--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Zablokowany hamulec ręczny elektryczny

ODPOWIEDZ
stanek39
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: A16XER
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków

Zablokowany hamulec ręczny elektryczny

Post autor: stanek39 » 4 maja 2017, o 15:51

Witam,
mam problem z hamulcem recznym elektrycznym, mianowice zatrzymałem samochód pod górę, zgasiłem zaciągnąłem ręczny i po powrocie do auta i odpaleniu jest wyświetlami komunikat o sprawdzeniu hamulca postojowego, miga czerwona kontrolka od hamulca oraz świeci bląd żółta kontrolka. Podpiąłem pod op-coma i jest błąd C0558-5A którego nie da się skasować. Ręczny jest cały czas zaciągnięty i nie moge go odblokować przyciskiem, ale też nie odblokowuje się podczas ruszania i jestem uziemiony. Miał ktoś taki przypadek? przez opcoma nie da sie zwolnić awaryjnie i moje pytanie czy da się jakos odblokować recznie ten hamulec? co może być przyczyną. Z dodatkowych informacji: śwatła stop działają.
Obrazek

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Zablokowany hamulec ręczny elektryczny POMOCY

Post autor: konikkr » 4 maja 2017, o 16:49

Z błędu wynika na problem mechaniczny
C0558 5A
The parking brake control module detects mechanical problems with the parking brake system.
Spróbuj aku najpierw odpiąć a jak nie pomoże to czeba sprawdzić stan linek recznego i zaciskow hamulcowych

Wysłane z mojego Samszunga

stanek39
Nowicjusz

Post autor: stanek39 » 4 maja 2017, o 17:01

Aku odpinalem nic nie dało. Ściągnąłem koło i nadkole, dostałem się do tego mechanizmu od ręcznego ale nie wiem co dalej. Jak go odblokować żeby popuscil?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
profek
Użytkownik
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A20DTJ
Rok produkcji: 2010
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: profek » 4 maja 2017, o 18:11

Myślę że ten artykuł powinien pomóc,zapożyczone z forum Opel24 riders.
http://forum.opel24.com/topic/73055-awa ... -recznego/

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 5 maja 2017, o 03:51

Miłego podobnie i pomogła wymiana linek ręcznego.Aczkolwiek u mnie odpuszczał ale nie do końca

stanek39
Nowicjusz

Re: Zablokowany hamulec ręczny elektryczny

Post autor: stanek39 » 5 maja 2017, o 15:26

Sprawa wygląda tak, że ręczny odblokowałem - odpiąłem linki przy zaciskach co nie było łatwe przy ich naprężeniu ale udało się. No i teraz dylemat co dalej. Dalej jest aktywny błąd i informacja o sprawdzeniu hamulca postojowego. Teraz na przycisk w kabinie nie reaguje wcale, wcześniej jak dostałem się do siłownika pod lewym kołem po naciśnięciu przycisku było go słychać ale bardzo słabo, jakby był padnięty, bo wcześniej chodził i było go słychać w kabinie bardzo dobrze i chyba w tą stronę pójdę. Kupię używkę i spróbuję zmienić i zobaczę czy to jest to.
Dlatego mam pytanie, jak odpiąć linkę od tego siłownika, czy ją się odkręca i wkręca do nowego siłownika, bo jest tam śruba przy niej, czy trzeba coś więcej zrobić ?? wymieniał ktoś już ten siłownik??
Jeszcze pytanie czy do układu tego hamulca elektrycznego jest tylko jeden bezpiecznik pod maską nr 27??? Czy jest jeszcze jakiś inny bezpiecznik lub przekaźnik?

dodatkowo pojawił mi się błąd :
U0128 00 - Utrata komunikacji z modułem sterującym hamulca postojowego
jakieś pomysły od czego zacząć ?

-- 10 maja 2017, o 09:49 --

Witam, problem rozwiązany.
Jeżeli ktoś będzie miał podobną sytuację to był przegnity kabel idący od wiązki (kostki) modułu ręcznego, tak z 60 cm od kostki . Patrzyłem wcześniej na te przewody ale nie odwijałem aż tak daleko, przy kostce i kawałek dalej przewody były ok więc dałem sobie spokój, dziś po wizycie u elektryka problem rozwiązany.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”