Witam. Jakiś czas temu na niemieckim forum wyczytałem o problemach z przednimi hamulcami w oplach a dokładniej z tłoczkami. Problem jest taki że to nie metalowe tłoczki jakie znamy z 99,9% aut tylko jakies "niemetalowe" czy to plastik czy jakies inne tworzywo nie wiem ale napewno nie metal.
Czy ktos wymienial u siebie te oplowskie orginaly na metalowe tłoczki. Swego czasu w De byla akcja że auta w których wystąpił problem właśnie tego typu to byly wymieniane na metalowe.
Ogolnie mam rozebrane hamulce i zastanawiam sie czy tego przy okazji nie wymienic......
Ktoś ma jakies doświadczenie w tym temacie?
Sama wymiana to pikus.
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana tłoczka hamulcowego przód
-
Dario3103
- Forumowicz
- Auto: Astra
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: OKR / Zdzieszowice
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Wymiana tłoczka hamulcowego przód
Pierwsze słyszę, a zaciski miałem w rękach. Problem z hamulcami jest, ale polega na niewydajnym układzie źle dobranym do masy auta przez co tarcze się przegrzewają i pojawia się bicie na kierownicy.
-
Dario3103
- Forumowicz
Temat bardzo wałkowany na niemieckich stronach.
Ja mam własnie takie tłoczki...
Ja mam własnie takie tłoczki...
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Wymieniałem u siebie z 16'' na 17'' układ i zarówno z przodu jak i z tyłu czegoś takiego nie zaobserwowałem mam na myśli tłoczki.
-
Dario3103
- Forumowicz
Nie wiem nie znam się. Może opel dał ciała i świadomi tego puścili krótko taką serie i przeszli ponownie na metalowe.
Ale faktem jest to że są takie na 100% i w każdej chwili po przegrzaniu mogą się zblokowac
Ja szukam metalowych i wywale te badziewie.
Ale faktem jest to że są takie na 100% i w każdej chwili po przegrzaniu mogą się zblokowac
Ja szukam metalowych i wywale te badziewie.
- z_marian
- Nowicjusz
- Auto: Astra J ST OPC Line
- Kod silnika: A14NET
- Miasto: podkarpackie
Odświeżę temat.
Ktoś jeszcze wymieniał tłoczki z kompozytowych na metalowe. Pytam, bo mam podobny problem - ostatnio 2 razy przytrafiło mi się po rozgrzaniu blokowanie hamulca i dym z koła/kół, po ostygnięciu wszystko działało normalnie. Po ściągnięciu zacisku widać było, że tłoczek jest kompozytowy, co prawda dawał się swobodnie cofnąć (hamulce ostygnięte), ale też w miejscu styku tłoczka z klockiem wydaje się jakby materiał się utleniał czy coś podobnego (paznokciem można go było zarysować). Więc winę za taki stan rzeczy upatruję w tym nieszczęsnym tłoczku.
Ktoś jeszcze wymieniał tłoczki z kompozytowych na metalowe. Pytam, bo mam podobny problem - ostatnio 2 razy przytrafiło mi się po rozgrzaniu blokowanie hamulca i dym z koła/kół, po ostygnięciu wszystko działało normalnie. Po ściągnięciu zacisku widać było, że tłoczek jest kompozytowy, co prawda dawał się swobodnie cofnąć (hamulce ostygnięte), ale też w miejscu styku tłoczka z klockiem wydaje się jakby materiał się utleniał czy coś podobnego (paznokciem można go było zarysować). Więc winę za taki stan rzeczy upatruję w tym nieszczęsnym tłoczku.