek są 4:
1. stojąc przodem do silnika, po lewej stronie - przy filtrze powietrza
2. po prawej pod akumulatorem, jest wpuszczana i bez demontażu aku nawet jej nie zobaczysz. Może od spodu na kanale.. -Uwaga! Są dwie różne w zależności od skrzyni (M32 i F40). Na pewno inne jest mocowanie do skrzyni, ale czy sama poducha (czyli wymiary i mieszanka gumy) jest inna to nie wiem. Trzeba zapytać kogoś kto już temat przerabiał.
3. z tyłu silnika, mniej więcej na wysokości sciany grodziowej bez problemu do sprawdzenia i wymiany samemu na podnośniku lub kanale.
4. z przodu silnika, mocowana chyba do sanek - kształtem przypomina trochę podporę wału.

DemonTT

Post autor: DemonTT » 19 sie 2016, o 12:18

Skrzynia M32 ( swoja drogą też bubel podobno ale na razie nie sprawia problemów oprócz wędrowania lewarka okazyjnie - zwalam to na poduszki ).
Rozumiem że dodatkowo dochodzi jeszcze łapa skrzyni ? Czyli razem 5 ?
Ok, dzięki za info. 3 zlokalizowałem, o poduszce pod aku nie słyszałem także wielkie dzięki za info.
Jak pomoże to zostawię info dla potomnych za ok. 3 tygodnie do miesiąca.
Pozdrawiam.

marcin.1987
Zapaleniec

Post autor: marcin.1987 » 19 sie 2016, o 12:59

Nie, łapa skrzyni jest skręcana z poduchą tą pod aku. Tak samo jak przy filtrze powietrza. Też jest poducha i łapa i tą łapę odkręcasz od starej poduchy i przykręcasz do nowej. Łapę wymieniasz tylko w przypadku, gdy jest uszkodzona - pękła po kolizji itp.

Poduszek są 4 i tyle. W sklepie lub hurtowni powinni ci bez problemu je zidentyfikować i sprowadzić.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 21 sie 2016, o 06:05

Po napisaniu posta nawet poszedłem otworzyłem maskę i patrzyłem co gdzie i jak. Ale zapomniałem odpisać. Z wszystkimi się wstrzymaj z wymianą. Szkoda kasy. Proponuję przyjrzeć się tej z tyłu przy maglownicy. Przy ruszaniu ona dostaje większe obciążenie. Zaciągnij ręczny niech jedna osoba wsiądzie do auta a druga próbuje ruszać. Wtedy trzeba obserwować poduszki. Najlepiej tą przy maglownicy z kanału. Poduszki przy maglownicy i chłodnicy odpowiadają za stabilizację zespołu napędowego podczas jazdy. A ty zdaje się pisałeś coś o wędrowaniu lewarka.

DemonTT

Post autor: DemonTT » 22 sie 2016, o 09:18

Dzięki, wstrzymam się i sprawdzę na kanale wszystkie. Mechanicy sprawdzali mi podobno tą poduchę ( dwa razy, różni mechanicy ) podnosząc ją łomem. Stwierdzili że wygląda ok. Lewarek czasami lata, czasami nie. Tak czy inaczej zdarza mu się cofnąć. Drgania są odczuwane także na postoju, zwłaszcza jak wcisnę np. jakikolwiek pedał do połowy. Dzwoni coś pod zawieszeniem też, zauważalne zwłaszcza jak jadę np. po kocich łbach. Na postoju też jak włączę klimę, ale ciszej.

marcin.1987
Zapaleniec

Post autor: marcin.1987 » 22 sie 2016, o 11:51

Wibracje na pedałach przy niepełnym wciśnięciu czasami oznaczają padające koło dwumasowe.

Z tego co piszesz to sprawdziłbym jeszcze podporę wału i półosie. W szczególności przeguby wewnętrzne. One też mogą powodować nadmierne drgania.

DemonTT

Post autor: DemonTT » 22 sie 2016, o 14:55

Dwumas ma ok 30 tyś. Wątpliwe by się rozpadł tak szybko ( chociaż czytałem też o takich co się rozpadły po 15 tyś. ). Silnik po prostu drży od strony akumulatora. Rura do EGR drży najbardziej. Dwumas nie wydaje żadnych odgłosów póki co. Przy przyśpieszaniu na 5tym biegu od 1000 rpm nie ma żadnych czkawek ani odgłosów. Bezpośrednio po zgaszeniu słyszę tylko takie bujanie przez ok 3 sekundy ( wciśnięte sprzęgło lub nie ).

gingop
Użytkownik
Auto: Insignia A20DTH
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: gingop » 18 mar 2018, o 20:47

Która z poduszek może odpowiadać za drgania lewarka, kierownicy, pedału gazu? Mam drgania na postoju. Te drgania są ściśle powiązane z pracą silnika, czyli dodaję gazu na biegu jałowym, to te delikatne drgania się nasilają.

marcin.1987
Zapaleniec

Post autor: marcin.1987 » 18 mar 2018, o 21:36

W poprzednim aucie buda drżała od wyrobionych poduch lewej i prawej. Nie było widać pęknięć, ale guma była ugnieciona i wypracowana. Po wymianie zupełnie inne auto.

sychie
Użytkownik
Kod silnika: inny
Miasto: Poz
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: sychie » 15 gru 2018, o 14:05

odświeżę temat, jak sprawdzić poduszki silnika? też mam problem z drgającymi delikatnie pedałami podczas jazdy...
sprawdzałem "łyżka" poduchy i wydają się być elastyczne.. jak zakwalifikować dana poduszkę do wymiany?
bezsensu jest mi wymieniać wszystkie jak okaże się to co innego

LubieLays
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Kębłowo

Post autor: LubieLays » 12 maja 2021, o 19:30

Odświeżę temat. U mnie drgania pojawiły się jak stałem w miejscu, lekkie trzęsienie budy, przy odpaleniu na zimnym, czasami nawet na ciepłym, bardzo mocne szarpnięcie oraz pod dużym obciążeniem - jazda pod górę na 4 biegu, but w podłogę.
Wymieniłem poduszkę dolną pod skrzynią biegów, łatwo ją zauważyć. Jak wymienić!
1. Demontaż płyty pod silnikiem
2. Demontaż rury wydechowej, od DPF do środkowej części.
- przy DPF 3 śruby na klucz 13
- dwa uchwyty tłumika - po jednej nakrętce klucz 13
- środkowa flansza - 2 śruby na klucz 13
Polecam od razu wymienić uszczelki tłumika, kosztują po 15zl
3. Demontaż łapy silnika - 4 śruby na klucz 19 albo 18 nie pamiętam dokładnie + odkręcenie łapy od poduszki - klucz 18
4. Demontaż poduszki skrzyni biegów 2 śruby klucz 18, trzeba mieć 2 osiemnastki.
Montaż w odwrotnej kolejności. Przed odkręcaniem łapy podłuż lewarek pod skrzynie, dla bezpieczeństwa.
Po wymianie problem ustał ale nie do końca, wyciekł mi olej i się okazało, że z poduszki górnej skrzyni biegów, która jest pod akumulatorem. Jest to hydrołożysko bodajże, tak w katologu jakimś widziałem
Jak wymienić?
1. Demontaż akumulatora - klucz 10 żeby odkręcić klemy
2. Demontaż podstawy akumulatora:
- 4 śruby na klucz 13
- 2 kostki od sterownika - bez obawy można odpiąć sterownik, kostek nie można pomylić! Wypiąć klipsy od przewodów jeśli są, u mnie były dwa.
- rurkę od klimatyzacji ( chyba) przymocowana jest do podstawy Aku pod sterownikiem, należy wypiąć z uchwytów
3. Mamy poduszkę widoczną już, podkładamy lewarek pod skrzynie i odkręcamy 3 śruby łapy skrzyni - klucz 19
4. Odkręcamy łapę od poduszki - 3 śruby klucz 15
5. Odkręcamy poduszkę - 4 śruby klucz 13.
Montaż w odwrotnej kolejności. Czas mniej więcej 3-4h, mi zajęło 4h na spokojnie. Ogarnięty mechanik pewnie zrobi w 2h.
Po wymianie poduszek fura odpala elegancko, brak drgań na postoju i szybszej jeździe na pełnych obrotach! Koszt dolnej poduszki 200zl Lemforder, górnej 250zl Lemforder.
Pozdro!

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”